Stranica 52 od 66 PrviPrvi ... 242505152535462 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,551 do 2,600 od 3278

Tema: Pitanja forumašicama medicinske struke

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nekad je granica bila 6.0, pa je pomaknuta (čik pogodi od čije strane) na 5.0.

Hocu reci da mislim da se ne trebas uzrujavati oko takvih vrijednosti kolesterola ima nesto i do genetike i stresa, samo nastavi s takvom prehranom i na dobrom si putu.

Mama mi godinama ratuje s kolesterolom, jako je nedsiciplinirana sto se tice prehrane.

Sretnoo!
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.12.2021. at 09:09

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

LDL ide uz naknadu u običnom labosu jer se to izračunava, bar su meni tak rekli pred 2-3 mjeseca, mislim da je cca 25 kuna

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

S oni koji nemaju ciklus?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    S oni koji nemaju ciklus?
    ne razumijem. ako imaš ciklus, vadiš na iste dane, ako nemaš ne brineš o tome

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne bi se ni ja uzrujavala. To se lako sredi hranom, kao sto se i lako pokvari hranom. Isprobala oboje.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi se ni ja uzrujavala. To se lako sredi hranom, kao sto se i lako pokvari hranom. Isprobala oboje.
    I ja sam isprobala oboje.

I pomaže kad se discipliniram. Nažalost, teško se discipliniram, žao mi se odricati onoga što mi je fino (a sve mi je fino, pogotovo slatko).

Sad jedem sve i pijem one tablete na bazi crvene riže u nadi da će mi to pomoći. Uskoro idem na kontrolu...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    I ja sam isprobala oboje.

I pomaže kad se discipliniram. Nažalost, teško se discipliniram, žao mi se odricati onoga što mi je fino (a sve mi je fino, pogotovo slatko).

Sad jedem sve i pijem one tablete na bazi crvene riže u nadi da će mi to pomoći. Uskoro idem na kontrolu...
    crvena riza su statini, u nepoznatim koncentracijama.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    crvena riza su statini, u nepoznatim koncentracijama.
    Hvala . Nisam čitala uputstva, nadala sam se da je nešto prirodno .

BB, sada ti je kraj godine.

Možda privatne poliklinike (npr. Drinković, Medikol) primaju predbilježbe za pretrage za sljedeću godinu, preko uputnice.

Probaj ih nazvati i rezervirati si termin, da ne moraš plaćati te pretrage.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala . Nisam čitala uputstva, nadala sam se da je nešto prirodno .
    i belladonna je prirodna :D

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    BB,
    moj savjet bi ti bio da napravis MR lumbalnog dijela kraljeznice jer s godinama ce ti nazalost bit sve gore zbog uredskog (sjedilackog) posla kao i vecini.Sve cesce i zesce, nazalost.

Trebas sto prije pocet rjesavat uzrok tih zdravstv.poteskoca ne simptome, moja preporuka bi bila jedna privatna poliklinika. Ako budes rjesavala na dugorocnije staze, mogu ti na pp.

Drzim fige da si sad bolje!
    Da, planiram i MR i terapiju… jedino još nisam shvatila kad trebam krenuti s tim. Ići ću privatno, znam da se sve to čeka milion godina, ali nije mi jasno je l moram čekati da se ovo totalno smiri… i kad će se uopće smiriti. Par ljudi me zvali, i svi su dobili 1 inekciju (koktel/blokadu… kako to već zovu) i “prošlo ih je sutra”, a ja 8. dan ne mogu stajati ni sjediti… mislim mogu, ali cca 5 minuta pa me počne boliti ko ludo. Za promjenu me barem ne boli kad ležim.

I na Hitnoj i LOM su mi rekli da moram na MR, ali ništa nisam skužila kad je vrijeme za to. LOM mi samo govori “pij to i lezi i nazovi me za tri dana”. Nazovem ju, ona opet: “pij i dalje i samo lezi”.

Evo ležim, već su mi i serije dosadile .

ki ki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Da, planiram i MR i terapiju… jedino još nisam shvatila kad trebam krenuti s tim. Ići ću privatno, znam da se sve to čeka milion godina, ali nije mi jasno je l moram čekati da se ovo totalno smiri… i kad će se uopće smiriti. Par ljudi me zvali, i svi su dobili 1 inekciju (koktel/blokadu… kako to već zovu) i “prošlo ih je sutra”, a ja 8. dan ne mogu stajati ni sjediti… mislim mogu, ali cca 5 minuta pa me počne boliti ko ludo. Za promjenu me barem ne boli kad ležim.

I na Hitnoj i LOM su mi rekli da moram na MR, ali ništa nisam skužila kad je vrijeme za to. LOM mi samo govori “pij to i lezi i nazovi me za tri dana”. Nazovem ju, ona opet: “pij i dalje i samo lezi”.

Evo ležim, već su mi i serije dosadile [emoji38].
    Evo moja mama je bas primila 3 koktela/blokade i jos se nije otkocila do kraja ali ide na bolje.
    Moze funkcionirati na krace vrijeme.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

BB - ja cu nagađati da je tih par ljudi s jednom injekcijom u 30-im.
    Kad predjes 40-u (ili na pragu istih) sjedilacki zivot počne uzimati puno veći "danak" . Ja ih znam na zalost dosta koji su završili na visetjednim bolovanjima i onda visemjesecnim privatnim rehabilitacijama. Da li ti je prvi put ili se ponavlja, svako ponavljanje je obično gore.

Leži mirno, cekaj da prodje i plati cim prije pretrage da vidiš što ti je. I traži u firmi stol na podizanje, da mozes raditi stojeći. Pomaže. Instaliraj neki program koji ti svakih 1h javi da se ustaneš i napraviš par vježbi istezanja. I sve u tom stilu...

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    BB - ja cu nagađati da je tih par ljudi s jednom injekcijom u 30-im.
    Kad predjes 40-u (ili na pragu istih) sjedilacki zivot počne uzimati puno veći "danak" . Ja ih znam na zalost dosta koji su završili na visetjednim bolovanjima i onda visemjesecnim privatnim rehabilitacijama. Da li ti je prvi put ili se ponavlja, svako ponavljanje je obično gore.

Leži mirno, cekaj da prodje i plati cim prije pretrage da vidiš što ti je. I traži u firmi stol na podizanje, da mozes raditi stojeći. Pomaže. Instaliraj neki program koji ti svakih 1h javi da se ustaneš i napraviš par vježbi istezanja. I sve u tom stilu...
    Rekla mi je doktorica da se ti koji se otkoče u jednom danu budu u 20-tima, a ja prešla 40-u .

Nije mi prvi put, zeznula sam si leđa još prije 7 godina kad sam podizala i nosala tadašnje svoje jednogodišnje dijete. Onda me bas uklještilo u leđima. Ali prošlo je za par dana i to je bilo to. Nešto sam kao mirovala, ali nikakvi lijekovi ili da se nisam mogla pokrenuti. Samo se nisam mogla lako sagnuti i to.

Od tada bi me kroz godine možda jednom godišnje opet tako zabolilo u leđima na tom mjestu, ali nikada tako da se ne mogu micati, opet bi samo prehodala uz malo vise odmaranja.

Prošli tjedan mi je mala (20+ kg) povraćala par puta i ja sam ju valjda krivo i naglo digla i to me sredilo.

Samo što mene sada uopće ne bole leđa (iako naravno znam da to ide od nekog diska) nego mi je cijeli živac kroz nogu upaljen i on me boli.

Dobra stvar u svemu: od 3 normabela dnevno se tako lijepo spava, nema nesanice .

Ok, mogu se pomiriti s višetjednim bolovanjem , jedino jesam dobro shvatila - na pretrage i rehabilitaciju krećem tek kad budem mogla opet normalno stajati i hodati?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Rekla mi je doktorica da se ti koji se otkoče u jednom danu budu u 20-tima, a ja prešla 40-u .

Nije mi prvi put, zeznula sam si leđa još prije 7 godina kad sam podizala i nosala tadašnje svoje jednogodišnje dijete. Onda me bas uklještilo u leđima. Ali prošlo je za par dana i to je bilo to. Nešto sam kao mirovala, ali nikakvi lijekovi ili da se nisam mogla pokrenuti. Samo se nisam mogla lako sagnuti i to.

Od tada bi me kroz godine možda jednom godišnje opet tako zabolilo u leđima na tom mjestu, ali nikada tako da se ne mogu micati, opet bi samo prehodala uz malo vise odmaranja.

Prošli tjedan mi je mala (20+ kg) povraćala par puta i ja sam ju valjda krivo i naglo digla i to me sredilo.

Samo što mene sada uopće ne bole leđa (iako naravno znam da to ide od nekog diska) nego mi je cijeli živac kroz nogu upaljen i on me boli.

Dobra stvar u svemu: od 3 normabela dnevno se tako lijepo spava, nema nesanice .

Ok, mogu se pomiriti s višetjednim bolovanjem , jedino jesam dobro shvatila - na pretrage i rehabilitaciju krećem tek kad budem mogla opet normalno stajati i hodati?
    Ja bih rekla da MR možeš već sad napraviti. S tim nalazom ideš na konzultacije u privat.polikliniku da dobiješ točnu dijagnozu.
    Zapravo ja bih na tvom mjestu već danas nazvala tu polikliniku i njih pitala kad napravit MR i doći s nalazom.
    Preporučam ti poliklinku Axis, al tebi nisu na ruku (drugi dio grada). Praktičnije bi ti bilo da je klinika na istoku.

Imaš dosta akcija za MR npr zna imat često Dijagnostika2000, a dobri su.

Sretno Bubilo!

Edit: i morat ćeš naučiti pravilno se sagibati, uvijek koljena polusavinuta, ali polako...
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.12.2021. at 12:06

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja imam s tim veselje dugo godina. Nisam bila kod privatnika, nego kod fizijatrice na Rebru. Meni u akutnoj fazi pomažu NSAR lijekovi (nesteroidni antireumatici) ali ja sam u četrdesetu ušla prije skoro 20 godina i imam degenerativne promjene, obiteljsku povijest reumatskih stanja i svoju autoimunu bolest iz iste vreće. Teško je tu uspoređivati, jer svatko od nas ima svoj set problema.

Daklem, općenito u akutnoj fazi treba mirovati. Upala i oteklina pogoršavaju situaciju, pa treba slušati liječnika kad savjetuje mirovanje i strpljivost. Ibuprofen je isto dobar izbor, jer osim protiv bolova djeluje i protuupalno.

Nakon akutne faze treba otići na temeljiti pregled, a onda na terapije kad se steknu uvjeti. Ne prije nego se stanje smiri. Meni već dugo godina joga pomaže u održavanju ok stanja, ali ne smijem preskakati vježbanje. Jedan pametan fizijatar rekao je da 3x tjedno vježbanje vrijedi kao da vježbaš svaki dan, a 1x tjedno je isto kao da uopće ne vježbaš. Iz iskustva, to je istina.

Kako god bilo, treba način života prilagoditi tome i u dobroj fazi održavati snagu i elastičnost mišića leđa i nogu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

lola_34 poznavajući BB njoj je vrijeme monac, a uostalom nije ni MR više tako skupa ko suho zlato, kao nekada.

lola34, moja mama je uzimala crvenu rižu i jako joj je pomogla kod snižavanja kolesterola.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima neka problema s koljenima, artroza?
    kužim da se treba smanjiti opterećenje koljena - izbjegavati hodanje uzbrdo i nizbrdo, stepenice, skakanje, trčanje ...

gdje je bicikl, jel on dobar i preporučljiv ili ne? nalazim na različite informacija na netu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    kužim da se treba smanjiti opterećenje koljena - izbjegavati hodanje uzbrdo i nizbrdo, stepenice, skakanje, trčanje ...

gdje je bicikl, jel on dobar i preporučljiv ili ne? nalazim na različite informacija na netu.
    Nisi navela glavno emily
    Treba jačati muskulaturu koja drži koljeno, dakle kvadricepse i ostale okolne mišićne skupine. Vježbanje minimalno 3x tjedno, bez toga će sve godinama ići samo na gore. Tako je, kako je.
    I naravno smanjiti težinu, koja opterećuje koljena, ukoliko postoji višak.

U svakom slučaju za koljena je manje opterećenje vožnja bicikla od hodanja. Moja mama ima i te probleme uz kolesterol i išijas hahaha danas samo čitam o poteškoćama koje mi ima mama ovdje na forumu.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.12.2021. at 14:49

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

prekjučer sam bila na kontroli svojeg koljena (svašta nešto od dijagnoza). uglavnom kaže bicikl da, samo sic podignuti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    prekjučer sam bila na kontroli svojeg koljena (svašta nešto od dijagnoza). uglavnom kaže bicikl da, samo sic podignuti
    tenks
    planiram uzeti sobni

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Firma nam je ugovorila u privatnoj poliklinici sistematski, a nakon njega imam pravo na druge usluge u istoj kući uz 60% popusta na redovne cijene… ima doduše neka caka u polici, ali sad sam ih zvala i koliko sam shvatila mogla bih dobiti taj popust. Ali da pričekam da se smiri ovo akutno stanje.
    Ako dobijem MR uz 60% popusta, juhu…

eryngium avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Firma nam je ugovorila u privatnoj poliklinici sistematski, a nakon njega imam pravo na druge usluge u istoj kući uz 60% popusta na redovne cijene… ima doduše neka caka u polici, ali sad sam ih zvala i koliko sam shvatila mogla bih dobiti taj popust. Ali da pričekam da se smiri ovo akutno stanje.
    Magnetu je svejedno jel akutno ili kronično stanje, ali ljudi u akutnoj fazi obično trpe bolove, teško im je ležati pa se meškolje, onda budu slike loše i nalaz je ponekad teško interpretirati. Zato je bolje pričekati da se smiri upala.
    I sirius i ja smo med struke. Nije da nas nema.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I MR ce vjerojatni reci da ( srecom ) nije ukljesten zivac i nije nikakva tvorba , nego je sve to zub vremena i nacin zivota. I vozi dalje misko.
    Smrsavi ako imas viska kila, vjezbaj da ojacas misice, odradi fizikalnu kad treba i promjeni posao u neki u kojem hodas.
    Samo hocu reci da MR nije bas hitan , ako kontroliras mjehur i stolicu. Moze i cekati da se upala smiri.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Predlažem promjenu naslova teme u "Pitanja vezana uz razna medicinska stanja" ili "Razne medicinske dvojbe" ili nekako slično, budući da već odavno ovdje baš i nema puno savjeta forumašica medicinske struke (tu i tamo se neke jave), ali zato ima puno osobnih iskustava i preporuka

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Predlažem promjenu naslova teme u "Pitanja vezana uz razna medicinska stanja" ili "Razne medicinske dvojbe" ili nekako slično, budući da već odavno ovdje baš i nema puno savjeta forumašica medicinske struke (tu i tamo se neke jave), ali zato ima puno osobnih iskustava i preporuka

Da, ja mislim da je samo magriz rubno med. struke? Bubilo, ono sto ti je steglo ledja je vjerojatno mala hernija. Ako ide u noge, nije mi to bas simpa. Rijetko sto je od tog kicmenig strava i uzas, al zahtijeva promjenu ponasanja - prekidanje prisolnih polozaja (sjedenje il stajanje), vjezbe, jacanje misica. Nije nesto sto ce xy terapije s ovim il onin rijesiti, nego promjena lifestylea donekle. Cak i ful mirovanje ala lezanje nije dobro laganini po kuci je ok - barem je to moj feedback, ja imam tih hernija po ledjima dosta jer kompenziram los kuk (stedim ga, modificirani pokreti) pa se dogodi.

Bicikl i koljena...ovisi. Mozda radje orbitrek, al bez opterecenja. Jacanje muskulature svakako.

Statina ima u crvenoj rizi al nekonttolirano, u lijeku su kontroliranije vrijednosti.

Sretno svima sa svime!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Sve jasno cure, hvala!

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Cak i ful mirovanje ala lezanje nije dobro laganini po kuci je ok - barem je to moj feedback….
    Jedino ovo… sjećam se prije kad bi me bolila samo leđa da nisam morala bas tako samo ležati… ali sad kad me boli kroz cijelu nogu, ja bas ne mogu stajati ili sjediti uopće. U svakom položaju koji nije ležanje me cijela noga (živac) peče. Čak i u nekom ležećem polažaju. Ustanem doslovce na wc i na par minuta kad mi se ne da više objašnjavati “dodaj mi, tamo ti je, stavi…”. Pa se dignem na 5-10 minuta, nešto sitno obavim uz bolove i natrag u krevet.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve jasno cure, hvala!

Jedino ovo… sjećam se prije kad bi me bolila samo leđa da nisam morala bas tako samo ležati… ali sad kad me boli kroz cijelu nogu, ja bas ne mogu stajati ili sjediti uopće. U svakom položaju koji nije ležanje me cijela noga (živac) peče. Čak i u nekom ležećem polažaju. Ustanem doslovce na wc i na par minuta kad mi se ne da više objašnjavati “dodaj mi, tamo ti je, stavi…”. Pa se dignem na 5-10 minuta, nešto sitno obavim uz bolove i natrag u krevet.
    Ne znam, meni nije dosad sijevalo u nogu i peklo, slusaj tijelo. Meni bi obicno od lezanja bilo gore, i inace si navijam sat da ne lezim preko 8 h jer mi je to koma za ledja (i kad nisam ustaknuta).

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ne znam, meni nije dosad sijevalo u nogu i peklo, slusaj tijelo. Meni bi obicno od lezanja bilo gore, i inace si navijam sat da ne lezim preko 8 h jer mi je to koma za ledja (i kad nisam ustaknuta).
    Vjeruj mi ne mogu na mogu… prva tri dana sam četveronoške puzala u wc, sad na sreću mogu šepajući .

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Samo pazi kod tih paketa osiguranja za firme ima određeno vrijeme do kad se mora iskoristiti.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Znam Jelena, Tenks!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

BB sijevanje kroz nogu je ozbiljnije nego klasicni isijasi.

Nemoj prihvatit da zivis takvom kvalitetom zivota jos xy godina, ti si mlada, jesi mlada si za takva stanja. Itekako postoje rjesenja, samo treba potrazit strucnu pomoc na pravom mjestu.

Mogu mislit koliko te boli , nemoj prihvatit da ces i dalje tako povremeno patit jer zaista ne moras i ne trebas.
    Mozemo detaljnije na pp.

Sretno ti i da ti sto prije prodje ovo akutno stanje!

Slazem se s tanja_b da se malo prilagodi naziv teme.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.12.2021. at 18:34

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 30.12.2021. at 18:36

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Lili ovo mi je prvi put tako, nisam još ništa prihvatila… raniji bolovi u leđima me nisu nikada tako sredili.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Strasno

Moras se ozbiljno posvetit rjesavanju tog zdravstv problema draga,meni je ovo tesko samo citat.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.12.2021. at 18:37

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Znam, znam...drz se!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Evo držim se i ležim .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Emily,
    Zasto samo sobni? Moja mama kad mora prelazit vece udaljenosti i obavit vise stvari, a ima velike probleme s koljenima, sjedne na svoj bajk i da je vidis ko zmaj sve to obavi na bajku. Puno joj je lakse, a brze da ne govorim.

Naravno ne pricam sad o bajku po zimi al nije zgorega razmotrit opciju nabavke bajka kao prijevoznog sredstva.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sobni ne isključuje vanjski, a bolja je opcija za zimske mjesece.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da uzbrdo nije takav bed s koljenima, al nizbrdo je. MM ima problem meniskus, operacija, a kako je sad, ima li i artroze ne zna, nizbrdo planinarit ne bi smio ni sa stapovima, uzbrdo smije.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislim da uzbrdo nije takav bed s koljenima, al nizbrdo je. MM ima problem meniskus, operacija, a kako je sad, ima li i artroze ne zna, nizbrdo planinarit ne bi smio ni sa stapovima, uzbrdo smije.
    Tako moje frendice planinarke, samo sto one ipak idu sa stapovima i nizbrdo a imaju svakakvih zdravstv. problema s koljenima.

Ako su koljena zdrava, smatram da je uvijek bolje da rade misici nogi bez pomaganja sa stapovima, a znam jako puno ljudi sa zdravim koljenima koji planinare iakljucivo i uvijek sa stapovima, time si samo uskracuju priliku misicima da rade.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.12.2021. at 15:27

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tako moje frendice planinarke, samo sto one ipak idu sa stapovima i nizbrdo a imaju svakakvih zdravstv. problema s koljenima.

Ako su koljena zdrava, smatram da je uvijek bolje da rade misici nogi bez pomaganja sa stapovima, a znam jako puno ljudi sa zdravim koljenima koji planinare iakljucivo i uvijek sa stapovima, time si samo uskracuju priliku misicima da rade.
    U krivu si.
    Mišići nogu itekako intenzivno rade pri usponu, a pogotovo pri silasku, a štapovi pritom smanjuju opterećenje na hrskavicu koja se pri takvim aktivnostima pojačano troši. Štapovi ne preuzimaju ulogu mišića.
    Planinarim preko 20 godina, a u planinarskom društvu s velikim brojem članova imala sam prilike vidjeti da gotovo svi dugogodišnji planinari, bez obzira na intenzitet hodanja, prije ili poslije razviju neke probleme s koljenima. Štapovi pomažu da se početak tih problema odgodi.
    Uzbrdo se još nekako i može bez štapova (iako je lakše s njima), ali nizbrdo su štapovi od nevjerojatne pomoći. Od poštede koljena, do održavanja ravnoteže.
    Ne znači da bi štapovi sad trebali biti obavezni uvijek i za svakoga (ima situacija kad ih i nije pametno koristiti), ali nema smisla uzdržavati se od njihovog korištenja ako osjećamo da pomažu. Treba ih samo znati pravilno upotrebljavati.

Nisam iz medicinske struke, pogotovo ne ortopedske, ali kad svi pišemo iz iskustva, mogu i ja

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

U krivu si.
    Mišići nogu itekako intenzivno rade pri usponu, a pogotovo pri silasku, a štapovi pritom smanjuju opterećenje na hrskavicu koja se pri takvim aktivnostima pojačano troši. Štapovi ne preuzimaju ulogu mišića.
    Planinarim preko 20 godina, a u planinarskom društvu s velikim brojem članova imala sam prilike vidjeti da gotovo svi dugogodišnji planinari, bez obzira na intenzitet hodanja, prije ili poslije razviju neke probleme s koljenima. Štapovi pomažu da se početak tih problema odgodi.
    Uzbrdo se još nekako i može bez štapova (iako je lakše s njima), ali nizbrdo su štapovi od nevjerojatne pomoći. Od poštede koljena, do održavanja ravnoteže.
    Ne znači da bi štapovi sad trebali biti obavezni uvijek i za svakoga (ima situacija kad ih i nije pametno koristiti), ali nema smisla uzdržavati se od njihovog korištenja ako osjećamo da pomažu. Treba ih samo znati pravilno upotrebljavati.

Nisam iz medicinske struke, pogotovo ne ortopedske, ali kad svi pišemo iz iskustva, mogu i ja
    Naravno samo piši tanja_b , tu pišemo svoja il ituđa iskustva a i preporuke koje su liječnici dali nama ili nama bliskim osobama.

Vezano uz boldano, ja bih prije rekla da se radi o zdravst.problemima koji dolaze s godinom proizvodnje odnosno sa starošću (naravno nekima ranije i radi genetike).
    Osobno nisam za nikakve kompenzacije, primjerice spominješ održavanje ravnoteže. Svi smo mi u disbalansu, ne postoji osoba koja je komplet u ravnoteži (obje strane tijela), no baš zbog toga treba omogućit tijelu da radi balans a ne mu uskraćivat tu priliku.
    Ljudi rade vježbe namjenski u tu svrhu (plaćaju za takve vježbe), pa zašto ne i u prirodnom okruženju?!
    Pričam naravno o ljudima koji nemaju konkretne dijagnoze u vezi koljena ili nečeg drugoga. Za njih naravno da ovo ne vrijedi.

Budući da imam priliku razgovarat s vrhunskim ortopedima jer idem na svoje redovne masaže (1x mjesečno) kod fizioterapeuta u svrhu redovnog "servisa", pa ću priupitati konkretno za ovu problematiku.
    Imam još neke kolege izvrsne kineziologe i fizioterapeute, pa ću pitat i njih. Javim sve odgovore, moguće da će se i razlikovati.

Btw moj tata je cijeli život planinario, nema di ga nije bilo, bez štapova. Ni danas s 85 god nema nikakvih problema s koljenima, kukovima i sl.
    Ja sam iz te vreće, štapovi mi strahovito smetaju, ne znam ih pravilno koristiti, a i općenito volim osjećaj da imam što manje stvari sa sobom da su mi ruke slobodne.

Ima ljudi koji brzo hodaju po ravnom Jarunu, pa koriste štapove, njima su ok. Nisam proučavala funkciju štapova kod nordijskog hodanja, vjerojatno zbog pravilne tehnike hodanja, rada ruku, iako ljudi koriste i potpuno neprimjerene štapove za brzo hodanje (npr. za planinarenje) koji su veća šteta nego korist.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.01.2022. at 09:47

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Svi smo mi u disbalansu, ne postoji osoba koja je komplet u ravnoteži (obje strane tijela), no baš zbog toga treba omogućit tijelu da radi balans a ne mu uskraćivat tu priliku.
    Ljudi rade vježbe namjenski u tu svrhu (plaćaju za takve vježbe), pa zašto ne i u prirodnom okruženju?!
    Zato što disbalans pri silasku sa strme planine može biti vrlo opasan i dovesti do potencijalno ozbiljnijih ozljeda.

O ostalom nemam volje diskutirati. Ni ti ni ja nismo ortopedi ni kineziolozi, bez obzira na bogato vlastito iskustvo i iskustvo roditelja, prijatelja i rodbine. Svatko od nas može navoditi argumente koje smatra ispravnima, vjerojatno su i jedni i drugi u nekoj mjeri točni, ali konkretnu preporuku za neku osobu ipak bi bilo bolje da dade stručnjak, a ne forumašica.

Kao što ti navodiš iskustva svojeg tate koji nema nikakvih problema, tako ja mogu navesti vlastito iskustvo gdje su me štapovi više puta poštedjeli ozbiljnijih padova ili zdravstvenih problema (a pritom nemam klinički izraženih problema s koljenima). Zato ću ja uvijek zdušno preporučivati štapove ali ostajem pri tome da zadnju riječ ipak treba imati ortoped kojih na ovom forumu, na žalost, nema.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zato što disbalans pri silasku sa strme planine može biti vrlo opasan i dovesti do potencijalno ozbiljnijih ozljeda.

O ostalom nemam volje diskutirati. Ni ti ni ja nismo ortopedi ni kineziolozi, bez obzira na bogato vlastito iskustvo i iskustvo roditelja, prijatelja i rodbine. Svatko od nas može navoditi argumente koje smatra ispravnima, vjerojatno su i jedni i drugi u nekoj mjeri točni, ali konkretnu preporuku za neku osobu ipak bi bilo bolje da dade stručnjak, a ne forumašica.

Kao što ti navodiš iskustva svojeg tate koji nema nikakvih problema, tako ja mogu navesti vlastito iskustvo gdje su me štapovi više puta poštedjeli ozbiljnijih padova ili zdravstvenih problema (a pritom nemam klinički izraženih problema s koljenima). Zato ću ja uvijek zdušno preporučivati štapove ali ostajem pri tome da zadnju riječ ipak treba imati ortoped kojih na ovom forumu, na žalost, nema.
    Slažem se da sve ovisi o stanju pojedinca.
    Ja sam pričala o prosječnoj zdravoj osobi, za takvu osobu ću pitat preporuku ortopeda, sve ostalo je naravno neprimjereno za davanje savjeta.

Istina štapovi mogu pomoći pri padu ali isto mogu odmoći. Frendica se na skoro ravnoj Premužićevoj zbog štapova skoro skotrljala. Zapela za neki kamen.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.01.2022. at 11:08

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

N
    Budući da imam priliku razgovarat s vrhunskim ortopedima jer idem na svoje redovne masaže (1x mjesečno) kod fizioterapeuta u svrhu redovnog "servisa", pa ću priupitati konkretno za ovu problematiku.
    Imam još neke kolege izvrsne kineziologe i fizioterapeute, pa ću pitat i njih. Javim sve odgovore, moguće da će se i razlikovati.
    daj pliz pitaj svog vrhunskog ortopeda za gonartrozu i bicikl - yay or nay?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

daj pliz pitaj svog vrhunskog ortopeda za gonartrozu i bicikl - yay or nay?
    Budem pa javim-poliklinika Patela

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ne nogi nego nogu
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 31.12.2021. at 15:28

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo tu sam na googleu prvom pretragom pronašla prednosti i nedostatke korištenja štapova i odogvori su na tragu mojih stavova o kompenzacijama: https://gojzeki.com/uporaba-stapova-za-planinarenje/

Uvod

Štapovi za planinarenje prije spadaju u opremu za hodanje nego u opremu za penjanje. Složivi su u tri dijela. Služe da smanje opterećenost nogu (prije svega koljena), pogotovo kada planinari prelaze dugačke dionice ili nose teške naprtnjače. Da bi štap dugo trajao,vrh mu se proizvodi od karbida. Visina štapa na koji ga morate podesiti se izračunava formulom: vaša visina x 0.7 = odgovarajuća visina štapa. Dok se ne uporabljuju štapovi se nose prikopčani za naprtnjaču s vanjske strane, obavezno sa šiljcima prema dolje, jer postoji mogućnost da ozlijedite planinara koji hoda iza vas, te na njih nataknite zaštitne kapice.

Prednosti i nedostaci planinarskih štapova*

Mnogi planinari i alpinisti koriste teleskopske štapove prilikom uspona i silazaka s planine, jer njihovo pravilno korištenje smanjuje opterećenje kralježnice, koljena i nožnih zglobova. Teleskopski štapovi moraju se koristiti pravilnom tehnikom: uvijek koristimo oba štapa, jednaka po visini, čvrstih ručki, konstruiranih tako da kada se potiskuje prema dolje postižu čvrst oslonac. Od presudne važnosti je koristiti oba štapa, što je više moguće u smjeru padanja tijela.

Prednosti

Upotrebljavani pravilnom tehnikom, posebno kad se ide nizbrdo, štapovi mogu apsorbirati više tona težine, posebno za dugih silazaka. Smanjenje opterećenja kralježnice i zglobova posebno je izraženo u sljedećim situacijama:u starijoj dobi i pri prekomjernoj težini,kad postoje kronične bolesti zglobova (artritis, spondiloza ),kad se nose veliki tereti (ekspedicije), kad se hoda snježnim padinama, vlažnim skliskim terenima, prilikom prelaska rijeka i kada se hoda po magli ili noću, odnosno u uvjetima smanjene vidljivosti.

Nedostaci

Nepravilna tehnika korištenja štapova: Ako je udaljenost između tijela i štapa prevelika, povećava se napor (redukcija olakšanja) i nastaje veliki rotacijski moment, što može poremetiti ravnotežu planinara.

Smanjenje osjećaja ravnoteže: Kontinuirana uporaba štapova može smanjiti koordinacijsku sposobnost planinara, a time i njegovu stabilnost, bez obzira što on misli da je sigurniji i stabilniji. Nedostatak postaje uočljiv na teškim terenima, gdje planinari ne mogu upotrebljavati štapove (uske police i stijene). Zapravo tako nastaje najčešći tip nezgode planinara, spoticanje. Spotaknuti se, naravno, možemo i na štapove ako ih na takvom terenu pokušamo upotrijebiti.

Smanjenje fizioloških zaštitnih mehanizama: Pritisci prilikom hodanja važni su stimulansi za prehranu hrskavice zglobova, a naprezanja i mišićni rad održavaju elastičnost mišića. Kontinuirana uporaba štapova smanjuje te stimulanse.
    Pravilna tehnika hodanja i izbjegavanje prenaprezanja: U pravilu je lakše zbog fizioloških razloga- zdravim planinarima naučiti i koristiti ne opterećujuću tehniku hodanja bez pomoći štapova nego redovito upotrebljavati štapove.

Posve je razumljivo da će redukcija tjelesne težine i redukcija težine ruksaka te pravilna tehnika hodanja smanjiti opterećenje na zglobove.
    To znači koračati nizbrdo kratkim, elastičnim, odmjerenim koracima, izbjegavajući duge korake i trčanje. Staze koristimo upotrebljavajući zavoje, a ne prečice. Također je neobično važno da se ture određuju prema vlastitim sposobnostima. Sljedeći ove savjete, zdravi planinari neće oštetiti svoje zglobove, čak i ako intenzivno planinare godinama.

Zaključak

Upotreba odgovarajućih štapova kao pomoć u planinarenju, posebno prilikom silaženja, ima prednost i preporučuje se osobama starije dobi, osobama s prekomjernom tjelesnom težinom, kada se napreže bolesna kralježnica i zglobovi kad se nose teški tereti. U ostalim se situacijama ne preporučuje upotreba štapova. Posebno je opasno očekivati sigurnije hodanje teškim planinskim terenima ako se koristimo štapovima. To daje lažan osjećaj sigurnosti i može biti prvi korak ka nesreći. Prednosti i nedostaci moraju biti odmjereni u svakoj pojedinoj situaciji.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.01.2022. at 09:55

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Sin ( 17 ) je prije dva tjedan usred viroze vadio krv, CRP bio 18,7 , dr. rekao ne treba terapija, željezo je pokazalo 3,9 , hemoglobin uredan, dr. prepisao heferol.
    Kako je ljetos uz nisko željezo nalaz pokazao i niži hemoglobin, eritrocite i hematokrite LOm ga je poslala kod hematologa gdje su nalazi bili potpuno uredni i zaključeno je da tada ne treba uzimati heferol, vodim ga sutra u privatni lab pa nisam sigurna što točno da tražim da provjeri da li mu treba heferol, da li samo vrijednost željeza, hemoglobin ili još nešto ?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj cappy prvotno napisa Vidi poruku
    Sin ( 17 ) je prije dva tjedan usred viroze vadio krv, CRP bio 18,7 , dr. rekao ne treba terapija, željezo je pokazalo 3,9 , hemoglobin uredan, dr. prepisao heferol.
    Kako je ljetos uz nisko željezo nalaz pokazao i niži hemoglobin, eritrocite i hematokrite LOm ga je poslala kod hematologa gdje su nalazi bili potpuno uredni i zaključeno je da tada ne treba uzimati heferol, vodim ga sutra u privatni lab pa nisam sigurna što točno da tražim da provjeri da li mu treba heferol, da li samo vrijednost željeza, hemoglobin ili još nešto ?
    Nisam medicinske struke, ali znam (jer sam i sama svojedobno to morala redovno kontrolirati) da se mora vaditi feritin (zalihe željeza), a u paketu s tim ide i TIBC (ukupni kapacitet vezanja željeza) i UIBC (nezasićeni kapacitet vezanja željeza), uz ono što si i sama navela. Ali pričekaj da se javi netko iz struke, možda sam nešto izostavila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •