Dio problema jest u preraspodjeli novca,a velik dio problema je u organizaciji i pristupu poslu.
Vrlo složen problem.Nažalost,ne vidim rješenje dok kod nas pušu vjetrovi 19.st.
Dio problema jest u preraspodjeli novca,a velik dio problema je u organizaciji i pristupu poslu.
Vrlo složen problem.Nažalost,ne vidim rješenje dok kod nas pušu vjetrovi 19.st.
Ne znam o kojim je laboratorijima rijec, ali u ovom u kojem sam ja bila neki dan, iako je HZZO u pitanju, usluga je bila stvarno korektna i u redu. Svi zaposlenici s kojima sam se susrela bili su izuzetno ljubazni. Isto tako i u drugoj ustanovi, takodjer HZZO, u kojoj sam bila prije otprilike dva tjedna.
Ne kazem da neljubaznosti nema, ali nije pravilo, barem sto se mog iskustva tice.
Konkretno Dubrava, a isto mi je bilo i na Peščenici, a isto i na više drugih mjesta prije dosta godina. Takva mjesta samo podsjećaju da je zdravlje puno bolje od bolesti.
Pitanje novo:
u zadnjih četrdesetak dana, stalno mi se ponavljaju upale grla: kada se prvi put upalilo, popila sam Amoksicilin. Nakon 24 sata, bol je prestala, terapija je trejala deset dana.
Po prestanku terapije, opet bol, ali toliko jaka da sam morala piti Lupocete kako bih na sekundu zaspala.
Bol je "šetala" od lijeve tonzile, preko svoda, do desne tonzile, pa onda duboko u grlu, kao na početku dušnika. Bol... kao grč, potpuna bolna blokada.
Onda traje cca deset dana, pa na dva dana prestane i onda opet.
Sinoć opet počelo, nakon 4-5 dana lijepoga bezbolnoga života.
Što ću?
(bila sam dva puta kod svoje doktorice, osim crvenila ništa vidjela nije)
niste radili briseve nijednom?
(dosta je beta hemolitičkog streptokoka u zadnje vrijeme ali i herpangina)
dobila sam uputnicu, ali sam čekala da prođe neki period od atb.
morala bih ovaj tjedan, a?
možeš odmah sutra
odi direktno gore u rockefellerovu, već za 2 dana možeš saznati raste li kakva bakterija ili ne
a,nisu li ti prošla 2 tjedna,a sutra će i treći?apricot prvotno napisa
![]()
vadi tonzile draga,a muž će ti kuhati čokolino i ostale lijepe papice koje se jedu nakon te operacije
A homeopatija?princess puffy prvotno napisa
Ja bi rekla (gledajući u staklenu kuglu) da će ti bris biti negativan,tj.eventualno da će u njemu biti normalna flora.
A od homeopatije bi možda ćak i preporućila Lachesis ,podataka je malo ,ali je super opis simptoma.
Trebam vaš savjet.
Ne radi mi pretražnik, a pošto je ovo topic za postavljanje pitanja kompetentnima pa ću onda pitanje postaviti ovdje.
Sutra će se cjepiti moj nećak s priorixom jer kreće u školu. A ono što mene muči jest što sam ja 3 mjeseca trudna.
Ne bi bio problem da nismo svi u istom kućanstvu tako da je teško izbjeći kontakt s istime.
Jel on može na mene prenijeti išta od komponenti s kojima će se cijepiti ili?
Ovo me uistinu brine.
Hvala na odgovorima
neću se petljati u struku, ali mi smo zbog nekih sličnih razloga cijepljenje odgodili za jesen
apricot - što se tiče ove tvoje grlobolje, mene je nešto slično uhvatilo prije cca 3 mjeseca i trajalo je sigurno mjesec dana.
Grlobolja je bila baš jaka, ko da sam gutala preko žileta.
Pogotovo navečer i noću.
Dr mi je isto rekla da je samo crveno grlo i da joj se puno ljudi žalilo na tu jaku dugotrajnu grlobolju .
Nisam dobila antibiotik i nisam radila briseve. Taman kad sam odlučila tražiti uputnicu za briseve - prošlo je.
I jutros mi se prijateljica buni kako već 2 tjedna ima isti problem.
Razumijem. Zato još moje dijete niti nije cijepljeno s istime, a sada će dvije godine. Ionako sam odlučila rastezati, ovo mi je još samo veći argument.apricot prvotno napisa
Ali problem je da ne mogu druge ljude prisiliti na nešto.
Danas ćemo popodne zvati ped pa ju zamoliti za odgodu, ali naravno ako je voljna dati potvrdu sada kako bi mi se nećak upisao u školu jer u protivnom se obavezno selimo jer nisam niti spremna niti željna riskirati.
Jako sam znatiželjan: je li još netko (kao ja) ima dojam da su "školski liječnici" jedna potpuno izlišna služba koju bez veze plaćamo a pod dragim Bogom ne dobijemo baš ništa zauzvrat.
Pitanje forumašicama medicinske struke: koja je dodana vrijednost koju školski liječnici donose zdravlju naše djece? (a da to isto obiteljski liječnici prije njih već nisu obavili puno bolje)
Obrazloženje:
Koliko sam imao prilike vidjeti, baš sve što ti ljudi rade je već obavio netko drugi i puno bolje, a da ne spominjem i na etički puno ispravniji način. Ako je cijepljenje njihova svrha - big deal, svaka ordinacija obiteljske medicine to isto radi. Ako je psihologija, tu su apsolutno izgubljeni slučaj, a vjerojatno za to nisu ni školovani ni ovlašteni.
Mislim da je "školska medicina" potpuno izlišna karika zdravstvenog sustava koja samo parazitira i ne donosi apsolutno nikakvu dodanu vrijednost niti zdravstvenom sustavu niti ljudima koji ih plaćaju. SVE što ti ljudi rade je isključivo bespotrebno maltretiranje djece i roditelja, a sve postupke koje nude netko drugi radi puno bolje i s više motivacije.
PS. svjedočio sam "cijepljenju" jedne djevojčice s DT u jedno rame i polio u drugo, otprilike 1 minutu nakon vađenja cjepiva iz frižidera.
nažalost školski dispanzeri su ukinuti a bili su ok razmišljanje...sada ta školska je razgranjena na preventivu i kurativu....bez veze
Eto, mi smo uspjeli srediti da mi se nećak ide cijepiti tek u 9. mjesecu. Bogu hvala!!!
Pozitivno je što ću tada već biti u visokoj trudnoći, a i do tada ćemo se već preseliti u novi stan. :D
Sada sam totalno smirena.
dakle trebala bih odgovor na pitanje koje će se većini činiti glupo, ali
je li klavocin penicilin odnosno da li ga sadrži?
Klavocin je kombinacija baktericidnog penicilinskog antibiotika amoksicilina i klavulanske kiseline poznata pod nazivom koamoksiklav, dakle JE.
e dakle sad sam zbunjena. nemam nikakve veze s medicinom, al MD je veterinar.
dakle pila je klavocin, onda je dobila reakciju nakon penicilinske injekcije ( pretpostavka - reakcija na penicilin). reakcija je bilo obostrano jako crvenilo obraza i blago natečene oči i donja usna, ali opet u pitanju je bio šarlah.
ospen joj nisu htjeli dati zbog penicilina.
kako sad od klavocina ništa i opet joj ga prepisuju.
ja se bila u stanju poklat s MD, ali ipak mora poznat lijekove. i do sad joj je postavljao sve redom točne dijagnoze.
dakle u igri je radiološki nalaz pa ako netko zna očitati,piše slijedeće
MSCT mozga učini se nativno
na učinjenim nativnim presjecima temporalno desno vidi se oba ovalna hipodenzna zona sa hiperdenznim rubom promjera do 8 mm
obzirom na brojne artefakte u tom području detaljnija analiza nije moguća te je potrebno učiniti daljnju neuroradiološku obradu
također se vidi okcipitalno desno manja hipodenzna zona promjera do 3 mm koja nema kompresivni učinak na okolne parenhimske strukture,dif.dg može odgovarati širem likvorskom periventrikularnom prostroru
traže daljnu obradu
to je sestrin nalaz
zvuči mi :shock:
Može li mi netko sa iskustvom carskog reza odgovoriti, da li je normalno da nakon carskog reza, par dana, a i nekoliko mjeseci kasnije naotiču noge?
nisam medicinarrena7 prvotno napisa
, ali meni oticanje nogu nije normalna pojava. s carskim i bez njega.
Prošla si carski, sjećaš li se jesu li ti naoticale noge?
imam neku cudnu nateklinu na vratu vec neko vrijeme. prvo je bilo zadebljanje, sad je udubljenje. prije mjesec dana se jako upalilo i isao mi je gnoj i sukrvica, i to je trajalo nekih mjesec dana. sad se smirilo.
uzv pregledom je utvrdeno da je fistula (jedna od opcija je bio i aterom)
stvar je u tome sto ona uopce nije curila prije, a niti sada, nego samo taj jedan kratki period, a kako citam trebala bi curiti.
doktorica mi je na godisnjem, bila sam kod otorinolaringologa, razmisljam da odem i dermatologu. ne znam kome bi jos isla :?
fistula ti curi kada se napuni sadržajem
a možeš se javiti i npr.plastičnom kirurgu
a zašto nisi zadovoljna otorincem?
nisu. samo prva dva dana kad sam izašla iz bolnice - osjetila sam da teže idem u cipele. al to mi je nekak normalno nakon 7 dana izležavanja.rena7 prvotno napisa
![]()
zato sam ti i napisala da mislim da nije normalno.
Meni nisu i prvi put čujem za to (nisam medicinar).rena7 prvotno napisa
Poucena iskustvom bliske prijateljice, zbog oticanja nogu (ajde, ne zato sto, recimo, sjedis na poslu 8+ sati pa malo dobiju na obujmu), otisla bih doktoru i provjerila proteine...
ima li koja fizijatrica medju vama?
ili fiziterapeutkinja?
trebala bi par savjeta o pocecima tretmana facijalne pareze kod djeteta
i preporuku za neki centar za akupunkturu, ali ne od susjeda susjed je bio nego iskljucivo nekog kome bi vlastito dijete odveli
Hvala puno.
Nisam ni fizijatrica ni fizioterapeutkinja, ali bila sam dijete koje je s 10 godina preboljelo facijalnu parezu.ivarica prvotno napisa
Lijecio me Dr. Ivo Barada na Salati (onda je bio dosta star, tako da, nazalost, ne znam je li uopce jos ziv, a kamoli jel radi) i uspjesno me izlijecio dugotrajnim kurama B vitamina. Nemam nikakvih posljedica, a izbjegla sam druge dvije metode lijecenja i naknadne terapije, koje su ukljucivale hitno rezanje zivcanih kanala u vratu (Klaiceva) ili dugotrajne blokade, opet direktno u vrat (Rebro). Dr. Barada je rekao da za sve agresivne metode ima vremena i da cemo probati strogim zadrzavanjem na toplom (bila je zima, pa je bilo bitno da ne idem van) i visokim dozama B vitamina.
O akupunkturi i parezi ne znam, zapravo, nista, niti o fizikalnoj terapiji koja bi s tim bila povezana. No nadam se da sam ti bar nekako pomogla.
ako kazes da nemas posljedica, jesiKaae prvotno napisa
klaicevoj su sve mladi lijecnici
ali ima i to nekih prednosti: tako cemo bar izbjeci onog doktora koji je franceka lijecio
citala sam iskustva na netu da je akupunktura bila prilicno ucinkovita kod oporavljanja licnih misica nakon pareze
Evo, stvarno nemam bas nikakvih posljedica. Nije ih bilo niti kad je doktor prekinuo terapiju B vitaminom. U pocetku, kad je sve pocelo, nisam mogla zatvoriti oko i usna mi je visila gore nego Franceku, ali sve je malo po malo dolazilo na svoje. Puno topline i puno vitamina.. i sve je postalo super. Taj isti doktor je rekao da pareza kod djece obicno prodje relativno brzo i bez ikakvih posljedica (moja je nastala kao 'sportska ozljeda' tj. izasla sam zimi van nakon treninga bez kape), a problem je obicno kod starijih ljudi, pogotovo ako nastane kao posljedica nekakvog udara.
Enivej, mora to biti sve ok. Nadam se da ces naci i nekog a akupunkturom. Svakako ne moze odmoci.![]()
Ne znam je li ti pomaže, ali moja rodica je u starijoj dobi imala facijalnu parezu i išla je u Splitu na tretmane u baro komoru. Ako sam dobro zapamtila priču logika je ta da je taj upaljeni živac zadebljan i onda do njega ne dopire kisik pa može oduprijeti, a u baro komori se on stlači i na taj način do njega dopire kisik dok upala ne prođe. Ona je dulje vukla "padnuto" lice - jedna strana lica je bila pogođena tj. jedan lični živac, ali joj se to u potpunosti povuklo nakon nekog vremena. Sretno!
E, da, i njoj je pareza nastala uslijed promjene toplo-hladno - radila je preko ljeta na štandovima, oko štanda je navečer zbog lampe bilo vruće, a kad bi se malo maknula noćni povjetarac i to je uzrokovalo parezu.
mm ima teoriju da je od previse - smijanja![]()
ali cuj mene - od susjeda susjed, ja ko onaj zakon o zakonu zakona
ina33, hvala puno, evo trazim ih u zg, moze mi netko pomoc, ja ne kuzim, jel po ovom http://www.oxy.hr/index.php?id=130_0_0_1_0_0 ispada da bi to hzzo mogao pokriti (bellova pareza)?
u crikvenici ima barokomora i uredno ide preko hzzo-a
ivarice ja sam nedavno imala neuralgiju trigeminusa (živac koji se proteže od uha prema oku, nosu i ustima). nisam na kraju išla, ali sam pročitala na netu da na svetom duhu ima doktor koji radi akupunkturu za te stvari. koliko me sjećanje služi dr. savić.
vitamin b je jako važan i ne bi bilo loše za prvu ruku u obliku injekcije.
Pretpostavljam da bi to moglo biti to,a ko se dobro sjećam, ona je te tretmane bila plaćala, ali to je bilo pred jedno uh.. kad smo se mi ženili, znači jako davno. Sretno, njoj je to bilo pomoglo, to stlačivanje živca da do njega dopre kisik dok je uslijed upale povećan, tj. to plus vježbe joj je pomoglo da joj to ne ostane trajno i skroz joj je otišlo, unatoč tome što kod starijih ljudi to zna ostat, ne vidi se niti u tragovima, ali vjerojatno se s tim borila, po mojoj procjeni i sjećanju, oko 6 mjeseci...ivarica prvotno napisa
Dobila sam kozice (a cijepila sam se prije 2 god.), iste su kao i kod kćeri koja ih je imala prije 2 tj. Imam laganu temp. (oko 37), s tim da me tijelo boli kao da je omanji valjak prošao preko mene (a sinoć sam i smrzavala). Baš me nešto i ne svrbe (kako izbiju tada zasvrbe, pa prestane). Dojim.
Zvala bih svoju opće prakse, ali kako su GO-i a nju zamjenjuju pa je tako došlo i do zamjene smjene pa tek sutra popodne mogu zvati.
Mogu raditi isto što i s kćeri - kupanje u hipermanganu i mazanje s Pruriced gelom, a ako podivlja temp. pijem paracetamol. Za sada je ok (hvala Bogu!).
Pitanja:
trebam li još što poduzeti?
nastavljam dojiti?
Sve što si napisala je dobro i možeš koristiti mada je moja preporuka da se ne trackaš previše s otopinom hipermangana.
Ali, nažalost, nisam sigurna za dojenje, ali sam našla na Rodi da je jedna mama pitala jel se smije dojiti i cijepiti protiv vodenih kozica pa je odgovor bio da.
A koliko je stara bebica?
nije da nisam zadovoljna, al valjda ima neko ko moze reci malo detaljnije o cemu se radi. nije mi to bas neka dijagnoza. a ovaj kod kojeg idem malo previse preferira rezanje, a strah me da to nec biti od neke koristi jer ima tu svasta, i sto ako mi se opet pojavi :/princess puffy prvotno napisa
ali i nema ti druge terapije nego kirurško skidanje
prima injekcije, a od danas nas i fizioterapeutkinja uputila u vjezbanjeTashunica prvotno napisa
jel taj doktor na nekom odjelu?
neće ti se pojaviti opet kada se skine u cijelostimeda prvotno napisa
na što misliš da ima tu svašta?
koliko sam uspjela proguglat zove se rajko savić i neurolog je na svetom duhu. svi ga hvala za akupunkturu.ivarica prvotno napisa
nadam se da će brzo proći![]()
Zvala sam Rodin telefon i isto je mi je rečeno, da mogu dojiti. Tako dobiva antitijela (valjda), pa je to kao zaštita. Ima 9,5 mj.Lukina mamma prvotno napisa
Okupam se u hipermanganu. Danas je već bolje, malo više svrbe, ali bar me kosti ne bole. Al glava da. No dobro je, sve u svemu.
Hvala.
mrkvica05 prvotno napisa
Baš mi je drago. Vidjet ćeš, brzo će proći...![]()