Citiraj mina30 prvotno napisa Vidi poruku
Želim znati što je endobronhitis i peribronhitis. Nema niti jedne stranice na hrvatskom jeziku, a na englesko sam našla da je endobronhitis upala epitela oko bronha. Sliukali su pluca mom sinu od 5 godina i dijagnoza je vjerojatno se radi o endo i peribronhitisu. Problem je sto na hitnoj u vinogradskoj nisu dali ni terapiju niti su mu rekli sto je tocno to, a nas pedijatar je isto rekao da nije siguran o cemu se radi. Narucili su nas na pregled u pulmolosku ambulantu sredininom prvog mjeseca ali meni je to predugo cekati da saznam sta mi je s djetetom. Moze li mi netko pomoci i objasniti mi o cemu se radi?
Može malo više podataka? Za početak, kakvo je to slikanje pluća bilo (zvuči kao nalaz izveden iz detaljne slike, je l' CT možda)?

Onak na prvu loptu, rekla bih da je radiolog zaključio da ima naznaka upale (nastavak -itis) po cijeloj stijenci bronha (endo = unutar, npr. epitel - najunutarnjiji sloj stanica, i sluz - u koju isto mogu pobjeći upalne stanice; peri = okolo, vezivni sloj s vanjske strane, valjda). To nije baš neka bolest, nego više riječi koje je netko koristio da opiše stanje koje vidi.
Znači, to ne bi bile dijagnoze, nego samo nalaz. Hmmm... sa čim da to usporedim? Aha! Recimo, leukociturija = leukociti u urinu: masa toga može biti uzrok, a i nitko neće liječiti samu prisutnost leukocita u urinu, nego stanje za koje pretpostavlja da je dovelo do nalaza, npr. urinarni infekt.

Nadam se da sam bila dovoljno jasna... Ako ima dodatnih pitanja, potrudit ću se.

A ako trebam pogađati krajnju dijagnozu, onda bih stvarno trebala više podataka. Sad ću dalje postaviti nekoliko pitanja koja bi mi pomogla.
1. Dečko ima 5 godina?
2. Osnovni simptom zbog kojeg se išlo doktoru, i koliko je trajalo.
3. Još drugi simptomi... Što bolji opis kako se cijelo stanje razvijalo, skupa s metodama liječenja koje ste rabili i kako su one pomogle.
4. Dugoročno gledano, je l' dečko boluje od još nečega? I/ili se ovakva bolest kao sad jako često javlja?
5. Stanje u kojem je dijete došlo na hitnu. Počevši od vitalnih funkcija (disanje, rad srca i tlak, temperatura, svijest - Vaša procjena tih stanja) i još nešto ako je odskakalo. Heck, možete i prepisati status iz hitne...
6. Kaj su sve točno u bolnici napravili od pretraga, nalazi koji su drukčiji od normale? I što su napravili od simptomatske terapije, nisu ga valjda zlifrali doma bez ičega?
7. Kako je mali zadnja 4 dana, ako sam dobro računala?

Sorry zbog totalno štreberskog pristupa, ali ja sam samo studentica i još ne znam bolje, radije pokrijem sva polja nego da se zaletim... :D Ako je u međuvremenu sve postalo jasno, ne trebate se gnjaviti s odgovaranjem na silna pitanja.

Nadam se da je dečko bolje, kaj god da je bilo...