-
To što ti se menstruacija još nije ustalila ne znači da nemaš ovulaciju jer ovulacija obično dođe i mesecima pre nego što se urede ciklusi (nakon perioda porođaja i dojenja, ili za vreme dojenja). Dakle, trudnoća se svakako i sada može desiti. Mislim da možeš da daš šansu svom organizmu par meseci, da se hormoni polako vrate u normalu. Mislim da je konkretna terapija lekovima za sada preuranjena. Par ciklusa praćenja ultrazvukom i eventualno kontrola hormonskog statusa, po meni su bolja opcija.
Naravno, ako ti se žuri iz organizacionih razloga (nećeš da se vratiš na posao ili sl.), ili zbog godina lekar smatra da nema vremena za čekanje, onda odi opet ginekologu pa dogovorite detaljnije dinamiku terapije i praćenja.
Ja sam rodila prvo dete sa 33, i htela sam drugo što pre - jer volim malu razliku, i imala bih "vremena" možda i za treće dete, a i zbog posla - planirala sam radije jednu veliku nego više manjih pauza. I onda sam zatrudnela planirano, kad mi je prvo dete imalo 9 meseci i još sam ga dojila (baš tog meseca puno češće jer je prvi put bio malo prehlađen). Iskreno, iako je bilo planirano, ne mogu baš da kažem da sam bila spremna na novu trudnoću, fizički možda i da, ali emotivno još ne. I ta trudnoća od početka nije valjala, i prošlo je skoro tri meseca dok se sve nije završilo. Prosto sam se osećala kao da telo nije prihvatilo trudnoću jer nisam bila spremna. Posle pobačaja (prošlo je prirodno, bez terapije i kiretaže) bilo je potrebno 3 meseca da mi se ciklusi ustale. Zatrudnela sam šest meseci posle pobačaja, sve je bilo u najboljem redu i sa 35 sam rodila drugo dete
.
Ovo sam ti napisala samo zato da dobro razmisliš da li su razlozi za požurivanje menstruacije i trudnoće putem terapije dovoljno jaki, tj da li stvarno hoćeš da se petljaš u prirodni tok. I da, medicinske sam struke i imala sam prilike da vidim i pozitivne efekte terapije gde žene koje prirodno ne bi mogle da imaju bebu, ipak ostvare taj san, ali i negativne efekte gde se hormonski status toliko poremeti da je posle dosta vremena potrebno da opet sve dođe na normalu.
U svakom slučaju, srećno!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma