Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3344

Tema: Pitanja forumašicama medicinske struke

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    BB - ja cu nagađati da je tih par ljudi s jednom injekcijom u 30-im.
    Kad predjes 40-u (ili na pragu istih) sjedilacki zivot počne uzimati puno veći "danak" . Ja ih znam na zalost dosta koji su završili na visetjednim bolovanjima i onda visemjesecnim privatnim rehabilitacijama. Da li ti je prvi put ili se ponavlja, svako ponavljanje je obično gore.

Leži mirno, cekaj da prodje i plati cim prije pretrage da vidiš što ti je. I traži u firmi stol na podizanje, da mozes raditi stojeći. Pomaže. Instaliraj neki program koji ti svakih 1h javi da se ustaneš i napraviš par vježbi istezanja. I sve u tom stilu...
    Rekla mi je doktorica da se ti koji se otkoče u jednom danu budu u 20-tima, a ja prešla 40-u .

Nije mi prvi put, zeznula sam si leđa još prije 7 godina kad sam podizala i nosala tadašnje svoje jednogodišnje dijete. Onda me bas uklještilo u leđima. Ali prošlo je za par dana i to je bilo to. Nešto sam kao mirovala, ali nikakvi lijekovi ili da se nisam mogla pokrenuti. Samo se nisam mogla lako sagnuti i to.

Od tada bi me kroz godine možda jednom godišnje opet tako zabolilo u leđima na tom mjestu, ali nikada tako da se ne mogu micati, opet bi samo prehodala uz malo vise odmaranja.

Prošli tjedan mi je mala (20+ kg) povraćala par puta i ja sam ju valjda krivo i naglo digla i to me sredilo.

Samo što mene sada uopće ne bole leđa (iako naravno znam da to ide od nekog diska) nego mi je cijeli živac kroz nogu upaljen i on me boli.

Dobra stvar u svemu: od 3 normabela dnevno se tako lijepo spava, nema nesanice .

Ok, mogu se pomiriti s višetjednim bolovanjem , jedino jesam dobro shvatila - na pretrage i rehabilitaciju krećem tek kad budem mogla opet normalno stajati i hodati?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Rekla mi je doktorica da se ti koji se otkoče u jednom danu budu u 20-tima, a ja prešla 40-u .

Nije mi prvi put, zeznula sam si leđa još prije 7 godina kad sam podizala i nosala tadašnje svoje jednogodišnje dijete. Onda me bas uklještilo u leđima. Ali prošlo je za par dana i to je bilo to. Nešto sam kao mirovala, ali nikakvi lijekovi ili da se nisam mogla pokrenuti. Samo se nisam mogla lako sagnuti i to.

Od tada bi me kroz godine možda jednom godišnje opet tako zabolilo u leđima na tom mjestu, ali nikada tako da se ne mogu micati, opet bi samo prehodala uz malo vise odmaranja.

Prošli tjedan mi je mala (20+ kg) povraćala par puta i ja sam ju valjda krivo i naglo digla i to me sredilo.

Samo što mene sada uopće ne bole leđa (iako naravno znam da to ide od nekog diska) nego mi je cijeli živac kroz nogu upaljen i on me boli.

Dobra stvar u svemu: od 3 normabela dnevno se tako lijepo spava, nema nesanice .

Ok, mogu se pomiriti s višetjednim bolovanjem , jedino jesam dobro shvatila - na pretrage i rehabilitaciju krećem tek kad budem mogla opet normalno stajati i hodati?
    Ja bih rekla da MR možeš već sad napraviti. S tim nalazom ideš na konzultacije u privat.polikliniku da dobiješ točnu dijagnozu.
    Zapravo ja bih na tvom mjestu već danas nazvala tu polikliniku i njih pitala kad napravit MR i doći s nalazom.
    Preporučam ti poliklinku Axis, al tebi nisu na ruku (drugi dio grada). Praktičnije bi ti bilo da je klinika na istoku.

Imaš dosta akcija za MR npr zna imat često Dijagnostika2000, a dobri su.

Sretno Bubilo!

Edit: i morat ćeš naučiti pravilno se sagibati, uvijek koljena polusavinuta, ali polako...
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 30.12.2021. at 13:06

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku

Ja imam s tim veselje dugo godina. Nisam bila kod privatnika, nego kod fizijatrice na Rebru. Meni u akutnoj fazi pomažu NSAR lijekovi (nesteroidni antireumatici) ali ja sam u četrdesetu ušla prije skoro 20 godina i imam degenerativne promjene, obiteljsku povijest reumatskih stanja i svoju autoimunu bolest iz iste vreće. Teško je tu uspoređivati, jer svatko od nas ima svoj set problema.

Daklem, općenito u akutnoj fazi treba mirovati. Upala i oteklina pogoršavaju situaciju, pa treba slušati liječnika kad savjetuje mirovanje i strpljivost. Ibuprofen je isto dobar izbor, jer osim protiv bolova djeluje i protuupalno.

Nakon akutne faze treba otići na temeljiti pregled, a onda na terapije kad se steknu uvjeti. Ne prije nego se stanje smiri. Meni već dugo godina joga pomaže u održavanju ok stanja, ali ne smijem preskakati vježbanje. Jedan pametan fizijatar rekao je da 3x tjedno vježbanje vrijedi kao da vježbaš svaki dan, a 1x tjedno je isto kao da uopće ne vježbaš. Iz iskustva, to je istina.

Kako god bilo, treba način života prilagoditi tome i u dobroj fazi održavati snagu i elastičnost mišića leđa i nogu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •