Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
Tako moje frendice planinarke, samo sto one ipak idu sa stapovima i nizbrdo a imaju svakakvih zdravstv. problema s koljenima.

Ako su koljena zdrava, smatram da je uvijek bolje da rade misici nogi bez pomaganja sa stapovima, a znam jako puno ljudi sa zdravim koljenima koji planinare iakljucivo i uvijek sa stapovima, time si samo uskracuju priliku misicima da rade.
U krivu si.
Mišići nogu itekako intenzivno rade pri usponu, a pogotovo pri silasku, a štapovi pritom smanjuju opterećenje na hrskavicu koja se pri takvim aktivnostima pojačano troši. Štapovi ne preuzimaju ulogu mišića.
Planinarim preko 20 godina, a u planinarskom društvu s velikim brojem članova imala sam prilike vidjeti da gotovo svi dugogodišnji planinari, bez obzira na intenzitet hodanja, prije ili poslije razviju neke probleme s koljenima. Štapovi pomažu da se početak tih problema odgodi.
Uzbrdo se još nekako i može bez štapova (iako je lakše s njima), ali nizbrdo su štapovi od nevjerojatne pomoći. Od poštede koljena, do održavanja ravnoteže.
Ne znači da bi štapovi sad trebali biti obavezni uvijek i za svakoga (ima situacija kad ih i nije pametno koristiti), ali nema smisla uzdržavati se od njihovog korištenja ako osjećamo da pomažu. Treba ih samo znati pravilno upotrebljavati.

Nisam iz medicinske struke, pogotovo ne ortopedske, ali kad svi pišemo iz iskustva, mogu i ja