meni se čini da je ta zabava pojačala običnu prehladu i sada je to to, grlu treba vremena da dođe na svoje
kod provjere vida za klinku u 3oš su utvrdili da ima lijeno oko odnosno na lijevo vidi gotovo sve i onda na desno gotovo ništa i uputila nas je na pedijatrijskog oftalmologa međutim kad pokušavam naručiti na kbc rebru piše samo okulistika za djecu, ne oftalmologija, jel to to?
vidim da su za kontrolni pregled kraće liste, onda mi ima smisla prvu kompletnu obradu obaviti negdje privatno i doći samo na kontrolu u kbc? jer ako ima slabovidnost najbolje je da krene s vježbama čim prije
Evo, ovako:
Prvo zamoli pedijatricu da ti proba naći termin hitno, to daje bolje rezultate nego kad ti tražiš kao korisnik.
Osim toga, možeš otići "na noge" s papirima tamo u njihovu ambulantu i probaj ih lijepo zamoliti da ti daju neki termin. Rebro, nova zelena zgrada, ne znam iz glave više koji je kat jer su se prije obnove zgrade dosta selili. U predvorju zgrade imaš plan i tamo ti piše. Ova zgrada: https://www.kbc-zagreb.hr/ambulanta-...abologiju.aspx
Treće, odi u Monokl koji je najbliži bolnici (Maksimirska 115) i pitaj koje dane imaju liječnika iz centra za strabizam, pa se naruči. To ćeš platiti, ali to je najbrži način da te pozovu u bolnicu, da obavite sve što se u Monoklu ne može.
Bez obzira gdje obavljaš prvi pregled, može se dogoditi da ne uspijete sve obaviti odjednom. Prvi pregled uključuje opći pregled vida, pa širenje zjenica, pa nešto što se zove crveni refleks i bitna je pretraga baš za ambliopiju (nemoj me pitati detalje, davno sam ja to prolazila sa svojim starijim sinom, ali to je bilo prije 20 godina). Koliko se sjećam, ako je crveni refleks asimetričan, jedno oko je slabije. Za to treba imati opremu i crnu sobu. Po ambulantama kod optičara puno toga nije dostupno. Možda jest u specijaliziranim poliklinikama - evo, Svjetlost mi prva pada na pamet: https://svjetlost.hr/usluge/djeca-i-...abovidnost/138
Kako god bilo, NEMOJTE odustati. Ako se stanje ne može izliječiti, može se popraviti. Još u vrijeme dok je moj sin nosio okluzije (flaster na oku) dobili smo uputu da treba igrati arkadne igrice pol sata dnevno s tim flasterom, da se stimulira lošije oko na brze pokrete i jačanje mišića. Majkemudrage, nitko sretniji od njega, jer taj je s pet godina samostalno znao instalirati igricu, a ja ne znam ni danas... Sad kad sam tražila informacije da se podsjetim, vidjela sam da postoji specijalistički softver za ambliopiju, npr. Revital Vision. Liječnici će znati više je li to primjenjivo za tvoje dijete. Sretno!
Last edited by Peterlin; 19.12.2024 at 07:18.
Ja bih u Svjetlosti obavila sve pretrage, dijagnostiku da dosjem do dijagnoze i napokon saznam na cemu sam, ako za ista vrijedi dati novce to je za zdravlje. Vjerujem da bi i taj ludi otac sudjelovao u tom trosku.
A paralelno ganjala preko uputnica.
Ne bih gubila dragocjeno vrijeme da dijete ne ostane uskraceno za vid za cijeli zivot. Nikakvi telefoni, mailovi kad se radi o drz.bolnicama, na noge i tamo direktno moliti.
kod sabola smo sada, dr kaže da je ipak ono što ja imam, kratkovidnost, ali na jednom oku, jer na blizinu vidi, a valjda da ima lijeno oko ne bi ni na blizinu, morat će nosit naočale i to je sve
eto lijepo
, inače kod mojih je isto bilo veselo taj prelazak, ali imaju na oba oka dioptriju ( moj jedan brat ima na samo jednom oku dioprtiju)
veliki se sjetio 1. dana II polugodišta 3. razreda da ne vidi na ploču već 2-3 mjeseca, onda smo hitno pitali u najbližoj optici, tak je radio i gore spomenuti dr. obavio pregled , ali dao rezerve da bi ipak u bolničkim uvjetima to pregledao još jednom, kod klinke je to bilo postepeno , pa smo uz velikog i nu vodili, na pregled, kod klinca slični scenarij ko i kod veliog.
a tvoja je baš u toj dobi. izaberite nekaj kaj bi joj bilo lijepo i nek se privikne preko praznika , sve će biti okostavi si za svaki slučaj termin u bolnici i provjeri kako će tad biti, s time da ona vjerojatno sad jako brzo raste, pa bi i dioptrija mogla biti promjenjiva tad.
Last edited by jelena.O; 19.12.2024 at 10:08.
Da, kontrole možemo i po kbc, svaka šest mj. U pon još mjere za stakla, to bi otac morao, i nadam se da će uzet i naočale odmah.
Jesi li mu rekla da si išla na provjeru? Znači li to 'treba uzeti mjeru'
Da treba još izmjeriti kolko bi bila stakla ili si ipak dobila neki recept? Ak je ovo drugo onda možeš odnesti na HZZO i ovjeriti dobit će nešto novca povrata , a ako je ipak prvo onda će tek tad dobiti neku dioptriju.
Oćeš reć da opet klince nećeš vidjeti cijele praznike?
Last edited by jelena.O; 19.12.2024 at 13:13.
nije opet, to je prvi put da ih je uzeo cijele praznike bez dogovora sa mnom, dijete je pitao i ono je reklo da hoće s njim, naravno dijete ne zna pravo reći što želi kad ga se tako pita, ali u redu, on ih nema ljeti više od dva tjedna jer ... ne znam...
u poliklinici su mi rekli da oni nemaju ugovor s hzzo
u pon ću nazvat da ih pitam je li bio otac s klinkom, ako nije idem za dva tjedna i to je to
lili ne mogu mu ništa reći, ne komunicira sa mnom
Last edited by zutaminuta; 19.12.2024 at 13:22.
znači ipak čekaju da se malo smiri oko, i da vide jasniju sliku nakon kapanja ( znajuiu bolnici tako raditi). sretno i da sve bude kak treba, ali dijete poduči da mu kaže da trebaju ići kod doktora
Odi sutra s djetetom i izaberi okvir.
Očevi obično izaberu prvi jer imse ne da birati.
A uz visoke cijene,moguće i neki jeftiniji.
Mjere kad se uzmu,onda se i prema okviru prilagođavaju.
Naočale ne može odmah dobiti nego tek za nekoliko dana kad ih naprave. I onda isto treba doći dijete da ih proba i da se provjeri je li dioptrija dobra
ne mogu to izvesti s njim, nema komunikacijskog kanala, bit ću sretna ako ode i po dioptriju
Ja bi poslusala Vrijesku i nema sanse da bi dijete poslala s ocem da bira okvir. Uz duzno postovanje muskaraca, mislim da vecina njih nema smisla ni ukusa za biranje takvih stvari.
Sta ne moze on uzet drugu djecu a ti kad obavis sve sto trebas s klinkom onda nju naknadno odvedes k njemu?
Ja isto nikada ne bi poslala muža da bira s djecom naočale, ali s obzirom da u ovom slučaju otac sigurno neće sudjelovati u trošku naočala, bolje da kupi bilo kakve, a Žuta onda može kupiti poslije još jedne lijepe.
da ne idemo dalje u offtopic samo ću zaključiti da s njim ne želim ništa komplicirati. naočale će dobiti ili za ferje ili odmah po ferju. sretna sam što nije lijeno oko kao što sam isprva mislila. za god dvije će nositi leće kao i ja
Ma zasto bi dijete prtljalo s lecama, neka nosi naocale neki lijepi okvir i voila!
Meni pojam leće i djeca ne idu skupa, osim ako je dete jako nadaren sportaš svjetskih razmjera i to joj je jedini pogled u svijet!
Moram priznati da sam podosta godina nosila socijalne naočale i te među prvima su mi daleko lijepe nego ima danas .
Moj muž zna lak i bolje naočale izabrati, bez obzira kaj su meni naočale prva struka
Moja inače komplicira oko svega do u najmanje detalje, ali naočale je prihvatila kao da se rodila s njima. Kaže da joj je bez naočala ružno jer ne vidi dobro. Do sada je u 2.5g promijenila jednom okvir jer je prerasla prve baš dječje naočale.
Bavi se intenzivno plesom i nikada joj nisu radile problem.
Yep i sama sam nosila naočale od svoje 3. do 14. godine, sve i svašta radila s njima, nikad mi nisu smetale.
Je l mi može netko objasniti zbog čega s hitne ne mogu dati normalan recept u zdravstveni sustav, nego moraš platiti ljekove pa moliti dr da ti pošalje recepte u sustav pa ići opet u onu neku dežurnu apoteku po novac? Shvaćam da je hitna često preopterećena pa bi iščekivanje CEZIH-a bilo nemoguće, ali nekad i nije gužva, a opcija ne postoji. Da i papir izdaju kao nekad, pa da se u apoteci mogu unijeti podaci u sustav bi imalo više smisla, nego bolesnog čovjeka šetkat okolo.
Moja iskustva s Hitne u 2024. i sad u 2025. sa starijim članovima naše obitelji su koma. To ništa ne funkcionira, imali smo slučaj da nam dedi (već životno ugroženom) govore da ima CRP 150 a pobrkala ga je specijalizantica s pacijentom u sobi do.
Nitko nije rekao ni oprostite, a jedva mu je CRP vraćen u normalu prije dolaska te specijalizantice. Čovjek već iscrpljen i smoren od druge hospitalizacije, pa još malo dodatnih uznemiravanja extra. Ma užas.
A lijecnici opce prakse ajme kako ti grah padne.
Moja je izvrsna,al zato od mojih i muzevih opca praksa kukulele...Hitna napise, a opca ne zeli dat taj lijek jer kaze skup je.:rolleyes:
Pa nije bez razloga Hitna napisala da se izda recept bas za taj lijek...mah..mogla bih roman napisat....sta smo sve dozivjeli od srpnja do sada.
Last edited by Lili75; 07.01.2025 at 21:26.
Jasno mi je da ne mogu. Pretpostavljam da im to smanjuje izdatke, jer ako je lijek ispod 5 eura, puno ljudi neće tražiti obiteljskog, pa opet na dežurnu apoteku koja naravno nije usput po novac. Za hitnog pacijenta stvarno šašavo.
Meni se čini da su u mom djetinjstvu svi liječnici mogli sve. Nije ni to OK. Uopće se ne sjećam da sam imala nekog svog doktora do faksa.
da i taj isti doktor uvijek daje neki zamjenski jeftiniji lijek, ali ako su već podignuli taj koji im je prepisala Hitna i koriste ga, ne razumijem što tada izvojeva taj lijecnik opće prakse.
Hitna je jasno naglasila da treba baš taj lijek jer je životno ugrožavajuća situacija.
Kako to da moja opća nikad ne radi ta čudesa??a ovaj liječnik uvijek, ali uvijek. Ajde za gluposti da cjepidlači, al za životno ugrožene pacijente, on pila njihove partnere (poznije dobi također) s ovakvim stvarima...umjesto da im izda recept da mogu otići po novce.
Last edited by Lili75; 08.01.2025 at 10:36.
A mozda je samo vise čovjek kad su mu pacijenti u zivotno ugrozenom stanju, da im propisani lijek, ne maltretira s papirima, hodanjem naokolo itd.
Isti su propisi HZZO-a, ako svi placamo zdravstveno, zasto neki dobiju Sumamed, a neki uvijek zamjenski antb?
Mah..ne vrijedi trositi rijeci...cak ni pelene nije htio dat nego imate ih par iz bolnice...ma fuj, sramota medicinske struke! Užas...ostale postupke bolje ne spominjat...materijala ima za prijavu Komori itekako...al kome se danas da s tim zafrkavat, kad svi znamo kako to završi...
I ne, nema opravdanja za takve lijecnike...oni su tu radi pacijenata (i njihove zdravstv.skrbi), a ne obratno.
Last edited by Lili75; 08.01.2025 at 21:37.
Nalaz mi pokazuje niski ggt, kreatinin i natrij u krvi, ispod referentnih vrijednosti, ne značajno, ali ipak. Imam pregled popodne, ali evo zbunjena sam dok čekam.
jesi bila natašte na ptretragama i bez pijenja vode?
GGT ti pokazuje stanje jetre, al ako je neznatno odstupanje ne mora značiti ništa ozbiljno.
Što se tiče niskog kreatinina, to najčešće ukazuje da imaš niski udio mišićne mase (vjerojatno uz niski unos proteina u organizam).
Mislim da se definitivno trebaš pokrenut u fizičkom smislu to si i sama govorila, pogotovo sad kad fakat imaš vrijeme za sebe. Mani se serija u lijepo na to obližnje brdo, još kad bi našla društvo, to bi bilo top!
mene bi tu najviše brinuo kreatinin, premlada si da budeš tako "mlohava" (moram direktno, možda te "probudim")
Kak ću kad sam stalno umorna... jedva se vučem...
Kolko znam smije se voda pit, što je to 200ml na 5-6 L krvi?
Imam inače urođenu hipotoniju.. nije dijagnosticirano ali sve se poklapa, isto ko sa mojom najstarijom.
Samo da mi prođe ova prehlada pa se možda pokrenem, i da D vitamin proradi. Kad sam loše volje još mi je teže pokrenuti se.
Nisam uopće znala što taj kreatinin znači. Uvijek mi je bio u granicama pa nisam ni gledala, ali sam sad pogledala nalaz od prije godinu dana i nije mi baš bio neki bajan, 60 umol/L. U tom labu (Croatia) je ref. 49-90. Vidim na webu različite ref vrijednosti pa negdje i taj moj upada u niske. Imam uskoro sistematski pa ću baš vidjeti, može biti samo još gori nego prije godinu dana, sad sam još godinu dulje u menopauzi.
Lili, koliki je tvoj, je l znaš? 80?
žuta, nisam ja neki coach, ali mogu samo reći da što više sjediš to se teže pokreneš. Napravi si neke realno ostvarive ciljeve, štopaj si vježbanje 5 min ujutro i 5 min popodne pa povećavaj vrijeme ili ne znam što će lili reći, bolje nju slušaj. Vjerojatno ćeš biti zadovoljnija i pokretnija.
Last edited by sirius; 24.01.2025 at 10:41.
Fakat se ne sjecam, obicno obratim paznju na nalaz samo ako je nesto poviseno ili snizeno.Mogu pogledat.
Al ako ti je u tom labu bilo oko sredine, to je onda ok. To su njihove referentne vrijednosti.
Al mjerila sam misicnu masu i natprosjecna je, al to je i ocekivano s obzirom na moju fizicku aktivnost (trcanje +snaga).