Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: npr. "20 dkg brašna"...a kakvog i čijeg brašna?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno npr. "20 dkg brašna"...a kakvog i čijeg brašna?

Čitala sam jako zanimljivu knjigu, o kiselosti i lužnatosti namirnica, koliko se može unaprijediti kvaliteta prehrane vođenjem računa o tome. Skužila sam da se dosta izmjene može napraviti u pogledu korištenja brašna (jedno je jako kiselo, drugo gotovo već lužnato)...inače, kakva vi brašna koristite? Obična bijela, "ošto" i "glatko" ili i neka integralna? Imate li proizvođača koga favorizirate? Osobno, volim Ferinina brašna, a malo-pomalo sam počela uvoditi integralna u prehranu (pizza, palačinke) i čak i nije strašna razlika...imate li vi vaše omiljeno brašno, proizvođača ?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Volim integralna i nekonvencionalna brašna.
    Probaj pirovo, iliti dinkel brašno, DM-ovo iz Alnature je odlično, fora mi je i slanutkovo od Repro-eko, to je naša tvrtka, a imaš ga za kupiti u dućanima zdrave hrane.
    Za kolače koristim bijela brašna, a kad se zaželim promjene, onda polubijelo - tip 850.
    Inače, u DM-u imaš razne vrste Alnaturinog brašna, isprobaj...

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Za sve koristim polubijelo brašno, osim za neke biskvitne kolače u posebnim prilikama.
    Proizvođač? podravka-jer imaju pakiranja od 2 i 5 kg.
    Ponekad umiješam dio integralnog ili crnog brašan u kruh.
    koja su brašna kisela?

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nedavno sam otkrila pirovo brašno i super je! Super je u pizzi, u kruhu, a najbolje u kolačima jer je slatko.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uvijek stavim određeni udio bijelog-zbog glutena, u tijesta koja se dižu..
    ostalo miješam-raženo, kukuruzno, pir, crno, svega...

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja se drzim samo najobicnijeg, glatkog, brasna. Ali bas bi mogla malo uvesti nesto drugo.
    A kakva brasna mogu ici za kolace, npr. biskvite, tipa Mramorni i sl, koji bi trebali biti rahli i malo se dignuti?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ani4 - mene je oduševilo kad sam probala raditi pizzu s integralnim brašnom i vidjela da se i to brašno digne bez problema i da je pizza predobra!
    krumpiric - zar je gluten nešto što je poželjno konzumirati ? Zašto onda na dječjim keksima piše "bez glutena" ? Molim pojašnjenje
    Lira - nakon što sam pročitala knjigu, uočila sam da (valjda na svim brašnima koja "drže do sebe" ) s bočne strane piše "stupanj kiselosti do...". Inačw, ljestvica kiselosti ide od 1 (najkiselija namirnica) do 8 (najlužnatija/najzdravija namirnica). Tako bijela brašna imaju vrijednost 1-1,5, dok integralna mogu imati 4-4,5 (to već spada u korisnu-zdravu namirnicu) . Mislim, znala sam da se uvijek veli -"ne jesti bijeli šećer, bijelo brašno (i hm...koje je treće-sol ili mast, nikad to ne znam), no nisam si to znala točno objasniti zašto ne, dok nisam čitala malo o tome...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mamkanica prvotno napisa Vidi poruku
    krumpiric - zar je gluten nešto što je poželjno konzumirati ? Zašto onda na dječjim keksima piše "bez glutena" ? Molim pojašnjenje
    nisam krumpiric, ali mozda se zadovoljis i mojim odgovorom
    gluten je protein u zitaricama i "nije ga pozeljno konzumirati" ukoliko osoba ima bolest koja se zove celikalija.
    zbog toga se gluten uvodi kasnije kao namirnica. te zbog toga i na kasicama mora biti oznaceno da li ili je bez glutena.

a sda sto se tice brasna koristim uglavnom bijelo glatko ili ostro ovisno sta radim.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, evo i mene...

U špajzi imam:
    - obično polubijelo brašno
    - namjensko brašno T-550 za dizana tijesta
    - oštro brašno bijelo T-400 za prhka tijesta (pite i slično)
    - integralno brašno pšenično
    - kukuruzno brašno

Također, volim eksperimentirati pa sam isprobala raženo (nije me se dojmilo, tijesta ispadaju kiselo), crno - to je ok T-1000 itd.

Od proizvođača dugo sam favorizirala Čakovečke mlinove. I danas to kupim kad god mogu naći, ali je moje kuharsko i pekarsko umijeće bolje pa mi nije više to tak bitno...

Zaprške na brašnu radim s polubijelim brašnom, AKO ih uopće radim, jer to je rijetko...

Kruh pečem relativno rijetko, ali pogačice pečem u svim kombinacijama. Dizana tijesta (orehnjače, makovnjače, pince i slično) isto redovno pečem stariju i mlađu generaciju (svekrva i moja djeca to obožavaju), kojekakve klipiće i drugo... Za dizana tijesta nije dobro bezglutensko brašno jer se to ne diže, pa koristim namjensko. Nedavno sam dobila na dar "Bakino brašno" (isto namjensko) http://podravski-mlin.hr/brasno/vrst...bakino-brasno/ i podsjetilo me na brašno kupljeno u mlinu, jer to i JEST brašno iz jednog malog mlina... ali nema ga baš svuda za kupiti. Ako ga vidite - nemojte oklijevati...

Kukuruzno i integralna brašna mm kupuje na placu u Utrini kod svoje dobavljačice. Ne sviđa mi se što to brašno dolazi u najlon vrećama, pa ga odmah kad donese prebacim u kutiju za brašno.

Od drugih proizvoda obožavamo kukuruznu krupicu, a i pšenični griz je zakon kod nas doma. Pirovo brašno nisam probala, ali ekstrudirani pir (bezglutenska pšenica) je zakon. Od ovog brašna vjerojatno se mogu raditi proizvodi i za manju djecu... ne znam. Bilo ga je u dm-u za kupiti, pisalo je gore DINKEL, ali dugo nisam njuškala po dm-u pa ne znam čega ima. Ionako previše jedemo...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da se prikrpam s pitanjem: postoji li još brašno tip 500? Krema za princes krafne mi nije tako dobra kad radim s 550, a 500 više jednostavno ne nalazim. Koje je najfinije brašno na tržištu i gdje ga ima?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo mene lokalpatriota: Piše ovdje na linku da Podravka ima Tip 500 brašno (to je bijelo glatko i oštro): http://www.hrvatskiproizvod.com/proizvod.php?broj=444

Inače, te oznake upućuju na količinu vlage, pepela i slično. Što veći broj, više primjesa... Naći će se sigurno netko iz struke da to pobliže objasni.

Meni je žao što nema više Mlinarovog brašna na tržištu.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.04.2010. at 19:22

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nije gluten nikakvo zlo zdravom čovjeku, on je potreban ako oćeš da se tijesto digne
    ko što kaže spajalica, problematičan je samo ljudima koji imaju celijakiju i zbog rizika od celijakije se uvodi nakon 8mj.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Farina ima fino brasno...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ani4, probaj biskvite (mramorni i sl.) raditi s pola količine oštrog, a pola polubijelog (T-850). Meni uvijek bude dobra ta kombinacija. Za kolače je fino i zobeno brašno u kombinaciji sa slanutkovim, kao i pirovo (dinkel).

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

N.grace, sad si me baš zainteresirala. Gdje kupuješ ta brašna (zobeno, slanutkovo)? DM?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U dm-u kupujem pirovo (dinkel) brašno, a zobeno i slanutkovo kupujem od naše tvrtke Repro-eko, možeš direktno naručiti od njih (mislim da imaju web-stranicu), a njihove proizvode možeš naći i u dućanima zdrave hrane - bio&bio, možda ima i u gei.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

već desetak godina uopće ne kupujem bijelo brašno. najbjelije je tip 850 i njega miješam eventualno malo u kolače ili u nešto što se baš više dignuti. pizzu više ne mogu zamisliti nego od integralnog brašna, kolače također. u njih miješam različite vrste brašna plus lanene sjemenke ili posije, sve ostalo po klasičnom receptu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala Peterlin, zhang. Inače kupujem baš Podravkino brašno, ali T 500 jednostavno više ne vidim po dućanima. Za Farinu ni ne znam, pogledat ću.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

a kako se otkriva celijakalija? Gotovo pa prvi put čujem...možda sam već negdje registrirala ali nisam povezala s problemima sa žitaricama...i eto, kad pročitam neki recept sa šturom informacijom tipa "200 gr brašna" to mi je kao da za pol kolača nije niti dan recept, šta ne?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala Peterlin, zhang. Inače kupujem baš Podravkino brašno, ali T 500 jednostavno više ne vidim po dućanima. Za Farinu ni ne znam, pogledat ću.
    Nema na čemu! I ja volim to brašno, a nema ga uvijek....

Jučer u kvartovskom dućanu našla sam brašno T-500 koje proizvodi Klas d.o.o. Ivanić Grad. Izgleda jako dobro.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamkanica prvotno napisa Vidi poruku
    a kako se otkriva celijakalija? Gotovo pa prvi put čujem...možda sam već negdje registrirala ali nisam povezala s problemima sa žitaricama...i eto, kad pročitam neki recept sa šturom informacijom tipa "200 gr brašna" to mi je kao da za pol kolača nije niti dan recept, šta ne?
    http://www.hcjz.hr/clanak.php?id=13656&rnd=

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •