Rješavamo svoje stambeno pitanje i razmišljamo o ovim državnim pozajmnicama. Zvuči jako dobro, no kopka me nešto. Ima li netko ko mi može objasniti te kamate.
Naime, država daje pozajmnicu na poček od npr 15 godina, uz kamatu od 2 posto godišnje. I tak sam ja kontala da je to za npr. pozajmnicu od 8000 eura, kamata na poček 160 eura godišnje! Odnosno 13,3 eura mjesečno.
No sve me više ljudi uvjerava da to baš i nije tako i onda nađem ovaj članak koji me totalno zbuni, jer mi ni najmanje nije jasna
Primjer kredita
Ako se kupac odluči za kupnju stana veličine 50 m2 po cijeni od 1.400 eura/m2 iznos cijene stana je 70.000 eura. Budući da cijena ulazi u cjenovni prag državne pozajmice, kupac može računati na iznos zajma od 150 eura/m2, što je ukupno za stan 7.500 eura. Preostalih 62.500 eura podmiruje stambenim kreditom na trideset godina po kamatnoj stopi od 7 posto, za što će plaćati 415 eura mjesečno, odnosno ukupno će vratiti 87.200 eura na isteku tridesete godine.
Ako kupac uzme poček od petnaest godina za državnu pozajmicu, na 7.500 eura platit će 2 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici, što je 48 eura mjesečno, odnosno 1.186 eura. Pripisano glavnici pozajmice kupac ukupno državi treba vratiti 8.640 eura. Recimo da državnu pozajmicu vraća pet godina, što je na iznos od 8.640 eura, otprilike 163 eura mjesečno, odnosno ukupno 1.143 eura. U konačnici državi vraća 9.783 eura. Tako riješenom financijskom konstrukcijom, kupac će stan ukupno platiti 97.000 eura.
Bez državne pozajmice, kupac bi se morao snaći sam i ugovoriti s bankom stambeni kredit na kompletni iznos stana, odnosno na 70.000 eura. Ukupni iznos cijene stana, kupac bi vraćao kroz trideset godina uz kreditnu stopu od 7 posto. U takvim uvjetima, kupac bi morao mjesečno izdvajati 465 eura. Na kraju otplatnog razdoblja kupac bi stan platio 97.655 eura.
Je li povoljnije
Sudeći prema okvirnom izračunu, državna pozajmica bi omogućila 655 eura jeftiniji stan nakon tridesetogodišnjeg kreditnog razdoblja. Iako je konačna cijena stana gotovo ista u oba slučaja, kupac stana sa državnom pozajmicom ima povoljnije mjesečne anuitete plaćanja, jer samo u pet godina otplate pozajmice, ima dodatni pritisak na mjesečni anuitet. S druge strane u klasičnom slučaju otplate, kupac ima jednaki iznos anuiteta kroz cijelo otplatno razdoblje.
Sa stajališta kupca, državna pozajmica ne mijenja puno na stvari. On će morati vratiti novac s kamatom bilo banci, bilo državi. Prednost pozajmica je vrijeme počeka, koji bi dao kupcu lakši život kroz početno razdoblje otplate kredita.
...
/pametnakuna
???