Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Kad dati antibiotik

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno Kad dati antibiotik

Pozdrav svima.
    Citam Rodu duze vrijeme,a nikako da se prikljucim.Pa evo dodje vrijeme i za to.

Trenutno me zanima kad treba dati antibiotik djetetu?
    Moj curica(4 godine) cesto bude bolesljiva,i na svaki odlazak ljekaru dobije antibiotik.To nekada bude vrlo cesto.
    Evo zadnji put je imala temp. 38.Nije imala neke druge znakove bolesti.
    Odveli smo je pedici,i ona nas je poslala vaditi urin i leukocite.
    Leukociti 6,7.Urin dobar.
    Rekla da je grlo crveno,i dala nam Zinnat.
    Prije dvije nedelje smo isto dobili Zinnat zbog upale uha.Tad nije imala temp.,vec samo se zalila na bol u uhu koji je nakon spavanja prosao.

Jednostavno imam osjecaj da nasa pedica daje antibiotik za svaku stvar.Da li tako zaista treba?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dobrodošla na forum.
    Uzimajući u obzir da ovakava pitanja često budu početak burnim raspravama ja ću reći samo nekoliko stvari.
    Ako nemaš povjerenja u pedijatra i njegove metode najbolje bi bilo potražiti još jedno liječničko mišljenje. Ipak je pedijatar vidio dijete i zna puno više od od forumaša.
    Potražiti ću stare teme o sličnim dvojbama i staviti linkove da možeš nastaviti tamo.
    Posljednje uređivanje od sirius : 16.04.2010. at 08:07

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Bebara prvotno napisa Vidi poruku

Jednostavno imam osjecaj da nasa pedica daje antibiotik za svaku stvar.Da li tako zaista treba?

Ne treba, ali ne treba za svaku stvari niti ići doktoru.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ne treba, ali ne treba za svaku stvari niti ići doktoru.
    X
    Ustvari se večinu puta radi o ovom. Trebalo bi se držati nekih osnovnih smjernica "za malu djecu". Ja ću ih napisati okvirno, ako te zanima pitaj vašu dr. pa će vas uputiti.
    Obično ne treba ići dr. odmah na početku bolesti, jer su simptomi svakakvi i prilično nejasni.
    Ili bolest kod djeteta počne npr. temperaturom bez nekih drugih simptoma. Naravno ako je temperatura ogromna i opće stanje djeteta loše, ide se kod dr., ali ako dijete normalno funkcionira bolje je pričekati dan, dva, tri do razvoja nekih drugih simptoma, kada je slika jasnija,..., a i večinu puta se temperatura nakon 3 dana spusti kao da ništa nije bilo.
    Uglavnom, treba pratiti opće stanje djeteta, dok je ono ok, u principu ne treba žuriti kod dr.
    Ja obično ako sam nesigurna kako postupiti, nazovem dr. kažem što je na stvari i obično me on "umiri" i da uputstva što trebam pratiti i u kojem trenutku da dođem.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 16.04.2010. at 08:19

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    X
    Ustvari se večinu puta radi o ovom. Trebalo bi se držati nekih osnovnih smjernica "za malu djecu". Ja ću ih napisati okvirno, ako te zanima pitaj vašu dr. pa će vas uputiti.
    Obično ne treba ići dr. odmah na početku bolesti, jer su simptomi svakakvi i prilično nejasni.
    Ili bolest kod djeteta počne npr. temperaturom bez nekih drugih simptoma. Naravno ako je temperatura ogromna i opće stanje djeteta loše, ide se kod dr., ali ako dijete normalno funkcionira bolje je pričekati dan, dva, tri do razvoja nekih drugih simptoma, kada je slika jasnija,..., a i večinu puta se temperatura nakon 3 dana spusti kao da ništa nije bilo.
    Uglavnom, treba pratiti opće stanje djeteta, dok je ono ok, u principu ne treba žuriti kod dr.
    Ja obično ako sam nesigurna kako postupiti, nazovem dr. kažem što je na stvari i obično me on "umiri" i da uputstva što trebam pratiti i u kojem trenutku da dođem.
    apolutno se slažem s ovim, ali nažalost onima koji rade to baš i nije izvedivo - npr. ja sam prisiljena otići kod doktorice na početku bolesti da bi mi otvorila bolovanje
    i tako idem već prvi dan temperature - jer moram

dok sam bila na porodiljnom, za većinu temperatura nisam uopće išla doktorici jer bi za 3 dana prestala, išla sam samo kad je mi je i opće stanje bilo sumnjivo

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mirjana prvotno napisa Vidi poruku
    apolutno se slažem s ovim, ali nažalost onima koji rade to baš i nije izvedivo - npr. ja sam prisiljena otići kod doktorice na početku bolesti da bi mi otvorila bolovanje
    i tako idem već prvi dan temperature - jer moram

dok sam bila na porodiljnom, za većinu temperatura nisam uopće išla doktorici jer bi za 3 dana prestala, išla sam samo kad je mi je i opće stanje bilo sumnjivo
    I ja moram otvoriti bolovanje. Kod nas to funkcionira tako da nazovem dr. prvi dan "bolesti" i kažem dijete ima simptome takve i takve i ja sam ostala doma, otvorite mi bolovanje.
    Ako mu se stanje pogorša dolazimo k vama, a ako ne nazovem vas za dva dana da li treba "zaključiti bolovanje".
    Moram stvarno pohvaliti našeg dr., jer funkcioniramo tako "na povjerenje" - ne pada mi na pamet iskorištavati tu situaciju.
    Dobro, kod mene je olakotna okolnost što mi dijete ne ide u vrtić - pa ne trebam potvrdu.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je super, ja kad nazovem i kažem da bi trebala otvoriti bolovanje - trebam doći s djetetom
    jedini put kad nisam trebala doći s njom je kad je bila sezona svinjske gripe i kad mi je prvo starija pa onda mlađa dobila baš tu gripu - onda nas je naručila da dođemo za par dana, a da samo netko dođe po potvrdu za bolovanje.
    mislim da je taj put postupila tako samo zato što je to bio naputak iz ministarstva

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne zelim da ova tema bude jedna od onih burnih,vec me zaista zanima misljenje forumasa.
    Kako vi postupate?
    Evo dakle prije tri dana smo bilo kod pedice,i dala nam je antibiotik,jer je grlo crveno i imala je temp.
    Danas evo nista.Fino se igra,jede,sve super,a nisam davala antibiotik,jer sam smatrala da je stvarno previse.
    Imaju cetiri pedice kod kojih se zateknemo,i sve su takve sto se toga tice.
    Odvedem djete cisto onako da sam sigurna da nije nesto opasnije,jer imam vec loseg iskustva.
    Inace ona je dobrog opsteg stanja.
    Koliko antibiotik moze stetiti?
    Treba li prije davanja antibiotika provjeriti krvnu sliku djeteta?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Inače bi trebalo prije antibiotika napraviti krvnu sliku, i onda bi se vidjelo "pravo stanje".
    Na ove simptome koje si ti napisala crveno grlo i temperatura ja ne bih išla kod dr., jer pišeš da je opće stanje bilo ok, ALI pišeš i da si imala loošeg iskustva. Ne znam što to znači, možda radi toga kod vas stvarno postoji potreba da se "juri" kod dr.
    Isto tako, pretpostavljam, (barem bih tako onda ja postupila), kada dođeš kod dr. reci točno tako kako si i tu napisala: ok, došli smo, dijete ima temperaturu, ali opće stanje je ok, normalno jede, pije,... došli smo samo da ju za svaki slučaj pogledate, da sam ja mirnija jer smo imali iskustvo takvo i takvo. Nemojte nam davati antibiotik, ako nema stvarne potrebe, radije ćemo izvaditi krv, ili doči ponovno, ako se stanje pogorša.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, nažalost, i mene na ovom topicu... Moj mlađi je dugo odolijevao antibioticima, ali ove zime je nadrapao... tri puta upale grla, skupa sa gnojem iz nosa. I sad se spremamo otorincu da se vidi je li uzrok treća mandula ili sve tri zajedno. Stariji je bio na operaciji mandula s tri i pol godine, prethodila mu je slična situacija... Kako god bilo, treba ustanoviti uzrok. Iz iskustva znam da pedijatra treba malo "pogurati" u smjeru uputnice. BOlje je puhati na hladno... Kad sam sa starijim došla prvi put napokon otorincu, bio je naručen na operaciju u roku tjedan dana.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

imamo pedijatra u kojeg imam potpuno povjerenje i kad malom da antibiotik onda se i pije.
    e sad druga je stvar što je to kod nas rijetko, mi muku mučimo s virusima i onim što kod nas proizlazi iz viroza.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi isto tako, iako smo vrlo često kod doktora antibiotik je Lea pila svega nekoliko puta, i to jednom bezveze, kad sam sa 38 temperaturom otišla na Hitnu, jednom kad je imala upalu uha i jednom kad je imala upalu pluća (i to je uz antibiotike koje je primila kao novorođena beba i kad je imala bronhiolitis sa 6 mjeseci sve). Naša doktorica je vrlo nesklona davanju antibiotika, čak i pretjerano za moj ukus , nas radi Leinih respiratornih problema zna naručivati na kontrole svaki dan radije nego da da antibiotik. Jedino za te upale uha nisam sigurna da pogode kad je antibiotik neophodan, mislim da bi bilo najbolje da se za to ide otorincu (kad bi bilo moguće).

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mi smo popili sumamed prije mjesec dana zbog upale grla. taman počeo normalno jesti opet ga zadesila temp.oko 38,5.otišli pedijatru drugi dan i rekao grlo crveno, mogu dati antibiotik ali radije ne jer ga je nedavno popio. izvadili nalaze. sve uredno i ukazuje na virozu. temp. je u medjuvremenu pala, ali malcu još nije dobro. ne jede apsloutno ništa i počeo je kašljati. sada se mislim da smo dobili atb . da bi bilo bolje, ali mora s ei organizam malo boriti valjda. ma ne znam ali mene ove bolesti totalno iscrpe jer moj I. odbija svu hranu kad je bolestan pa ga to uništi.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

e da dao je uputnicu i za bris u pon. pa valjad zna šta radi, sve je nalaze povadio

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Zna li tko koje su referentne vrijedonsti leukocita u krvnoj slici djece? Zamjena za pedicu nam je dala antibiotik na temelju dva kašljanja dnevno, šmrkavog nosa, trenutne temperature od 37,3, malo crvenijeg grla i nalaza na kojem su leukociti bili 12,6 (a čini mi se da su kao normalne vrijednosti bile navedene 6-16, ali nisam više ziher). Znam iz iskustva da joj naša pedijatrica ne bi dala antibiotik na temelju svega toga.

Datum pristupanja
    Jun 2008

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja mislim da se to ne može gledati matematički jer da se može onda bi ti recepte mogao prepisivati tehničar u laboratoriju na temelju nalaza. nisu samo leukociti mjerilo za propisivanje antibiotika. ako ne vjeruješ doktorici idi kod nekog drugog po mišljenje.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Išla bih kod svoje da nije na godišnjem. Ovoj ne vjerujem jer smo već imali sličan scenarij s njom (ista situacija, naša na godišnjem, ova ju mijenja). Mislim da se to može gledati matematički ako su ostali simptomi takvi kakvi jesu a za liječnika se zna da je sklon prepisivanju antibiotika za sve živo.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mrvna prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da se to može gledati matematički ako su ostali simptomi takvi kakvi jesu a za liječnika se zna da je sklon prepisivanju antibiotika za sve živo.
    pa onda ti i ne treba liječnik, ako sama kužiš simptome i sve ostalo što zbrajaš i oduzimaš.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja tražim da se prije uzimanja antibiotika napravi bris nosa/grla ( ovisno na što se sumnja ) i tako na kraju znam da li je bila bakterija i koja je bila.Krvnu sliku dr. radi uvijek kada misli dati antibiotik ( osim ak se iz aviona vidi da je riječ o bakteriji ).
    Briseve ne radimo jedino kod upale uha, a nažalost, nedavno se pokazalo da mali nema problema s upalama već sa tlakom tako da je bespotrebno popio hrpu antibiotika. Večina upala dijagnosticirana mu je baš na otorini ali od mlađe službe, tek kada mi je pukao film i kada me savjetovao pedijatar ( zahtjevajte stariju službu ) otkrilo se što dijete muči svako malo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •