Prvo jedan OT: RozaGroza avatar je
Sad uvod:
Dva poroda carskim rezom, oba "na hladno", prvi put mlijeko krenulo 4.-5. dan, drugi put 48 sati nakon poroda. Prvi put sam bebu dobila na dojenje nakon 24 sata, drugi put par sati nakon poroda. Oba su puta bebe bile više nego zainteresirane za dojenje. Prvi put uspjela samo do 3. mjeseca isključivo zbog vlastite ne spremnosti i slabe informiranosti o procesu dojenja i proizvodnje mlijeka (+slaba podrška u rodilištu, ali to je na drugom mjestu po važnosti). Dugi put još traje, 18 mjeseci.
Praktični savjeti:
Jako je bitan ispravan položaj bebe na dojci od samog početka, i bilo bi jako korisno da vidiš kako to izgleda (ne znam da li ti je ovo prvo dijete). Ako imaš neku dojilicu blizu raspoloženu da ti pokaže, ili na stranicama dr. Jacka Newmana ima par videa kako izgleda ispravno prihvatanje i ispravno sisanje : http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout= blog&id=6&Itemid=13]
Jastuk za dojenje u rodilištu, da te mogu odmah, čim mogneš, postaviti u poluležeći položaj, a bebu uz pomoć jastuka namjestiti na dojku tako da je ti ne moraš držati, da ti nije opterećenje, a da beba može sisati do mile volje. I tražiti pomoć za sve što ti treba.
Moje lično iskustvo je da porod carskim rezom ne otežava dojenje ništa više nego vaginalni porod ako je majka spremna i željna. Uz malo pomoći bolničkog osoblja može krenuti u ispravnom smjeru bez velikih smetnji.
P.S. Možda da im prije svega napomeneš da principijeno ne želiš da bebu dohranjuju i da je želiš na prsa što prije. Ja sam rodila pod općom anestezijom, oba sam puta samo prvu večer primila analgin za bolove, primala sam i antibiotike tokom boravka u bolnici, ništa od toga doktori nisu smatrali smetnjom za dojenje.