Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: začinsko bilje-gdje ga držat u stanu bez balkona?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno začinsko bilje-gdje ga držat u stanu bez balkona?

Zanima me začinsko bilje, isla sam ga gledat na trznicu i vidim da i njemu treba njega i uvjeti, kao svakoj drugoj biljcici. Čini mi se da bi mi se brzo sparilo pokraj stednjaka i u kuhinji, a nekako bas i nemam drugo mjesto za drzat ga, jer balkona nemamo a u stanu smo...gdje ga vi drzite i kako ga cuvate? Vec sam mislila-kupiti jedno u tegli, pa gledat da se sto prije potrosi, no jel to bas jedini nacin-forsirano papati slicna jela u koja cu stalno stavljat taj svoj kupljeni zacin?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa da nemam balkon ja bi ga držala na prozoru. Treba puno svjetla, a po ljeti i puno vode.
    Naravno i dovoljno zemlje (obično su one teglice u kojima se kupi na placu premale.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ma, ne mogu na prozoru, klupice su nam sirine 5 cm, na to ne stane nikakva teglica :/ ...bas mi je suzen izbor, a ja navalila na te prirodne stvarcice :D :D :D

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možda da nabaviš stalak za cvijeće na koji stane par tegli s biljem, pa ga postaviš blizu prozora (ali nikako ne i blizu radijatora), ili možda one košarice koje vise na lancu sa stropa. Može to i jako lijepo izgledati. Najbolje da staviš negdje u kuhinji da ti je blizu dok kuhaš, ali može i negdje drugdje ako je u kuhinji prevruće.

U svakom slučaju negdje gdje ima puno svijetla a nije pretoplo zbog blizine centralnog.

Savjet: ako uzgajaš nešto što ćeš jesti, nikako ne koristi kupovni humus. Sama kemija. Pokušaj nabaviti od nekog sa sela tko radi svoj kompost, ili kad ideš u prirodu ponesi neki lavor, bocu za vodu od 5l, čvrstu najlonsku vreću, pa natrpaj nekom zemljom iz šume gdje truli lišće.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

obavezno kod svjetla i vode, neće dugo živit drugdje. I u veće teglice

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pomikaki-genijalan savjet, zapamtit cu i to i ucinit. Jedino sto ce, vidim, od svih silnih mjesta u stanu, biljke morat izgleda visit sa stropa

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

imaj na umu da to nije sobno bilje, koje je većinom uzgojeno od nekih suptropskih vrsta. Ovom bilju treba što više svježine, jer je naviklo na malo hladnije temperature nego što su u prosječnom stanu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamkanica prvotno napisa
    Ma, ne mogu na prozoru, klupice su nam sirine 5 cm, na to ne stane nikakva teglica :/ ...bas mi je suzen izbor, a ja navalila na te prirodne stvarcice :D :D :D
    Lijepo na prozor izvana kosaru za tegle i sve unutra... ako ide. Ako ne - mala je vjerojatnost da ce to bilje htjeti rasti unutra. Probaj kak je pomikaki predlozila i cesto otvaraj prozor! Sretno!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da, košara vani pod prozorom je možda i bolje rješenje ako je moguće.

U stanu... možda bi ljeti uspjevalo jednogodišnje začinsko bilje (bosiljak, timijan, peršin), ali zimi uz grijanje, teško. Možda bi nešto tipa ružmarina ili mente bolje uspjevalo ako bi zimi bilo na hladnom stubištu. A ljeti u stanu uz prozor ili još bolje u onoj košari pod prozorom.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Citiraj mamkanica prvotno napisa
    Lijepo na prozor izvana kosaru za tegle i sve unutra... ako ide. Ako ne - mala je vjerojatnost da ce to bilje htjeti rasti unutra. Probaj kak je pomikaki predlozila i cesto otvaraj prozor! Sretno!
    Hvala vam na savjetima! Peterlin - KOSARA ZA TEGLE :shock: :shock: ? Di, di, di to ima, di se to kupi, nabavi, di, gdje, oh, moram to saznati !!!!!!.... :/ ...zbilja dakle, gdje to nabavis ?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma to je onaj obicni drzac (zicana kosara) koja se zakvaci za vanjski rub prozora... Ima ih u trgovinama tipa Bauhaus, Baumax, Pevec i sl.

Evo ima nekih preporuka ovdje: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...be75092b3bee44

Nisam nasla slike. Oblik ovisi o prozoru, tj. o tome kako se moze zakvaciti za vanjski rub prozora. Nije uvijek jednostavno, mozda ce trebati zabusiti 2-3 vijka za nosace, ali moze se srediti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo, našla ja nešto u Šumoopskrbi (oni su znali imati jako povoljne cijene, ali dugo nisam bila pa ne znam...)

Evo špajskarte (nosač balkonijere, na primjer).

http://www.sumoopskrba.hr/katalog/gr...ude_32/?page=2

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Peterlin - draga Perterlin, opet je proljeće i ova tema mi je opet aktualna pa sam provirila i vidjela link koji si stalila. Zahvaljujem ti tako, po devizi "nikad nije kasno"

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mislim - zahvaliti (u ovom slučaju )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •