M. je sa 8 mjeseci naučila mahati pa pa i dati 5, nakon toga je uslijedilo tapšanje na bravo, lupanje o stol na pitanje tko je gazda, daje pusu kad ju se traži, pokazuje nos i uho na starom MM-ovom gumenom Pinokiu, zna gdje je moj pupo (sike je pokazivala s otprilike 7,5 mjeseci), češljati ovcu, oponašati baku kako kašlje (to smo rekli da ju nećemo nastaviti učiti jer će joj prijeći u tik, a nije da mi baš želim da mi dijete stalno kašljuca kao prabaka), zna naredbe (ovo zvuči grubo, ali kako ih drugačije nazvati) poput sviraj, pleši, pjevaj, vrišti, a posluša (čitaj-na trenutak stane) kada joj se kaže ne, pec pec, prljavo (na fuj i bljak se smije), zna pokazati soma i šarana na ribičkom kalendaru (naravno da ih ne razlikuje, ali zna da je som negdje pri dnu, a šaran u sredini), kada čitamo slikovnice zna u jednoj pokazati sunce i macu, a kada čitamo jednu o Mišiću Gricku, onda zajedno kucamo Zeki Skočku na vrata, MM ju je danas učio da na puzlama pokaže peticu (dva sata su bili sami pa je maltretirao jadno dijete, a kaže da je bila zbunjena kada je pokazala jednu, a onda skužila da ima još jedna)... Uglavnom, puno toga razumije, riječi poput marama, telefon, mobitel, ulje, bus bus (gleda u smjeru njih kada o njima govorimo). Uskoro bi smo MM i ja trebala na radionicu znakovnog jezika za bebe pa ćemo iskoristiti tu njezinu moć zapažanja i nadam se naučiti je neke znakove tako da možemo bolje komunicirati.
Eh da. Prvo je rekla slogove ta-ta, a puno kasnije ma-ma, ali kontam da je apsolutno bez razumijevanja.