ne znam ima li tema, ako ima onda mi je promakla...
kad bebe počnu pokazivati npr. oko, nos...itd...na naša pitanja di je oko? di je nos?
ne znam ima li tema, ako ima onda mi je promakla...
kad bebe počnu pokazivati npr. oko, nos...itd...na naša pitanja di je oko? di je nos?
Moja to s voljom pokazuje tek sad,a ima 16.5 meseci.
Poceli smo je uciti s nekih 6 meseci,ali se meni jako dugo cinilo da pricam zidu
Prvo je naucila tapsati rucicama(tasi-tasi)i gde je "pametna glava",i "gde zeko pije vode"(prsticem pokaze u dlan).
S nekih 8-9 je znala pokazati oko i nos,ali samo jako retko,kada joj se bas da.
Mozes bebi to pokazivati na nekoj igracki,plisancu ili sl,ili na sebi,tako ce lakse nauciti.
Polako prosirujes repertoar na ostale delove lica i tela,i jednoga dana ce sama sve pokazati,iznenadices se![]()
hvala na odgovoru...moja ima 6mjeseci...
pa sam mislila da već treba to raditi....
sad mi je srce na mjestu![]()
i mene zanima ova tema
moja je nedavno počela pričati ma-ma, ima 6 mj i zanima me povezuje li ona taj glasovni izraz sa pojmom mene ili je prerano?
inače, to govori kad me nema u vidokrugu![]()
i moja je rekla ma-ma s 5 otprilike,i isto kada mene nema.
I onda je zaboravila,sve do nedavno,govorila je samo tata,hm
Moj mama baba tata teta govori od 5 mj,al mislim da je tek sad to počeo govorit s namjerom ovo prije su bila samo trtljanja.Inače ne gasi se stalno trlj ,prlj ,brmm i počeo je ponavljati riječi koje ja kažem.Mislim da će prije progovoriti nego prohodati.A što se tiče pokazivanja koliko je veliki i gdje je pametna glavica to pokaže u kompletu,ali samo kad mu se da.Maše papa samo prijatelju koji je mlađi od njega 1,5 mj,al zato jer vidi njega.Lijen je on rađe kaže pa-pa nego pokaže.Prije me brinulo što druga djeca u njegovoj dobi znaju čak i puse slati,namignuti i sl,al sad vidim da zna,al mu se ne da
samo pišite kad su počele što raditi, baš me zanima...sve![]()
super tema...
moja je danas rekla ma-ma. prije spavanja je nešto kmeckala i najednom izleti ma-ma, a eto je 3 mjeseca tek. ali mislim da je to skroz slučajno tako baš tim slogovima. nešto zadnjih dana priča sve u šesnaest, isprobava glasove i istražuje svoje glasovne mogućnosti pa vjerojatno samo oponaša one glasove koje čuje od nas i eto tako se danas zalomilo baš ma-ma umjesto recimo me-me što često zna ispuštati kada tako malo kmecka.
Moja se 'probudila' s oko 9 mjeseci- od onda je počela mahati, pljeskati i tako to. Nekad prije rođendana je mahanje počela popraćivati s 'pa- pa'. Ubrzo, isto prije rođendana, je počela govoriti 'papa' kad je bila gladna, a zvuk 'aaaa' (onako kako zvuči kad dobro popiješ) kad je htjela piti.
Eh, da, nešto nakon toga je naučila pokazivati 'kako je ljuta' (stisnula bi one šakice i usta) i 'kako je velika'. Sve je to nekako došlo od 9. mjeseca dalje.
M. je sa 8 mjeseci naučila mahati pa pa i dati 5, nakon toga je uslijedilo tapšanje na bravo, lupanje o stol na pitanje tko je gazda, daje pusu kad ju se traži, pokazuje nos i uho na starom MM-ovom gumenom Pinokiu, zna gdje je moj pupo (sike je pokazivala s otprilike 7,5 mjeseci), češljati ovcu, oponašati baku kako kašlje (to smo rekli da ju nećemo nastaviti učiti jer će joj prijeći u tik, a nije da mi baš želim da mi dijete stalno kašljuca kao prabaka), zna naredbe (ovo zvuči grubo, ali kako ih drugačije nazvati) poput sviraj, pleši, pjevaj, vrišti, a posluša (čitaj-na trenutak stane) kada joj se kaže ne, pec pec, prljavo (na fuj i bljak se smije), zna pokazati soma i šarana na ribičkom kalendaru (naravno da ih ne razlikuje, ali zna da je som negdje pri dnu, a šaran u sredini), kada čitamo slikovnice zna u jednoj pokazati sunce i macu, a kada čitamo jednu o Mišiću Gricku, onda zajedno kucamo Zeki Skočku na vrata, MM ju je danas učio da na puzlama pokaže peticu (dva sata su bili sami pa je maltretirao jadno dijete, a kaže da je bila zbunjena kada je pokazala jednu, a onda skužila da ima još jedna)... Uglavnom, puno toga razumije, riječi poput marama, telefon, mobitel, ulje, bus bus (gleda u smjeru njih kada o njima govorimo). Uskoro bi smo MM i ja trebala na radionicu znakovnog jezika za bebe pa ćemo iskoristiti tu njezinu moć zapažanja i nadam se naučiti je neke znakove tako da možemo bolje komunicirati.
Eh da. Prvo je rekla slogove ta-ta, a puno kasnije ma-ma, ali kontam da je apsolutno bez razumijevanja.
sa 6 mjeseci je počela mamamamakati, ali bez razumijevanja. po stručnjacima je to i normalno , a nakon toga dolazi ka, ga , ba , ta itd. no moja je nakon 2 tjedna makanja prestala govoriti jer su zubi krenuli pa je samo mumljala, mmmmmmmm, kad su izbila ta dva bolna zubića eto je na uau, ma, ba, glj, jedan dan je rekla i miha i mljeko - naravno to je tak ispaloodvalila sam se od smjeha!
bravo je pokazivala (tapšanje rukicama) na sve, to joj je baš bilo simpa, pa smo stalno tapšali i govorili bravo cca 2 tjedna, onda je počela mahati u prazno, skužila sam da maše pa-pa. pa smo i mi mahali s njom.
sve mi se čini da ona ustvari uči nas, a ne mi nju.
zna pokazati gumb na mojoj majci, i nos kad želi, kad joj kažem dođi i pružim ruke ona svoje podigne u zrak i čeka da ju primim, a kad ju presvlačim obavezno ju pitam očeš piškiti i ona se popiški - to dvoje nam je špranca još od njenog 2 mjeseca pa nije ni čudo da reagira.
Ali me fascinira kako svaki put ZNA da je papica gotova i čim vidi da sam stavila klopu na stol sva je van sebe i potrčala bi kad bi znala. Pero ždero.
a to se sve dešava od 6 mjeseca eto jučer napunila 9 mjeseci. još je dalek put do potpunog znanja, ali vesele me male stvari. Eto upravo je skužila kako puhati na nos pa sad šmrklji ima svagdjei to je došlo spontano- krenula ona, ja ponovila kroz igru i to joj se zdopalo, sad se igra na pazlima i puše balončeke kroz nos
.
joj, tako sam sretna i ponosna naime,moj je danas počeo ponavljati npr, ja kažem deda,on ponovi, pa kažem kotač,a on ispali tat a na što sam najponosnijaon kuži što je traktor.Uvijek kad bi prolazio kraj nas ja bi rekla,vidiš sine to je traktor.Danas za vrijeme šetnje prošao je traktor,a on ispali tatn,pa kad je naišao drugi opet on tatn,joj jedva čekam da progovori.
Sjajno! Prilčino napredno za 11-mjesečnu bebu!
Sad sam se sjetila kako je MMova baka koja inače strašno preuveličava (znate ono, poznavala sam čovjeka koji je pojeo puna kola lubenice...) pričala kako je MM kada je bio mali (godinu dana, valjda) rekao: Vidi bako, lokomotiva (vidio ju je u nekom izlogu). Ona je to izgovorila lo-ko-mo-tiiiiiva... mislim, baš je dijete od godinu dana moglo to izgovoriti. Kad sam izrazila sumnju da je tako nešto mogao, njegova mama (ponosna nositeljica gena preuveličavanja) je to i potvrdila.
Onda je MM rekao kako će našu M. učiti da kaže lokomotiva što je ranije moguće...
sikapika,ovo bi trebalo značiti da i ja preuveličavam il nisam dobro shvatila? Ja sam rekla pošto je moj malac brbljavac koji se ne gasi tamo negdje od 5-6 mj. da će prije progovoriti nego prohodati.Mislim da sam imala pravo.A to u svezi traktorom,pa valjda sam mu bila dosadna kad sam mu stalno govorila da je to traktor pa jadan misli da ga slučajno ne pitam da mi ga pokaže ( jer kao što sam već napidsala-on će prije reči nego što pokazati npr. on neće dati pa-pa nego kaže pa-pa) on onda kaže tatn,a za auto kaže bbmm, bbmm
Ma ne, nisam mislila da preuveličavaš! Tvoj mali je rekao tatn što je od riječi traktor velika razlika, ali opet je to to. Ajde da je MMova baka rekla da je ovaj rekao kokomotiva ili jokomotiva ili nešto približno tome kao tatn traktoru, to bi mi bilo ok, ali baš da je izgovorio totalno pravilo riječ je za mene bilo preuveličavanje. Samo ti njemu ponavljaj i budi "dosadna" tako i ja svojoj curi. Nema ništa ljepše nego kad skužiš da te dijete razumije i da imaš povratnu info.
Da, M je u posljednjih par dana počela izgovarati ta-ta, a kontam da je sada s razumijevanjem jer gleda MMa dok to izgovara, posebno kada ga ujutro vuče za rukav i budi...
Btw, ja nisam tip koji će pod*ebavati, biti ciničan, ironičan, pisati tako da možeš skužiti samo ako čitaš između redaka...![]()
Aha,ok je, to bi bilo ne malo nego jako preuveličano.To ti je isto kao kad je mene jedna " ponosna" mama pitala da li mi dijete svojevoljno ide na kahlicu.Onda se čudila kako to da ga ja stavljam svojom voljom,a ne njegovom i da je njezin nju tražio s 6 mj.da ga stavi na tutu.Da,da moš mislit.
Posljednje uređivanje od vindira : 23.04.2010. at 21:27