EI ima 5,5 mjeseci.
Usvojena je prije mjesec dana.
Kod usvojenja upozoreni smo u domu da pripada skupini neurorizične djece.
U proteklih mjesec dana obavili UZV glave (sve uredu), Goljak (bez potrebe za vježbanjem, kontrola u rujnu), za dva dana idemo na UZV kukova.
Povijest bolesti bio.roditelja ne znam, ali uglavnom spremna sam na sva odstupanja.
I starija je bila neurorizično dijete, Goljak (vježbač) do 2 godine i kasnije praćena od raznih neuropedijatara i u zadnje vrijeme dj.neuropsihijatra u Klaićevoj.
Dakle, manje više sve znam...manje-više...

EI je u ovih mjesec dana jako napredovala.
Ključno u svemu je velika količina ljubavi, vježbe, razgovora, bavljenja s njom, bliskosti.
Guče, sklapa dijelove slogova da-da,ba-ba..., nožne prste gura u usta, ne opire se vježbanju, spava cijele noći, ne želi u ruke nepoznatim ljudima, počela je papati na žlicu.
Reklo bi se idealno dijete

Ono što sam primjetila, a pedijatrici idemo tek u četvrtak, da u vrijeme njezinog velikog veselja lupa ručicama svoje tijelo, i to nimalo bezazleno.
Ili kad me vidi, ukoči se i zatim ručicama jako počne lupati po svojim butinama.
Na kraju dana butine su sve crvene.
Ponekad se tako udari da se prepadne i rasplače (s velikim suzama) i treba mi vremena da ju utješim.
Pokušavam to spriječiti u startu, da joj držim šake i dragam ih s vanjske strane (tako sam učila sa starijom na Goljaku), ali dok nisam u blizini ona to napravi kad ugleda svoj kimbač, igračku, seku...bilo što poznato...

Moje pitanje je primjećuje li se ta nervna hiperaktivnost već u toj dobi? Ili je to samo jedan od trenutaka u razvoju koji će proći. Baš sam danas razmišljala (dok su bili gosti) da joj stavim rukavice, jer dok me pogledom pratila uvijek sam primjetila to grčenje iza kojeg slijedi to lupanje same sebe...

Ovo sve ću pitati i pedijatricu, ali kao što znate koje su gužve po čekaonica, vjerujem da će odgovor biti mama ona je super, vi vidite problem gdje ga nema...

Sorry na dugom postu...