Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: Isključivo dojenje i dobivanje na težini

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Isključivo dojenje i dobivanje na težini

Uskoro idemo na prvu kontrolu, i gdje god čitam svi su na težini dobili neke ogromne cifre. Mene užasno frka da mala ne dobiva dovoljno. Rođena je sa 2500g, iz bolnice izišla sa 2440g. Koliko je uopće prosječno dobivanje na kilaži? Od te svoje silne brige sam je išla vagati i ispada da u odjeći ima nekih 3350g. To mi se nekako čini malo, pogotovo jer sam pročitala da ovako malene bebe dobivaju puuuno više iznad prosjeka. I što ako pedijatar bude inzistirao na uvođenju dohrane? Tako bih htjela izbjeći dohranu adaptiranim, pogotovo iz razloga što mi se čini da će sa uvođenjem bočice sisa otpasti iz igre, a opet s druge strane ne bih hjtela da slabo napreduje.
    Daj me utješite malo, treba mi podrške.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

pozdrav!
    za početak, kakav ti imaš dojam o djetetu? jel dobro spava (za svoju dob), koliko puta dnrevno sisa, ima li dovoljno popišanih i pokakanih pelena, jel dobre volje (odnosno uiobičajene), da li joj je koža elastična i nije suha? ako su ti parametri ok, prirast je svakako u redu!
    naime, prouči si linkove na ovoj stranici
    prirast težine

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

prema tvojem vaganju dijete je dobilo oko 900 g što je sjajno!
    moraš uzeti u obzir da nismo svi jednaki, pa nisu ni bebe- neke dobivaju jako puno u početku, neke manje, pa izgledaju mršavije ali sve je to normalno i ako je dijete zdravo je u redu.
    pripremi se, da ukoliko liječnik predloži adaptirano, a ti ne želiš, a dijete zaista dovoljno raste (i zdravo je) da mu to kažeš, i argumentirano obrazložiš, ako želiš, ili zanemariš opasku. svakako nemaš razloga za zabrinutost ukoliko dijete dovoljno pputa dnevno sisa, dovoljno spava, ima dovoljan bvroj pokakaknih i popišanih pelena, hidrirano je, dobre volje.

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Hmm, nekog iskustva s djecom nemam. Ali meni se čini da je sve OK. Sisa kad god poželi, nekad je to svakih sat vremena, nekad 3sata. Piški dosta, kaka isto. Sad se nešto smanjio broj stolica u odnosu na prvih 2 tjedna, ali 3-4 puta dnevno kaka i to obilnije od one kovanice od 5kn. Koža mi se čini normalne ružičaste boje. Jedino što primjetim da joj usne budu ponekad suhe.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Moj malisa je uvijek malo dobivao, na donjoj granici. Roden je s 3720 g. Iskljucivo smo dojili do 6 mjeseci. Vagali smo ga svakih 15 dana kod pedijatrice i pratili krivulju rasta jer smo bili zabrinuti zbog prirasta i mi i pedijatrica. Koliko se sad sjecam dobivao je (kad bi se dnevno podjelilo) oko 20 grama, zapravo mislim i nesto ispod. Vidjet ces tocno kad ga budete vagali bez robice koliko je dobio. Ako za sada nema drugih zabrinjavajucih znakova ja se ne bi brinula. Mozda jedino da ponudis nakon 2 sata klopu...

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Nudim ja kad god zacvili, ali kad neće neće. Još složi i bljak facu kad joj se ne cica, a ja uvaljujem cicu
    Posljednje uređivanje od Žabica : 19.04.2010. at 11:39

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Koliko ja znam minimum za prvi mesec je 500g u odnosu na težinu pri otpustu. Osim toga moja bar nije linearno rasla, nego tri nedelje po malo, pa za nedelju dana se odjednom uveća.

mara68 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Prirast se mijenja iz mjeseca u mjesec, bar u našem slučaju. Ivan je rođen s 3800g. Prvi mjesec je bio dosta uspavan, ja sam imala mastitis, stalno nudila da sisa, ali jednostavno nije htio. Dobio je 700g. Onda je došlo do preokreta, počeo je puuuno sikiti i u 1,5 mjeseca dobio 2400g. Sada sa skoro 5 mj. ima 8200g. Mislim da je prirast od 900g odličan!!!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moj Špiro isto dobio u prvi mjesec 900 grama, to je skroz uredno, ne brini,najvažnije je da papa, piški i kaki...

Mene zanima kako često vaše bebe doje? Ja njega hranim svakih sat i pol po danu, po noći imamo otprilike 3 hranjenja, jedno oko ponoč, drugo oko 03, i treče oko 05.15 Meni se to čini skroz puno hranjenja, mislite da nešto nije uredu s mljekom? Inače djeluje mi da skroz dobro i kao da lijepo napreduje (nismo se doduše vagali več 3 tjedna) ali mi se čini da je dijete stalno gladno!!!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Roza, tvoje mlijeko je savršeno. Ponavljaj zamnom "Moje mlijeko je savršeno..."
    Vidi samo momka, krasan je
    Bude se to vrijeme hranjenja razvuklo za koji tjedan.

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Roza, moj je prvih 6 mjeseci sisao svakih 2 sata - i po danu i po noći. Isto tako često je i obavljao u pelenu. Za mene nije bilo odmora.
    Ali, osim neispavanosti to i nije neki problem kad pomislim da nisam morala ustajati, grijati i spravljati bočicu- ciku u usta i drijemaš .
    Dobijao je prvih mjeseci po 1 kg, a kasnije po 500 gr, no pedijatrica mi nije ni pokušala predložiti neke dohrane. Djeca se razlikuju, bitno da je djetetovo ponašanje i opće stanje normalno.

Svea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moja T. je sisala non stop... noooon stop. I dobila 900 grama.
    I ja bila presretna kak je puno dobila :D Zanimljivo mi je vidjeti kako nekome ista brojka može izgledati kao nešto nedovoljno, a meni je to bilo presavršeno :D
    U svakom slučaju, pročitavši sve što si napisala, imam dojam da kod vas sve funkcionira odlično. Baš kako treba.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, tvoje mlijeko je savršeno. Ponavljaj zamnom "Moje mlijeko je savršeno..."
    Vidi samo momka, krasan je
    Bude se to vrijeme hranjenja razvuklo za koji tjedan.
    Ti uvijek nađeš prave riječi!

Citiraj anna-y prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, moj je prvih 6 mjeseci sisao svakih 2 sata - i po danu i po noći. Isto tako često je i obavljao u pelenu. Za mene nije bilo odmora.
    Ali, osim neispavanosti to i nije neki problem kad pomislim da nisam morala ustajati, grijati i spravljati bočicu- ciku u usta i drijemaš .
    Dobijao je prvih mjeseci po 1 kg, a kasnije po 500 gr, no pedijatrica mi nije ni pokušala predložiti neke dohrane. Djeca se razlikuju, bitno da je djetetovo ponašanje i opće stanje normalno.
    Super, dakle da ne brinem...iskreno i mene to iscrpi, ali bočica nam ni ne pada na pamet, izdržat ćemo mi to...iako jedva čekam 8 sati sna u komadu!

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Moj Špiro isto dobio u prvi mjesec 900 grama, to je skroz uredno, ne brini,najvažnije je da papa, piški i kaki...

Mene zanima kako često vaše bebe doje? Ja njega hranim svakih sat i pol po danu, po noći imamo otprilike 3 hranjenja, jedno oko ponoč, drugo oko 03, i treče oko 05.15 Meni se to čini skroz puno hranjenja, mislite da nešto nije uredu s mljekom? Inače djeluje mi da skroz dobro i kao da lijepo napreduje (nismo se doduše vagali več 3 tjedna) ali mi se čini da je dijete stalno gladno!!!
    Moja ima periode kad po danu cica svakih sat vremena, pa opet ima dana kad jede svaka 3 sata. Noći su nam uglavnom iste, npr. sinoć je jela između 12 i pola 1, pa se probudila u 3:15 i onda ponovno u pola 6.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Je tako i Špiro, ima dana kad i po 3 sata ne traži (nadoknadi redovno u sljedečem hranjenu) ali uglavnom je to često papanje, ali nije dugo, najduže 10 minuta.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nadja je rodjena sa 3050g a otpustena iz bolnice sa 3020g. Ona je jednostavno tamo toliko plakala da su oni nju stalno kljukali adaptiranim i ona nije nista izgubila. Kad su mi je donosili na podoje bila je uspavana i nije htela da sisa a stalno je bljuvala velike kolicine ad.
    I onda smo dosle kuci i ona je sisala 3h pa 3h spavala. Bukvalno je 3h u komadu znala da vuce, mulja, malo dremne ali ne pusta sisu i tako u krug.
    Posto joj je sa 20 dana sva robica vel. 56 bila ogromna, izmerimo je mi a ono 3250g. Ispalo je da je dobila tek 200g. E sad, ona je sve vreme fino piskila, a kakala onako, 2x dnevno, retko 3x. I onda sam ja pocela sa kompresijama jer sam zakljucila da je premala i preslaba da vuce ono zadnje mleko. I za nedelju dana je natukla jos 450g.
    Na kontroli je imala 3700g i pedijatrica je rekla da je 700g za mesec dana odlicno!

Tako da mislim da ne moras da se bojis kontrole, 900g je odlicno, dete lepo piski i kaki. A ako bas naletis na dr kome je to malo pa preporuci dohranu - ignorisi slobodno jer ti dete sasvim lepo napreduje.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Moja M. je prvi mjesec dobila 650g. Pedijatrica je rekla nešto u stilu: po mogla je i malo više, ali je podržala dojenje.
    Dugi mjesec je dobila 1110g, treći 1000g.
    i ja mislim da ti beba lijepo napreduje, a vidiš po našem primjeru da idućih mjeseci prirast bude veći.
    opusti se i uživaj u dojenju!

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

dojenci nemoraju imati klasičnu krivulji prirasta kakve smo viđali i viđamo jer majčino mlijeko nije uvijek isto kao što je adaptirano uvijek isto.
    mislim da ste stvarno super!

a rozagroza, djeca nekad toliko sisaju ne zbog hrane, pogotovo tako mali (ali i veliki) već i zato što vole majčinu blizinu, to im je i utjeha i bliskost i sve. nije svako sisanje sisanje radi utaživanja gladi ili žeđi, špiro nekad želi nježnost. svakako to nema veze s tim da ti 'mlijeko ne valja'. svako majčino mlijeko je najbolje za dijete te majke tako je i tvoje najbolje za špiru
    Posljednje uređivanje od tropical : 19.04.2010. at 15:09

jantara avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Moja J je prvih 6 mjeseci isključivo dojila, bez ikakvih dodataka, i dobivala je mjesecno ne više od 600, 700 grama, a cijelo vrijeme je bila na sisi, doslovno, noć, dan.
    hvala Bogu na našoj pedijatrici koja je to smatrala dovoljnim, prateći pritom njezinu osobnu krivulju a ne tablice who-a.
    Uglavnom, ako je bebica ok, piški, kaka, sasvim je svejedno je li dobila 700, 900 ili 1100 grama, nisu svi isti.
    Moja J danas sa 39 mjeseci još uvijek doji i ne da se mala nikako, pitam ja nju, dobro J a kad ćemo mi prestati cicati, a ona meni, čuj mama pa cica je zdrava, mlijeko je puno vitamina, dakle cure, go for it.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanima kako često vaše bebe doje? Ja njega hranim svakih sat i pol po danu, po noći imamo otprilike 3 hranjenja, jedno oko ponoč, drugo oko 03, i treče oko 05.15 Meni se to čini skroz puno hranjenja, mislite da nešto nije uredu s mljekom?
    preko dana u pravilu svaka dva sata, a onda otprilike 20h, 24h, 2h, 4h i 6h. I meni se cini puno, ali mislim da se zapravo radi o tome kaj ovo po noci traje ravno 2 minute. kad bi mogla ostati budna i drzati nju budnom da normalno pojede mozda bi mogla bar jedno hranjenje izbaciti. ali ne uspjevam...zaspim cim joj stavim sisu u usta. a i ona

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

kaj se tice kilaze, u prva dva mjeseca je dobila 1700g. izgleda lijepo i meni se to cini sasvim u redu prirast...

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Evo da se javim. Moje brige su splasnule, malecka dobila 1110g u odnosu na težinu s kojoj je izišla iz rodilišta. Narasla je 7cm. Doktorica zadovoljna, mama mirna

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

super! drago mi je.

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

cure moje, sva sreća da ovo nisam čitala prije mjesec-dva-tri jer bi pala u komu!
    moj je j. rođen s 4160,a sa 6 mj 7350. pa sad vi vidite koliko je to u prosjeku mjesečno. dvaput mi je bilo tako da bih da sam imala pri ruci sigurno dala AD jer sam mislila da je gladan(sreća da ga nisam imala),ali kilažom (hm, zapravo gramažom) se nisam opterećivala.
    raste, veseo je, nožice i ručice su kao buhtlice, ima i one male,slatke rupice na šakicama....pelene su redovno popišane, što za kakanje baš i na bismo mogli reći. kakao je ponekad n-puta dnevno,a ponekad jednom u tri dana, ali s obzirom na "buhtlice i rupice" ni to nas nije zabrinjavalo.
    A pedica je nakon vaganja samo pitala dojim li i bila jako zadovoljna kad sam rekla da mu je to jedina hrana. Čak sam dobila i "Bravo!" kad je čula da smo 1 dan prije napunjenih 6mj samo na ciki! (počeli s nadohranom prije 5 dana,s punih 6mj)
    eto, možda vas naših parsto grama mjesečno utješi.
    samo gledajte bebe i ako rastu,vesele su, piške, kakaju....opustite se i uživajte u tome

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

e,zaboravih! Roza, blago tebi s ovih 3 sata pauze po noći. moj sisavac jede svako malo i danju i noću, tako da kroz noć (od recimo 22-07) imamo 5-7 papanja. mislim da tu nije stvar u količini ili kvaliteti mlijeka,nego količini i kvaliteti maženja.
    prvih mjesec-dva znalo se dogoditi da noću ima jednu pauzu u papanju čak i do 3 i pol sata,ali to sam već i zaboravila. sad kad zaspi strpam ga u kinderbet,a kad prvi puta zažvrgolji selim ga u naš krevet,prištekam ga i spavam skupa s njim.
    savjetujem ti da uopće ne brojiš podoje,a i da ne gledaš na sat.možda se radi o skoku u razvoju.zato..... jednostavno mu daj ciku i uživaj
    Posljednje uređivanje od 2xmama : 27.04.2010. at 23:19

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

moja curka je u prvih mjesec dana dobila samo 400 grama. srećom pa imamo prodojećeg pedijatra koji je rekao super! samo ju dojite.

doduše, naručio nas je za tjedan dana na ponovno vaganje da prati napredak, ali meni je njegova podrška bila jako važna jer je sam se već borila s komentarima okoline i nije mi bilo svejedno...

srećom je za tjedan dana lijepo krenulo i sada, sa 6 mjeseci je teška 8300. počeli smo i s dohranom pred 3 dana i jako dobro prihvaća mrkvicu

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo moguče da je bio skok u razvoju kod nas, ili nešto tako, jer ima več 3 dana da imamo samo 1 podoj u noći, i to negdje oko 04 ujutro. Spava punih 8 sati, legne u 20.00 probudi se u 04, papa jedno 20 minuta, zaspe i opet se budi oko 07 i opet papa 20 minuta. Taj mi ritam jaaaaaako paše samo da tako ostane

Asila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Roza, ljubomorna sam!
    moja mala je prvih mjesec dana papala svakih 2 sata po noci, i onda je sa mjesec dana pocela spavati cijelu noc (tj. po 8 sati u komadu, sto je meni znacilo i vise nego cijelu noc) i taman kad sam se ja navikla da spavam ko covijek njoj su poceli zubi rast i od onda do SADA moj mali patuljcic papa preko noci bar tri puta.... pozitivna stvar je da spava s nama u krevetu i posto je sad veca, nema vise plakanja prek noci, nema ni pravog budenja, samo s rukom primi ciku, stavi u usta, pocne sisati i za par minuta je u carstvu snova..... a najboljni dio svega je DA JA SVE TO PRESPAVAM ))
    inace sam oduvjek imala lagani san, ali ova mala me izdresirala, tak da ja spavam, ona se hrani i sve pet!

drugim rijecima, sve dode na svoje... mozda se opet pocne budit prek noci, mozda nece, kako god bilo, sve je to normalno i prirodno... ako se i pocne ponovno budit, naci cete neki nacin da to bude na obostrano zadovoljstvo
    iz iskustva jedino mogu reci da je puno lakse ako spavate u istom krevetu...

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mi imamo 3 i pol tjedna i mučimo se s dojenjem ali ne odustajemo.
    Kad je imala 2 tjedna bili smo kod pedijatra po neku uputnicu i pita on mene kako dojenje i ja kažem ah kao borimo se zna mi biti i po 3 sata na cici i tu me on i sestra toliko ispljuju da nema ona šta biti 3 sata na cici nego 15min ( dobro to znam da je glupost) ali kaže on dajte da vas vagnemo i sad ona je iz bolnice otpuštena s 3270gr ( rođena je s 3450gr) i on ju je izvagao 3450gr i kaže on meni evo vidite nije dobila niti grama i nemate vi šta misliti nego kupiti (kršitelj koda). I ja ga pitam kako nije dobila ništa kad je otpuštena s 3270gr a on meni tvrdi da se to ne gleda nego da je u 2 tj na porođajnu težinu morala dobiti 400gr - što bi značilo da ako smo iz bolnice otpušteni s 3270gr da je ona po njemu u 7 dana trebala dobiti 180gr što je izgubila plus još 400gr što je po meni nebuloza. Nažalost živimo na otoku i to je jedini pedijatar.
    Sva sam u strahu da ne dobiva dosta na težini jer smo bili na kontroli i u vinogradskoj zbog hitnog carskog reza i lošeg ctg-a na porodu i tamo su je izvagali i ispalo je da je sa 17 dana dobila 280gr ( ali su mi rekli da se naraavno gleda otpusna težina) i kao da je mogla i više ali da nastavimo s dojenjem.
    Ono što mene muči je što ona plače po cijele dane i po danu spava možda 2-3h i još nikada nije ispustila cicu zadovoljno kao da se najela i imam osjećaj da joj dopustim da bi bila na cici 24h. E sad ima i dovoljan broj pokakanih i popišanih pelena i to je jedino što me tješi.
    Ali ja sumnjam u svoje mlijeko i bojim se da ga nemam dovoljno jer mi je mlijeko krenule tek 10-ti dan nakon poroda. A danas znači nakon 3 i pol tjedna išla sam se izdojiti i u nekih 20 min uspijem izdojiti 60mil i onda nakon 20min jedva navučem još nekih 30 mil i nakon podoja sam joj dala izdojeno mlijeko i pojela je nekih 50mil pa me strah da ne uspije pojesti koliko bi trebala.
    I grozim se pregleda s mj dana jer ću se na kraju i posvađati s pedijatrom.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj 2xmama prvotno napisa Vidi poruku
    cure moje, sva sreća da ovo nisam čitala prije mjesec-dva-tri jer bi pala u komu!
    moj je j. rođen s 4160,a sa 6 mj 7350. pa sad vi vidite koliko je to u prosjeku mjesečno. dvaput mi je bilo tako da bih da sam imala pri ruci sigurno dala AD jer sam mislila da je gladan(sreća da ga nisam imala),ali kilažom (hm, zapravo gramažom) se nisam opterećivala.
    raste, veseo je, nožice i ručice su kao buhtlice, ima i one male,slatke rupice na šakicama....pelene su redovno popišane, što za kakanje baš i na bismo mogli reći. kakao je ponekad n-puta dnevno,a ponekad jednom u tri dana, ali s obzirom na "buhtlice i rupice" ni to nas nije zabrinjavalo.
    A pedica je nakon vaganja samo pitala dojim li i bila jako zadovoljna kad sam rekla da mu je to jedina hrana. Čak sam dobila i "Bravo!" kad je čula da smo 1 dan prije napunjenih 6mj samo na ciki! (počeli s nadohranom prije 5 dana,s punih 6mj)
    eto, možda vas naših parsto grama mjesečno utješi.
    samo gledajte bebe i ako rastu,vesele su, piške, kakaju....opustite se i uživajte u tome
    Ovo mi je ko melem došlo jer smo i mi sa prirastom od oko pola kile na mjesec
    ČAk i nakon uvođenja dohrane sve se vrti oko 500 grama, neće više pa da se na glavu nasadim
    Posljednje uređivanje od Nataša,Sarajevo : 12.05.2010. at 22:22

Asila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Mitovski,
    po ovome sto sam procitala zvuci mi kao da ste na pravom putu... zao mi je sto dobivas takve komentare od pedijatra koji bi ti trebali znati pruziti potporu...
    Nego, koliko ti mala ima pokakanih i koliko mokrih pelena dnevno?
    Jesi li u mirnom okruzenju kada ju dojis?
    Koliko cesto mijenjas dojku za podoj?
    Jesi li sigurna da ju pravilno stavljas na prsa?
    molim te malo pogledaj ovaj link - http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...=239&Show=1475

Jesi li vec pocela osjecati refleks otpustanja mlijeka? Promjeni li se nacin sisanja malene od samog pocetka dojenja? Najsigurnije ti je pratiti malenu da li ona doista sise i guta mlijeko ili se samo igra sa bradavicom. Znat ces da pije ukoliko se ritam sisanja od neujednacenog pretvori u vrlo regularno i dublje sisanje i takoder mozes primjetiti pokret vilice pa do uha.

Bitno je, pogotovo trenutno dok ne ustalite ponudu i potraznju i svoj ritam, da se sto vise odmaras, da se fokusiras na malenu i ako je to ikako moguce da ste sto vise skupa, tj. da ju promatras.

Kakva ti je preko noci?

Izvrsno je da ju dojis na zahtjev, vidim da si na pravom putu i nemoj se dat razoruzat sa ovakvim komentarima!
    ajd pratit cu post, odgovori mi na ovih par pitanja i javljaj kako napredujete!

ruza avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mene malo baca u depresiju odgovori mojih frendica koje su rodile mj dana kasnije od mene,bebe s približnom kilažom a isključivo su na adaptiranom mlijeku a mi isključivo dojimo...
    mi smo 1.mjesec dobili 1500g,4cm
    2.mj.radi jake rote dobili smo 700g i to mojim stavljanjem na sisu svakih 10min ,da patronaža nije mogla vjerovati da je toliko dobio unatočim jakim proljevima,a i još danas nakon 1mj trpimo oporavke od rote...imamo 2,5mj...rotu smo dobili krajem odmah nakon 1.kontrole...

kad razgovaram s njima od jedne beba dobila 1700g,i narasla 10!!!cm...to nisam nikada čula...
    malo se glupo osječam,i nekako mi je teško radi toga kao da me podcijenjuju,kako moj maleni nije dobio kao njihov..stalno to naglašavaju jer su nas skoro prestigli u kilaži unatoč što su 1mj malađi..a ja se vadim na to da je moj na mojem mlijeku da ne dobiva niti čajiće niti ad...

jel se vi nekada tako osječate*?možda sam malo preosjetljiva radi toga ali nemam u svome društvu niti jednu mamu s isključivim dojenjem..sve pričaju o nekim ogromnim ciframa....

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

pa to su djeca, a ne pajceki da bi ih se tovilo i vrednovalo po vagi. ak je dijete zadovoljno, uredno piski i kaka, stvarno nema smisla opterecivati se s gramima....mozda ja preflegmaticno tome pristupam, ali tako dugo dok se bubamarac smijesi nakon sise, mislim da je sve dobro

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ruza, imam prijateljicu ciji je sin 2 i pol mjeseca mlađi od mog, oni su na AD, mi do 6mj isključivo dojili; oni još uvijek nisu na nadohrani (naravno, ima tek 4,5mj), mi papamo tikvice, korabice, proso, jabuke, rižu....
    od prije tri mjeseca, znači kad je moj malac imao 4,a njen nepuna 2 mjeseca oni imaju istu kilažu!
    I jedan i drugi su zdrave i vesele bebe. zato se lijepo opusti, doji kao i do sada. Meni su uspoređivanja bez veze, a pogotovo "podcjenjivanja"...slažem se s tajuskom!
    u ostalom, dojene bebe kasnije u životu imaju manje problema s prekomjernom težinom od onih na ad, tako kažu..

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

pa to su djeca, a ne pajceki da bi ih se tovilo i vrednovalo po vagi. ak je dijete zadovoljno, uredno piski i kaka, stvarno nema smisla opterecivati se s gramima....mozda ja preflegmaticno tome pristupam, ali tako dugo dok se bubamarac smijesi nakon sise, mislim da je sve dobro

Tajuska, potpisujem u potpunosti. Gledamo djecu, a ne vagu!
    Moji svo troje su prvi mjesec dobili oko 600 g, a drugi i treći mjesec oko 1000g mjesečno ( a porođajne težine od 3000 do 4200). Bili su isključivo dojeni, a dohrana je u prvoj godini bila samo to:"do-Hrana" .( od godine dana svi oko 10 i pol kila.)

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nas zezali na isti način.
    Rođena s 3100 gr, izašla s 3030 gr s 8 dana starosti.
    Isto zbog uputnice otišli kod pedijatrice 8 dana nakon izlaska. Naravno da je vagala a ona 3000 gr.
    Moram priznati nije spominjala ad ali najavila česta vaganja.
    Dolazila nam je patronažna.
    26.04. točno sa mjesec dana kod patronažne imala 3590 gr.
    27.04. kod pedijatrice imali 3700 gr.
    Razlika je 1 dan i 110 gr što je po meni nemoguće, ali dobro ajde.

I meni je onda rekla da u odnosu na porođajnu je na donjoj granici (600 gr) ali s obzirom da zna da je od njezinog vaganja prošlo 18 dana i da je u tom periodu dobila 700 gr da je ok. Ali, naravno, da slijedeći mjesec očekuje puno više.

Znači ne sekiraj se. Različite su vage, možda se prije najela a možda i nije, možda se taman ispraznila a možda i nije. Čak sam čula da može biti slabiji priras ili čak gubljenje na kilaži zbog bakterijskih infekcija (npr. E.coli). Sve ti to utječe na njihove želje da upadneš u neke okvire.
    Ako jede, ima dosta mokrih pelena, vesela i je i živahna na sve ostalo se ogluši.
    Kao ja

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ruza prvotno napisa Vidi poruku
    kad razgovaram s njima od jedne beba dobila 1700g,i narasla 10!!!cm...to nisam nikada čula...
    malo se glupo osječam,i nekako mi je teško radi toga kao da me podcijenjuju,kako moj maleni nije dobio kao njihov..stalno to naglašavaju jer su nas skoro prestigli u kilaži unatoč što su 1mj malađi..a ja se vadim na to da je moj na mojem mlijeku da ne dobiva niti čajiće niti ad...

jel se vi nekada tako osječate*?možda sam malo preosjetljiva radi toga ali nemam u svome društvu niti jednu mamu s isključivim dojenjem..sve pričaju o nekim ogromnim ciframa....
    Ne bi htjela biti bezobrazna ali ponekad mame koje ne doje moraju na neki način to kompenzirati (same sebi) i onda hvale AD jer beba jako "napreduje"... nije nikakakav napredak to što su te bebe teže od tvoje... niti se ti trebaš vaditi... moj prvi sinek je isto bio isključivo dojen i slabo je dobivao na težini pa sam se naslušala takvih komentara... na to se lijepo nasmiješiš i okreneš vodu na svoj mlin nekom lijepom pričom o dojenju... a ako misliš da te baš pokušavaju omalovažiti, spusti im slobodno... nešto u stilu: dojene bebe imaju manje šanse za razvitak kroničnih bolesti i sl.
    Ko što sam već napisala, ne želim biti prema nikome bezobrazna, ali ti moraš biti sama sebi podrška kad je već okolina toliko kontra...
    Dokle god beba napreduje i zadovoljna je, nemaš se zbog čega brinuti...

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj ruza prvotno napisa Vidi poruku
    mene malo baca u depresiju odgovori mojih frendica koje su rodile mj dana kasnije od mene,bebe s približnom kilažom a isključivo su na adaptiranom mlijeku a mi isključivo dojimo...
    mi smo 1.mjesec dobili 1500g,4cm
    2.mj.radi jake rote dobili smo 700g i to mojim stavljanjem na sisu svakih 10min ,da patronaža nije mogla vjerovati da je toliko dobio unatočim jakim proljevima,a i još danas nakon 1mj trpimo oporavke od rote...imamo 2,5mj...rotu smo dobili krajem odmah nakon 1.kontrole...

mene je to znalo pogoditi, ne toliko činjenica da sva djeca na adaptiranom koju ja znam rastu poput gljiva poslije kiše, već ta ružna potreba mama koje nisu uspjele dojiti da mi nabijaju na nos to što je moje dijete manje od njihovog...

i to čak i neke nepoznate - tipa kod pedijatrice u čekaoni je jednom neka žena sva u čudu deset minuta ponavljala kako njezino dijete 'nikad nije bilo tako sitno' kao moje...

i da znaš vjerojatno bih i ja pokleknula pod tim i drugim pritiscima, da ne živim s jednom atopičarom, čija mama nije imala ni znanja ni želje da izdrži takve stvari...

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

I da, kad sam zbilja, ali zbilja jako bijesna zbog takvih stvari,
    posmislim si, čekaj, čekaj, doće maca na vratanca kad se krene u vrtić. Možda je moje dojeno dijete manje, ali bome će bit i manje boležjivo - pa ću moći vikati, 'joooj moj nikad nije tako često bolestan!'. ;D

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Nimrod prvotno napisa Vidi poruku
    I da, kad sam zbilja, ali zbilja jako bijesna zbog takvih stvari,
    posmislim si, čekaj, čekaj, doće maca na vratanca kad se krene u vrtić. Možda je moje dojeno dijete manje, ali bome će bit i manje boležjivo - pa ću moći vikati, 'joooj moj nikad nije tako često bolestan!'. ;D
    nemoj se tome unaprijed veseliti...
    dojenje sasvim sigurno štiti dijete, ali ti nitko ne garantira da dijete doista i neće biti bolesno.
    ali će, najvjerojatnije, biti manje bolesno no što bi bilo da nije dojeno.

moje su oboje dojeni, ali do treće godine nikada nismo "sastavili" duže od deset dana jaslica u komadu.
    nakon trećeg rođendana, kći više nije ni zakašljala.
    čekam da se to dogodi i sa sinom (26 mjeseci)

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ma znam. Bijes nekako moram savladati. Ponekad kad sam ljuta (i kad mi padne šećer) pomažu mi 'milo za drago' misli.
    Znam da to nije najljepše na svijetu, i nemam opravdanja, osim činjenice da mi takve stvari usporkos & unatoč ipak padaju na pamet.

A vrtiću se uopće ne veselim - meni je osobno bio noćna mora koje se još uvijek jako živopisno sjećam.
    Posljednje uređivanje od Nimrod : 20.05.2010. at 19:51

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

A to s vaganjem, recimo, kod mene na kvartu ima grupa za potporu dojenja koja započinje - vaganjem. Ono, no pressure.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Evo da se i ja javim, isključivo dojim svoju curu, otprilike svaka dva sata, po noći spava,jednom se budi. prvi mjesec je dobila 900 grama, drugi 600 a u ovih pola mj. svega 130grama....jako malo....nadohranu ni primirisati, drži u ustima i neće progutati. Piški dobro, kaki svaka tri, četiri dana,ima dva i pol mj. i 4620. Pedica kaže da je na donjoj granici i da će morati možda nadohranu uvesti,uffff...........

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

i mi smo bili na toj "donjoj granici" dok se nije ispostavilo da je Robi "jednostavno akva beba"

prvi i drugi mjesec dobivao je oko +500gr a poslije toga katastrofa malo, po 100, 200, dodavali mu AD, ja uz beskrajna dojenja još i izdajala ko manijak i davala mu i to pride, ama slomili se oko njega al je u prosjeku dobijao oko pola kile na mjesec. i onda kad je krenula dohrana, uz dva obilna obroka dnevno, nakon mjesec+9 dana uspio je namaći samo 450 grama, naredni mjesec sa tri obroka bio je +550, da se na glavu nasadiš neće više i bog!

Sad sa 9 mjeseci ima oko 8 kila i ja više ne mogu oko toga da se lomim, takav je kakav je, zdrav, pokretan, okretan, jak i žilav i vro aktivan, a ostalo više, manje, ko da mora svaka beba biti kao bomba

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Zar je 8 kg s devet mjeseci premalo? Koliko treba dobivati?
    Mi smo dobivali i po 400 i po 900 g mjesečno, nikad okruglo kg i nikad više od 1 kg.
    Moja pedica nije ništa rekla kad je jedan mjesec bilo samo 400 g, samo "samo vi njemu dajte sise," a ako nije prošlo mjesec dana, onda ga ni ne važe.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mene jučer jedna mama pitala koliko je težak? A ja slegnula ramenima : Nemam pojma. I onda se ona čudlila... Ali stvarno ne znam i nije me briga jel to 100 ili kolikograma više nego prošli tjedan... Napreduje, sreta je, papa, kaka, spava i više od tog saznanja do druge kontrole mi ne treba...

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Nimrod prvotno napisa Vidi poruku
    Zar je 8 kg s devet mjeseci premalo? Koliko treba dobivati?
    Mi smo dobivali i po 400 i po 900 g mjesečno, nikad okruglo kg i nikad više od 1 kg.
    Moja pedica nije ništa rekla kad je jedan mjesec bilo samo 400 g, samo "samo vi njemu dajte sise," a ako nije prošlo mjesec dana, onda ga ni ne važe.
    pa obzirom da je rođen sa skoro 4kg, priraast od 4kg u 9 mjeseci i nije bog zna šta

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Evo još jedne sa malim prirastom težine .
    Prvi mjesec 600g, ostali po 500g. Rođena sa 3320g, a sa 6 mjeseci imala 6450g. Nakon što mi je pedijatrica prvi mjesec rekla da je to premalo i da moram uvest nadohranu, promjenila sam pedijatra :D.
    I sad je sve super! Od 4,5 mjeseca smo uveli kašice jer joj sisa nije bila dosta (jela je svakih sat i pol, dva), al svejedno nije dobila više od 500g. Moram priznat da još uvijek strapim od vage svaki put, al lakše mi je kad vidim koliko sličnih slučajeva ima .

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

evo na kontroli sa 2mj bila 4400g, znači još 850g u mjesec dana. Pedijatar jako zadovoljan

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super!
    Mi imamo kontrolu tek 09.06. jer nam je dr. na godišnjem
    baš me intersira koliko je dobila
    Mada se ne brine, bez obzira na brojku, jer smo dobili one slatke špekece na nogicama

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •