Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Nije dobro-hitno!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno Nije dobro-hitno!

Napokon se pojavio plus na kućnom testu za trudnoću, ali radost nije dugo trajala jer sam primjetila obilan smeđi iscjedak prije tri dana. Javila se na hitnu u Merkur (svaka riječ hvale doktoru i sestri koji su me primili), tamo mi je doktor utvrdio trudnoću od 7 tjedana prema zadnjem danu m (ciklusi su neredoviti). Gestacijska vrećica promjera 8,5mm unutar koje se prikazuje žumanjčana vrećica promjera 4mm. Plod dakle još nije vidljiv. Danas sam počela puno krvariti (svježa krv s ugrušcima) i bojim se da bebice više nema... Za dva sata idem na pregled svom ginekologu. Užasno me strah da će me poslati na kiretažu, toliko me strah da mislim da ću se onesvjestiti od straha. Naime kiretaža mi je trauma s pripravničkog, kad se sjetim onih jadnih žena, ma užaaas. Sada me zanima da li se ikako može izbječi kiretaža s obzirom na tjedne trudnoće, ili barem pratiti kako se odvija samo čišćenje maternice... a da me na taj prijedlog doktor ne proglasi neuračunljivom??? Joj ma tak sam sva jadna i žalosna...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

hej, i meni je to na praksi strasno izgledalo. ne znam ti odgovorit, glupo mi je tjesit te da je mozda sve ok, jer kolko znam nije dobro ko sto sama kazes, jos i svjeza krv, ugrusci. ak je doslo do najgoreg, mozda da jedino trazis opcu. drzi se. . .

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kiretaža se može izbjeći tako da čekaš da tijelo odradi svoje. Postoje situacije kada je ona potrebna , ali postoje i situacije kada je puno bolje čekati.
    U slučaju jakog krvarenja i sumnje da je spontani započeo nije preporučljiv vaginalni pregled i vaginalni uzv (barem moj ginekolog nije želio ništa dirati zbog straha od infekcije). Gledao me je preko trbuha uzv-om i vidio da ima još dosta ugrušaka , ali je rekao da ćemo pričekati još tri dana (i da se u slučaju oštrih bolova i krvarenja koje se pojačava javim na hitnu).
    Nakon tri dana sve se očistilo samo...
    Da li ćeš naći liječnika koji će te podržati u tome , ne znam...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja sam bila u 10 tj.(po zadnjoj menstruaciji) , a plod se prestao razvijati 5-6 tj( po uzv-u).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Raspitivala sam se malo za iskustva vezano za kiretažu versus spontano čišćenje. Iskustva su različita, ovise o ženi tj. o preferencijama, koliko je spontano čišćenje trajalo i je li bilo bolno (ima iskustava višetjednog krvarenja i grčenja), o trajanju trudnoće.

Doživljaji i jednog i drugog se razlikuju - od kiretaže kao apsolutno bezbolne i relativno lagane stvari, do jako teške emotivno i relativno bolne, pa rekiretiranja i sl., preko spontanog čišćenja u 12. tjednu za koje mi je žena rekla "da ga ne bi više ponovila jer je bilo kao mini porod, s obilnim krvarenjem i jakim bolovima" i da bi puno rađe išla na kiretažu, na koju je ipak unatoč svmu morala ići, jer nije baš sve izašlo.

Ako ideš na spontano čišćenje, pripremi se da može i završiti s kiretažom tj. budi otvorena za sve opcije i strpljiva, jer to može dosta trajati, ali i ne mora.

U svakom slučaju, ako izraziš želju liječniku da se pokušate spontano očistiti, mislim da te neće gledati čudno (to su barem iskustva sa Sv. Duha).

Sretno i da prođe što bezbolnije i lakše za tebe, ako se ne dogodi čudo!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2010. at 13:34

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I još bitno - spontano čišćenje poštednije je po endometrij, ali i to ovisi, neke se žene brže oporave od kiretaže, neke sporije, nekome u konačnici sve kraće traje ako se iskiretira pa brže počne oporavak i tijelo se "resetira", nego da curka dulje, pa se hormoni zbrčkaju, to ti ne može nitko unaprijed reći.

U svakom slučaju, ako sam dobro popratila, velik broj liječnika stremi tome da se tijelo pokuša spontano očistiti.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Najveća želja bi mi bila da je s plodom sve u redu, ali realno vidim kako i koliko krvarim, uz to sve još i bolovi... uh... Svakako ću razgovarati s liječnikom o tome da se kiretaža izbjegne. Molim vas držite mi fige!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    I još bitno - spontano čišćenje poštednije je po endometrij, ali i to ovisi, neke se žene brže oporave od kiretaže, neke sporije, nekome u konačnici sve kraće traje ako se iskiretira pa brže počne oporavak i tijelo se "resetira", nego da curka dulje, pa se hormoni zbrčkaju, to ti ne može nitko unaprijed reći.

U svakom slučaju, ako sam dobro popratila, velik broj liječnika stremi tome da se tijelo pokuša spontano očistiti.
    Trebao bi . Ali ako žena dođe sa krvarenjem na hitan prijem , mislim da je procedura takva da se predlaže (ili inzistira ) na kiretaži ako postoji još dosta ugrušaka (tj. ako se dođe kad je spontani tek krenuo).
    Osobno sam imala kiretažu sa općom anestezijom u 12 tj. i spontani u 10 tj. bez kiretaže, puno mi je manje stresan bio spontani.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Što da kažem - prošla sam kiretažu dva puta, a jednom se sama "očistila". Kiretaže mi nisu neko posebno traumatično iskustvo, daleko od toga da bi bile ugodne. Morali su me očistiti jer nisam prokrvarila sama. No, kad je treći puta krenulo spontano, ginekolog mi je rekao da pričekam dan, dva (ne sjećam se više), pa da se javim na pregled. Kad smo napravili UZV, više ničega nije bilo, pa nisam ni išla na neke pretrage.

Po pitanju kiretaža, apaurinski koktel, "serum istine" (ili što već ono daju u venu) odradio je svoje, pa isključio moj mozak i umanjio bol. No, daleko gore je bilo psihički se suočiti s gubitkom trudnoće - tu ne pomažu lijekovi. Dobro je što vrijeme ipak liječi rane i da te na kraju iscijeli zagrljaj malih ručica... Drži se

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cura koju poznajem - dvotjedno krvarenje koje na kraju nije bilo produktivno (s grčevima, obilno), stalno očekivanje te "poplave", 2 tjedna na sredstvima protiv bolova, a s kiretažom joj je "granulo sunce" i "odahnula". Sama kiretaža, totalno bezbolna, 10 min, u bolnici 2 sata i sve gotovo - bilo je na Sv. Duhu, dobije se nešto preko braunile (Fortral, nekakva analgezija) i jedna injekcija u maternicu - "manje bolno i neugodno od papa testa", ali možda se žena već dosta bila iščistila sama, sva su ta iskustva individualna. Nakon toga doma, sutradan ko nova i puno se bolje osjećala nego cijelo to vrijeme krvarenja i grčenja, doslovno su bolovi nestali kao rukom odnešeni.

U Petrovoj se često zna ići s općom anestezijom, kao i u Vinogradskoj, ne znam kakva su iskustva u drugim bolnicama, ali vjerojatno ovisi o gužvi i dnevnoj logistici.

U svakom slučaju, ne mora niti kiretaža biti nešto grozno bolno, dugotrajno i sl., sve ovisi o konkretnom slučaju i ženi i samoj trudnoći (koliko je velika trudnoća, koliko se uspjela sama očistiti i sl.).

Možda bi bilo najjednostavnije ne ići u bolnicu, nego kod svog doktora pa da on eventualno ne poprati zbivanja i ne procjeni trenutak kad je baš ono da se mora na kiretažu?

Sretno!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Baš kao što sam i mislila, ne vidi se više gestacijska vrećica. Sutra vadim betaHCG, pratit ćemo što se događa s ciljem da se čišćenje ipak odvije prirodnim putem. Tužna sam jako... Hvala svima.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Još jedno pitanje samo, ima li privatni laboratorij u Zagrebu, ili čak Sesvetama gdje mogu izvaditi betaHCG cijeli dan?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Žao mi je, Cebelka .

U ZG-u, ako ideš privatno, imaš laboratorij Breyer i Salzer, provjeri preko googlea adrese i radna vremena i dokad se može vadit beta, imaš i Polikliniku Sunce (na Trnju i Jarunu), mislim da je oko 200 kn, nalaz gotov unutar sat vremena, šalju mailom, rade i svaku subotu.

Za područje Sesveta ti ne znam.

Za državno - ne znam.

Sretno, neka bude što lakše i prirodno, ako tako želiš.

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Osobno sam išla u bivši Labor centar (sada se nekako drugačije zovu, labos Branke Salzer) i Breyer, oba su u Zagrebu, a tu su linkovi i kontakti:

http://hr.synlab.de/
    http://www.lab-breyer.hr/

Koliko se sjećam, betu je bilo moguće vaditi čitav dan, no ako si htjela isti dan rezultate, tada je trebalo obaviti do 12 ili 13 h, tako nekako...

Žao mi je jako, ali bolje da ide svojim tokom... Priroda obavi svoje
    Posljednje uređivanje od devet_mjeseci : 19.04.2010. at 14:56

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo linka i za Sunce:

http://www.sunce.hr/16308.aspx

Osobno sam išla vadit bete tijekom godina u sva tri, najčešće u Breyer, Sunce je najskuplje, ali me oduševilo to što je rezultat gotovo u sat vremena.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

cebelka
    samo sam ti htjela napisati da je meni prirodno trajalo sve skupa više od dva mjeseca.
    svaki tjedan vađenje bete, pa svaki tjedan čekanje nalaza bete, pa jel pada, pa oću-neću na kiretažu i tako.
    nije bilo ništa traumatično, ni bolno, ali sam dva i pol mjeseca krvarila.
    mislim, super mi je bilo da je sve završilo prirodno, al sam u nekom trenutku već pukla od tog iščekivanja.
    imala sam i kiretažu koja mi također nije bila ni traumatična ni bolna. pod općom anestezijom. nisam ni znala da može drugačije
    odmah sam se oporavila, drugi dan sam već radila. ne znam zašto te tako strah kiretaže.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zbog ovoga od cvijete73 treba razmotrit i opciju kiretaža, koja ne mora nužno biti ružna i lošija od prirodnog čišćenja, koje, na kraju, uz bete, UZV-ove i sl., može bit i više iscrpljujuća opcija, po emocije, resurse i dnevnu logistiku, to pokušavam reći. Možda da isto sama promisliš tj. dadeš si neki rok koliko si voljna "dati fore" prirodnom čišćenju.

Žena gore koja je bila oduševljena kiretažom versus prirodno čišćenje je nakon kiretaže stala krvarit 10 dana, bez imalo krvi, i relativno je bila "oduševljena" kako je s time sve bilo jednostavno (naravno, jednom kad je emotivno odradila gubitak trudnoće). A nije početno htjela kiretažu zbog udara na endometrij i straha da će to bit nešto grozno, a ispalo... čisto fizički vrlo jednostavna 10-minutna bezbolna stvar, nakon kjoe joj je bilo bitno psihički bolje (kraj "sage"), a fizčki je bilo super u odnosu na tu trudnoću koja je išla loše.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2010. at 15:23

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Plus taj moment - gdje i kad će te uhvatit to obilno krvarenje s "ispadanjima" dijelova (nije to kod svakog jednako bolno, niti obilno, ali to je obično neki opis liječnički da je čišćenje završeno) - da li na poslu, s kolegama, doma, kad si sama i sl., u vožnji, a, taj dio je neupravljiv...

Tako da, promisli o svemu, informiraj se o obje opcije, i pokušaj vidjet što bi za tebe bilo najbolje i što ti je prihvatljivije.

Evo još informacija: nakon kiretaže, u pravilu, treba proći tri ciklusa da se može opet u nove pokušaje, a menstruacija dolazi, prema literaturi, od 40-60 dana nakon kiretaže, nekome prije, nekome poslije.

I tijela različito fizički reagiraju. Evo, meni je dulji oporavak bio nakon blagog načina rješavanja polipa (dabrostonima, da bi sve samo iscurilo vani), nego nakon ful "interventnog" rješenja - histeroskopskog odstranjivanja. U prvom slučaju sam u outu od pokušaja začeća bila 6 mjeseci jer su mi dabrostoni zbrčkali hormone, pa sam morala na antibebi, a 3 mjeseca nakon histeroskopije zatrudnjela.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2010. at 15:32

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni su rađene dvije kiretaže, jedna nakon missed ab. u 7. sedmici, jedna nakon missed ab. u 11. sedmici, obje pod lokalnom anestezijom (u privatnoj ordinaciji) i nisu bile ugodne, ali je psihička bol potpuno skrenula pažnju sa fizičke. Nakon jedne biohemijske sam se očistila samostalno. Meni je samostalno čišćenje bilo kao malo jača, malo duža menstruacija, i da postoji grancija da će biti tako svaki put, ja bih mjenjala kiretažu za samostalno. No mislim da nema nikakve garancije, i da spontani pobačaj zahtjeva pomno praćenje.
    nisam ni znala da može drugačije
    Na žalost može i bez ikakve anestezije, zato sam se ja odlučila za privatnu ordinaciju.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

zao mi je. ako si iz sesveta, mislim da ti je najblize poliklinika stela il stella ne znam tocno, ima na internetu i br tel i sve. u dubravi su, mislim blizu grizanske.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Ina33, svakako si u pravu, morati ću zajedno s liječnikom pratiti kojim se tokom sizuacija odvija i naravno pristati na kiretažu ako će biti neizbježnih medicinskih indiikacija, svjesna sam toga...cvijeta73, hvala na zagrljaju, pitaš me zašto me toliko strah, vjerojatno zato što mi se to sve skupa zamjerilo na pripravničkom...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naravno da treba biti otvoren za sve opcije. Ja sam bila spremna na kiretažu u slučaju potrebe. Ali intezivno sam krvarila prvih 12 sati, nakon toga dosta još tri dana , a nakon deset krvarenje je potpuno prestalo i sve je bilo ok. Bolovi su bili potpuno podnošljivi, uzela sam samo jedan paracetamol kad je krenulo.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hej Cebelka, drzi se, zao mi je zbog tvoga gubitka.

Ja sam jedna od zena koje si mozda gledala, imala sam kiretazu prije 5 godina, u hitnoj u Petrovoj, 11. tjedan trudnoce, plod odumro i krenulo krvarenje. Dobila sam lokalnu anesteziju, u cerviks, i ne mogu reci da je bilo bezbolno ali nije bilo tako strasno bolno. Vjerujem da je onima koji su me gledali izgledalo jako lose, ali fizicki uopce nije bilo koma, samo sam bila psihicki lose. Sjecam se beskrajne tuge i gubitka, straha od buducnosti i novih pokusaja, i kako mi je bilo dirljivo sto me je doktor, opasan nekom ogromnom pregacom koja mi je izgledala poput mesarske, pokusavao zapricavati, da me manje boli i da mi skrene misli, i ja sam se trudila odgovarati mu, "da ga ne razocaram" kad se vec trudi toliko - ovo je blesavo, ali eto ("odgoj djevojaka u Bosni"). Sjecam se i sestre koja me je drzala za ruku, uvijek cu joj biti zahvalna, kao i doktoru, na tim momentima ljudskosti.
    E sad, glavni problem koji sam imala, a to je emocionalna bol, desila bi se jednako i da nisam imala kiretazu. (Ja sam stvarno morala na kiretazu, nije bilo druge opcije.) Same kiretaze se sjecam tek kao ne prevelike nelagode, koja nije dugo trajala.

Sretno, kako god bude
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 19.04.2010. at 17:58

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cebelka, vjerojatno ta težina spontanog čišćenja i bolovi ovise o fazi do koje je plod dogurao - ako je biokemijska, najmanje je bolno jer je plod najmanje rastao tj. tu ploda niti nema, ako je dg blighted ovum (ima gestacijske, nema embrija), vjerojatno je nešto boljnije jer je trudnoća više trajala, ako se ukazao i embrij i srce i dijagnoza je missed ab ili spontani pobačaj koji je u tijeku, onda je vjerojatno još malo bolnije jer jednostavno ima više toga za izaći van (više krvi i ostaloga).

Isto tako, vjerojatno bolnost kiretaže ovisi o tome je li se već tijelo djelomično očistilo od svega, ali po ZG bolnicama to u pravilu rade, ako dobro kužim, uz dobru analgeziju. Imaš topic "Kiretaža", ako ti nije previše, tamo se može puno toga praktičnog pročitati, mislim da je isto na ovom pdf-u - barem te tehnikalije kako se to radi u kojoj ZG bolnici.

Sretno, uvijek postoji opcija A ili B, tj. vidi i ti kako će se to sve odvijati i čemu ćeš biti sklonija. Idealno bi bilo ovo da ispadne kao blaža menstruacija, a ne da krvarenje traje 2 mjeseca i bude čisto i emotivno i logistički iscrpljujuće jer nikako dočekat neki završetak.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2010. at 23:25

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Jako mi je žao zbog tvog gubitka!Drži se!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Hvala vam svima na dobronamjernim savjetima i riječima utjehe, puno mi to znači. Srećom kod kuće već imam jedan par malih ručica koje su mi također velika utjeha... Hvala vam svima od srca...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam imala spontani jednom sa 9 tj, drugi put s nešto manje. I oba puta je sve prirodno izašlo, nisam nikad bila na kiretaži.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •