Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Ideje za kolace koji se mogu dugo "drzati"

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Ideje za kolace koji se mogu dugo "drzati"

trebaju mi ideje za kolace koji mogu "pregurati barem heftu/tjedan, a da neizgube na kvalitetu.

Htjela bih odnijeti u Dom za sirocad sad za Bajram, ali oni mi rekose da ne primaju baklavu jer im to djeca nikad ne pojedu, ali ostale kolace da.
    Ja sam nesto kontala da su mozda najbolji oni sitni, suhi ili polusuhi kolacici, samo ne znam koliko se oni drze. Eh sad samo, molim vas onako odokativno mi napisite uz prijedlog i koliko se "drzi".

Zna li neko koliko dugo moze Pijesak torta ostati svjeza ili barem jestiva .

hvala puno!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za tu tortu nemam pojma, ali najduže ti se drže suhi kolačići tipa čajnog peciva (prhko tijesto izrezano u razne oblike pa premazano (i eventualno sljepljeno s još jednim) pekmezom, čokoladnom ili bijelom glazurom i sl. Ali mislim da to djecu baš ne veseli. Više ti dođe ko keksi.
    Inače su fini londoneri (prkko tijesto, pekmez, orasi u tučenom bjelanjku) i oni se drže sigurno 2-3 tjedna. Moja mama je radila i pitu od čokolade, kao od jabuka ali je fila od čokolade i mislim oraha, nemam recept) i to se drži tjedan-dva. Tjedan dana se drže i orehnjača i makovnjača, ako vam to paše u tradiciju, mi to jedemo za Božić.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Svi redom-strpaš u zamrzivač i vadiš po želji! :D

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E jesam površna...samo sam vidjela naslov, ali nisam pročitala dalje, nego tek naknadno.
    Svakako mi na pamet pada salama od smokava-ne peče se, a dugo traje i jako je fina. na žalost nemam recept pri ruci, ali idem potražiti.
    I rafaelo kuglice lijepo izdrže, a fine su, mmmm, idem kopati po receptima malo, pa se javim, baš je dobro na ovom podforumu

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

svi suhi kolacici koje imas na topicu o bozicnim.
    ako stoje na hladnom, mogu stajati i mjesec dana

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Djeca ipak najviše vole čokoladu:

Salama od čokolade:
    12 dkg čokolade
    2 žlice vode
    12 dkg šećera
    12 dkg mljevenog oraha
    1 žlica ruma (to se može izbaciti naravno)
    1 jaje
    10 dkg badema, oguljenog i izrezanog na komadiće
    kakao i kristalni šećer

Čokolada se otopi s vodom, dodaju se izrađeni šećer i jaje, na kraju orasi i bademi (po želji rum). Kad je sve izmiješano, smjesa se stavi na dasku, oblikuje se salama koja se uvalja u prosijani kakao i kristalni šećer.
    (Izvor: Vučetićkina kuharica)

Bajadere

15 dkg mljevenih oraha
    15 dkg mljevenih keksa Petit beure
    40 dkg šećera
    12,5 dkg maslaca
    U 8 žlica vode prokuha se 40 dkg šećera, u vrući sirup se dodaju orasi i keksi, a na kraju putar. Miješati dok se putar ne rastopi.
    Smjesa se podijeli u dva dijela, u jedan dio dodati čokoladu ili kakao (radi boje).
    U protvan (se to zove protvan?) namazan s putrom (dobro, nemojte sad dalje razvijat asocijacije...)jednolično rasporediti prvo sloj tamne, a na nju sloj svijetle smjese.
    Glazura:
    4 rebra čokolade, 5 dkg putra, 1 žlica šećera (rastopiti, promiješati, preliti kolač).
    Ma meni je bolja laganija glazura, ali ovako to radi moja frendica Božena i fino je.
    Ohladiti, narezati na dimenzije bajadere.
    (izvor: Boženina bilježnica s receptima)

Oba kolača bez problema izdrže tjedan dana.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih samo primijetila kako ne bih držala kolače koji sadrže jaja dulje od 2-3 dana, makar bili termički obrađeni.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam pravila prhke kolacice koji se izrezuju modlom, izadje ih bruka od smjese po receptu, a mogu se prelici cokoladom i/ili spajati marmeladom. svi su bili odusevljeni, meni su puno bolji od keksa, a toj jadnoj djeci je sve senzacija, ja mislim, pa neces promasiti za sta god da se odlucis.

A sto se tradicije tice, u mojoj porodici se strudle (orasi, mak) tradicionalno klopaju na Bajram, izmedju ostalog

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ova gost1 se nešto previše ušuljava na topike s receptima

a ova bajadera je stvarno mrak, mene stid reći koliko ju moja mama drži u frizu i ne pokvari se. isti je recept.

wm, kad misliš nositi kolače? možeš ih peći dan prije nego ih odneseš.
    onda mogu bilo koji (ah kako sam pokvarena, šalim se idem ti nać neki recept...)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

CHRISP CHOCOLATE BITS

Sastojci:
    125gr maslaca
    2 žlice meda
    1/4 šalice smeđeg šećera (može i manje)
    1/4 šalice kakaa
    1/3 šalice grožđica
    1/2 šalice mljevenih lješnjaka
    1/2 šalice Cornflakesa

Maslac, med, šećer, kako i grožđice kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodati 3/4 lješnjaka i Cornflakes. Miješati dok se ne sjedini. oblikovati kuglice, staviti ih u male papirnate košarice i posuti lješnjacima. Staviti na 1h u hladnjak

p.s. recept preuzet od nekog s foruma, naravno da se ne sjećam od koga

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

KIFLICE OD ORAHA-recept bake Ane

30 dkg glatkog brašna
    10 dkg šećera
    1 vanilin šećer
    1 prašak za pecivo
    10 dkg oraha ili kokosa
    20 dkg margarina
    1 jaje

Sve sastojke dobro izmješati. Ako je smjesa presuha dodati malo vrhnja ili mlijeka.
    Oblikovati kiflice. Tepsiju zamastiti i posuti brašnom. Peći 15-ak minuta na 180°C. Uvaljati u kristal šećer.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cure hvala puno

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jos samo jedno pitance, ovi sitni kolacici, gube li oni puno na kvaliteti kad se zamrznu?

Moj brat hoce da mu napravim nekoliko vrsta, da zamrznem pa bi on to sebi stavio u zamrzivac da ima ponekad.Jel se odmrzavaju na sobnoj temperaturi?

Ja sam mislila on hoce pleh , dva, kad on meni kaze, ma nemoras se ti sad slomiti, ti meni napravi jedno 5-6 vrstica poduplaj smjese i bice to uredu :shock:

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ti ne znam. ne zamrzavam.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja sestrična obavezno zamrzava da bi izbjegla konstantno prežderavanje od Božića do Nove godine. Ako i tad nešto ostane, to spremi za Uskrs. I jako su fini kad se odmrznu (naravno, i prije toga). Ja ih baš ne pečem pa nemam svoja iskustva.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja obavezno zamrzavam kolače kad puno napravim za Božić, Uskrs, rođendane i sl. slavlja. Budu jednako ukusni kao da su svježi, samo nikad ne valja zamrzavati one s šlagom ili šaumom gore ili neke pregnjecave. Ja samo izvadim i odmrznem na sobnoj temperaturi. Ponekad kad smo proždrljivi, jedemo i poluzamrznute .

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni nema razlike u kvaliteti

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni smrde po ledu. Dobra mi je jedino orahnjača.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E sad, zamrzivač mora biti skroz čist, očišćen od leda, a kolače nikako ne držati u blizini nekih namirnica koje imaju jaki miris.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    CHRISP CHOCOLATE BITS

Sastojci:
    125gr maslaca
    2 žlice meda
    1/4 šalice smeđeg šećera (može i manje)
    1/4 šalice kakaa
    1/3 šalice grožđica
    1/2 šalice mljevenih lješnjaka
    1/2 šalice Cornflakesa

Maslac, med, šećer, kako i grožđice kuhati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodati 3/4 lješnjaka i Cornflakes. Miješati dok se ne sjedini. oblikovati kuglice, staviti ih u male papirnate košarice i posuti lješnjacima. Staviti na 1h u hladnjak

Ovo sam danas napravila i totalno sam oduševljena, a i moji također (Tan me non-stop žica kolačiće )

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja kad zamrzavam kolače ih obavezno stavim u plastičnu posudu s poklopcem. Nema šanse da mi se osjeti. I sve ostale namirnice u zamrzivaču su mi dobro zatvorene u vrećicama i posudama.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam osobno samo zamrzavala orahnjaču, i bila mi je fina, ali sam je kad se otopila još stavila u toplu rernu, bila je kao svježe pečena, ove sitne kolačiće sam dobila od žene koja ih peče za svadbe pa je dio zamrzla, jako su mi smrdili, ali baš po ledu, ne po nekim namirnica iz zamrzivača. Ipak preferiram svježe pečene.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    jeeeee

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke