Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Salate

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Salate

Ajde nabacite koji recept za razne salate: može razne kombinacije povrtnih, ili onih malo "podfutranih" ( tipa francuska, pa one sa tjesteninom... )

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji obozavaju ovu sa tjestom i piletinom...

Skuham juhu od pilecih prsa na kosti. Kuhano meso narezem na kockice i preprzim na tavici sa malo ulja ( posoliti). Piletinu pomjesati sa tjestenonom ( moji najvise vole spirale u boji), dodati kiselo vrhnje, majonezu, kisele krastavce narezane na kockice i zacine.
    Preko ljeta umjesto kiselih krastavaca stavim svijeze ili narezanu rajcicu bez kostica.

Ovu salatu znam sloziti kao predjelo kada imamo goste ili kao samostalno jelo.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meksička: konzerva crvenog graha, slatki kukuruz u zrnu, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 2 manje ili 1 veća glavica luka izrezana na tanke listiće, začinimo solju, paprom, octom i bučinim uljem. Može i malo ljute paprike tko voli. Gotovo za tili čas!
    Inače nam je najdraži preljev za zelenu salatu, matovilac, krumpir salatu, rikulu i sl. maslinovo ulje, sol i limunov sok. Već smo se toliko naviknuli na limunov sok u salatama da gotovo uopće više ne upotrebljavamo ocat.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

naribana mrkva i celer sa vrhnjem,jogurtom, majonezom i limunovim sokom.
    surimi štapići na kolutiće narezani sa tjesteninom, češnjakom, majonezom, vrhnjem, paprikom i rajčicom.
    kuhano jaje, tuna iz konzerve, maslinovo, majoneza, vrhnje, slatki kukuruz....

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jednom sam u austriji jela i oduševila me - naribana šunka i naribani svježi krastavac. ne na baš skroz sitno. i onda začinjeno kao klasična salata

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Naribana sirova cikla i mrkva, začinjeno s malo ulja i limunovim sokom (može ocat umjesto limuna).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo idem kako mi pada na pamet:

Mlada rikula sama ili s grahom, gore sol, papar, maslinovo ulje i aceto balsamico (ili vinski ocat, ja u njemu držim grančicu ružmarina). MOže to i bez graha, ali onda trebaš puno zelenjave.
    Osim graha unutra paše slanutak (ja ga kuham doma, ali ima i iz konzerve). Eh, nisam napisala klasičnu grah salatu i klasičnu krumpir salatu. I u krumpir salatu ponekad stavim malu konzervu kukuruza ili sojinih klica - klinci to obožavaju. Od omiljenih salata tu treba spomenuti klasičnu ciklu (doma kuhanu, sve industrijske su mi redovito prekisele).

Jedemo to i bez rikule, grah i druge mahunarke u svim mogućim kombinacijama. Omiljena salata djeci je kukuruz šećerac+slanutak, s lukom (može mladi), rotkvicama ako ima i začinjena kao grah, s obveznim bučinim uljem

Daikon ribani - začinjeno paprom, bučinim ILI maslinovim uljem (može i sojino ili koje drugo), octom po želji (jabučni) i soja sosom

Ribanu mrkvu i ciklu je Anemona već spomenula, samo da dodam da mi to jedemo ponekad i s ribanom jabukom, u raznim kombinacijama (ovisno što se zatekne doma)

Mlada salata vrsta raznih (obožavamo kristalku, ali jedemo i sve drugo). Ako je kompletan obrok, gore znam nabaciti tvrdo kuhano jaje izrezano na kockice ili 5-10 dag tvrdog sira (podravec i slično) narezan na kockice

Zelje/kupus - u svim pojavnim oblicima:
    Bijeli kupus samo naribam, dodam što imam (ponekad je to vlasac friški ili sušeni, ponekad luk koji naribam na tanke listiće na istom ribežu, ponekad mrkva na tanke rezance, čak i mladi češnjak ali s tim ne treba pretjerivati) i začinim klasično (sol, ulje, ocat... po želji papar)

Crveni kupus ako ima debele kocene treba nasoliti, pa ocijediti vodu. Začinim ga lukom, Probaj u tu salatu staviti cvebe(grožđice) da vidiš hoće li se svidjeti ukućanima...

Crveni radič - najbolji mi je ako ga narežem na 5 mm široke rezance, začinim s malo luka i klasično sol-ulje-ocat... Otkriće mi je zamijeniti sol umakom od soje.

Crveni radič podnosi miješanje sa tvrđim vrstama zelene salate (endivija, lisnata salata...)

Domaći radič (maslačak) - za ovo smo zakasnili jer radič se bere PRIJE nego procvjeta, sad je već gorak, ali nek se nađe uputa: Ubrati stručkove radiča na čistom mjestu (ne tam gdje cucki obavljaju nuždu), oprati dobro i pomiješati s kuhanim krumpirom, pa začiniti kao klasičnu krumpir salatu. MOže umjesto krumpira i debeli bijeli grah.

Krastavci - oguliti, tanko naribati, začiniti (sol, papar, KOPAR, ulje) i uživati... Ja to volim i s jogurtom, naročito ljeti, ali mm neće, pa ponekad sebi stavim jogurt u odvojenu zdjelicu i jedem tako. To su grčki štosevi, ali oni ne ribaju krastavce nego ih sjeckaju na kockice i stavljaju maslinovo ulje. To se zove "tzatziki". Imaju Grci i Makedonci još tih finih salata, sa feta sirom i slično (npr. šopska salata).

Paradajzi - mmmm, gdje je moj mlađi sin da se sad oblizuje???
    Ima tu 100 mogućnosti... Mi obično samo našnitamo paradajze na ploške, pa slažemo u zdjelu red paradajza, red sjeckanog luka srebrenca ili mladog luka, posipa se svježom mentom (ako vam je to previše orijentalno, stavite peršin ili vlasac) posoli, popapri i kad je sve gotovo zalije maslinovim uljem (može i bučino, ali ne ako je menta unutra). NE stavljati ocat jer je paradajz kiseli sam po sebi. NE miješati! Pustiti da odstoji 5-10 min prije posluživanja, ali ne dulje.

Miješane salate razne - klasična paradajz-paprika-luk, zatim paradajz, luk, MASLINE bez koštica, feta sir (u to obavezno ide maslinovo ulje i balsamico)

Salata od kuhane govedine (meso na kockice, luk na kockice, začiniti solju, octom, paprom i uljem po želji). Varijante: dodati se može sve zajedno ili svako zasebno: kuhano jaje, sojine klice, kuhani kukuruz šećerac.... MM bi stavio majonezu - fuuuuj!
    Salata od jaja - ista priča kao od govedine, samo bez mesa.

Salata od tunjevine - razne kombinacije (ponekad s tjesteninom, ponekad bez...)

Holandska salata - tijesto s majonezom, a unutra kockice sira, kockice šunke, kockice kiselih krastavaca... može isto kukuruz, obavezno kosani zeleni peršin, može i kopar mladi... ne znam, dugo to nisam radila. U ovome se tijesto može zamijeniti rižom (integralna je isto ok) ili JEČMOM, probajte, super je... Nemam nikakav recept jer moje salate se "događaju" po sistemu "čekaj da vidim čega ima u frižideru..."...

Eto, sigurno sam nešto bitno zaboravila, ali nema veze. I korabice znam naribati kao i mrkve (moji klinci to obožavaju), zatim radim salatu od luka srebrenca za uz roštilj, pečene paprike i slično nisam ni spomenula, a ostaje i velika stavka "zimnica" ali to je za neki drugi topic.

Toliko od mene. Sjetit ću se sigurno još nečega (eto, kupila neki dan potočarku na placu) ali mislim da je ipak dosta.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Peterlin, zakon si... Hvala na tolikom trudu!

oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Radila sam ovu salatu za T. rođendan :
    http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=414
    Odlična je, izdašna i vrlo dekorativna.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kuhana riža, rajčice, svježi krastavci, kukuruz iz konzerve. Začinim sa uljem i octom (jabučnim). Unutra mogu i sirove ili lešo tikvice. Može kao samostalno jelo ili prilog uz roštilj.

Tjestenina (spirale), mozzarella, kukuruz, rajčice, paprikai svježi krastavci. Začinjeno preljevom od jogurta, kiselog vrhnja i malo majoneze.
    Posljednje uređivanje od laumi : 20.04.2010. at 08:39

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da ne pišem ove svakodnevne, nama su odlične:
    - narezani mladi luk + narezane rotkvice (sol, papar, ulje, ocat)
    - krumpir salata klasična + kuhana jaja narezana na šnitice
    - proljetna: matovilac, divlji radić, mladi luk
    - za fešte: kuhana leća, grah, kukuruz, luk, paradajz, paprika
    - leća + luk

oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zelena salata + rotkvice narezane na kolutiće + mladi luk rezan na kolutiće, začiniti bučinim uljem, octom ( koristim jabučni ) i soli.

Grčka salata :
    1 glavica zelene salate, 1-2 svježa krastavca, 3 rajčice, 100 g svježeg kupusa ( crveni i zeleni ), 1 glavica ljubičastog luka, 80 g fete, 20 g sjemenki sezama, sol, aceto balzamico
    Listove zelene salate očistimo, operemo, narežemo na trakice i nasjeckamo. Svježe krastavce ogulimo, odstranimo središnji mekani dio, narežemo na trakice i nasjeckamo. Rajčice operemo, odstranimo središnji mekani dio, narežemo na trakice i nasjeckamo. Svježi kupus očistimo, tanko narežemo na trakice i nasjeckamo. Ljubičasti luk očistimo i nasjeckamo. U zdjelu za salatu stavimo sve nasjeckane sastojke, posolimo i promiješamo. Zatim na vruću tavu stavimo sjemenke sezama, te ih na laganoj vatri, povremeno miješajući, pržimo dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju. U zdjelice ili tanjuriće za salatu stavimo sjeckanu salatu, sir fetu narezanog na kockice, svaku porciju posipamo s malo preprženog sezama, dodamo aceto po želji i poslužimo.
    Moram priznati da nisam vjerovala da će mi salata bez ulja biti fina, ali ovo je predobro.
    Mmm, obožavam salate.

TrudyC avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ako samo mogu dodati jednu malu preporuku - u kupus salatu dodajte kim! MM i ja smo tako jeli u Bratislavi i navukli se - odlično je!
    Inače Peterlin - svaka ti čast na receptima

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Waldorfska salata - sjeckani (sirovi) celer, sjeckana kisela jabuka, šaka krupno narezanih oraha, sve povezano umakom od kiselog vrhnja i majoneze. Može se dodati i kuhana piletina.

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Cure super ste!!!

Ja znam u zelje naribati mrkve i začiniti prema ukusu, a u crveno zelje istresti manju konzervu kukuruza. Oboje je mljac!!!

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

sada sam poječla- jedan mali ljubičasti luk narezan na tanke kriške, pola glavice zelene salate, 2 šake graška, 2 kocke feta sira, malo prepržene pancete, par maslina, par prženih lješnjak, pola šake prženih pinjola, malo nadrobljenog domaćeg kruha prepečenog sa češnjakom i maslinovim, grubo ribani grana padano, sve pomiješano i začinjeno maslinovim uljem i acetom...mljac!

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nisam poječla, nego pojela

TTiL avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ribana cikla sa ribanom jabukom sa hrenom i vrhnjem

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nama je fin ribani hren na zelenoj salati. Uz endiviju i druge gorkaste salate dobro ide sitno nasjeckani češnjak.
    Zaboravila sam na američki "coleslaw" - narezani bijeli kupus nasoliti i pustiti da odstoji oko pola sata. Iscijediti (ne prejako). Dodati sitno narezan crveni luk i češnjak (po ukusu), malo šećera, octa/limunovog soka (jedno od toga), te majonezu po ukusu. Sve dobro izmiješati i rashladiti u frižideru. Tko god je probao -
    Posljednje uređivanje od n.grace : 20.04.2010. at 16:38

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

krumpir salata s lukom, paprikom , crnim maslinama i feta sirom:
    krumpir se nasjecka na malo veće kockice, paprike (crvene, žute, zelene) i luk se ispeku u pećnici,
    to se sve pomiješa s maslinama i kockicama feta sira, začini maslinovim uljem i octom.

usput- Peterlin, moj naklon!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uff, napisala opet cijelu čitabu pa me iizbacilo...

Daklem, da se mogu disciplinirati i preći na prehranu juha+salata, kako sam živjela gooodinama prije udaje, skinula bi 10 kg koje su mi viška u roku 3 mjeseca.

Inače, djeca upravo jedu večeru (salata od rikule i slanutka, s malo luka).

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Joj, sad me Lira podsjetila na pečene crvene paprike... prelivene maslinovim uljem, sitno sjeckanim češnjakom, malo soli...
    Svaki put kad pišem post sjetim se još nečega - jako volimo paradajz (sezonski, ne plastični ) i krastavce s kiselim vrhnjem i crvenim lukom izrezanim na listiće, posoli se po ukusu, malo octa (mi stavljamo jabučni) i papra... Fino!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo slike jedne od naših finih salata (paradajz, mladi luk, feta, masline, začini...)

http://img94.imageshack.us/img94/706/pict3739.jpg

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ja obozavam preko ljeta salatu od rajcice, krastavaca i luka (ako je mladi jos bolje), zacinjenu samo sa soli i kiselim vrhnjem. Inace svi skoro jedu ovu salatu ali na ulju i octu, i kada radim rucak za vise ljudi uvijek napravim pola sa vrhnjem a pola s octom, ako slucajno netko ne voli vrhnje, no na kraju uvijek te nestane prve .

Moja verzija grcke salate: rajcica, krastavac, luk i paprika, izrezati na kockice, posuti ribanim feta sirom i ukrasiti kojom maslinicom. po zelji dodati maslinovog ulja i aceta.

Nice salata: zelena salata, rajcica, kuhano jaje, tunjevina, masline.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I meni je odlična s feta sirom:
    - paradajz, paprika, krastavci, luk, feta sir na kockice

Salata od tijesta s tunom
    - kuhano šareno tijesto
    - 2 konzerve tune u komadima
    - paprika (žuta, zelena, crvena)
    - majoneza, kiselo vrhnje, sol, papar

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jučer uz večeru salata od potočarke sa bijelim rotkvicama narezanim na ploške (ima na našem placu jedna teta ovakve biljke, kapa dolje... daikon, rikulu i slično isto nabavljamo kod nje)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jučerašnja (sve s vrta):
    - zelena salata + mladi luk + rotkvice + listovi kadulje i matičnjaka (na sitno nasjeckani)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Danas za gablec sam si spremila salatu od 2 kuhana jaja, kockica dimljenog tofua i mladog luka, začinjeno bučinim uljem i acetom.
    Može se tu dodati i nekakva žitarica tipa ječam, riža, možda kus-kus, pa se dobije cjeloviti obrok.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi planiramo šampinjone (svježe) na listiće pa na salatu. Unutra paše uz sol još papar, bučino ulje i jabučni ocat. Luk po želji (meni je bolje sa sušenim vlascem). Može i svježe kosani peršin ili neka druga biljka iz vrta...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jučer: grah s lukom i bučinim uljem. Mljac!

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ovaj topik me podsjetio na jednu od mojih omljenih salta- salatu od mladog spinata

dobro oprati mladi spinat, dodati tanke fetice luka, koziji ili neki drugi sir na kockice, mogu i tostirani orasi. zaciniti mariadom od octa maslinovog ula soli papra i senfa, kockice svjezentostiranog ktuha su super u ovoj salati njih nekad stavim pred samo jelo

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Danas prefina salata od leće, luka, dimljenog tofua, i pilećeg mesa (prsa) , mariniranog u marinadi od tamnog
    sezamovog ulja, tamari sosa, crvene paprike i bijelog luka u granulama, pa pečenog na naglo.
    Začinjeno bučinim uljem, acetom, solju i paprom.
    Pustiti da odstoji i uživati.

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Evo jedne koju sam kušala u Novom Sadu i prefina mi je!!! Lagano popržiti na suhoj tavi sezama po želji ja ga obožavam pa stavim dosta! Sitno rezana šunka,kuhani grašak , kukuruz, tjestenina isto poželji, kiselo vrhnje i majoneza sa jogurtom. Servirati samostalno ili kao prilog. Dobar tek svima!!!!
    Posljednje uređivanje od zloćko : 27.04.2010. at 13:11

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Salata od povfrća s tjeseninom.
    Skupam tjesto, stavim sve vrste povrća koje imam, paradajz, paprika, luk, kukuruz, krastavce, napravim dresing od jogurta, začina, dodam bučinog ulja, a.balsamico, može se dodati i sir, jaja, šunka ili šta god ti padne napamet.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja obozavam salade nicoise a nama je veceras na repertoiru salata sa kuhanim sparogama, jajima i hladnim lososom

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Toplo hladna salata od bifteka, rukole i parmezana, mljac

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Govedina na salatu za mesoljupce.
    Ostatke govedine kuhane u juhi narezati na kockice, luk, sol, papar ulje, ocat. Mljac.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •