Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Soc.gin ne da uputnicu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Soc.gin ne da uputnicu

Privatna ginekologica (u ZG) mi je rekla da će mi uzeti briseve (za nekih 100 kn-bez uputnice 1000kn), koje ću sama nositi u lab., samo trebam donijeti uputnicu od soc.gin...e a on je tu zakomplicirao, kao, ne može mi napisati uputnicu za Zg za nešto što se radi i u našem gradu (dakle, ne muči ga pisanje uputnice nego veli da je dobio uputu da ne smije uputiti u drugi grad).
    Ok, ja velim: hoćete reći da mi nećete pisati ni uputnicu za preglede prije poroda i porod u Zg, veli da ne može, i ponovi, može samo ako hoću porod u vodi ili nešto drugo što kod nas nema.
    E na to sam poživčanila, jer mi je soc.gin.čiju je ordinaciju dotični "naslijedio" najnormalnije, prije 2 godine, pisala uputnice za pregled za Sv.Duh, nije ništa pilila, samo me pitala zašto baš hoću roditi gore...
    E sad, ima li tko kakav link koji bi potvrdio/opovrgnuo te njegove tvrdnje? Rado bih mu s nekim zakonom mahala pred nosom

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ne da=

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam, kada sam imala problema dobiti uputnicu za porod u RI (jer u ZG rodilistima ne treba uputnica za porod) kontaktirala HZZO, oni su mi rekli da imam pravo na uputnicu samo nemam pravo traziti naknadu za prijevoz. Zvala sam onaj njihov korisnicki 0800 pa su me oni prespijili gdje treba, jako su bili susretljivi.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Općenito rečeno, tvoja soc. ginić je u pravu. Evo sa stranica Hzzo-a http://www.hzzo-net.hr/03_01_03.php
    SPECIJALISTIČKO-KONZILIJARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Gdje se ostvaruje

Specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu osigurana osoba ostvaruje, u pravilu, u najbližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod najbližeg ugovornog zdravstvenog radnika privatne prakse prema mjestu svoga prebivališta odnosno boravka, koji sa HZZO-om ima ugovorenu i osiguranoj osobi može pružiti traženu zdravstvenu zaštitu, a na osnovi uputnice koju izdaje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite:

• obiteljske (opće) medicine
    • pedijatar
    • ginekolog
    • stomatolog.
    O potrebi upućivanja na specijalističke preglede te dijagnostičke, odnosno terapijske postupke osim izabranog doktora odlučuje i doktor specijalist školske medicine, doktor specijalist epidemiolog, odnosno doktor specijalist javnog zdravstva.

---------------------------------------------

Stvar je tome da ti HZZO može u nekim izuzetnim okolnosti odobriti obavljanje ove pretrage i drugdje. No, pitanje za ovu pretragu je koje su to druge okolnosti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zvala sam 0800 7979, nažalost mamma san, točno je ovako kako pišeš. Po novom zakonu smije me uputiti samo u najbližu ustanovu. I što sad to znači? Sve trudnice iz Zg koje žele roditi u Ri morat će imati uputnicu za porod u vodi ili stolčiću-jer jedino taj način(još) ne postoji u Zg, ili postoji? A čim u Zg i taj način poroda bude omogućen, neće se moći dobiti uputnicu, pa ćemo glumiti da ste vi baš došle na more, a ja eto baš došla u Zg u shopping kad su nas ulovili trudovi?!?!
    Šalu na stranu, mislim da ću mjesec, dva prije termina promijenit soc.gin za gin u Zg-zbog uputnice!

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne znam da li se nešto promjenilo ali ja sam prije 2-3 godine mogla kod svog soc. ginek. mogla bez problema dobiti uputnicu za nešto što bi obavljala kod privatnog ginek. (brisevi, uputnice za krv ili mokraću, uputnica za porod itd) a sad vidim kod njega na vratima 10 obavijesti da više ne daju uputnice ukoliko pacijentica ne dolazi kod njega nego kod privatnika

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jel to po novome od ove godine? Mislim to je prestrašno ako se sad po tome npr. iz Zg ne smije ići roditi u Vž ili Ri

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je ginekolog u drugoj zupaniji u odnosu na onu u kojoj prebivam. Jednako mi je udaljen (ako gledamo kilometrazu) od nekog u mojoj zupaniji. Da li sad ovo znaci da ce uputnice koje mi treba dati glasiti na bolnicu u drugoj zupaniji? Meni je ova drzava sve nebuloznija i nebuloznija...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kikic, meni je soc. gin prije kojih mjesec dana napisao uputnicu za vađenje krvi, urin i bla, bla, sve što je moja privatna gin.tražila. nije me pregledao, rekao je šta ću vas ja sad opet pipkat kad ste obavili pregled. tako da mislim da ovisi od čovjeka do čovjeka da li će uvažiti uputu za vađenje krvi od drugog liječnika ili će pametovati da te mora on osobno pregledati, da misli da ti neke pretrage ne trebaju...

marta, bez obzira što gore piše najbliža ustanova prema mjestu prebivališta... čini mi se da liječnici gledaju najbliža ustanova-njihovoj ordinaciji( da tako velim). Moj primjer: na osobnoj i zdravstvenoj mi piše Zg, pa mi svejedno soc.gin.neće pisati uputnicu za Zg, jer u gradu gdje on ima ordinaciju i gradu 100 km dalje imamo 2 bolnice.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ova drzava sve nebuloznija i nebuloznija...

oprosti, nije smiješno, ali sam se od jada počela smijati...

on topic - da, zakomplicirali su maksimalno s bilo kakvim pretragama i uputnicama i vezali ih za sjedište liječnika opće prakse

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nia, koliko sam ja shvatila ove u hzzo, možeš ići roditi u drugi grad ako nešto želiš a u tvom gradu nema. Znači, ako želiš porod u vodi ili na stolčiću, a u Zg takve mogućnosti nema, možeš dobiti uputnicu za najbližu bolnicu u kojoj je takav porod moguć. Ja ne mogu doći roditi u Zg jer po njihovoj logici, Rijeka mi je bliže a ima sve (i više) nego Zg.
    Prije ravno 2 godine najnormalnije sam dobila uputnice za preglede+porod na Sv.Duhu. Očito su se, na žalost, stvari promijenile. Nisam pitala koji zakon i kad je stupio na snagu. Rekla mi je: po novom. Ništa cure, mijenjat ćemo se, ja vama uputnicu za Ri, vi meni za Zg

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

OK, pretpostavljam da se uvijek može izvući i reći, radim u tom i tom gradu, pa mi je zgodnije raditi krvne pretrage ovdje nego tamo, jer odem prije posla ili za vrijeme posla ili što ja znam već. Ali kako kažete, najviše ovisi od liječnika do liječnika, koliko je fleksibilan i koliko "slobodno" interpretira ono što Ministarstvo propiše.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku

oprosti, nije smiješno, ali sam se od jada počela smijati...

on topic - da, zakomplicirali su maksimalno s bilo kakvim pretragama i uputnicama i vezali ih za sjedište liječnika opće prakse
    da te ispravim- vezali ih za sjedište liječnika koji ti treba napisati uputnicu za određenu pretragu. Moj liječnik opće prakse je u Zg, što nema nikakve veze s mojim soc. gin. 300 km dalje. I to sam sad opet provjerila na ovaj 0800, možeš imati liječnika opće prakse u kojem god gradu te volja...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj ula prvotno napisa Vidi poruku
    da te ispravim- vezali ih za sjedište liječnika koji ti treba napisati uputnicu za određenu pretragu. Moj liječnik opće prakse je u Zg, što nema nikakve veze s mojim soc. gin. 300 km dalje. I to sam sad opet provjerila na ovaj 0800, možeš imati liječnika opće prakse u kojem god gradu te volja...

kod mene nije bilo tako, možda zato jer su oba u ZG-u; iako mi je soc.ginekolog izdavao uputnice, pretrage sam obavljala prema sjedištu dr.opće prakse...i svaki put bi me na šalteru pitali za dr.opće prakse, bez obzira što je ginekolog napisao uputnicu...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

A što je konkretno sa onim koji su imali ružna iskustva i nežele ponovo u to rodilište, ne mislim na iskustvo kako su se neki odnosili prema vama nego konkretno kad su vam svjesno oštetili djete, a nema druge bolnice??Ja konkretno imam takvo iskustvo, imam užasan strah doći i blizu tog rodilišta a kamoli ući, i sad bi ja trebala mirno ušetat i tamo rodit.I samo još za kraj sporim se snjima, a kad bi ugledala dotičnog ginekologa neznam što bih napravila, a jedan je od glavnih ,vodi jedan odjel pa što napraviti?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku

kod mene nije bilo tako, možda zato jer su oba u ZG-u; iako mi je soc.ginekolog izdavao uputnice, pretrage sam obavljala prema sjedištu dr.opće prakse...i svaki put bi me na šalteru pitali za dr.opće prakse, bez obzira što je ginekolog napisao uputnicu...
    ma, vidiš da nema ujednačene prakse, svako po svom...
    mene nitko ni ne pita tko mi je liječnik opće prakse. pogledaju uputnicu od soc.gin.i to je to. ako pričamo o vađenju krvi, urinu i sl., nisam išla na nikakve specijalističke...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

vjerujem da će tvoj soc.gin.biti dovoljno fer, dovoljno čovječan da ti da uputnicu za koju god bolnicu želiš.
    a i pitanje je koliko će se svi gin.držati ove upute...
    npr. ja nisam imala pravo na bolovanje za njegu za djeteta kad je dijete bilo u bolnici, a ja s njim.
    tako su mi rekli u hzzo, tako su mi rekli u bolnici.
    a svejedno mi je dr.opće prakse pisala bolovanje za njegu...imala je i komisiju iz hzzo par dana kasnije i prošlo je sve ok.
    tako da ni sama ne znam što bih mislila.
    neki liječnici će davati sve, neki ništa. jesu li neki savjesniji ili plašljiviji a drugi čovječniji, pojma nemam o čemu se radi.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

očito je naše zdravstvo jedan veliki čušpajz i svatko radi kako mu odgovara

ula, i ja govorim o ovim osnovnim pretragama - vađenju krvi i pretrazi urina. nikako se nisam mogla riješiti infekcija u trudnoći pa sam morala raditi pretrage svako malo. prvi put sam s uputnicom došla u DZ mog ginekologa i nisu me htjeli primiti, nego sam morala na drugi kraj grada...još sam se ljutila jer koja je to sad shema ako mi je ginekolog tu, ali samo slijegali ramenima

sunce malo, žao mi je zbog tvlog ružnog iskustva , drugi put odi u rodilište koje odabereš kad krenu trudovi, moraju te primiti

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

u gradu u kojem sad živim, kks se radi samo u jednoj bolnici, urinokultura u hzjz, krvna grupa i sl. u drugoj bolnici zato me (vjerovatno) nitko ništa ne pita za dr.opće prakse, jer se sve može obaviti samo na jednom,određenom mjestu.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

vjerojatno je tako. ja sam urinokulturu radila na više mjesta, kako mi je kad bilo zgodno, nisu me ništa pitali.

ipak, čini se da oni ni sami nisu upoznati s detaljima nebuloznih odredbi pa rade kako misle da treba...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •