kao prvo - bitno je koliko RODITELJ cijeni novac, i kako se s njim ponaša. da li ga rasipa ili štedi (ili je škrtica ).

ako dijete dobiva sve što želi, sigurno da neće znati vrijednost novca. ako mora zaraditi džeparac, itekako će shvatiti njegovu vrijednost.

ja sam jednom kikici "posudila" novac za časopis zvrk (početak prvog razreda). trebalo je platiti 50 kuna, ali ja sam joj rekla da njoj računam 51 kunu (jer i banka računa kamate ). ona se rasplakala da ona nema novce za vratiti - ali sam joj ja rekla da ćemo dug skidati njenim pomaganjem u kući. npr. - može pospremiti svoje igračke i knjige, svoj krevet, obrisati suđe, "pomoći" kod kuhanja... napravili smo našu tabelicu, i naljepili na ormar.

svaki dan smo smanjivali dug - dok nije došao na nulu. bila je jako ponosna što je sve "vratila" .

iz cijele priče - proizašla je i druga - još ljepša. na kraju prvog razreda otišla je s djecom na more. u sobi sa još 7 cura iz trećeg do petog razreda - bila je jedna od dvije :shock: koje su znale složiti svoje stvari i pospremiti krevet ...

nikada nije prerano da se djecu uči kako cijeniti novac.

ja sam morala sve "zaraditi", i ma koliko se trudila - nikad nije bilo dovoljno. zato - ne učite ih da uče za novac, ali im dajte nagradu ako se trude oko nečega i u tome uspiju. pri tom ne mislim da moraju biti najbolji - ali moraju dati najbolje od sebe.