Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: mlijeko curi sa strane

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno mlijeko curi sa strane

Kod nas dojenje ide dosta dobro, uigrali smo se nas dvoje u ova dva tjedna. Dojim ga na zahtjev iako mi je nekad teško prepoznati jel njegovo mumljanje i stenjanje priprema za plač od gladi ili nešto drugo, tako da ga nekad stavljam na dojku i dok nije spreman (ali on ne prihvati, ako nije gladan).
    Ima dvije stvari koje me zanimaju:

1. mlijeko često curi sa strane, bebać kao da ne može progutati tako brzo kako ono nadire pa se zna i zagrcati, al mene zanima da li je onda tome kriv položaj (možda ipak ne zahvati dovoljno areole?). Jel se to nekome događa?
    2. otpočetka nije dugo sisao, po 20 min. najdulje (rijetko), u zadnje vrijeme tek po 5 min. i odmah zaspe. Traži siku svakih 2,5 do 3 sata. I uvijek krene prilično pohlepno. Jako je dobro napredovao u ova dva tjedna, mokre pelene ok, stolica ok. Ipak, malo se bojim da kako je krenuo, neće uspjeti posisati to gusto masno mlijeko pa će prestati napredovati. Jel bez veze brinem?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni se događalo. Nelogično mi je bilo da se zagrcavao dok sam ga dojila na rukama, čak i kada sam mu podigla glavu u odnosu na tijelo, probala sam i onu foru da on bude gore a ja dolje, a u ležećem bočnom položaju se ne zagrcava. Čudno, al' je tako. Inače, meni kad mlijeko krene, šprica po nekoliko centimetara od dojke. U početku je sisao duže, sada kraće. No, nemoj se brinuti za napredovanje, mislim da je jako, jako mala vjerojatnost da dijete ne bi na prsima dobro napredovalo, a u osnovi je zadovoljno i ne plače non stop. Jesi pročitala sa portala sve o djenju, letke i ostalo ? Možeš nazvati i savjetnice za dojenje na 091/22 77 220 ili na portalu pogledati na http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Draga odra,

vjerojatno će ti se javiti iskusnije i educiranije mame od mene - neke od Rodinih savjetnica, te pomoći savjetom, a u medjuvremenu ti mozda pomogne moje iskustvo...

1. Na početku dojenje, pa čak i kad je Lana bila i 3-4 mjeseca starosti, znalo mi se dogoditi to curenje mlijeka sa strane ili čak i kad bi se ona zagrcnula te makla glavu, mlijeko bi samo išlo... Ja bih se u tim slučajevima, tj. kad bih primjetila da su mi prije podoja dojke izrazito nabrekle, malo izdojila prije početka dojenja - čisto malo 20-30 ml, no nekad bih morala izdojiti i više (recimo ujutro, ako je duže spavala), tako da mlijeko ne curi samo od sebe.

2. Ni Lanči nikad nije bila od onih beba koje dugo doje - ona bi se uvijek najela za 10min, maksimalno 15min. I danas je takva kad je već navršila 7 mjeseci - samo što se sad jako voli igrati sa cikom nakon što se najede,a najede se za 5-10 min.. Evo, prošli mjesec je dobila 1080g na težini . Mene je izludjivalo to jer nisam bila sigurna je li se najela (čitala sam da kao bebe moraju cicati barem 20 min, a to se u našem slučaju pokazalo nepotrebnim), pa smo mi to rješavali vaganjem prije i poslije podoja na samom početku (bile smo u bolnici dulje nego je to uobičajeno ).
    Ako ti je pedijatrica blizu, skokni na vaganje jednom u 2-3 tjedna, da budeš mirna, a što se tiče učestalosti podoja - mi smo ti dojile u prvih 2 mjeseca u 10-12 puta dnevno.
    Nadam se da sam pomogla dok ne stigne stručniji odgovor.
    Čuvajte se i samo vi papajte!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

P.S.
    Mi smo dojile isključivo sjedeći - i danas je tako - djelomično zato jer smo se tako naučile (od početka smo tako dojile na intenzivnoj njezi svaka 3 sata na tvrdoj klupici ), a kad smo došle doma ja sam nekako imala osjećaj da su moje cice premale da bih dojila ležeći, te da Lana stoga ako ne uspije dobro uhvatiti ciku u tom položaju, a još se i dodatno zagrcne.
    No, svejedno je mlijeko znalo curiti ponekad sa strane...Vjerojatno je dakle stvar u tome da imaš jako puno mlijeka i da ti refleks otpuštanja mlijeka radi čak i "predonbro". Malo izdjanja na početku nam je pomoglo...

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hvala vam na odgovorima, puno mi znače vaša iskustva. Evo sad se desilo da je, nakon što je već spavao 1 h nakon podoja (nije uspio podrignuti), mlijeko mu krenulo na nos (počeo se meškoljiti, ja idem vidjeti što je, dignem ga, a ono krene).

Inače, ja dojim uglavnom sjedeći, tako da on leži na mojoj ruci, a drugom rukom mu pridržavam glavicu. Nekad dojim i ležeći, ali i onda se događa to isto s curenjem sa strane. Nekad mi stvarno dojka bude prilično napeta i treba malo dok uhvati bradavicu, ali isto se događa i kad nije. Nekako mi žao izdajati...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga odra
    reci mi, da li osjecas da ti mlijeko dodje naglo i u velikoj kolicini, pa mu mozda to smeta da ga guta i sise na miru?

ako je to slucaj, preporucila bih ti polozaj s kojim mozes smanjiti prejaku navalu mlijeka (beba lezi na tebi na trbuhu a ti joj drzis glavuu a njena glava je iznad tvoje dojke) ili polozaj nogometne lopte (mozes ga naci na nasem portalu, ima cak i fotka http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475) - mozes pomocu ovih polozaja maknuti bebu s dojke kad osjetis da je velika kolicina mlijeka navalila a mlijeko pustis da iscuri u gazu ili pelenu pa ga onda vratis na dojku...

unutar dva-tri sata od podoja, nudi mu istu dojku, tako da ako nije doslo do masnijeg mliejka u prvom podoju, da ga moze posisati u durgom podoju, naravno, pusti ga da doji kad god zatrazi, jer prevelike pauze mogu intezivirati refleks otpustanja mlijeka jos i vise a on ce gladniji biti na dojci a s tim i pohlepniji

kako beba bude starija, bolje ce se nositi s pojacanim refleksom otpustanja mlijeka...

i dalje prati broj mokrih i pokakanih pelena i opce stanje bebe

sretno i javi kako ide

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Draga Zrinka, hvala na savjetima. Nisam primjetila da mi dođe mlijeko naglo i u velikoj količini, jedino sam osjetila da nekad, kad povuče, osjetim kao iglice u ramenu, kao da je odatle povukao. Isprobat ću ove druge položaje. Danas smo slučajno došli do tog položaja da je on na meni i tako siki, i čini mi se da nije curilo sa strane, ali nisam bila baš obratila pažnju. Nogometnu loptu još nismo isprobali.
    Mlijeko mi ne štrca, bar nisam to primjetila, čak nisam još ni jednom imala mokru spavaćicu.
    Ovo sa istom dojkom u više podoja sam i počela raditi (osjetim da mi ta dojka ostane puna nakon jednog podoja pa nastavim i u sljedećem, jedino što mi se onda druga poprilično napuni dok na nju dođe red)
    Bebać ima stolicu svaki put kad krene podoj, žute su i baš onako senfaste, jedino bude malo rjeđa i sluzasta kad me "počasti" za vrijeme previjanja.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: mlijeko curi sa strane

Citiraj odra prvotno napisa
    1. mlijeko često curi sa strane, bebać kao da ne može progutati tako brzo kako ono nadire pa se zna i zagrcati, al mene zanima da li je onda tome kriv položaj (možda ipak ne zahvati dovoljno areole?).
    kod dobrog polozaja beba na dojci, dok beba sise morao bi se stvoriti vakuum, tako da je tesko bebu i manuti s dojek (zato se stavlja mla prst u bebina usta kad ju se zeli maknuti, da se tlak kojeg vauukm stavra smanji)...
    ako njemu curi mlijeko sa strane mozda zbilja sam polozaj nije dobar....

polozaj bi trebao biti takav da on svojim ustima uzme sto veci dio oko bradavice, da su mi usne ispupcene prema vani, a preko donje usne se vidi i jezik.....

bradavica poslje podoja ne bi trebala bit pritisnuta na nijednu stranu, tj oblik bi treba biti zadrzan a ne kao da je bila prikljestena...

mozes pogledati kakav vam je tocno polozaj, pa javi

sto se tice stolica i mokrih pelena, vidi da su svi pokazatelji da beba nareduje tu....bravo mama

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislila sam da smo svladali položaj, iako smo imali problema s tim u početku jer je malecki i teško mu široko otvoriti usta. Sad mu ne dam siku dok jako ne otvori, ali nekad mugerski zna lagano otpuštati, ja probam izvaditi, a on jedva dočeka da čvrsto uhvati vrh bradavice. Ne vidim kako mu stoji donja usna jer mi je to ispod dojke pa ne mogu vidjeti. Pitat ću MM kad bude doma.
    Isprobali smo položaj majmunčića (tako sam ga ja nazvala), kad je on na meni i super je :D Ništa ne curi, jedino nam se malo teže namjestiti. I tada vakuum bude tako jak da mu ne mogu pronaći otvor usta da stavim prst kad trebam izvaditi siku. I super je što, čim izvadim siku, on podrigne jer je u takvom položaju. Hvala, Zrinka, još jednom, na savjetu, a također i na bodrenju!!!

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislila sam da ne otvaram novi topic, nego nastavim ovdje. E, sad, mlijeko ponekad curi sa strane, al kad se dobro namjestimo - ne. Ina par novih problemčića:
    1. Andrej ponekad sisa jako pohlepno i desi se da mu mlijeko uđe u nos. Kad podrigne, a nije rasterećen, pretpostavim da je to u pitanju, ali samo mogu čekati da samo krene van, što kod njega izazove pravu paniku i gubitak daha (naravno, onda i kod mene). Može li se to spriječiti?

2. Bila sam zabrinuta kad je sisao po 5 min., a sad se situacija obrnula ( u zadnjih 4-5 dana) - podoji traju, s prekidima, i po sat i pol. Često se tu kao problem umiješaju i grčevi koji ga prekidaju, tako da kad ga dignem da podrigne, plače i udara glavom u moje rame, te sisa ručice, a kad ga stavim nazad na siku, počne halapljivo sisati i nakon par gutljaja, grčevito plače (ali ne ispušta). Bojim se da se tako baš ne najede, a stolice su postale manje učestale i s primjesama zelenkastog.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zaboravila sam napomenuti da mokrih pelena i dalje ima dovoljno. A patronažna sestra kaže da naočigled napreduje.

I još nešto: mlijeko mi je naglo nadošlo jučer, cice bile prilično napete i bolne, ali sanirali smo to. E, sad, dobila sam savjet od patronažne da počnem nakon svakog podoja izdajati se do kraja. Jel to stvarno neophodno?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Doslovce bjezim za 1 minutu pa cu ti samo u naletu kratko reci, da ne razbijas glavu dok ti se netko ne javi s duzim odgovorom.

To sto je bebac poceo cesce traziti i duzi su mu podoji, moguce je da prolazi kroz skok u razvoju koji nastupa oko 3 tj starosti. Doji i dalje na zahtjev, i za par dana bi trebalo doci na svoje.

Sto se izdajanja do kraja tice, nemoj to raditi. Nepotrebno ces si nabildavati kolicinu mlijeka. Dovoljno je dojiti na zahtjev, paziti na dobar polozaj, i bebac ce si sam odredjivati kolicinu mlijeka. Pa tako i kroz skokove u razvoju nabildavati proizvodnju, ili prorijedjivanjem podoja smanjivati proizvodnju. Priroda je to divno zamislila

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •