-
Izvađen jedan krojen zuba?
Dakle zubar mi je izvadio jedan korjen šestice donje..i sad moram čekati da meso zaraste par tjedana.
Šta se sad može napraviti, jel netko prošao tu kalvariju?
Jel mora oštetiti zdrave zube do te šestice, to me zapravo najviše zanima?
Hvala
-
Imaš dvije mogućnosti: most (koji se nasadi na zdrave zube pored rupe) ili implantant (koji košta ko svetog petra kajgana).
-
a zašto ti nije izvadio cijeli zub?
ne razumijem, jel ti izvađen cijeli zub ili samo dio zuba...
Upravo se oporavljam od vađenja gornje 6-ice
sat i 45 minuta sam sjedila na stolici i jadna doktorica mi je vadila zub...raskomadala ga je na milion komada i vadila komadić po komadić
rana je ogromna....
jučer sam bila slikati zub provjeriti jesu li svi komadići povađeni kako treba....srećom...sve je ok...sad će rana zarasti i za tri tjedna će mi uzeti otisak pa idemo na pravljenje "žabice" ma šta to značilo...
prije 15 godina izvađena mi je 5-ica i sad mi je izvađena i 6-ica tako da je rupa veelika :D
-
Nije cijeli zub, nego jedan korjen. Zub ima dva korjena i tri kanala.
Tom zubu su povađeni živci prije 10 godina, i sad mi je puko.
Problem je bio što mi je krvario u kanalu, pa se nije smio zatrpati.
Hvala gita
-
pa za početak moraš izvaditi to što je ostalo! nije mi baš jasno kad kažeš da je krvario u kanalu i da se ne smije zatrpati?!
rupa se u svakom slučaju nakon što se sve ukloni premosti na jedan od ta dva načina koja je Gita spomenula! nije kalvarija, naravno nije ni nešto najugodnije, ali preživi se kao i sve! bitno je naravno da prije nego što bilo što se ide raditi da se vidi stanje zuba koji su potencijalni nosači, jednako tako ako se odlučiš za implantat dobro isto razmotriti siutaciju, u budućnosti koliko ti se to isplati, jer cijena nije baš mala!
u svakom slučaju sretno dalje!
-
Bzara, namjerno je vađen samo jedan korjen, to je uobičajeno, drugi ostaje, tj. vadi se samo "pola zuba"
Ako ima netko iskustva s ugradnjom implatanta ili mosta, please opišite.
Cijena mi nije upitna, ukoliko time dobijam znatno bolje rješenje.
Zatvarenjem kanala koji je "u procesu" tj krvari, ostavlja se mjesto za "tempirnu bombu", razvoj bakterija.
-
neću ulaziti u to što tvoj zubar planira napraviti, budući da se dijagnoza baš ne može postaviti bez uvida u situaciju.
ako mogu dobro pretpostaviti iz opisa drugi korijen je ostavljen zato što na njemu planira napraviti nadogradnju? budući da je to liječeni zub. mi baš ne prakticiramo hemisekciju jer se nikada nije pokazala kao dobro dugotrajno rješenje!
no dobro, cijena jako varira ovisno o ordinaciji, a i dijelu Hrvatske gdje radiš, to je sigurno!
ja ti mogu u detalje opisati kako se postavlja implantat, a i kako se radi most, budući da mi je to svakodnevni posao! cijena implantata ti također ovisi i o tome koji implantat se postavlja, jer im kupovna cijena nije ista! međutim ne mogu reći što je bolje u ovoj situaciji jer je svaki slučaj poseban.
-
Bzara hvala,
Da li nadogradnja nužno znači oštećenje susjednih zdravih zubi? U mom slučaju bi to značilo oštećenje petice?
Što se događa ako ne napravim ništa, jel se zubi ostali "pošemere"?
Da li se implatant postavlja samo ako je cijeli zub izvađen ili može i na ovakva polovična rješenja?
Čime se može zaustaviti krvarenje desni? Za paradontax pastu, jako četkanje, C vitamin znam, ima li još nešto, tipa ispiranje kaduljom?
Ako se jednom zubno meso nedaj bože počne povlačiti, može li se vratiti natrag?
-
trenutno moram ići raditi, ali večeras ti sve napišem! jer ne mogu u par rečenica napisati!
-
-
sad imam malo vremena pa ću koliko stignem napisati!
ako je tvoj doktor ostavio dio šestice znači da on vjerojatno ima neke planove s njom inače bi to sve izvadio van! u teoriji postoji mogućnost da se taj drugi korijen koristi kao nosač za nadogradnju. meni je teško reći što on planira tu napraviti jer ne znam kako izgleda situacija, tako da ti sada mogu iznijeti samo moja iskustva i teorijski što se sve može!
ako je korijen zdrav, dobro napunjen bez ikakvih patologija na rtg-u, onda bi ga se moglo koristiti za nadogradnju, pa bi ona teorijski mogla nositi drugu polovicu zuba, ail u tom slučaju ja bi svakako obrusila peticu (ako sam dobro shvatila izvađen je mezijalni korijen - onaj do petice), jer sama takva nadogradnja na korijenu šestice, koja bi nosila tad cijelu šesticu ne bi mogla podnijeti sile koje su u tom području budući da je šestica mjesto gdje je zagriz najjači, i vrlo brzo bi to sve puklo!
ako ideš na varijantu da se ubuši implantat, onda opet je najbitnije da nema apsolutno nikakve patologije. mora se čekati barem 2-3 mjeseca da taj prostor gdje je korijen izvađen dobro okošta, nakon ugrađivanja implantata još 3 mjeseca da ga kost prihvati, i onda se tek ide sa izradom definitvnog nadomjestka u usta!
ne može se reći što je tu bolje, situacija je kod svakog drugačija i individualna.
zubi se neće odmah pomaknuti nikuda, ali ako ta rupa ostane nakon nekog određenog vremena doći će do pomaka, kolikog teško je reći, nema pravila!
što se tiče zaustavljanja krvarenja desni, parodontax pasta nije loša ali ne radi čuda. desni krvare iz nekog konkretnog razloga i taj uzrok se mora riješiti. ni slučajno jako četkati s tim ćeš napraviti još gore, nježno mekanom četkicom prati, ali sve što si nabrojala rješava simptome a uzrok ipak ostaje!
teško je ovako sve napisati bez slike, tebe, i da ne mogu izravno reći, pa ako te nešto još konkretno zanima samo pitaj!
-
hvala ti puno bzara! Pa ako imaš volje, reci još...
da, izvađeni korjen je do petice, a drugi korjen je dobro punjen, na rentgenu nije bilo ništa dr.sumnjivo. Samo što ti znači to "brušenje petice", koliko i kako bi ona izgledala, to me najviše i brine, on je isto spominjao peticu? dobro da si mi rekla za ne jako četkanje, ja sam četkala tvrdom četkicom ko konj, kao da mi se ne stvara kamenac. Danas sam kupila neku skroz mekanu, baš za paraden.
Kad kažeš da nema patologije za implatant, misliš i na krvarenje desni?
I znaš li išta o laserkom lječenju paradentoze, a i karijesa?
Muka mi je sad od svega, da sam jučer znala ono što danas znam, ne bi ni vadila taj korjen, možda se mogao izlječiti kod paradentologa. Puknut ću od muke i jada. Ne znam kako mi se sve to i dogodilo stihijski, bez da sam dobro sve proučila.
On je samo rekao da on ne može više ništa učniti.
Inače taj zub mi je lječen '99 i bile su muke već i tada,isto je krvario kad bi iglicama čačkao,i taj problematični kanal nije bio napunjen do kraja. I onda mi je nedavno zub pukao, pa je krenula ova priča. Kad sam vadila umnjak u dubravi prije nekoliko godina, oni su vidjevsi ortopan odmah rekli da to nije dobro napravljeno i da će trebati ponoviti, al nisam kužila ništa od straha od umnjaka,a poslije zaboravila.
Al imam još muka. Kad me kćer zaskočila u svojoj igri, prije 2-3 godine nakrivio mi se zub (trojka) i tako ostao, nakrivljen prema unutra. Jel se tu može šta napraviti da se vrati natrag, onako teorijski?
-
i smijem li već sada normalno prati zube s obzirom na jučerašnje čupanje?
Smije li se nečim ispirati usna šupljina sada, tipa kadulje?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma