Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 142

Tema: Hormonska slika i ostale pretrage prije IVF-a

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Hormonska slika i ostale pretrage prije IVF-a

Ovaj topic otvaram ponukana Tigynim postom.

Iskustva:
    koliko ste puta, tijekom liječenja neplodnosti i podvrgavanja postupcima napravile hormonske pretrge (FSH, LH, PRL, testosteron, estradiol, TSH, T3, T4, antitijela štitnjače, slobodni T3 T4), u kojim ste ih razmacima ponavljale?
    Jeste li vadile uvijek sve hormone, ili samo neke?
    Jeste li hormone izvadile na zahtjev reproduktivnog/primarnog ginekologa/liječnika opće prakse na uputnicu, ili na vlastitu inicijativu, privatno u laboratoriju?
    Moram priznati da samo povremeno, kontrolno izvadim FSH i PRL...
    Inače, u privatnim laboratorijima je cijena vađenja svakog spolnog hormona približno 120 kn, a hormona štitnjače 70 kn.
    Sutra ujutro idem sve to povaditi (3 dc).

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I ja idem sutra ujutro prekontrolirati PRL i TSH. Mislila sam čekati još koji mjesec jer sam u lipnju kontrolirala TSH, ali me TIGY ponukala da odem ranije.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Evo da odgovorim.U ove dvije godine koliko je prošlo od mog prvog posjeta ginekologu u svrhu liječenja neplodnosti nekoliko ginekologa mi nije htjelo dati uputnicu za pretrage hormona.
    Kao razlog zašto mi ne daju uputnicu su naveli da imam redovite mjesečnice i ovulacije i da se iz tog vidi da je s menom sve u redu.
    Tek prije mjesec dana mi je jedan ginekolog koji se bavi isto potpomognutom oplodnjom rekao da ne bi bilo loše da ja ipak provjerim četri spolna hormona od trečeg do petog dana ciklusa.
    A mislim da ja nisam usamljen slučaj odnosno želim reći da kad se ustanovi da je mužev nalaz loš onda se automatski ne ide u detaljne pretrage jer je uzrok neplodnosti nađen.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hormone "3. dana" sam kontrolirala prije 2 godine, prošli mjesec pitala dr da li da ih ponovim (pitam ja to redovno svakih par mj, odgovor standardni)... kaže da ne treba.

Progesteron mi je jako smanjen u 2. djelu ciklusa, ali dr kaže da se to nadoknadi Utrogestanom, pa da ni to ne treba kontrolirati.

Hormone štitnjače sam isto kontrolirala jednom (privatno) - na svoju inicijativu, jer je isto išlo pod "nepotrebno".

Već koji mjesec namjeravam ipak provjeriti hormone na 3.dan, ali.. ili mi "padne" u krivo vrijeme, ili nisam baš pri novcu.. Mislim da to ispadne cca 1000kn.
    Al možda mi je ipak vrijeme da ponovim..

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Cure, svakako se prekontrolirajte,
    nemojte ponoviti moju grešku, mislim da sam vam zaista dala dobar razlog ... 8)

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve navedene pretrage hormona, osim antitjela štitnjače radila sam prije svake stimulacije, a prije prvog IVF-a sam ih donijela na konzultacije.

Svaki puta sam sama morala pitati doktora da li da ih napravim pa mi je onda i napisao da ih napravim. Inače da nisam pitala ne bi me slao na pretrage.

Prije prvog IVF-a me je moj primarni ginekolog uvjeravao da moji neredoviti ciklusi nemaju apsolutno nikakve veze s hormonima, kad sam pitala s čim imaju veze, rekao je eto to tako nekad bude. Kad sam mu obrazložila zašto ih želim napraviti, onda me je pitao od kud ja to sve znam i neka manje čitam.

Nakon pretrage hormona ispostavilo se da imam pravu inverziju LH/FSH i to u odnosu 3.5 :1 u korist LH u folikularnoj fazi ciklusa.
    Doktor nije imao komentara na taj nalaz, niti je priznao da blebeće gluposti, što me je jako nanerviralo.

Ponekad se pitam zašto mi trebamo biti gotovo jednako informirane kao liječnici da bismo pronašle rješenje problema. Radi li se tu o lijenosti nekih doktora, štednji na uputnicama ili nečem trećem stvarno ne znam, ali smatram da bi mnogi slučajevi neplodnosti bili odavno riješeni da se liječnici drže nekih pametno standardiziranih algoritama u liječenju (postoje li uopće?) ili možda ti neki kojima su sve te pretrage glupe i bespotrebne imaju problema s kratkovidnošću. Bilo bi dobro kad bi im netko izračunao koliko košta takvo ofrlje liječenje u odnosu na jedan kvalitetno sistematiziran postupak liječenja.

Stvarno ne razumijem o čemu se radi.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Evo i mog odgovora:
    U 3 stimulirana postupka isla sam bez ikakvih nalaza jer je doc-specijalista "znao da je samnom sve u redu" (muz oligoastheno+moji uredni ciklusi = ja zdrava?!? cudna formula). Primarna ginicka nije htjela dati uputnice dok specijalista ne zatrazi.
    Onda sam prije 4. postupka otisla drugom doktoru na konzultacije, on je isto "znao da je samnom sve u redu i da ne trebam trositi vrijeme i novce na skupe nalaze", ali je ipak bio popustljiviji i zatrazio briseve, te FSH, LH, E2, PRL i TSH. Kako je TSH bio na granici, onaj prvi doc je za svaki slucaj zatrazio i T3 i T4. I moram im svima priznati: svi nalazi su mi super! Ali to naravno ne mora znaciti da zena s urednom menstruacijom ne moze imati problema.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Evo i mene! Samo da podsjetim (premda sam vam sve pisala kad sam se javila...) da sam bila u 5 stimulacija , 22 ET, jedna trudnoća koja je završila kiretažom, jajovodi neprohodni, s mužem sve ok, propuhivanje, dvije operacije... Uglavnom , na početku mog puta, prije svih postupaka liječnica (privatni ginekolog) mi je tražila prolaktin,LH,FSH,estradiol,spermalna antitijela,TSH, testosteron,androstendion. Nakon što su utvrdili da je nalaz ok-NIKADA NITKO VIŠE NIJE SPOMENUO HORMONE. Obzirom da se nakon silnih postupaka ježim liječnika, nije mi palo na pamet da idem na svoju ruku, ali ću izgleda morati jer nitko ne brine o tome. Priznajem da osjetim promjene na svome tijelu vezane za tonus kože, suhoću, probleme s tenom, ali i to sam bila pripisala "starenju" (32. i nije neki broj!) Možda mi upravo neki hormonalni disbalans čini cirkus? Put pod noge, uputnice u ruke pa ću saznati...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imala sam uputnice za hormonske pretrage sve koje si navela i to sam trebala uraditi prije ivf-a, ali nekako nije bilo vremena pa sam to preskočila. i nikad ih nisam ni izvadila jer je kao što znaš stigao bembo. napominjem da mi nitko nije rekao da vadim hormone već sam ponukana iskustvima na rodi pitala sama mog ginića da mi da da ih napravim.koliko ja znam dosta žena na vv nisu dobile u zadatak da rade pretrage hormona jer ako je muška neplodnost u igri i ako ti je menga redovita onda ti to ne traže.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Gost1, ja sam se baš spremala otvoriti sličan topic. Čini se da je ovo Tigyno iskustvo sve nas dirnulo i ponukalo na akciju.

Osim što se spominju hormonalne pretrage (isprintat ću ih si i već sutra tražiti od prim. ginića uputnice), u naslovu topica piše "...i ostale pretrage prije IVF-a". E to mene zanima!

Ja jedino što sam napravila bio je RTG HSG (jajovodi prohodni). Poslije toga jedno veliko ništa. MM je pričao s curama na poslu (jedna od njih već 10 g. pokušava, kod NjM nijednog spermića), i one spominju color doppler. Pa tu je i laparoskopija, i imunologija. I sigurno još 10-ak pretraga za koje sam "načula", i koje se mogu napraviti, a da imaju bilo kakve veze s neplodnošću.

Jer ja sve manje vjerujem u idiopatsku neplodnost. Nakon 2,5 g pokušavanja i 3 neg. bete, dosta mi je više pasivno čekati na idući postupak. Da me ne bi netko krivo shvatio, svjesna sam da je 2,5 g. jako malo u odnosu na neke slučajeve, ali opet, možda ni taj period nije potreban. Neki dan mi je kolega (sav sretan što mi to može reći, kako utjeha za mene) ispričao kako su neki njihovi poznanici nakon 7 g. ostali trudni. A u tih 7 g. se nisu pitali zašto bebe još nema! :shock:

I jasno mi je odakle sve ovo - na VV nas ima previše, J. i L. nemaju vremena ozbiljnije se pozabaviti našim stanjem, i samo nas šiktaju na postupke. A možda, kad bi se radile apsolutno sve pretrage, možda bi onda bilo više mjesta na VV, jer bi neke cure ostale prirodno trudne, ili im ne bi trebalo 9 pokušaja (kao Tigy).

Da ne duljim, recite mi pliiiiiiz apsolutno sve pretrage koje vam padnu napamet, a za koje bih mogla tražiti uputnicu?

pusice svimaaa!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Jelka, ja bih navela jos jedan, mozda najgori, razlog zasto nas ne salju na pretrage: pretraga, odnosno uzroka neplodnosti, izgleda ima bezbroj. Koliko je samo hormona koji mogu utjecati na plodnost? A nas salju samo na onih nekoliko osnovnih. Bojim se da i one od nas koje su napravile najveci broj pretraga, da je i kod njih to samo kap u moru. Nazalost.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

glede " i ostale pretrage prije IVF-a"

Ja sam recimo samoinicijativno ponavljala briseve (klamidija, ureaplazma, anaerobi...), cca svakih godinu dana jer me uvijek bilo strah da zbog nekakve bezvezne bakterije ne uprskam postupak.
    Otišla bih svom primarnom ginekologu, rekla da moj reproduktivni ginekolog traži briseve (mala laž), i dobila bi uputnice.

Doduše u stimuliranim postupcima uvijek dobijemo Hiramicin da poubijamo eventualne beštije, ali u prirodnim IVFovima ide bez Hiramicina.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja moram priznati da je mene dr. J. slao na kontrolu hormona, a u prirodnim ciklusima je uredno tražio nalaze (skoro svakodnevno) estradiola i LH.
    U Mariboru je to jedna od osnovnih pretraga.
    Ja sam i sama naravno puno kopala i radila na svoju ruku ali eto, ipak i doktori ponekad šalju pacijentice na osnovne pretrage.
    Jelka, nemam sada vremena ali preko vikenda mogu prepisati popis potrebnih pretraga iz Maribora. Mislim da bi nam to mogao biti solidan vodič.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Da se i ja nadovežem... Ja sam upravo friško napravila hormone na VV. Nažalost nemam tu papire, ali evo onih koje se sjećam: testosteron, progesteron, androstendion i ostale (mislim da je to isto što je i mzape10 radila). Uglavnom, sve je OK osim androstendiona koji je trostruko veći od gornje granice! :shock: Odmah sam dobila uputnicu za pregled hormona štitnjače i još nekih koji su povezani sa nadbubrežnom žlijezdom. Baš sam ih htjela obaviti na VV, ali su oni ispunili kvotu za ovu godinu. Izgleda da ću morati privatno. Da li netko zna kakav privatni labos?
    Jelka, imaš pravo! Samo ti nastavi kopati! By the way, i mene čeka RTG HSG. Kakva su tvoja iskustva? Gdje si to radila? Je'l grozno?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se i ja nadovežem sa svojom pričom o "ludim" hormonima:

Prošla sam 2 IVF/ICSI, 4 ET i 2 inseminacije, sve skupa 6 negativnih beta. MM ima ekstremnu oligozoospermiju (prema nalazu iz Petorve i oligoasthenoteratozoospermiju). Liječili smo se na VV. Prije postupaka smo se muvali po VV svako malo, napravili pretrage koje su se od nas zahtijevale + nekoliko ponovljenih spermiograma. Na moje opetovane upite da li da izvadim hormone; odgovor uvijek isti - nema potrebe, vi ste zdrava žena. Redovite menstruacije, solidan broj jajnih stanica u stimulacijama i jedri obrazi..

Nikad ništa. Promijenili smo kliniku, nakon gotovo dvije godine borbe protiv neplodnosti izvadila hormone i na vidjelo izašlo da imam jako povišen prolaktin. Dobila sam Bromergon i u prvom sljedećem MPO pokušaju ostala trudna. Sad sam u 30 tjednu.

Mislim da je moja priča par excellence primjer da neke stvari TREBA obaviti, pogotovo prije toliko složenog, bolnog i skupog procesa kao što je IVF.

Cure, sretno

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

lara, to ti je jako dobra ideja! Nakon tog popisa iz Maribora, i još ideja drugih cura, možda se može napraviti poseban topic, nešto kao "Što prije postupka". Na taj način bi svim curama bila možda mrvu jasnija situacija, što raditi, gdje ići to obaviti. Ja znam da sada, nakon više od godinu dana na VV, znam jaaako malo, i prilično sam izgubljena. Ma svima nama treba takva vrsta pomoći.

anchi, baš sam se danas pitala kako se ništa ne javljaš nakon onog dopplera. Drago mi je da si ipak tu! Dakle, ja sam HSG radila na SD, kod dragog Baumana. A zbilja je super čovjek. Kada si zadnji put provjerila onih 5 bakterija? Jer on, ali i svaki doktor prije HSG-a, traži te nalaze, bez kojih neće raditi pretragu. Uglavnom, došla sam ujutro (dobila i svoj krevet), a HSG je bio oko podneva. Nakon što sam legla na tu neku spravu (ajde recimo krevet), sestra mi je dala pikicu-anesteziju od koje mi se malo mantalo, ali onak ugodno. U trenu kad me malo zabocnulo, Bauman je rekao "Gotovo!". Odfurali su me do kreveta, tamo sam uspjela nazvati MM-a, i onda sam zaspala kao bebica. Oko 16h sam već lagano krenula kući. Sve u svemu, prilično ugodno iskustvo, koliko to može biti. Doduše, jajovodi su se pokazali prohodnima pa je vjerujem to bio jedan od razloga što nije bolilo.

Probaj nazvati na SD, i pitaj za Baumana. Mislim da ćeš uspjeti njega dobiti na telefon pa se sve dogovori. Ne znam, da nisam od početka krenula na VV, vrlo vjerojatno bih bila kod njega. I narafski sretnooo!

sissi, hvala ti na tvojoj priči. To nam svima ulijeva malo više hrabrosti da zapravo radimo ono što bi trebali doktori. No, bitno je pokrenuti se, poslije će sve nekako lakše.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

moram reci da ja nisam nikad radila nikakve pretrage hormona :? . osim papa testa, klamidija nista drugo..
    dr.L mi nije nista trazio, jer imam redovnu menstruaciju i ovulaciju(radila sam folikulometriju, privatno). problem je kod mm, teska oligoastenozoospermia, pa je on morao raditi dodatne pretrage hormona i jos nesto... .
    iza nas je jedan neuspijeli icsi .

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Danči danas nije pri kompu, no nadam se da će virnuti na ovaj topic i napisati sve što nas zanima.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sjećam se da je prvi pregled kod B. bio uzv i dogovor za HSG. Kako se to pokazalo ok, a MM-u dijagnosticirana astheno., više se nisu bavili nalazima već redom inseminacije... Hormone sam ''vadila'' prvi puta, prije 8 godina na zahtjev prim. gin., i drugi puta na svoj zahtjev prije 8 mjeseci. U mđvr. 5-6 inseminacija, 2 stim. ivf-a, bez ikakvih drugih pretraga osim što je MM svaki puta radio spermiogram, a ja briseve. Naravno da sam lagala prim. liječnicu da mora i on obavezno prije svake stimulacije napraviti briseve uretre, spermiogram, urinokulturu, ejakulat bakteriološki... (Pa naravno da mora, glupo da to ne ide automatiznom).
    Nakon par godina pauze, prije ovog uspješnog prirodnjaka ivf-a odlučila sam da se neću dati dok ne projerim sve što se provjeriti može. Tražila sam od prim.-liječnice uputnicu za hormone štitnjače, spolne hormone 03. dan i prog. 21 dan (nije bitno koliki je za stimulirane cikluse, ali što sa svima onima kod kuće?!) Ispalo - visok prolaktin prvi puta, drugi ok (to je ona priča sa stresom), dogovorila pct test na koji nismo stigli otići...pretvorila se u biblioteku znanstvenih radova (to je ona priča s popravljanjem spermiograma) i ne zamaram se puno time što netko misli da pretjerujem jer nam se vjerojatnost da smo upravo mi jedan od 15% neplodnih parova činila težom nego da smo jedan od 100%!
    Zato, pospremite statistiku i nedajte se smesti (uz dužno poštovanje hijerarhiji)!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Evo ovako. Ja ne idem na potpomognutu oplodnju, jer uspijevam prirodno zanijeti, ali ne uspijevam održati trudnoću.
    Četiri različita ginekologa poslala su me na različite pretrage - dvojica su samoinicijativno tražila kontrolu hormona štitnjače, a spolne hormone mi niti jedan nije htio kontrolirati s objašnjenjem da prirodno zanosim i imam uredne cikluse.
    Dvoje je smatralo da trebam napraviti sve bakteriološke briseve - drugo dvoje je čak i to smatralo bespotrebnim. Dvoje je smatralo da trebam operirati miom na maternici, treći je bio neodlučan, četvrti se izričito protivio.
    Jedan me poslao na koagulacijske i dio imunoloških testova - kad sam to pokazala drugome rekao je da nema pojma kakvi su to nalazi. Taj isti je inzistirao da kontoliram šećer - što su ostali smatrali potpuno bespotrebnim.
    Da ne dužim, ja sam odlučila napraviti sve što ja smatram potrebnim da bih bila mirna pa makar sve plaćala privatno.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Sjetila sam se još jednog detalja, koji oslikava meni neshvatljivu gineklošku logiku. Dakle, isti ginekolog koji smatra da nije potrebno kontrolirati moje spolne hormone, jer prirodno zanosim i imam uredne cikluse, smatrao je potrebnim da mi provjeri prohodnost jajovoda i da mm napravi spermiogram.
    Pa ako prirodno zanosim, nije li pretpostavka da su mi jajovodi prohodni, a spermići mm dovoljno brojni i pokretni?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I još sam htjela dodati: Jao onome tko zna! Znači da ima neki problem, baš zato ga treba slušati.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo spisak pretraga iz Maribora, a Danči i ostale cure mogu dodati ako nešto nedostaje.

Pretrage kod žene:
    - FSH, LH i prolaktin (između 2. i 5. dana ciklusa)
    - TSH, T3 I T4
    - Progesteron (između 20. i 22. dana ciklusa)
    - Toxoplasma gondii (IgG, IgM samo ako je IgG pozitivan)
    - Chlamydia
    - Mycoplasma pneumoniae
    - CMV (IgG, IgM samo ako je IgG pozitivan)
    - Markeri hepatitisa B i C
    - HIV 1 i HIV 2
    - VDRL
    - Rubella virus IgG (samo ako nije cijepljena9
    - Krvna grupa i Rh faktor

Pretrage kod muškarca:
    - VDRL
    - HIV 1 i HIV 3
    - Markeri hepatitisa B i C
    - Mycoplasma pneumoniae (IgG, IgM samo ako je IgG pozitivan)
    - Chlamidia trachomatis
    - FSH i testosteron

Androloška ambulanta:
    - Spermiogram
    - MAR test
    - Bakteriološki nalaz ejakulata
    - Biokemijski nalaz ejakulata (cink, a-glukozidaza, fruktoza, LDH)

S tim da napominjem se ne traže sve ove pretrage nego je sve individualno i ovisi od para do para.
    I mislim da bi stvarno bilo zgodno da Danči ili Gost naprave poseban topic o ovim pretragama. Sve smo to imale na starom forumu

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Lara, super za popis.
    Cure, radila sm jučer prolaktin i TSH. TSH je, kao što mi je moja endokrinologica savjetovala, u supresiji. Prolaktin 626,5 a normala je do 622. Da li da spominem to doktoru na folikulometriji ili ne? :? Je li možda sav stres uzrok?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

lara, gledam ovaj popis, i naravno za većinu pretraga nisam ni čula. Ako ja s time dođem svom primarnom ginekologu, hoće li me on blijedo pogledati?

Konačno sam i doma dobila telefon, pa preko vikenda mogu na net, pa ću malo prosurfati za svaku pretragu koju su stavila.

Inače, nigdje se ne spominju konkretnije pretrage tipa laparoskopija. A znam da je dosta cura to radilo. Pa je onda tu i taj color doppler, i sigurno ih ima još. Znate li možda i za to? Ma kvragu, ako treba, ići ću privatno, ali želim apsolutno sve isključiti, a to ću najbolje postići rješavanjem svega za što ste čule, i što se spominjalo bilo na ovom forumu, na nekim web stranicama ili da ste načule od drugih.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja moram pohvaliti moje ginekologe - i primarnu gin. i doca za potpomognutu. Primarna gin. mi je sama dala uputnicu za hormonsku sliku, i to: T4, T3, TSH, DHEAS, E2, LH, FSH, progest., prolakt, testosteron, Ftestosteron, SHBG, HGH, na samom početku istraživanja uzroka "neplodnosti" koju tad još nismo ni priznavali. Kad se uočilo da mi je prolaktin visok, dala mi je uputnice za endokrinologa, koji me dalje slao na UZV dojki, ponavljanje prolak. u tri navrata, ispitivanje dnevnog kretanja vrijednosti prol. te hormona nadbubrežne žlijezde, (vadila krv nekoliko puta ujutro i popodne), i također u 24h-om urinu. Tek nakon toga mi je uveden bromergon (svi nalazi bili ok, osim povećanog prol., pogotovo jutarnjeg).
    Ostale hormone sam vadila ponovo tek prije prvog ivf-a (prije toga 6 inseminacija)
    Jelka, mislim da ti je color dopler uzv kojim se može gledati i prokrvljenost maternice. Ja sam radila laparoskopiju, nisam ni išla na hsg.
    Iako se kod MM odmah na poč. uočilo da ima lošiji spermiogram, svejedno nisam ja bila "pošteđena" ostalih pretraga, što mi je drago.

Od pretraga smo radili još: postkoitalni test i antispermalna tijela, briseve više puta sve (i ja i on), bakteriogram urina, pa čak i kariogram.Ne znam jel to sve, sad se ne mogu sjetiti.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jelka, laparoskopije, histeroskopije, HSG i slične pretrage nisam navodila jer to su invazivne pretrage koje se rade u dogovoru s liječnicima i mislim da su jako individualne.
    Npr. kod nas je prvo ustanovljena ekstremna oligospermia i upućeni smo na IVF ICSI, zbog toga mene nitko nikada nije slao na HSG ili eventualno nekakvu laparoskopiju kojom bi se potvrdila ili ne prohodnost jajovoda, kada nama jajovodi u stvari i ne trebaju.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Cure koje ste isle na IVF u Sloveniju, molim odgovor: jesu li vasi primarni ginekolozi ovdje u Hrvatskoj priznavali misljenja slovenskih doktora-specijalista i davali vam prema njihovim zahtjevima uputnice, ili se uputnice ne mogu dobiti kad nalaze trazi doc iz druge zemlje?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM i ja smo bez problema dobili uputnice za trazene pretrage za Maribor (ja od ginekologice, a on od dr. opce prakse). Mislim da ne bi trebalo biti problema.
    Pozdrav

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

primarni ginić bi bez problema trebao dati uputnicu za sve traženo.
    nama je dala.
    to kad počnu muljariti i ne davati uputnice samo je zato što iznos određene pretrage HZZO onda skida s njegovog (ambulantnog) budžeta.

a ako tako krene, mijenjaj primarnog...na to imaš pravo!

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Napisala sam već na odbrojavanju, ali.. mislim da pripada i ovoj temi.

Kratki uvod: pokušavamo imati dijete zadnjih 5 godine, zadnje dvije smo skoro svaki mjesec na SD.
    Spermiogram MM je super, i to je jedina pretraga na kojoj je bio. Rečeno nam je da brisaeve ne treba raditi, jer jedini put kad sam ih ja radila bilo je sve OK.
    Meni su prije 2 god napravljeni hormoni (FSH, LH i prolaktin, progesteron), brisevi, HSG.
    Privatno sam provjerila hormone štitnjače, i bili su dobri. Napravili smo privatno i PCT – bilo je malo preživjelih pokretnih spermića (očito ih ubijam), al dr kaže da se to prevaziđe inseminacijom, a pogotovo IVFom.
    Progesteron je malo smanjen, ali sve ostalo je bilo ok. Od onda smo bili na cca 6 inseminacija i 6 IVFa (jedan stimulirani, ostalo prirodni ciklusi). Jajne stanice koje smo našli se nisu htjele oploditi (a lijepo su izgledale, spermići super) osim jednom, slijedio je transfer lijepog zametka i ništa.

Sada smo ponovili briseve (a namjeravam i hormone), jer mi je već dosta toga da je "sve u redu", a opet nikako pomaci prema trudnoći.

Rezultati briseva - izolirane su nam: ureaplasma urealyticum, lactobactillus, gardnerela vag. Slijedi 15 dana antibiotika, pauza pa ponovni brisevi.
    Ni ja ni MM nemamo nikakve simptome po kojima bi mogli zaključiti da imamo beštije.

Moja primarna ginekologinja (tek je počela raditi, stari dr otišao u penziju) se čudila da mi nisu dali da ponavljam briseve u te 2 godine. Kao, da je baš ureaplasma nešto između virusa i bakterije, te da se može "sakriti" u stanici na neko vrijeme, te da je potrebno ponoviti briseve u nekom razmaku, bez obzira ako su prvi put bili ok, pogotovo ako se radi o idiopatskom sterilitetu kao kod nas..

Ne znam što da mislim..
    Sad namjeravam podvući crtu, izliječiti se, i krenuti na sve osnovne pretrage ponovo.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme Sanja draga

ne znam šta pametno da ti velim na ovo.

Prestrašno.

p.s.
    mi smo za Maribor isto dobili sve uputnice bez ikakvih problema.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Od 4 IVF dva puta sam ostala trudna al sam imala spontane oko 7-8 tj.
    prvi put sam imala hematom, a drugi put se beba nije dobro razvijala.
    Kako ću sada morati ici na ponovo na stimulaciju, odlučila sam pogledati i hormone koje mi niko od dr. nije tražio da ih do sada napravim. Nakon negativne bete dobila sam jučer m. Sobzirom na ovidrel i utrogestane je li ok već ovaj ciklus vaditi hormone ili pričekati sljedeći?

ivona p

Početno pretrage

Lijepo je to da samoinicijativno radite pretrage prije ivf-a, ali žalosno je to da vam nitko ( kao ni meni ) od ginekologa koji vam je detektirao problem neplodnosti pa do specijalista za neplodnost,
    ne traži te pretrage prije ulaska u postupak.
    Odnosno ako samoinicijativno napravite npr. hormonalni status, što vam to znači ako se prema tome ne određuje kombinacija lijekova za stimulaciju?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Brodu sam radila hormone na inicijativu svog ginekologa dok smo pokusavali "dokuciti" zasto ne ostajem trudna a od kako sam u ZG u postupcima, samoinicijativno napravim hormone, sto mislim da je u najmanju ruku zalosno jer vecina nas upravo zbog hormonalnog disbalansa ima problema sa neplodnoscu.

Ja sam od onih kojima ni menstrualni ciklus nije uredan, u dva mjeseca ili uopce namam mengu ili u istom peridu krvarim svakih 2 tjedna po tjedan i slicno.

Sada moram pitati da li se ikome od vas događalo da vam se na kozi pojavljuju sitni, mnogobrojni pristici (podkozni), kod mene su iskljucivo na predjelu nadlaktice.
    Ja sam uvjerena da je ta pojava kod mene uvelike povezana s hormonima. :/

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Emanuel, ta sam, isto na nadlakticama, prosle zime narocito.
    a ne znam kakve to ima veze s hormonima, moji su manje-vise ok (prolaktin visok, progesteron rel. nizak).

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I ja zadnjih 2 godine muku mučim sa takvim prištićima.
    Jedino što je do sada ispalo u hormonima (vadila prije 2 god) da je smanjen progesteron, al hormone namjeravam uskoro ponoviti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa
    Emanuel, ta sam, isto na nadlakticama, prosle zime narocito.
    a ne znam kakve to ima veze s hormonima, moji su manje-vise ok (prolaktin visok, progesteron rel. nizak).
    i kod mene je u pitanju bio povisen prolaktin i ja sam uvjerena da tu postoji nekakva povezanost.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam u Mariboru išla u 3. stimulaciju i ostala trudna. U Zagrebu sam šetala između socijalnog i privatnog ginekologa i dobila sam bez problema sve uputnice (a operirala sam čak i mali tzv. subseptum) i nije bilo nikakvih problema. Samo za vađenje spolnih hormona i hormona štitnjače nisam tražila uputnica, jer sam čula (neprovjereno) da bih prvo trebala ići kod endokrinologa itd. itd. Visoki prolaktin sam svaki mjesec kontrolirala u privatnom labosu. Rekao mi je dr. u Mariboru da se pozabavim visokim prolaktinom kad rodim, da se vidi gdje su uzroci.

Cure, budite uporne

Želim vam svima od srca puno uspjeha

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Re: pretrage

Citiraj ivona p prvotno napisa
    Lijepo je to da samoinicijativno radite pretrage prije ivf-a, ali žalosno je to da vam nitko ( kao ni meni ) od ginekologa koji vam je detektirao problem neplodnosti pa do specijalista za neplodnost,
    ne traži te pretrage prije ulaska u postupak.
    Jos je zalosnije sto, kad se iz ovakvih razloga odlucis prebaciti na privatnu kliniku, shvatis da ti ni tamo nece napraviti nista vise pretraga nego u bolnici. Barem je to moje iskustvo, jer sam bila na razgovoru. Ivona, jesam li u pravu?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cure ja sam danas vadila progesteron, 17 dan mi ej ciklusa, psie na uputnici od 17 do 21, je li prerano? ovulacija bial 10 dan? kad i AIH.
    je li prog. visi ako sma mozad trudna...
    inace sve oe hormone stitnajce i estradion vadim 3 dan ako dobijem stvari, moram se nadati

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Asja, to je ok dan za kontrolu, jer se radi 21. dc. ako je ovulacija 14. dc.

i da, nivo progesterona raste u trudnoci, jednako kao i beta, bar u pocetku.

Vibrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrram da ne moras na naredne pretrage, ako nisu trudnicke

srculence

Početno

Zdravo,prvi put se javljam ali vas neko vreme citam.

Sto se tice hormonskog statusa isto imam problem
    sa visokim prolaktinom i niskim progesteronom.
    Da li sa visokim prolaktinom isto moze da se udje u
    postupak IVF-a ili ne?
    Inace sam pila Bromokriptin od kog mi je prolaktin spao
    ispod svake normale,ali cim sam prestala da ga pijem skocio je.

ivona p

Početno

Dobrodošla!

Mislim da se ne može s visokom prolaktinom, to Sissi zna, a s niskim progesteronom da, budući se progesteron ionako dobiva u drugoj fazi ivf-a! ( Ako se radi o ivf-u. )

srculence

Početno

Hvala na odgovoru.
    Ne znam kako taj prolaktin da
    dovedem u red.Dok sam pila
    lek pao je ispo normale,a sad
    je opet skocio.A pila sam ga mesec dana

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Srculence, hiperprolaktinemija je ozbilja problem kad se radi o zeljenom zacecu.
    Koliki ti je prolaktin? jesi li kontrolisala i hormone stitne zlijezde? je li te ljekar slao na CT hipofize?
    Ja imam uredne sve ove nalaze osim prolaktina, a terapija mi je trajala pola godine, uzimala sam Bromergon i Dostinex. Ako si pila Bromergon, moguce je da ti je doza prejaka, a trajanje terapije prekratko.

posavjetuj se s ljekarom oko nastavka terapije jer povisen prolaktin onemogucava ovulaciju ili slabi funkciju zutog tijela, a u postupku IVF-a moze sprijeciti zadrzavanje ploda, pa svakako treba poraditi na normalizaciji nivoa.

inace, nije nista neobicno da se na Bromergonu bude i godinama, sve do trudnoce.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a kolika bi morala biti vrijednost prolaktina? meni je prolaktin u granicama normale (po referentnim vrijednostima), ali mi je jedna liječnica rekla da je lagano povišen za ivf postupak, da bi morao biti oko 10 (meni je 18,47 ug/L)? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj je prolaktin bio baš jako visok, još jednom ponavljam da mi je dr. u MB rekao da će moja sljedeća, 3. po redu (a 5. ET) stimulacija na neki način biti prva, jer u prethodna četiri ET navodno zbog visokih vrijednosti prolaktina nisam imala nikakve šanse.

Počela sam s pola Bromergona, pa na jedan dnevno, da bi većinu vremena ipak pila 2 mala Bromergona dnevno, sve do vađenja bete koja je 15. dan nakon 3day-ET bila izvrsnih 1060.

U trudnoći se ne pije Bromergon. Kad rodim i prestanem dojiti čeka me checking oko hiperprolatinemije.

Curke, sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

E, sad mi nista nije jasno! Meni je prolaktin 23 ug/L (ref. vrijednosti 4-23), i svi (laborantica, primarna ginicka i 2 dr specijaliste za IVF) kazu da je nalaz uredan. Sad Bruna Roko kaze bi za IVF trebao biti oko 10?!!?

Help!

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

hmmm, znači i moj PRL je 15 i visok je za IVF ?! :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •