Ne razumijem što ti želiš? Da se poveća cijena vrtića/jaslica u Zagrebu? Smanji ona u Čakovcu? Cijene su određene na lokalnoj razini, a ne na državnoj, tako da ako želite promjene morate ih pokrenuti u svojoj sredini, a ne voditi se po sistemu ako meni crkne krava nek crkne i susjedova.
Prirez u Zagrebu je 18%, u Čakovcu je 10%, kada bi uzeli u obzir broz zaposlenih u jednom i drugom gradu kao i prosječnu plaću odnosno iznos poreza i prireza koji je plaćen razlika bi sigurno bila prilična, ali moraš znati da se, osim iz prireza, lokalna samouprava financira iz više izvora:
- Prihodi od imovine (nekretnina i vlasničko-imovinskih prava; od tvrtki i drugih pravnih osoba u vlasništvu ili suvlasništvu grada ili općine; od naknade za koncesije dodijeljne od strane gradskog ili općinskog vijeća
- Gradski i općinski porezi
- Porez na potrošnju alkoholnih napitaka u ugostiteljskim objektima
- Porez na kuće za odmor
- Porez na tvrtku ili naziv
- Porez na korištenje javnih površina
- Prihodi od kazni i imovine stečene ovrhom zbog prekršaja na razini općine ili grada
- Upravne pristojbe u skladu s posebnim zakonima
- Boravišna pristojbau skladu s posebnim zakonima
- Komunalne naknade, doprinosi i druge pristojbe određeni posebnim zakonom
- Naknade za korištenje javnih površina
- Drugi prihodi koji su određeni posebnim zakonom.
Tako da, ako uzmeš u obzir sve gornje parametre, veličinu Zagreba i Čakovca ispada da nije samo prirez "krivac" što je netko u Zagrebu odlučio kolika će cijena vrtića biti, odnosno koliko ćemo mi silnih para dobiti zato što ćemo roditi drugo, treće i svako slijedeće dijete.
Ovo je skroz off topic ali moram priznati da me malo smeta vjerovanje da je nama u metropli lako i jednostavno.

Odgovori s citatom