Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: željezo i c vitamin i dojenje

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno željezo i c vitamin i dojenje

Drage cure, imam jedno pitanje vezano uz dodatak željeza. Bila sam sa svojim Vidom :D (star 2 mjeseca) neki dan kod pedijatrice na redovnom pregledu. Sve je ok, ali je ona na temelju njegovih blijedih stopala (meni se baš i ne čine) i svijetle puti zaključila da mu treba željezo, uz kombinaciju s c vitaminom radi bolje apsorpcije. Uz napomenu da je to uobičajeno kod djece koja su samo na majčinom mlijeku, i da se to obično daje. Jel to stvarno tako, kakva su vaša iskustva? Nije li logično da se pogleda krvna slika?I ja izgledam anemično, pa mi je krvna slika uvijek super. I nije li bolje da ja pojačam željezo?
    Unaprijed zahvaljujem na pomoći, pozdrav!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad bi se anemičnost procjenjivala po vizualnom izgledu osobe tja gdje bi došli.

Uz napomenu da je to uobičajeno kod djece koja su samo na majčinom mlijeku, i da se to obično daje. Jel to stvarno tako, kakva su vaša iskustva?

baš obratno. djeci koja su isključivo na majčinom mlijeku ne treba željezo kao dodatak jer ono koje dobiju iz mlijeka se apsorbira u većem postotku nego ono koje mu se dodaje iz sirupa ili sl.
    najveća glupost je bez krvnih pretraga prepisivati željezo ili bilo što drugo.

moje mišljenje je da mu još ne treba željezo.

ukoliko te sad jako muči što kontriraš pedijatrici možeš bebu odvesti na vađenje krvi iz prsta (ne iz vene jer nema potrebe bosti tako malu bebu) i vidjeti kakav je nalaz hemoglobina.
    popričaj s još nekim pedijatrom, možda čak s nekom doktoricom ili med. sestrom iz labosa gdje budete (ako budete) vadili krv.

što se tiče dodataka željeza tebi, ukoliko misliš da ti treba izvadi krv pa ćeš vidjeti. moj savjet ti je da ne uzimaš na svoju ruku.

na forumu je bilo puno topika na istu temu pa možeš malo pretražiti i pročitati.
    pozdrav.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ukoliko se sumnja na anemiju obavezno napravite krvnu sliku prije bilo kakvih dodataka prehrani.

Ova tvoja pedijatrica ima problema... vjerojatno bi djetetu Azijata dijagnosticirala žuticu. :smajlić riga vatru od bijesa:

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Jovan je toliko beo od svog rodjenja, da sam ja na svakom pregledu paničila: "da nije anemičan?", a dojeno dete, a, pedica me uveravala da je sve ok, jer kod anemije postoje još neki znaci osim bledila, koje Jovan nije imao!
    Uostalom, bebe bi trebalo da imaju prvih 6 meseci zalihe gvoždja i to malo što dobijaju od mame trebalo bi da im je dovoljno. Sad, meni je padalo na pamet da ga samoinicijativno odvedem u privatnu laboratoriju da mu se izvadi krv, ali ipak nisam.
    Ti bi to možda trebala uraditi, ja bih pre proverila, mislim ne bi njemu ništa loše učinila ako bi mu davala vitaminčiće sad, ali zašto ako ne mora? Ne znam, ja bih proverila...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

dobro dosla videk na forum!!! :D

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Davati željezo na temelju izgleda i to još uz objašnjenje da je to uobičajeno kod isključivo dojene djece od 2 mjeseca, je više nego smiješno. O dodacima željeza se prije može raspravljati kod djece koja su na adaptiranom, a ne na majčinom i to tek nakon 5-6 mjeseci.
    Ja kao odrasla nikad ne bih uzimala željezo napamet, a da ne napravim pretrage, jer višak željeza je štetan kao i manjak.
    Moja curica je oduvijek "bijela" i baš smo nedavno vadili krv radi toga iako je doktorica i prije nalaza rekla da joj se čini da je ona više takve puti nego da je anemična. Nalazi su joj bili više nego savršeni .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

H pije željezo i to već dosta dugo. Tek mu se zadnji nalaz malo popravio (sad ima hemoglobina 97, kad je počeo piti ga je imao 89) - kao donju granicu koju pedijatrica tolerira je 110 (što je još niže od donje granice koja piše na nalazu, a koja je - pretpostavljam - za odrasle - 120).

Mi smo vadili krv prvi put s tri mjeseca, baš jer je bio izrazito blijed i tada je imao vrijednost 113 i nije mu dala željelo, jer - iako je bilo "ispod crte" - H je dojeno dijete.

Međutim, H je jako naglo i brzo dobivao na težini (i postao još bljeđi) i na kontrolnom vađenju krvi hemoglobin je bio samo 89 i tada mu je propisala željezo Ferrum Lek + C vitamin za lakšu apsorpciju. Za 2 mjeseca pijenja željeza (toliko nam je trebalo da ispraznimo bočicu, jer smo išli polako s privikavanjem) hemoglobin se povećao na 91. Činilo mi se malo, ali me pedijatrica uvjerila da je i to nešto, jer je H još više narastao i zvanično prešao u kategoriju "preuhranjene djece" (o preuhranjenoj dojenoj djeci ne bih sad pisala ). Opet smo popili bočicu i sad ima 97. Upravo smo dobili još jednu.

Što se tiče vitamina C - meni ga neće nikako popiti zgnječenog sa žličicom vode ili čaja ili soka. Jednostavno mu je koncentracija valjda previsoka pa mu je prekiselo. Zato ga pokušavam nadomjestiti voćem - to mi se čini boljim izborom.

A dojimo se još uvijek.

Danas na kontrolnom pregledu - navršenih 10 mjeseci: 11.200 grama i 74,5 cm. Moj mali bucko.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno željezo i c vitamin i dojenje

Hvala na informacijama, najbolje ga je odvesti u laboratorij i napraviti krvnu sliku pa ćemo vidjeti. A što se tiče mog uzimanja željeza, nisam mislila uzimati tablete ili sirup na svoju ruku, nego pokušati preko hrane i nekih sokova (cikla, ribizl) pojačati unos.
    Pruka Amalthei, postoji u ljekarnama tekući C vitamin, od ChildLife-a, nešto je skuplji (oko 90 kuna), ali nije uopće tako kiseo i čini mi se puno praktičniji za male bebe.
    Pozdrav! (Bucka :D hvala na dobrodošlici!)

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Re: željezo i c vitamin i dojenje

Moj Vid i ja, tvom Vidu i tebi želimo dobrodošlicu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Videk,

samo kao potvrda svim ovim savjetima od drugih mama, naše iskustvo je slijedeće:

- nikad nismo davali željezo, a moja curica je isključivo dojena do 5,5 mjeseci
    - krvnu sliku smo kontrolirali u 3 navrata, u razmacima od po 2 mjeseca- uvijek je i hemoglobin i Fe bio ok. (inače, za hemoglobin na nalazu stoje referentne vrijednosti (granice normale) ovako: za M 138-175, Ž 119-157)

Inače, željezo iz majčina mlijeka se puno bolje apsorbira (ca. 40%), nego ono iz adaptiranog (max. 4%)
    Dakle, na tvom mjestu bih tražila uputnicu za KS.
    BTW, za kontrolu željeza smo 2 puta vadili krv iz vene. Na Šalati to tete rade tako nježno i pažljivo da beba nije ni glasa pustila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •