Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: organizacija rada dnevnog boravka

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno organizacija rada dnevnog boravka

ne znam, ne znam. Mi smo u školi ponovno morali potpisivati za dnevni boravak. A i neke stvari oko njega su postrožene i za roditelje i za djecu. Do sada smo imali tri termina, kada smo mogli doći po dijete: 15,45, 16,30 i 17,00. Sada je odluka da sva djeca u boravku moraju ostajati do 17,00. Baš sam htjela otvoriti temu s pitanjem, je li i drugim školama tako i ima li promjena u odnosu na prije
    Posljednje uređivanje od Bubica : 04.05.2010. at 13:53 Razlog: otvorila sam novi topik organizaciji dnevnog boravka

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nano, koji je razlog spomenut? Zašto bi svako dijete moralo čučati u boravku do 17h???

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Sada je odluka da sva djeca u boravku moraju ostajati do 17,00.
    Mooolim?! Moje dijete već drugu godinu ide u boravak, ja još nikad nisam čula da bi ona MORALA ostati do točno određenog vremena. Zna se koje je vrijeme do kojeg MOŽE ostati, ali ako netko dođe ranije po nju, ne vidim razloga zašto bi to ikome predstavljalo problem, dapače. Da pohvalim našu školu, od ove godine uveden je na zahtjev roditelja boravak i za 4. razred (ne čini se možda puno, ali u svjetlu činjenice da imamo samo JEDAN 4 razred, kao i po jedan iz svake godine nakon njih, zapravo je boravak organiziran za vrlo mali broj učenika i pohvalno je za školu što je uvažila tu potrebu).

I slažem se sa svima koji su protiv toga da se štedi na djeci i njihovom obrazovanju, i da ima drugih mjesta na kojima bi se to dalo bolje (eh, da je meni vlast na jedan dan...). Proglasiti neku manju školu područnom i tako njenu administraciju prebaciti nekoj drugoj, ajde to mi se još i čini razumno, ali protiv sam svake intervencije u nastavni proces koja bi smanjila kvalitetu nastave. I slažem se da se kod ukidanja škola u centru radi o interesima krupnog kapitala, niti umjesto jedne te zatvorene škole neće se otvoriti muzej, nego stambeno-poslovni kompleks.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam točno jer nisam bila u školi ja nego MM- i onda mi nije točno prenio. Stvarno mi nije jasno. Dobili smo kopirani izvadak iz programa javnih potreba u osnovnoškolstvu GZ gdje piše da je dnevni boravak d0 17,00h. Očito je ovo interna odluka škole, da djeca morajuu ostati točno do tada.

Moram malo cijelu stvar proučiti jer mi stvarno nije jasno. trebala sam ići s mlađom na razgovor prije upisa, pa sam htjela ovu stvar razjasniti ali nam je bilo odgođeno.

Neki roditelji misle da je razlog tome baš u "uštedama" u školi, ali sve je na nivou rekla kazala. Znači, u drugim školama nije tako?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo da ja upadnem (sa Marsa) - ja sam isto baš nedavno negdje čitala da djeca moraju u boravku ostajati do nekog vremena (u nekoj određenoj školi), ne baš do pet, ali recimo do 4 popodne da moraju ostati i da nema ranijeg odlaska, a neki drugi su komentirali da u njihovim školama mogu otići npr. već u tri (moguće je da sam to čitala na forumu mame i bebe). Uglavnom, to me totalno deprimiralo.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mima, i kod nas je do sada bilo jako fleksibilno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam zamišljala da je to kao u vrtiću, da dijete ide doma kad netko po njega dođe.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A ja se ne mogu dosjetiti nijednom razlogu zašto tako ne bi i bilo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam zamišljala da je to kao u vrtiću, da dijete ide doma kad netko po njega dođe.
    Ovo je neizvedivo (jer bi se roditelji onda stalno šetali po školi) ali postoje dobra kompromisna rješenja.

Kod nas nije dozvoljeno doći po dijete u boravak bez najave. Ne može se ni u školu tek tako... ALI učiteljice iz boravka izvode djecu u 15:30 i 16:00 sati, kako već roditelji prijave da će doći po njih. Roditelji ne smiju unutra da ne ometaju nastavu boravka i s tim se slažem.

Nakon 16 sati je dežurstvo i može se doći u bilo koje vrijeme do 17 sati.

--------------------

Ovo je bio mali offt. u vezi organizacije boravka.

Inače, baš se nedavno sinova učiteljica požalila kako škole imaju problema s organizacijom boravka (nema para) i rekla DA SE NADA kako će završiti na ovome: škole koje imaju boravak, imat će ga i dalje kao i do sada, ali nema novih ulaganja u škole koje do sada nisu imale boravak.

Eh, sad, što će i kako biti, koje će se škole spajati i sl. nemam pojma... Reforme uvijek predstavljaju poremećaj, čak i kad sistem nije dobar, ali prihvatljive su ako se ide u smjeru poboljšanja. Bojim se da to ovaj put nije slučaj.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod nas boravak nije strogo uređen ( U Pos-u) dete ide doma ili kad dođe neko po njega ( to kod nas nije već cca godinu dana) ili kad hoće. Moj recimo ide doma već u dva i doma piše zadaću, i sve OK.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i da kod nas je boravak samo u 1. i 2. razredu, čak ni prije 3 godine nisu "mogli" napraviti boravak u 3. razredu mada je bilo samo 6 razreda manje nego sad u školi, a svake godine pišu peticije za boravak u trećem razredu, i nikad ništa.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    A ja se ne mogu dosjetiti nijednom razlogu zašto tako ne bi i bilo
    Niti ja, stvarno. Naravno da nisam zamišljala da roditelji šeću po školi, mogu ovaj čas smisliti nekolicinu načina da se djecu sigurno dopremi od razreda do ulaza u školu.

Sori na upadu sa ovim na temu, ova spoznaja me šokirala.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

stvar s boravkom je sljedeća (nedavno sam saznal iz prve ruke): djeca u produženom boravku prema zakonskim i podzakonskim propisima u školi bi morala boraviti od 8 do 17 sati
    svi ostali slučajevi (dolazak prije 8 ujutro, odlazak u bilo koje vrijeme prije 17) su 'privatni' aranžmani pojedinih škola da bi se izišlo u susret roditeljima i djeci
    one škole koje su se počele propisa strogo pridržavati to čine zato kaj im je netko (neki roditelj najčešće) iz bilo kojeg razloga pozvao prosvjetnu inspekciju koja je onda, među inim, utvrdila i odstupanje od zakonske i podzakonske regulative i naložila školi da to riješi
    nama je ravnateljica rekla kako se nada da do toga kod nas neće doći (kod nas je dolazak od 7 sati, odlazak od 15.45 uz moguće najavljene iznimke)

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je kod nas uvedeno ovo o čemu Juroslav piše. U stvari, još sve ide po starom- ali ovo do 17,00 će vrijediti od sljedeće godine.
    nas osobno, to ne pogađa previše jer nam je dijete i do sada bilo na boravku do 16,30.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Niti ja, stvarno. Naravno da nisam zamišljala da roditelji šeću po školi, mogu ovaj čas smisliti nekolicinu načina da se djecu sigurno dopremi od razreda do ulaza u školu.

Sori na upadu sa ovim na temu, ova spoznaja me šokirala.
    nije stvar u dopremi, nego se u boravku između ostaloga piše zadaća , ide na ručak, ide na sport, imaju likovne radionice i kako bi to izgledalo da se 25 puta prekida rad. Taman počnu pisati zadaću i onda se jedan počne spremati pa ne može naći stavri pa ometa onoga koji piše a koji recimo ima slabu koncetraciju. ....
    Mislim da bi svakako trebala postojati određena vremena (par termina) za podizanje djece iz boravka

Mi još nismo dobili nove informacije o boravku. Do sada je bio jako fleksibilan a da ih ima više u boravku ta fleksibilnost bi narušavala organizaciju boravka.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pa onda boravak nije ono što sam ja zamišljala.
    Mislila sam da je to vrijeme "do dolaska roditelja" ispunjeno zadaćom, igrom i slobodnim aktivnostima, ispunjeno zato da djeci ne bude dosadno i prazno. Ispada da aktivnosti u vrijeme boravka postaju važnije od razloga boravka, a to je zbrinjavanje djece dok su roditelji na poslu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nda, tako sam i ja mislila. Boravak doživljavam kao zbrinjavanje djeteta dok roditelj ne dođe po njega, a ovako mi se čini da on postaje sam sebi svrhom ?? Ne vidim problem da se odrede termini kad se može podići dijete i da se ti termini usklade sa rasporedom aktivnosti u boravku, samo da ti termini budu 13, 14, 15, 16 h a ne da dijete kojem je roditelj kod kuće mora sjediti u boravku do 3 ili 4 sata. I u vrtiću mi imamo okvirni termin kad dolazimo po dijete (tj. MM dolazi), normalno da neće upasti usred npr. ručka (iako bi nekad mogao).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da se uopće ne razumijemo, ja nisam rekla da ne bi trebali postojati termini nego da bi oni trebali pratiti dinamiku organizacije boravka

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja uopće ne komentiram ono što si ti napisala nego situaciju kakva jest, a izgleda da će biti još i gora.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa Vidi poruku
    djeca u produženom boravku prema zakonskim i podzakonskim propisima u školi bi morala boraviti od 8 do 17 sati
    larmama, jasno mi je što pišeš.
    Međutim, ovo zakonsko moranje kao da ima neki jači razlog od organizacije odlazaka djece. I kao da ne dopušta mogućnost da djeca odu ranije. Zašto?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas je postojeća situacija takva da u sva četiri prva razreda boravka djeca mogu ići doma fleksibilno. A od 15:30 počinje dežurstvo

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas je do sada bilo osta fleksibilno - i baš mislim da je ta leksibilnost i razlog zašto će sada dosta postrožiti.

Boravak nije vrtić i nije mu svrha čuvanje djece.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nego što?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Pa onda boravak nije ono što sam ja zamišljala.
    Mislila sam da je to vrijeme "do dolaska roditelja" ispunjeno zadaćom, igrom i slobodnim aktivnostima, ispunjeno zato da djeci ne bude dosadno i prazno. Ispada da aktivnosti u vrijeme boravka postaju važnije od razloga boravka, a to je zbrinjavanje djece dok su roditelji na poslu.
    Unaprijed isprika zbog offtopičarenja... ali ovo nipošto nije točno. Djeca u boravku napišu zadaću zato jer su nakon 10 satnog boravka u školi preumorni za bilo što. Tko nije probao, nek proba... Škola nije vrtić i dobro je organiziran boravak. Djeca imaju UREDAN raspored - jelo, odmor, zadaća, slobodne aktivnosti (odmor) pa opet organizirane aktivnosti. Svjesna sam da nije svuda tako, ali čisto zbrinjavanje (čuvalište) bio bi potpun promašaj.

I da, slažem se da se lako može dogoditi da bude i gore. Boravak je stvar LOKALNE SAMOUPRAVE a ne školskog sustava, daklem nemojmo lupati (samo) po školama.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

slažem se sa peterlin
    boravak nije čuvalište
    boravak je zamišljen kao pomoć djeci i roditeljima u rješavanju zadaća i učenju.
    jer, kada roditelji u 17:15 dođu kući, nemaju ni energije ni živaca ni volje (a neki možda ni znanja) pomagati djeci u dovršavanju zadaća
    a učiteljice i učitelji u boravku su za to educirani

boravak je jednakovrijedan kao i nastava i tamo se isto jako puno uči
    i igra se i odmara i ide u šetnju
    ali se i uči i ponavlja gradivo

kod nsa je neki dogovor da se ne dolazi prije 15:15, jer se do tada napišu zadaće. poslije tog termina je slobodna igra, a od 16 dežurstvo u jednoj učionici

ima, međutim, roditelja koji dolaze i ranije i do sada nitko zbog toga nije pravio probleme

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali djecu u boravak (valjda) šaljete zato što se doma nema tko za njih brinuti, tj. zato što radite, a ne zato da tamo pišu zadaće. Ja da sam doma i ne radim ne bih dijete slala u boravak, nego bi dijete zadaće pisalo doma (i učilo doma, i igralo se doma). Pa onda ako imamo takvu zgodu da moj muž u 90% slučajeva može dijete iz boravka pokupiti u jedan sat, ne vidim razloga da tako i ne bude, a dijete će ono što bi inače radilo u boravku raditi doma.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ali djecu u boravak (valjda) šaljete zato što se doma nema tko za njih brinuti, tj. zato što radite, a ne zato da tamo pišu zadaće. Ja da sam doma i ne radim ne bih dijete slala u boravak, nego bi dijete zadaće pisalo doma (i učilo doma, i igralo se doma). Pa onda ako imamo takvu zgodu da moj muž u 90% slučajeva može dijete iz boravka pokupiti u jedan sat, ne vidim razloga da tako i ne bude, a dijete će ono što bi inače radilo u boravku raditi doma.
    Draga, djeca u boravku PIŠU zadaće jer bi to u to vrijeme radila i doma. Jer je glupo i neodgovorno držati dijete u boravku (mislim tu na organizaciju boravka) a da ne napiše zadaću. Dijete je mrtvo umorno kad dođe doma i učenje nakon 17 sati nema nikakvog smisla (a škola počinje u 8, ne računajući doručak koji imaju boravkaši i neki moraju već u 7 biti u školi).

Bilo je dobro zamišljeno. Eh, sad, neodgovornih roditelja i zapuštene djece uvijek se nađe - s boravkom i bez njega. Ima puno djece kojima je boravak spas, jer doma im nema tko dati ni toplu hranu, a kamo li nadzirati pisanje zadaća i baviti se njima. Čuvalište - 0 bodova! A da prostiš, u razredu mog mlađeg sina ima djece čije su mame doma, a oni opet u boravku (i dobro da jesu - to su obitelji s velikim brojem djece itd itd da ne opisujem preveć nepotrebnih detalja). Ima svega... Nisu svi roditelji kao ekipa ovdje.

Da nema boravka, moja djeca imala bi plaćenu osobu koja bi o njima brinula - dala jesti, poigrala se s njima i brinula da napišu zadaće, kako bi na vrijeme stekli radne navike.

Moji su sad već veliki i od iduće godine bit će bez boravka (stariji sigurno, možda i mlađi ako ne bude boravka za treće razrede) ali bili smo zadovoljni i mi i djeca kako je to bilo osmišljeno.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.05.2010. at 11:31

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    u razredu mog mlađeg sina ima djece čije su mame doma, a oni opet u boravku (i dobro da jesu - to su obitelji s velikim brojem djece itd itd da ne opisujem preveć nepotrebnih detalja). Ima svega...
    ja radim od kuće.
    ali, da i ne radim uopće, mislim da bih dala dijete u boravak.
    i to opravdava činjenica da boravak nije čuvalište, nego učilište.
    ja poznajem gradivo (većinom) od prvoga do trećega razreda, ali ne znam metodologiju.
    pojma nemam kako bismo nas dvije (a kasnije i nas dvoje) napisali zadaće kada ja nemam to znanje.
    Posljednje uređivanje od apricot : 04.05.2010. at 11:51 Razlog: tipfeler

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Peterlin i Apri su sve napisale. Mima - sorry, ali ako možeš dijete pokupiti u 1, ne treba ti boravak. I tu je možda caka sa uštedama u školstvu- nađe se u razredu 15 boravkaša koji oidu doma u 13 h, u 15,30 dođe nekakva inspekcija i skuži da je učiteljica sama s 5ero djece i zaključi da u toj školi boravak ne treb.

Ne mogu si pomooći ne vući paralelu s vrtićem- ja u dva najbliža vrtiića nisam mogla dobiti mjesto za svoje dijezte (i vozim djecu već 7 godina u vrtić) da bi u tom istom vrtiću bila djeca koju bake ili tko već dovodi u 10 sati i odvosi doma u 12.

I da, boravak u školi je dobro organiziran. I on je osmišljen za djecu zaposkenih roditelja, s time da velika večina zaposlenih roditelja kod nas ima radno vrijeme od 8-16 h.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kako to misliš, ne treba mi? Kad su djeca gotova sa školom? Misliš da moje dijete može samo ići kući i biti kod kuće sat vremena samo? I u situacijama kad joj tate nema u gradu, misliš da može biti sama kod kuće dok ja ne dođem?
    Mi smo zaposleni roditelji, jedino jedno od nas nema radno vrijeme kao velika većina, i ne vidim nikakav razlog da dijete ne bude kod kuće sa roditeljem što ranije može, niti mi na taj način štetimo bilo kome (dapače).

A kad smo već kod vrtića, pa nije niti vrtić samo čuvalište. Vrtić služi i za socijalizaciju djece, a socijalizacija je potrebna i onoj djeci koja imaju bake.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali škola je ozbiljna ustanova/institucija i nema smisla šarati: jedan dan do 16, drugi do 13, treći do 14:15, a četvri do 17 h.
    tu postoji raspored i struktura.

naravno da vam treba boravak jer nije vam svaki dan moguće podići dijete u 13, ali neki red se treba znati.
    boravak nije samo nužno zlo.

tamo rade učiteljice jednakoga znanja i obrazovanja kao i one prije podne.
    i nemamo pravo narušavati njihov rad odvodeći djecu kada nam se prohtije.
    jer i one rade pripreme i upisuju svoje nastavne sate.
    Posljednje uređivanje od apricot : 04.05.2010. at 12:07 Razlog: tipfeler

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Točno, boravak nije nužno zlo. I djeca tamo isto uče, pišu zadaće i sl. Imaju svoje ormariće, pa ne noste knjige niti bilježnice doma. Ako nekome treb čuvanje djece, može uzeti ženu/penzionerku/ stuedenticu da mu to isto dijete pričuva. dnevni boravaki ipak ima drugu svrhu a ne baby sitting

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A što je sa djecom koja ne idu u boravak? Boravak nije obavezan, u njemu se dakle ne može učiti niti raditi ništa što nije u redovitom programu škole, niti se od djece koja idu u boravak može očekivati više znanja ili bolje napisana zadaća nego kod onog koji ne ide. Raspored i struktura su ok i nije ih nikakav problem poštivati - još bolje ako su poznati. Nisam niti mislila dizati dijete u 13:08 jer mi je tada došao vlak.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dnevni boravak ima za svrhu baby sitting, jer nitko od vas ne bi slao dijete u boravak da ne radi i da je doma
    Prema tome - boravak jest mjesto na koje djeca idu zato da budu čuvana i zbrinuta.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u boravku se obrađuje gradivo koje se radilo u redovnoj nastavi.
    tako da djeca koja ne idu u boravak nisu zakinuta ni po čemu.
    ali, i za vrijeme boravka sat traje 45 minuta.

molim moderatoricu da splita topic

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa tako ne bi bila zakinuta niti djeca niti boravak niti učiteljice niti druga djeca da dijete u boravku sjedi jedan sat a ne dva sata.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, prepisati ću što piše u Programu javnih potreba OŠ

Produženi boravak neobavezni je oblik neposrednoga odgojno-obrazovnog rada koji se provodi izvan redovite nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdrastvene i socijalne vrijednosti. Dnevno trajanje produženog boravka je od 12-17h

U organiziranome odgojno-obrazovnom radu, učenici, pod vodstvom učitelja, izrađuju domaće zadaće, samostalno uče i izrađuju ostale zadatke. Ovaj je rad usuglašen s nastavnim programom a metode rada učitelja i učenika u odgojno-obrazovnom radu identične su metodama rada redovite nastave

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dnevni boravak ima za svrhu baby sitting, jer nitko od vas ne bi slao dijete u boravak da ne radi i da je doma
    Prema tome - boravak jest mjesto na koje djeca idu zato da budu čuvana i zbrinuta.
    to ti ne bi išlo jer škole nisu registrirane za takvu vrstu djelatnosti

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U dnevnom boravku također postoji raspored:
    1. ručak
    2. slobodno vrijeme za igru
    3. rješavanje zadaće
    4. opet slobodno vrijeme

S time da kod nas učiteljice nastoje svaki dan biti s djecom i vani

Da je dnevni boravak baby sitting, ne bi ga držale učiteljice sa završenom učiteljskom akademijom, nego gotovo pa bilo tko

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ja sam negdje na pola puta u razmišljanju između ove dvije struje. Naime, boravak će nam biti nužan, za tetu čuvalicu nemamo novaca. Muž radi 7-15, ja (okvirno) jedan dan 8-13, drugi 14-19. Ali dijete mi ima preporuku da ne bude u boravku cijeli dan svaki dan, i što sad? Ok, to je iznimka za koju se nadam da ćemo imati razumijevanja od učiteljice iz boravka, odnosno nadam se da ću je moći podignuti svaki drugi dan poslije ručka, a prije pisanja zadaća.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pobježe mi post. Dakle, imam dijete koje ima preporuku da ne bude u boravku cijeli dan i svaki dan. I što ću sad? Za tetu čuvalicu nemamo novaca, MM radi od 7 do 15 (doma je u 15.45), ja jedan dan ujutro (do 13.30, drugi popodne). Mogu se jedino nadati da će učiteljica iz boravka imati razmijevanja za odlazak prije pisanja zadaća svaki drugi dan .

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sorry, nisam vidjela da je prvi post ipak opstao.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje dijete ima gdje biti nakon nastave (kod bake), ali ide u boravak jer zelim da tamo napise zadacu (pod nadzorom uciteljice) i obavi sve sto bi inace imala obvezu kod kuce, i da doma bude slobodna za igru.
    ne zelim baku opterecivati sa vodjenjem brige o zadacama, natezanjem s djetetom oko pisanja iste... itd

u boravku napise zadacu, uciteljica iskontrolira, i jos imaju vremena poigrati se, naskakati, druziti... itd.
    nije mi se niti jednom pozalila da ne bi isla u boravak

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Pobježe mi post. Dakle, imam dijete koje ima preporuku da ne bude u boravku cijeli dan i svaki dan. I što ću sad? Za tetu čuvalicu nemamo novaca, MM radi od 7 do 15 (doma je u 15.45), ja jedan dan ujutro (do 13.30, drugi popodne). Mogu se jedino nadati da će učiteljica iz boravka imati razmijevanja za odlazak prije pisanja zadaća svaki drugi dan .
    čokolado, poznajem jedno dijete koje ima asistenta u nastavi budući da ne može održati pažnju i jako je zaigrano.
    ono ide kući odmah poslije ručka jer je takva preporuka.
    i tu nema nikakvih problema.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    to ti ne bi išlo jer škole nisu registrirane za takvu vrstu djelatnosti
    no@ roditelji šalju djecu u boravak zato što nema tko biti doma sa djetetom. Zato da dijete bude zbrinuto, čuvano, i na sigurnom. Da su doma velika većina roditelja ne bi slala dijete u boravak. Dakle, ne šalju ih zato da stručna učiteljica sa njima piše zadaću, dijete bi i doma napisalo zadaću da ima tko sa njim biti. U tom smislu boravak jest baby sitting, pri čemu sam taj izraz upotrijebila naravno ironično jer ga je netko već gore spomenuo.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, prepisati ću što piše u Programu javnih potreba OŠ

Produženi boravak neobavezni je oblik neposrednoga odgojno-obrazovnog rada koji se provodi izvan redovite nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdrastvene i socijalne vrijednosti. Dnevno trajanje produženog boravka je od 12-17h

U organiziranome odgojno-obrazovnom radu, učenici, pod vodstvom učitelja, izrađuju domaće zadaće, samostalno uče i izrađuju ostale zadatke. Ovaj je rad usuglašen s nastavnim programom a metode rada učitelja i učenika u odgojno-obrazovnom radu identične su metodama rada redovite nastave
    zaboldano se odnosi na rad učiteljica (tj to je radno vrijeme učiteljica u boravku, znači ne bi smjelo biti spajanja razreda u dežurstvu (koje obično traje od 15.30-17). nebulozno je inzistirati da djeca moraju biti u školi do 17h

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čokolada, kod nas je dio sada bilo jako fleksibilno s dnevnim boravkom. Isto kao i u drugim školama, gdje, kako vidim, sve i dalje ostaje nepromijenjeno. Kod nas u školi od jeseni nastupa novo pravilo, i vidjeti ćemo kako će to izgledati u praksi.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

no@ roditelji šalju djecu u boravak zato što nema tko biti doma sa djetetom. Zato da dijete bude zbrinuto, čuvano, i na sigurnom. Da su doma velika većina roditelja ne bi slala dijete u boravak. Dakle, ne šalju ih zato da stručna učiteljica sa njima piše zadaću, dijete bi i doma napisalo zadaću da ima tko sa njim biti. U tom smislu boravak jest baby sitting, pri čemu sam taj izraz upotrijebila naravno ironično jer ga je netko već gore spomenuo.
    znam da je ironično, no ta rečenica nekako sažima uzroke svih nesporazuma oko PB. Pitanje je s jedne strane je li djelokrug rada škole zbrinjavanje djece odnosno jesu li učiteljice tek "čuvalice".
    S druge strane mislim da bi škole trebale razmišljati praktično (da ne kažem tržišno) i pratiti potrebe roditelja

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

znam da je ironično, no ta rečenica nekako sažima uzroke svih nesporazuma oko PB. Pitanje je s jedne strane je li djelokrug rada škole zbrinjavanje djece odnosno jesu li učiteljice tek "čuvalice".
    S druge strane mislim da bi škole trebale razmišljati praktično (da ne kažem tržišno) i pratiti potrebe roditelja
    A možda bi trebale pratiti i potrebe djece? Da ne borave u ustanovi 9-9,5 sati , ako za to baš nema nužne potrebe?
    Nekako mislim da većina sedmogodišnjaka ne treba imati isplaniranu svaku sekundu dugog radnog dana , a možda bi i druženje sa obitelji bilo dobro ubaciti u raspored ?
    A ako već žele ponuditi dodatne programe u vrijeme boravka neka ih ponude na drugačiji način, maštovitije , individualnije...
    Moja baka je bila učiteljica i nikad nije u razgovoru spomenula da joj smeta što se (tada) u boravku samo pisala zadaća i čuvaju djeca do dolaska roditelja...Bila su to druga vremena.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

no@ ja imam u obitelji nekoliko odgajateljica u vrtiću, i na riječ "čuvalice" diže im se kosa na glavi.
    vrtić je naime isto tako i odgojna ustanova, ali kao i kod db primarni prvi i osnovni razlog najveće većine roditelja koji šalju djecu u vrtić/db jest taj što nisu kod kuće i što djeca ne mogu biti sama, moraju biti na sigurnom, čuvana, pod nadzorom.
    To što je djeci vrijeme provedeno u ovim ustanovama ispunjeno stručnim sadržajima pod stručnim vodstvom je nešto radi čega svi možemo biti sretni i presretni.

mislim da bi škole trebale razmišljati praktično (da ne kažem tržišno) i pratiti potrebe roditelja
    a ovo mogu potpisati i upravo o tome i govorim - s tim da bih dodala: potrebe djece i roditelja.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •