Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Cuvanje trudnoce

sanja_b

Početno Cuvanje trudnoce

Da li je netko upucen kako to sad ide s bolovanjima kad si na cuvanju trudnoce. Ja sam proslu trudnocu bila od cetvrtog mjeseca trudnoce i svaki mjesec sam isla sa papirom koji mi je napisao doktor u Vinogradskoj kod svog opce prakse i on mi je pisao bolovanje, a cula sam da to vise ne ide tak, pa me zanima kak ide? Hvala!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ja sam na očuvanju trudnoće od 6 tjedna (sada sam u 9) .Meni je doktorica otvorila očuvanje na 90 dana (to je po zakonu maksimalno što ti može dati) , nakon toga moraš ići na komisiju da ti dopuste produženje bolovanja.

Kira

Početno

Može jedno pitanje vezano za temu:
    Ako ja idem na čuvanje trudnoće 78 dana prije onog zakonskog roka kad počinje porodiljni (45 dana prije termina) da li moram ići na komisiju?

Ne znam da li sam dobro objasnila. Možda je malo glupo pitanje, ali kakvi su naši zakoni ne bi me čudilo da postoji neka nelogična caka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam išla na komisiju nakon tri mjeseca bolovanja i onda su mi produžili do onoga dana kada mi počinje porodiljni (40 dana prije termina).

Svaki mjesec za vrijeme bolovanja išla sam po doznake kod svog liječnika opće prakse, jedan primjerak nosim u HZZO i jedan u firmu. Sve sam to napravila pred kraj mjeseca (negdje oko 25.). Za vrijeme porodiljnog više ne trebaš doznake, već ti se 6 mjeseci isplaćuje porodiljna naknada preko HP banke.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Kira prvotno napisa
    Možda je malo glupo pitanje, ali kakvi su naši zakoni ne bi me čudilo da postoji neka nelogična caka.
    ... ima jedna caka :wink: ... spominješ 78 dana, znači da tebi treba dijagnoza za koju se dobiva 90 dana bolovanja (to ti zna dr. opće ili ginekolog, ovisno o tome tko ti određuje dijagnozu za bolovanje, a imaš i na stranici NN) ... npr.šifra 0.20 je krvarenje u trudnoći (tako nekako) i za tu dijagnozu se odobrava 60 dana bolovanja ...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoji taj popis i negdje na webu.

Ninočka

Početno

Evo , i ja sam na čuvanju trudoće od 1.6. (termin je 25.10.), ali doktorica opće prakse mi je dala bolovanje za 60 dana. Rekla mi je da nakon toga moram na komisiju, pa se baš spremam sada otići tamo. Za komisiju treba što noviji nalaz ginekologa i neki papiri od doktorice opće prakse. Čula sam da je za trudnice komisija zapravo formalnost, oni te papire potvrde i moguće je da vam netko od obitelji to odnese, pošto bi trebale mirovati. Poslije se ta potvrda od komisije opet nosi doktorici opće prakse (Živjela birokracija! ), koja napiše mjesečne doznake za bolovanje, koje idu jedna u firmu i jedna u HZZO, do porodiljnog...
    Sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Točno kao što je napisala Ninočka. Meni su prošli put na komisiji rekli da sljedeći put dođe MM da se ja ne mučim po vrućini.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj 007 prvotno napisa
    ... spominješ 78 dana, znači da tebi treba dijagnoza za koju se dobiva 90 dana bolovanja (to ti zna dr. opće ili ginekolog, ovisno o tome tko ti određuje dijagnozu za bolovanje, a imaš i na stranici NN) ... npr.šifra 0.20 je krvarenje u trudnoći (tako nekako) i za tu dijagnozu se odobrava 60 dana bolovanja ...
    Da li se kod računanja bolovanja (kompl.) isto uzimaju "kalendarski dani" (znači uključujući vikende, praznike i ostale neradne dane) kao i kod računanja onih 45, tj 28 dana porodiljnog ili se uzimaju samo radni dani?

Ako sam dobro shvatila, ŠIFRU bolovanja piše dr. opće prakse na temelju preporuke koju napiše ginekolog, zar ne?
    E pa ako dijagnoza gin. glasi "maternica kontrahirana-mirovanje" što to zapravo znači? Koja je to šifra (našla sam na webu popis, ali nigdje nisam mogla naći tu dijagnozu pa sad ne znam kaj će mi napisati i koliko ću dana dobiti...)? Ima li netko sličnih iskustava?

:/

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ne znam baš u što to spada, ali sigurno zna doktorica...

Sad još nisam na komplikacijama pa ne znam što će mi pisat.
    U prvoj trudnoći mi je otvoreno bolovanje zbog povraćanja, imala šifru 021,1 i pisalo je hipermereza.
    Nakon mjesec dana mi je gin. promjenio šifru u 034.3. - pisalo da sam otvorena.
    Na komisiju sam išla 90 dana nakon otvaranja bolovanja, računaju se i vikendi, praznici... baš 90 dana. Ako je komisiji neradni dan na tvoj 90 dan bolovanja, odi prije, ja sam ustvari na komisiju išla par dana prije isteka 90 dana. Komisija mi je dala bolovanje do porodiljnog (45 dana prije termina)
    Šifra se može promijeniti, a ako se i ne promjeni i moraš nakon 60 dana na komisiju, ne brini, nikad nijednoj trudnici nisu odbili bolovanje...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Joj, kak je to bezveze sa računanjem tih kalendarskih dana! Ali nema veze... moram se sad naviknuti na takve stvari..

Da, to "povraćanje" sam našla i za to se daje najviše- znači 90 dana, koliko si ti i dobila... Ma meni će biti dovoljno i tih 60 jer mi treba za 3 tjedna u 11. i 3 tjedna u 12 mjesecu i onda poslije Božića mogu otvoriti porodiljni. Zato i pitam, jer možda ne bi trebala na ti komisiju.. nije da me strah da će mi odbiti nego bih naravno htjela proći sa što manje papirologije i hodočašćenja doktorima Eh, mi trudnice!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da li ginekolozi kompliciraju s davanjem bolovanja? Ja sam, naime u 7. tjednu trudnoće. Imam mučnine (klasika) i vrtoglavice. Kod mene je problem što radim na managerskoj poziciji, non-stop sam s klijentima, moram puno putovati i imam velike ovlasti, pa sam pod nevjerojatnim stresom. Često usred sastanka moram ići na WC, itd. E sada, meni je ovo prva trudnoća, a kroz 4 mjeseca ću proslaviti 34. rođendan. Bojim se za dijete, jer nisam mogla zatrudnjeti 2 godine (toliko smo naime pokušavali). Što mi je činiti? Unatoč velikoj plaći i poslovnoj karijeri, uzela bi bolovanje, jer dijete mi je najbitnije. Jel to moguće?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni na svakom pregledu gin postavi pitanje da li želim bolovanje. Isto tako i dr opće prakse. Sada ću ga tek uzeti, ali zato što moj posao nije toliko stresan. Ti daj sve od sebe da ti daju bolovanje. Nisam sigurna da li stres može štetiti trudnoći, ali šteti tebi. A tebi treba tvoj mir i energija. Posao će preživjeti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

frogy, još nisam čula da neki ginekolog neće trudnici dati bolovanje, čak i ako ne postoje indikacije. svi se oni na taj način ograđuju ukoliko, ne daj bože, dođe do bilo kakvih komplikacija. dovoljno je da kažeš da ti je posao stresan, mada su i godine dovoljan razlog, s obzirom na prvu trudnoću.
    ja inače idem kod privatnog ginekologa i na bolovanju sam od 1. dana trudnoće, prva mi je trudnoća i uskoro ću napuniti 33.
    samo ti ostani doma, stres na poslu stvarno je zadnja stvar koju trebaš, uostalom iskoristi ovo razdoblje da odmaraš i uživaš, a ako ne želiš totalno izgubiti kontakt s poslom, još uvijek postoji notebook i RAS pristup.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja bi isto rekla- idi doktoru neka ti da bolovanje. Ako tebi na poslu nije lijepo, ako je stresan, imaš mučnine... zašto da se patiš... Lijepo budi doma i uživaj u trudnoći... a sve ostalo na stranu...

U prvoj trudnoći sam odmah iskoristila godišnji i otišla na bolovanje, sad sam malo radila zbog prosjeka plaće, isto iskoristila godišnji, pa na bolovanje...
    Moram priznati da se doma puno bolje osjećam, i prvi i drugi put su mi se mučnine odmah smanjile, gotovo nestale čim sam prestala raditi -duže spavam, bolje se hranim, više odmaram, nikud ne jurim i ne živciram se...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Eto, nisam ni stigla ići k ginekologu po bolovanje, jer sam prošli tjedan završila u bolnici. Prokrvarila sam, tako da su me odmah stavili na infuziju i ostavili 5 dana u bolnici. Sada moram mirovati i piti dabrostone. Uz ostalo, vele da je krvarenje mogao uzrokovati i stres, jer sam se zadnjih dana prije bolnice nevjerojatno nervirala zbog posla. I jurila okolo...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •