Bez ovoga nema kod mene vece sofre:
Skuhati 1 litar mlijeka sa 2dcl ulja i grumencic putera, pa skinuti sa vatre i u to umijesati 375 gr psenicnog griza ( bolji je krupniji, onaj nas sa plavom trakom i djecijom glavicom na ambalazi).
Kad se ohladi u to dodati 6 ulupanih jaja, 0,5 kg domace pavlake ( ili najbolje zamjene za to), 0,5 kg mladog sira i 1 prasak za pecivo. Ja dodam i 2-3 kasike kukuruzna brasna.
Na dno tepsije staviti jufku da prelazi preko ivice. istresti napravljenu smjesu i onda preko staviti gornju jufku izrezanu po mjeri tepsije. Donju jufku koja viri preko ivica izrezati preko ruba tepsije i lijepo sloziti preko gornje jufke na faltne
Peci na 200 c 40- 50 min.
Ja ovo pravim sa domacim sastojcima. Maksuz kupim domace mlijeko, i kajmak( pavlaku) i sir i bude tako dobra da nikad ne prestanes da je pravis za sebe.
_________________