Napisala sam kilometarski post i onda ga izgubila...
Anči je dobro opisala ovo s tatama. Ja sam još htjela i naglasiti da se smjernice čine malo preisključive.
Vjerojatno nisam previše razmišljala o zajedničkom spavanju kad su dečki bili mali jer do 6 mjeseci nikako nisam uspijevala dojiti ležečki, pa to nije bila tako velika prednost. MM je kod nas bio taj koji je spavao uz kinderbet koji je bio kraj kreveta (stranica se ne spušta) i zbog mog carskog dodavao i prvog (još i radio dodatnu bočicu nakon dojenja) i drugog sina na dojenje. A to je sa starijim bilo bar 3-4 puta noću, do 9 mjeseci. Mlađi sin (2 g.) spava i sad s nama u sobi (često i krevetu) a stariji je do 2.5 godine a da nije stigao braco bi i duže. Ovako smo se bojali da će ga beba buditi, ali bio je sasvim drukčiji od prvog - vjerojatno je dio zasluge i u hranjenju na zahtjev a ne na sat zbog čega smo i formulu mogli izbaciti negdje s 2 mjeseca.
Ja bi bila najsretnija i najmirnija da mi obojca spavaju samnom u sobi - mi spavamo s otvorenim vratima da starijeg sina čujemo ako se slučajno probudi. Iako je odmah kod nas ako nešto treba.
Stray, hvala na linku, tek sam ga sad pročitala jer sam mislila da je u njemu samo upute za zajedničko spavanje, ali ono u zadnjem poglavlju posta, mislim zbilja je :shock: Iako je veći dio moje generacije (šezdesete) bio tako tretiran
Svatko svojoj djeci želi najbolje, ali birajući put do toga rukovodimo se i podacima koje dobijemo od drugih. 99. godine smatralo se opasnim spavati u istom krevetu, u rodilištu i kod pedijatra se upućivalo hraniti nakon 1. mjeseca svaka 4 sata, da ne govorim o treniranju spavanja, pa imam potrebu ovdje kopirati nešto što sam našla na Strayinom linku pa dalje na SIDS:

Especially in the first six months, avoid sleep trainers who advise you to let your baby "cry it out." Only you know what "it" is and how to respond appropriately to your baby. The first SIDS baby in my practice awakened frequently. Her mother responded intuitively to her and nursed her back to sleep. When that baby was four months of age, a friend warned this mother that she was "spoiling that baby and that she should let her cry it out." That night her cries went unanswered – permanently. While there is no scientific evidence that sleep-training causes SIDS, the memory of my first SIDS patients has made me wary of the hard-line approach to getting babies to sleep through the night.

A što se tiče gnijezda, ja sad više ne mogu vidjeti tu sliku na postu, ali se sjećam da mi se činilo da djetetu nosić može doći (ako se okrene na trbuh pa čak i na bok) u kut koji čine podloga i ograda gnijezda, a na slici je sve djelovalo jako mekano. Zato usporedba s nosom u jastuku. Ja se nisam usudila staviti ni spužve na ogradu od kinderbeta. Dečki su spavali (mlađi i sad) u vrećama, sa dekicom preko vreće kad je zima. Prve mjesece su bili u klasičnom, ali pamučnom jastuku (moja mama sačuvala moje!) i frotirskoj laganoj vreći po vrućini. Ništa za pokrivanje nije ostajalo na njima duže od 5 budnih sekundi.