Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: Sad ću te namlatit'!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

eh bas mi je drago sto nadjoh ovaj topic, lijepo sam se nasmijala...
    ali me to podsjeti na jedan drugi topic sto je rozagroza otvorila nekidan, gdje ide granica saljenja sa svojim djetetom...
    mene takvo negativno izrazavanje ljubavi smeta, ali vjerojatno me ne bi toliko smetalo da nisam dobila distancu od jezika selidbom iz hrvatske...
    takav govor je relativno svakidasnji u hrvatskoj, bez da se razmislja previse o sadrzaju...veliki je sok kad se krene uciti svedski na primjer, da jedva da
    ima pristojnih psovki; naravno da postoje pogrdne rijeci za spolne organe, ali su ograniceni brojem i nisu dio svakodnevnog govora...
    uglavnom, kad pokusam prevest dio hrvatskih milih izraza djeci na svedski, to je absolutno neprihvatljivo za komunikaciju, i tu su mi se negdje otvorile oci,zasto je
    prihvatljivo hrvatskoj djeci?!

no ja ne zelim moralizirati, govor i nacim komuniciranja je kulturoloski, ali da se cesto smrznem od izraza kad mi se obracaju djeci kad dodjemo u hrvatsku,
    smrznem se... jedino sto mogu napraviti je da sama mislim na to kako se obracam drugima; ako me nesto bas jako zagrebe za usi, znam prokomentirati, vise
    dobronamjerno napomenuti nego bilo sto drugo, ali mi se cini nepravedno prema klincima sutjeti..

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa Vidi poruku
    govor i nacim komuniciranja je kulturoloski, ali da se cesto smrznem od izraza kad mi se obracaju djeci kad dodjemo u hrvatsku,
    smrznem se...

To ti stvarno vjerujem, ja mislim da nema zemlje na kugli zemaljskoj koja ima ovako bogat riječnik, što pogrdnih izraza, što psovki.
    I stvarno, tek kad ih ideš nekom strancu prevest, stvarno ispadne totalno glupo, nepojmivo, nenormalno...

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja mislim da se ne treba previše bojati da dijete nešto krivo (doslovno) ne interpretira. Ako se to baš desi, dat će to do znanja, roditelj će mu objasniti da je to samo izraz i ide se dalje bez traume.

ALI, zaista je za zamisliti se koliko nam je jezik prepun nasilja i koliko se to nasilje provlači kroz obično tepanje, pjesmice i sl. Vjerujem da na taj način nasilje tiho živi u našoj kulturi i onda kad se službeno zauzimamo za nenasilje. Zato pozdravljam razmišljenje o tim izrazima.

Malo odmičem s teme, ali jeste li primjetili kako imamo puno dječjih pjesmica u kojima se nasilje tolerira, odnosno smatra sastavnim dijelom svakodnevice. Tako imamo Bimba koji se s nekim pobio; Darka Indijanca i tatu kauboja (možda ja tu nešto krivo shvaćam, ali ne znam o čem drugom ta pjesma pjeva, ako ne o nasilju)... pa Klinci s ribnjaka pjevaju kako 'manje boli kad te brat nalupa' umijesto mame... Da stvar bude bolja, sve redom su jako vesele, pjevne, plesne pjesmice.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne pratim klince s ribnjaka, ali ovo da manje boli ako te brat nalupa...hm...
    slazem se da bude inflacija u izrazima kad ih se cesto upotrebljava, ali kad se malo sjedne i razmisli o rijecima, nije bas lijepo...
    cesto cujem kako se djeci obraca s 'budalo', 'glupane' cisto iz automatike, bez da je dijeto nesto ruzno ili lose napravilo (nije da ni onda zasluze takve nazive...), u svakom slucaju jako ruzno zvuci...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •