Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Posvojenje u Kambodzi

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno Posvojenje u Kambodzi

Pozdrav svima. Moj muz i ja zelimo da posvojimo dijete,ali imamo malo specificnu situaciju i brdo pitanja.
    Mi smo trenutno u pocetnoj fazi,jos uvijek samo razgovaramo o mogucnosti i jos uvijek nismo pokrenuli nikakav proces.Dakle jos uvijek teoretiziramo i prikupljamo informacije.
    Mi smo 12 godina u braku,oboje imamo 32 g. i bioloskog sina (kako ovo zvuci) koji ce ove godine napuniti 12 godina. Mi smo i psihicki i fizicki sposobni imati jos svoje djece,ali smo se odlucili za posvojenje, jer ovdje gdje zivimo,nevjerovatno je u kakvom siromastvu ljudi zive i koliki je broj djece koja zive u sirotistima u najjadnijim uvjetima. U mogucnosti smo pruziti jednom takvom djetetu dom i normalan zivot i to je bio jedan od glavnih razloga sto smo poceli razmatrati ovu ideju.Pored toga mi smo zaista spremni na jos jedno malo bice,bilo ono rodjeno od nase ljubavi ili primljeno u nas zivot na drugi nacin,nije vazno.
    Nas smo troje drzavljani BiH i Hrvatske,rodjeni i zivjeli u BiH. Zadnjih dvije godine zivimo u Kambodzi,gdje muz privremeno ima posao.Nakon zavrsenog posla,vracamo se kuci u BiH.
    Zainteresirali smo se za posvojenje,ali nemamo ideje odakle bi poceli.Nasa prvobitna ideja je bila da posvojimo dijete iz BiH,ali kako sam cula to je ''Sizifov posao''.Mnogo se ceka i nije izvjesno da porodica na kraju uopce dobije dijete.
    Vidjela sam da je porodica uspjela posvojiti djevojcicu iz Etiopije,pa smo mislili da bi mozda i mi uspjeli usvojiti dijete iz Kambodze.Ovim putem im cestitamo
    Ovo ljeto dolazimo kuci u BiH na odmor i mislili smo da bi mozda mogli da prikupimo papire ( sve sto nam treba,da imamo ako pokrenemo proces ovdje).

Da li,posto trenutno zivimo ovdje,mozemo da napravimo ''home study'' ( ne znam kako se to kod nas zove) i ljekarsko ovdje,u Kambodzi ili bas cijeli proces procjene mora se odvijati u BiH i od naseg centra za soc. ili ko je vec nadlezan?

Nemamo bas mnogo vremena na raspolaganju kad dodjemo na godisnji,pa se plasim da bi se morali opet vracati po ostatak dokumentacije,a to bi bili skoro nemoguce prije sljedeceg godsnjeg.
    Vjerojatno cu imati jos pitanja,ali evo sad ovoliko. Ujedno ovaj bi se post mogao smatrati nasom prvom pisanom rijecju na ovu temu,pa bi bili zahvalni za bilo kakvu informaciju,cak i nevezano za pitanja koja sam postavila. Puno pozdrava i srece svima ,M.

eva71 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nemam iskustva, ovo je samo sto sam citala lijevo desno po web-u.

Kako bi posvojili u Kambodzi mozete imati jedno dijete, vase godine odgovaraju, a dohodak Vam mora biti barem 1500 € po supruzniku, s obzirom da imate dijete, vise od 3000 € mjesecno. Kad se radi o inernacionalnom posvojenju molba mora biti predana posredstvom neke institucije, npr. nase ambasade u Kambodzi. Vi medutim zivite u K., te je moguce da vas u slucaju posvojenja ne tretiraju kao strance, nego kao stanovnike K. (trebate se lokalno raspitati). Tada obradu mozete napraviti tamo. Ali i hrvatska obrada bi trebala biti vazeca (ali nije sigurno).

Procitala sam da nema puno beba i ne znam da li Vi imate ideju o starosti djeteta koje zelite usvojiti. Izgleda da momentalno nije moguce poslati nove zamolbe u K. do 2011 (http://www.cambodiaadoptionconnectio...011reopening-1), pa se trebate raspitati da li to vrijedi i za vas ako tamo zivite.

Najbolje da se obratite nasoj ambasadi (http://un.mvp.hr/?mh=145&mv=815&dmid=106#pocdrz) za konkretna pitanja u vezi kambodzijskog centra za posvojenje i modaliteta kako dobiti hrvatske papire nakon sto posvojite.

Sretno!

eva71 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

PS. Najbolje direktno nazovi. Nema boljeg do informacija iz prve ruke.. :

Cambodia’s Adoption Authority
    No. 788, Preah Monivong Blvd.,
    Sangkat Boeung Trabek,
    Phnom Penh, Cambodia
    Tel: 855-23-725-191or 725-891

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Evo i mene da se ubacim. Iz mog iskustva u međunarodnom posvojenju ( mi smo posvojili djevojčicu iz Etiopije) mislim da će vam biti lakše posvojiti dijete kada ste već tamo i da za vas vjerojatno ne vrijede uvijeti kao i za posvajanja "iz vana". Trebate se javiti nekoj njihovoj nadležnoj službi jer budući da ste tamo ne treba vam posrednik. Ono što morate obavezno odraditi je obrada u centru za soc. skrb jer ste ipak državljani HR/BiH te će vam to biti ovavezno za priznanje strane sudske odluke. To vam je osnova da se možete upisati kao roditelji i kod nas. U svakom slučaju, puuuuuno sreće!

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Hvala vam mnogo na odgovorima. Konacno imamo neke smjernice!
    Sto se tice uvjeta koje si navela ,Eva71 ,mi ispunjavamo sve.Sutra bi trebali da se nadjemo sa ljudima koji vec imaju usvojeno dijete iz Kambodze i rade sa sirotistima,pa se nadam informacijama iz ''prve ruke''.Predpostavljam da ce nam oni znati reci kakva je situacija na terenu, i kako i sta dalje. Jos jednom mnogo hvala za adresu ureda i ostale informacije! Javim se sa novim informacijama,ako nekoga bude interesiralo

eva71 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Zelim Vam puno uspjeha!

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Hvala Eva,takodje i vama!

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Draga Mikice, mi smo hrvatski državljani, živimo u Zagrebu i prije 1,5 godine posvojili smo djevojčicu iz Kambodže. Ako Vam je i dalje potrbna pomoć, rado ćemo s Vama podijeliti naša iskustva.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pozdrav SnowWhite! Mislim da sam ja ovdje i cula za vas. Cak mislim da imamo i zajednicke poznanike Puno hvala na odgovoru i ponudjenoj pomoci. Trenutno su stopirana posvojenja u Kambodzi do marta 2011,tako da smo mi odlucili za to vrijeme malo ohladiti glave i polako prikupiti dokumente. Bicu slobodna da se javim u buducnosti,ako bude bilo pitanja (a bice sigurno .Puno pozdrava,jos jednom veliko hvala i sve najbolje iz PP.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj SnowWhite prvotno napisa Vidi poruku
    Draga Mikice, mi smo hrvatski državljani, živimo u Zagrebu i prije 1,5 godine posvojili smo djevojčicu iz Kambodže. Ako Vam je i dalje potrbna pomoć, rado ćemo s Vama podijeliti naša iskustva.
    Opet pozdrav! SnowWhite,htjela sam da Vam posaljem privatnu poruku,ali nekako ne vidim da postoji opcija. Imam par pitanja,pa cu napisati ovdje,mozda nekome u buducnosti bude od koristi.
    Moja porodica i ja putujemo nazad kuci na praznike za tocno mjesec dana. Mislila sam ,dok sam tamo, da pribavim sve sto mi je potrebno od dokumenata,da bi imali sve kad proces posvojenja bude moguc u Kambodzi,posto se nakon toga kuci u BiH necemo vracati sigurno prije sljedece godine. Mozete li mi,bar otprilike,napisati odakle da krenem sa papirima kod nas,sta je sve vama trebalo i koliko vas je bar otprilike cijeli proces (izuzimajuci avionske karte,smjestaj i sve ostalo sto mi vec imamo posto zivimo ovdje). Preko koje ste agencije ili osoba ovdje isli? Koga ste kontaktirali u Phnom Penu? Mislite li da bi bilo ok,iako jos uvijek nema mogucnosti usvajanja,da kontaktiramo osobe ili institucije nadlezne za to? Kakva su vasa iskustva sa domacim ljudima koji su bili dio procesa? Pozdrav svima iz tople Kambodze p.s. ako nije problem,da li bi mi ostavili e-mail,da lakse kontaktiramo ?

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Draga Mikice, mi smo zatražili pomoć od američke agencije iz South Caroline - Carolina Hope Christian Adoption Agency (u međuvremenu su promijenili ime u Nightlight Christian Adoptions). Njihova mail adresa http://www.nightlight.org/. Ova agencija nudi mogućnost zastupanja i "ne-Amerikancima" (a i provjerila sam kod američkih vlasti da se radi o ozbiljnoj agenciji koja radi u skladu sa Haškim konvencijama). Od njih smo dobili popis svih dokumenta koji su potrebni da bi oni bili suglasni da se pokrene postupak. Bio je to mukotrpan posao jer oni rade u skladu sa američkim zakonima koji nisu baš slični našim. Osim toga bilo je i izazova kako uskladiti nadležnost - tko treba biti izdavatelj pojedinog dokumenta. Ali kad imate cilj, ne postoji problem koji se ne može riješiti ).
    Ono što je dobro je to da prizanju sve dokumente koji će Vam pripremiti Vaš centar za socijalnu skrb. I rekla bih, da je najbolje krenuti od toga da dobijete njihovu suglasnost da ste sposobni biti posvojitelji - to će biti pandan njihovom HomeStady-u. Naravno u međuvremenu morat ćete ponaći dobrog (povoljnog) sudskog tumača za engleski jezik jer ćete sve dokumente morati dati na prijevod.
    U nastavku je popis (i kratki opis) svih potrebnih dokumenata:
    The required documents are as follows:
    1. Promise Letters/Petition to Adopt (2 forms)
    Essentially this letter states that you are willing to provide a good and higher education to
    your child and that your adopted child will have all the rights as a biological child including
    the same inheritance. You will also include a statement that you will provide a positive
    exposure to the child’s Cambodian culture. Carolina Hope will provide this customized
    letter for you. You can modify the letter according to your unique family situation.
    2. Approval from your country
    3. Home study
    It should be about five (5) pages long. Attach the social worker’s license and the agency’s
    license. Be sure that the social worker includes a special section in the home study that
    addresses your mental/emotional health. The social worker may say, "Mr. Smith is free of
    any mental illnesses and is emotionally and psychologically capable of rearing a child."
    4. Birth Certificate
    Because you should not write on a vital statistic, just attach a statement to the birth
    certificate. "This is a true and accurate document, which has not been altered in any way."
    5. Marriage Certificate
    Because you should not write on a vital statistic, just attach a piece of paper stating, "This is
    a true and accurate document, which has not been altered in any way."
    6. Divorce Certificate (only if you are NOT remarried)
    Likewise, state that is a true and accurate copy on the original. If you are single and never
    married, submit a letter stating that you are single.
    7. Statement of Singleness (if applicable)
    You must state that you are a heterosexual.
    8. Medical Certificate
    Form provided.
    9. Psychological Report
    (Please have your home study provider or your doctor write a separate report.) A sample
    form is provided.
    10. Police Report
    This report can be from the local, provincial, or national authorities.
    11. Employment Letter
    This should be on your employer's letterhead and should state what is your position is, how
    much you make, how long you have been employed. If you are self-employed your
    accountant will need to write this up on his/her stationery.
    12. Financial Report
    A form is provided.
    13. Bank Letter
    This letter just states that you have an account with a certain bank and the amount you have
    in the bank. Because so many people have most of their money in mutual funds, it is not
    expected that you have much money in the bank.
    14. Passports
    Have a colored copy of the data page of your passport. Before you make a copy, be sure
    that you have signed your passport. Once copied onto paper, write on the paper, "This is a
    true and accurate copy, which has not been altered in any way." Then sign your name to the
    statement and have your signature notarized. Each spouse must obtain a passport, even if
    one spouse does not plan to travel. All copies must be in color.
    15. Guardianship Agreement (for singles only)
    Form provided.
    16. Post-Placement (2 letters)
    In this promise letter you state that you will send pictures and updated report about your
    child to the Cambodian authorities once a year until the child is 18 years old. Carolina
    Hope will provide this customized form for you.
    17. Agency Post-Placement Promise Letter (sample form provided)
    18. Letters of Reference (2)
    Your references will discuss your family values and character. The references should not be
    chosen from among your relatives.
    19. Photo page (form provided)
    Place multiple pictures on one or two pages; include pictures of the inside and outside of
    the home. Do not have children or pets in the pictures: just have pictures of you, the
    adoptive parents.
    20. Power of Attorney (for orphanage and orphanage director) (form provided)
    21. Power of Attorney (for non-traveling spouse) (form provided on request)
    22. Visa pictures: 6 sets
    These are 2x2 photos like you would have made for a visa application or passport.

Cijeli postupak prikupljanja dokumenta i dok nisu pronašli našu "Precious", trajao je oko 1,5 godinu.

Agencija nam je dala kontakt osobu (direktora sirotišta) koji nam je bio na usluzi i obavio sve što nam je bilo potrebno dok smo bili u Kambodži. Mi smo i sada u svakodnevnom kontaktu s njim.
    Nadamo se da ćemo i mi uskoro moći potražiti i "seku u Bodži".

P.S. Zamolila sam naše zajedničku poznanicu da Vam pošalje moj privatan mail.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Drage moje,
    čitam sve što pišete i ne znam što bih rekla osim svaka čast. Nadam se da će uspijeti u vašim nakanama da posvojite dijete koje želite. Radom u jednoj firmi u Zg svake smo godine donirali djecu u dječjem domu. Ja sam bila inicijator pa sam morla i odraditi taj posao, svaki put sa nekom drugom kolegicom. Nemam svoje djece osim nećaka koji je predmet mog obožavanja i zato mi je ovo čitati možda duplo teže nego vama.

Sječam se zgode donacije; dolazimo na kat gdje su djeca od 2-5 godina, i jedan maleni nas vidi iza stakla i zaleti se k meni obujmi mi noge i ne pušta me dalje. Tada sam shvatila da unatoč silnim stvarima koje smo im mi donijeli da oni žele samo malo ljubavi i da su spremni dati sve što imaju da bi je dobili na trenutak. I da je njihova jedina malo pažnje. Jedan drugi maleni je izmišljao priče samo da ostanemo što dulje uz njih. Sve se to odvijalo za BOžić koji je meni nakon tog iskustva bio sve samo ne sretan ...

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

SnowWhite, blago vama. A recite kakva su vam iskustva s vašom djevojčicom u našoj sredini? Jel ste primjetili neke poteškoće s time što je druge rase ili sl.? Ja bi vrlo rado posvojila iz Kambođe, ali još nisam na čisto kako bi u našoj, još relativno konzervativnoj sredini i ne naviknutoj na druge rase dijete bilo prihvaćeno, bi li imalo problema i ono što me najviše muči što kada dođe u pubertet pa se nema s kim identificirati u svojoj okolini. Nisam još načisto s razmišljanjima o tome pa bih voljela čuti i druge. Kakva su vaša razmišljanja na ovu temu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •