Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 172

Tema: Do koje granice društvo i obitelj prihvačaju šaljenje na račun vlastitog djeteta?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Do koje granice društvo i obitelj prihvačaju šaljenje na račun vlastitog djeteta?

Ne znam jesam li dobro sročila naslov, uglavnom...
    Kako smo teško došli do bebe i cijela obitelj je pomalo bila traumatizirana svim što se nama događalo, sada je naš sin postao njihov mali princ. Svi ga žele apsolutno razmaziti, i naravno ako plače više od 15 sekundi kad je netko s nama, odmah ga žele dignuti, odmah počinju i savjeti kako odgajati dijete, i naravno klasično: ma razmazite ga, on je naš mali princ itd.
    Ja dobijam fraze na takve izjave, jer zadnje što želim je razmaziti svoje dijete, i ako plače 15 sekundi, a znam da je sve u redu s njim i ništa mu ne fali, ne tangira me, i čekam da vidim što če se događati, moram ga upoznati i kad plače, zar ne?

Anyway...najviše me nekako zapeče za uho kad mi spočitaju što se šalim na račun svog sina tako da kroz razgovor rečem, Ma govno malo dosadan je ko proljev, jedva čekam da nađe ženu pa nju gnjavi...ili...kupit ču mu kučicu pa če skupa s Rozom letit van preko ljeta da mamai tata mogu spavat...itd...

Očito je naravno da se šalim, ali odmah u isti tren dobijem sa 5 različitih strana: Nemoj on je tetkino zlato, ili, nemoj tako pa to je bakin princ...ili ajme daaaaaaaj pa dobar ti je....itd

Kao da mislim ozbiljno i ja nisam svjesna dara koji nam je Bog dao...pa to me izludi nekad. Shvatila sam da se okolina jako loše nosi sa mojim šalama. Možda sam too much cinična, sarkastična, ne znam...meni se to uopče ne čini nešto prestrašno...i kad kao prigovorim da se šalim, nitko me ne čuje nego nastave: doči češ ti u bake lijepo na ljeto pa če te baka čuvat...ili Ma tetka če tebe ukrast od ove zločeste mame...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sve su to normalne reakcije i situacije.
    Možda bih se suzdržala od humora te vrste pred ljudima za koje unaprijed znam da ga neće dobro prihvatiti.
    Isto tako moram priznati da se ni meni ponekad nije svidio sarkazam mojih prijateljica prema njihovoj djeci (na način koji ti opisuješ), pa makar bio rečen u šaljivom tonu.
    Jednostavno, procijeni pred kim se možeš šaliti na taj način, pred kim ne. I na taj način (sa)čuvaj svoje živce.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Isti ti koji sad žele da dijete "razmaziš kao princa" će ti potpuno suprotne savjete davati kad dijete napuni 2-3 godine.

Jesper Juul je lijepo opisao fenomen koji se javlja u južnoslavenskih naroda: postavljanje djeteta na pijedestal prve dvije godine i nakon toga brzo "slamanje" grubom fizičkom silom i zastrašivanjem kada nakon te dobi njegovo ponašanje prestane biti slatko.
    Tako da, općenito, ne bih pretjerano obraćala na ono što kažu drugi, nego na ono što kaže tvoje srce.

Na drugu stranu, što se "razmazivanja" i odnošenja prema djetetu tiče- ja sam za svako slijedeće svoje imala sve izraženiji osjećaj da su to od rođenja male osobe koje zaslužuju da se poštuju njihove potrebe. Što uključuje i njihovu potrebu da budu u bliskom kontaktu sa mnom čak i kad nisu gladna, pokakana i pospana.
    Što se tiče govorenja "gluposti" djetetu, slično sam i ja radila s prvim djetetom. Kasnije sam si posvjestila da je to zapravo bilo kanaliziranje ogromne anksioznosti koju sam osjećala u prvim mjesecima, i da koliko god djela bila važnija od riječi, i riječi imaju neku težinu.

A za savjetodavce: ako žele da Špiro dobije najbolji (kraljevski) tretman, predlažem da tebi prepuste da ga dojiš i nosiš dok oni spremaju, kuhaju, peglaju i peru suđe umjesto tebe.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

n.grace, potpis.
    svi smo različiti, ja nisam svojoj maloj mogla reći ni "posranka jedna", sve su mi
    bile (i ostale) zvjezdice i ribice , što ne znači nimalo da ja više volim svoje dijete, nego ti svoje, no isto bi mi bilo čudno čuti takvo "tepanje".
    Hoću reći, ne čude me komentari koje primaš zbog toga, i ako ih ne želiš, možda da prestaneš s tom praksom pred njima?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma ne znam da osječam neku anksioznost, i nije da govorim neke teške rijeći.....možda sad kad promislim vidim da nekome može grubo zvučati da dijetetu rečem govno malo, ali logičnije bi mi bilo da to misle neki koji me ne poznaju, a bliski prijatelji i obitelj ipak znaju da je šala.

A možda sam ja opet previše u životu sa psima, pa sad ne znam tepati dijetetu po ljudski nego po pseči

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Razmišljam kako sam ja unatrag...
    pa rekla bih guzle-puzle, i ostale umilne umanjenice, pačiću, zlato, milo moje, sunce i ostale...a zapravo nisam ove druge, nekako -moš mi reć da ne to nebitno- al slutim, osjećam da sve izgovorene riječi nose i utiskju svoju poruku. Trudim se u životu koristiti što manje dvosmislenih poruka, sazkazma...naročito sada kad su mrvicu veći. To djecu jako zbunjuje. (doduše možda i zato što to izbjegavamo).
    A šta drugi o tome kažu...nemam pojma, ne brinem, ko bi sve zadovoljio

Jesam ti pomogla?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Imam ja i takve rečenice, povremeno, i onda nakon njih imam grižnju svijesti nakon svega što je moja kćer prošla i mi sa njom. A onda opet postanem ljuta na sebe , jel što si ja ne smijem dopustiti trenutke umora i tankih živaca?
    Od ostatak obitelji nitko nije do sada komentrao te moje izjave, vjerojatno sam blaža od tebe Roza u ironiji.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma nije da tražim pomoč nego više nekako volim vidjet kako drugi ljudi razmišljaju.
    Razumjela bih da je dijete veliko i shvača što mu govorim, al čak i tad ne vidim stvarno ništa loše u tome da mu rečem: dosadnjakoviću mali il tako nešto...ne znam, nisam pametna, možda ču provat to izbaciti, al što ču kad mu obožavam grickat guzu i govorit da je malo govance...

Pretpostavljam da sam danas zaslužila "pogled" kad sam se s njim igrala i rekla mu: Ma koji si ti, ja sam rodila lijepog momka, a ti si neka namrgođena škrpinica........stvarno se bio namrgodio!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Imam ja i takve rečenice, povremeno, i onda nakon njih imam grižnju svijesti nakon svega što je moja kćer prošla i mi sa njom. A onda opet postanem ljuta na sebe , jel što si ja ne smijem dopustiti trenutke umora i tankih živaca?
    Od ostatak obitelji nitko nije do sada komentrao te moje izjave, vjerojatno sam blaža od tebe Roza u ironiji.
    Ali ovo moje je iz dragosti, nije baš da ima veze sa živcima i umorom. A ljudi misle da sam ironična/sarkatična a ne kuže da ja to zapravo sve iz dragosti i šale. Mislim da ste me zapravo i vi krivo shvatile, kad se ne znam baš izraziti.
    Grižnju savjesti nemam...joj sad se još više brinem...možeš u odgoju djeteta napraviti milijon pogrešnih koraka, ne znam dal je to moje tepanje jedno od njih...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ovo moje je iz dragosti, nije baš da ima veze sa živcima i umorom. A ljudi misle da sam ironična/sarkatična a ne kuže da ja to zapravo sve iz dragosti i šale. Mislim da ste me zapravo i vi krivo shvatile, kad se ne znam baš izraziti.
    Grižnju savjesti nemam...joj sad se još više brinem...možeš u odgoju djeteta napraviti milijon pogrešnih koraka, ne znam dal je to moje tepanje jedno od njih...
    Narvno da ne. Samo odrasli u okolini razumiju smisao, bebe i tako poznaju samo ton glasa kojim je izgovoreno .
    Onako : "Sroooljo......"
    Posljednje uređivanje od sirius : 28.04.2010. at 19:30

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja svoje dečke zovem Pizdunić, Seroslav, Govančić, Pišonja, guzonjin sin a kćer Tukica, Tukoslava, Seroslavka, Kreveljilica i najčešće od svega Srićoslav i Srićoslavka...i tako stalno. Zapravo, česšće ih zovem tako nego imenima. Nije mi još nitko nikad reagirao negativno, od okoline mislim, jer uz ta imena ide i moj i njihov smijeh i očito je da se radi o čistoj zafrkanciji. Iako često im često znam reći da su dosadni ko proliv ili ko uši, mušice, Simona Gotovac ili njen muž.
    Ti imaš specifičnu situaciju i ljudi od tebe očekuju nekakvo nadrealno ponašanje. Vjerojatno će im trebati vremena da prihvate sve to skupa. A ti se možeš suzdržati bar pred publikom ako znaš reakciju. Ili im objasni da je to najobičnija zahebancija

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mislim da i jest tako, baš očekuju od mene nadrealno ponašanje, i valjda im je čudno da sam zapravo "najobičnija" mama ako se može tako reći.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Narvno da ne. Samo odrasli u okolini razumiju smisao, bebe i tako poznaju samo ton glasa kojim je izgovoreno .
    Onako : "Sroooljo......"

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ili Ma tetka če tebe ukrast od ove zločeste mame...

A zašto ovaj ljuti smajlić, ha?
    Nije ti smiješno, jeli.. ili tetka stvarno ima namjeru ukrast dijete zločestoj mami.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ma hajde u tim nazivima nema bas nista lose vecina nas tako govori svojoj dijeci.moji su veci pa i razumiju sta govorim i smiju se skupa samnom cak ih i svekrva tako zafrkava.to je najnormalnija stvar...ali sto kazu druge izgleda ces morati pred nekima to izbaciti cisto samo da spasis svoje zivce od komentara koji te nerviraju

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Roza, puno sam nježnija oduvijek bila u izražavanju (prezirem tepanje svake vrste, stoga sam relativno "ozbiljna" s njom oduvijek, na obje bande).
    I čula sam nebrojeno puta i to da će je netko ukrast od "zločeste" (slabo mi bude na tu riječ) mame i tako dalje. Ljudi jednostavno ne znaju što reći pa, s oproštenjem, gnoje
    Potpisujem Paklenicu: ako je njihov princ, neka učine sve za njegovu kraljicu da joj bude što lakše biti majkom.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

paklenica, potpis na svaku reč...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

selim topic.
    molim da obratite paznju da postoji i pdf Izazovi roditeljstva. Filozofiranje o roditeljstvu - ide na taj pdf.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto ovaj ljuti smajlić, ha?
    Nije ti smiješno, jeli.. ili tetka stvarno ima namjeru ukrast dijete zločestoj mami.
    Mislim da je Arijana pogodila bit, vidiš da i tebi tebi smeta kad se drugi šale na isti način.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Čini mi se da su cure u pravu, vjerojatno si preosjetljiva na "svojatanje" sina od članova obitelji.
    Pripremi se na to da će takvo ponašanje potrajati. I oboružaj se tolerancijom i strpljenjem.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je Arijana pogodila bit, vidiš da i tebi tebi smeta kad se drugi šale na isti način.
    Nije da mene smeta "zločesta mama" nego onaj dio - "baka če te čuvat" ili "tetka če te ukrast" samo radi toga jer ja dijetetu rečem da je mala škrpina il govance.
    Joj ne znam kako to objasniti a da ne ispadnem posesivna mama nije da se ja žestim inače na te stvari, dosta sam easy-going...više mi je to kao neki fenomen, rodila sam ga, namučila se (kao uostalom svaka majka - ne samo ja radi moje situacije), volim ga više nego svijet, odgajam, brinem se...i onda kad mu rečem govance sve to pada u vodu, jer "nisam svjesna što imam, ne znam ga cijeniti, to svi drugi rade bolje od mene"...bar ja to tako tumačim...zašto bi inače kad god mu tepam na drugačiji način od onog: ribice, miš, ljubav,mileno, sunce....dobila takve komentare?
    I Ok mi je rješenje da se suzdržim od toga pred ostalim članovima obitelji i prijateljima (mm misli da je to extra slatko) a opet ako krenem popuštat na najmanjim glupostima zaista ču završit tako da ču dopustit da mi ga kako je Paklenica rekla stave na piadestal i razmazuju u momentima kad smo svi skupa il je on sam s njima. A ono što oni žele napraviti od mog djeteta je čista katastrofa! Zamislite da imate svoje i mm-eve roditelje, 2 tetke (ujne-strine), 2 dunda (ujka/strika) i još hrpu rodbine kao što su moje tetke, 2 prabake, ma ono gomila ljudi kojima je svima on prvo dijete u obitelji i svi žele "piece of him" i svima je strašno reči mu govance ali mu zato stalno tepaju da je "princ...sunce...zlato....blago"

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne moram zamišljati, iskusila sam.
    Princ, zlato, sunce i blago ga sasvim sigurno neće razmaziti, vjeruj, uistinu je premalen za to.
    Čini mi se da imaš dvije mogućnosti - suzdržavati se od takvih izljeva nježnosti pred drugima, ili se s njima natezati i svađati. Moj savjet ti je da, zbog svog vlastitog mira, izabereš ovo prvo.
    Prije nego shvatiš, proći će dvije, tri, pet, petnaest godina - i stvari će se promijeniti. Zato uživaj u svakom trenutku sa svojim djetetom i, koliko god možeš, nemoj se opterećivati nevažnim stvarima.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma meni je RozaGroza to što opisuješ najnormalnija situacija kad dođe prvi unuk u obitelj - svi polude od sreće i podjetinje i tko zna što sve još, ali to je normalno.
    Baš sam jučer bila kod prijateljice, isto tako njezino dijete, prva beba u obitelji, svi se otimaju, tko će ga nosati, držati,... jadni deda nije uspio niti na red doči.
    Ja bih rekla ovako, bolje ti je da je prvo unuče i na njega "100" baka, nego kad je kao moje 3 unuče, a jedna baka.
    Moj tata je dobio 2 unuka u razmaku od 3 tjedna i onda kad su mu na poslu čestitali za drugog, on sav važan kaže: ma meni vam je to normalno, ja dobijem dva u mjesec dana.
    Uživaj i ti i tvoje dijete u pažnji koju dobivate, "pomiri" se s tim da je on za sve njih mali princ i naprosto uživaj.
    Razmaziti ga ne mogu nosanjemi maženjem (to je barem moje mišljenje), a s vremenom kako bude veči ćeš uvoditi reda u stvarima koje su ti bitne.
    Pripremi se na to da će svigdje biti "borbe", uopće ne sumljam da kad počne dohrana, njih desetoro će se sjatiti drugi dan s čokoladicom za njihovog malog princa.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Roza, aj baš me zanima, kako bi se ti osjećala da netko od tvoje (mnogobrojne) rodbine špireku tepa "govance malo"?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, aj baš me zanima, kako bi se ti osjećala da netko od tvoje (mnogobrojne) rodbine špireku tepa "govance malo"?
    Iskreno, ako znam da je šala i nije zlonamjerno (a nekako mi govance i ne zvuči zlonamjerno) prihvatila bi to čak bolje nego "bakin princ" ili "tetkino blago"...ne želim tretirati svoje dijete kao da je princ, jer nije princ. Ne mislim pod ovim da je on manje od princa, nego mislim pod tim da biti princ samo po sebi u mojoj glavi nije ništa dobro. Kao niti biti princeza na zrnu graška,ako me razumijete. Npr. neču mu govoriti u životu da je zgodan ili lijep jer ga to automatski ćini boljim od onih koji nisu zgodni niti ljepi i bilo bi mi najdraže da uopče stvari ne percipira kroz te termine. I da, draže mi je tepat Škrpinice mala, nego Prinče mamin...

Na stranu to...nadovezala bi se još samo na ovo tvoje...činjenica je da je to moj sin i mislim da imam pravo nazvat ga govance malo, isto je tako činjenica da ga nitko ne voli na ovom svijetu kao ja, nitko se ne brine o njemu kao ja i nitko ga nije želio jednako jako kao ja (i mm)...pa tako i mi zadržavamo možda neka prava koja ostali članovi obitelji nemaju. To nije slučaj sa govancem malim, ali kad bi i bio, mislim da bih ja imala više prava da mi to smeta kad netko drugi reče, nego što oni imaju da im to smeta kad ja to rečem.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma u pravu si ti RozaGroza, ali budući da ne živite sami, i kad si okružen s puno ljudi, uvijek postoji nešto što ti "ne sjedne" kako treba. Biti će toga još puno.
    Mi živimo u velikoj obiteljskoj kući s tri stana i to ima milijon prednosti, ali ima i puno nedostataka. Od 6 odraslih osoba, 4 male djece i bebom "na putu" uvijek postoji mogućnost da te netko nenamjerno uvrijedi ili ti nekog, da ti netko pokloni premalo ili previše pažnje, a očekivao si drugačije, da ti svi jedan dan idu na živce, da imaš osjećaj da ti u nekom dijelu daješ više, a neki su "na tvojoj grbači" ili obrnuto,... To su "čari" nesamostalnog života.
    Ja se puno puta uhvatim u razmišljanju, jao da smo barem sami, a opet to što nismo sami donjelo nam je i još nam donosi mnoge prednosti.
    I da, imaš puno pravo dijetetu tepati malo govance, mali moj vampirčiću,... ma što ti padne na pamet, a opet moraš biti svjesna da niste sami i da se svaka riječ "važe", ne zato kaj te netko ne voli, nego tako je to kad je puno ljudi na istom mjestu 24 sata na dan,...

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Roza kužim te.potpuno.

Ja svoje dijete zovem ponekad paso, prasence malo, i kaj?
    To ne znači da ga volim manje.

Moja mama svog jedinog i obožavanog unuka zove ponekad govno babino.

joj na princ bi mi se kosa dignula u zrak!
    mislim da mi ga netko tak zove, jer nije princ.niti će biti.
    Posljednje uređivanje od Cocolina : 29.04.2010. at 12:25

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da, mislim da je tako, baš se važe svaka riječ, valjda jer smo još kao "mladi" mama i tata, pa svi čekaju da nas isprave u nečem

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Cocolina ja sam isto tu neđe, lagano naježnje na princ i blago

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa vjerujem da i u njihovim glavama izraz princ ne predstavlja razmaženog nesposobnjakovića, već je
    taj izraz nešto kao personifikacija dobrog, plemenitog, časnog - dobrih osobina uglavnom.
    A uz "govance" se veže - što?

Za ovaj drugi dio, sve to stoji, roditelji imaju veća prava nego okružujuća rodbina, no i rodbina ima - jezik
    pa često čujemo i nešto što nam se ne sviđa.

Hoću ti reći - ne, tvoj način tepanja nije "mainstream" i da, defintivno ćeš nailaziti na čudnovate poglede ako
    mu budeš tako tepala npr. u javnosti, ili pred rodbinom kakva ti već jest.

Ljudi iz onog što čuju donose zaključke, koji mogu biti sasvim krivi. A ako im mi još damo štofa za takve
    krive zaključke, pa ko nam je na kraju kriv?

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma Roza i meni su u početku solili pamet, bezbroj savjeta i svega.Od dojenja ( možda tvoje mlijeko nije mu dosta, možda je vodeno!) pa do neznam čega.Ajme meni, kad se sjetim toga.
    Evo malac skoro 2 god., 11 kg , živahan, vesel i još uvije cica.
    E da, kak me to živciralo.
    Teta je uvijek prigovarala, joj pa zakaj je tako mršav.Ono u početku je imao malo one narukvice ali ne zadugo.Taman kak treba je.

Furam svoj film, kroz jedno uđe , kroz drugo izađe.

Joj, i kak su mi dizali tlak, dijete zakašlje, odmah 100 puta zvoni telefon , ispituje se , kako je, da li ste išli doktoru?

JOj, Hvala Dragom Bogu da su se smirili.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Istina Dijana, kužim što želiš reći. Ali istina je isto tako da večina baka, didova, tetki, dunda itd. bi najradije skroz razmazili dijecu. Dobijam skoro svakodnevno komentare tipa: A razmazi ga, pa pogle kako je divan itd...

Cocolina kod nas isto tako...UH treba imat čelične živce...
    Posljednje uređivanje od RozaGroza : 29.04.2010. at 12:40

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja isto tepam svakako, blesice moja, ludice, smrdljivko, govance, moje prase malo i svasta
    ali valjda svi oko mene cuju ljubav i njeznost iza tih rijeci jer nikad nisam primijetila nikakvu negativnu reakciju
    ne govorim princ, ali bi rekla - njegovo visocanstvo se usralo
    mada, za cer znam rec da je principesa moja
    uopce me ne bi diralo kako ce to neko shvatit, i u jednom pravcu

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Roza, to je sve tako normalno, i tvoje i njihove reakcije...svi smo uglavnom kroz to prosli... a da nervira i to znam, ali proci ce vremenom.
    Svi oni znaju ciji je on, ko ga je rodio, koga ce da voli najvise na svijetu, koga ce traziti nocu kad se gladan ili preplasen probudi- ni baku, ni tetku, strinu, ujka vec SVOJU mamu i SVOGA tatu i tacka. I svi znaju da bez obzira na sve to koliko ga oni vole,ipak ste vas dvoje oni koji ga vole najvise...
    (imala sam fazu ,nedugo nakon mog spontanog i zavrsene duuugo cekane i zeljene trudnoce, kad je moja seka rodila svoje prvo dijete, zaceto cim su pozeljeli, hranjeno na flasici jer mamu booooli itd...tad sam o mojoj rodjenoj sestri mislila sve najgore, i stvarno sam vjerovala u izjave "zlocesta mama" , sad me je sram , ali sam sada svjesna da su te moje izjave bile u stvari izrazi MOJE frustracije, jada i cemera, a ne njene krivice...pa ti vidi. )

ljubi ti nama naseg malog Spireka

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

E zaboravila sam spomenuti.
    Moja sveki pita mene " e a ti se ne bojiš kada ti netko pogleda u kolica i kao ovo, ono, nešto petlja i gledam ja nju u čudu..i skužim kaj mislite da mi netko ne urekne dijete?
    Veli ona da!

Kažem ja njoj, ne uopće ne mislim o tome, mislim neznam što bi rekla na to.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Roza, neka njemu ljubavi svih tetki, stričeva, dunda itd. Svaka ljubav (ako je ljubav) u životu je samo dobrodošla.
    Sve te njihove izjave su samo folklor, pa "moraju" bebici nekako tepat.
    A razmazit ga sasvim sigurno neće, prije svega jer neće ni imat prilike, ti i tm odgajate špireka po svom
    nahođenju, a u biti je dobro da bude okružen i drugačijim ljudima, da se upozna i sa različitim utjecajima, ali svi ti
    utjecaji na mogu nadvladiti utjecaj roditelja, tak da ne bi te trebalo uzrujavati.
    Uglavnom, čuvaj živčeke (ajme kako tepam) za neke teže bitke.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mislim da je to kako se ti obracas svom detetu tvoja i samo tvoja stvar. Ako mu tako zelis tepati i ako ti nemas problem sa tim, moze te biti bas briga sta drugi o tome misle. Narocito ako su "kritike" na to onakve kao sto si gore navela. Dakle, nepromisljene i impulsivne. Onaj ko stvarno misli da time sto na taj nacin tepas bebi moze biti lose za njega , to ce ti reci na konstruktivan nacin a ne "prepucavanjem" preko deteta.
    Izludjivale su me te poruke upucene meni a izrecene bebi, ali vremenom sam naucila da ih ne slusam i sad mi je super. Sada je Mishica vec velika pa im na takve komentare lepo i odgovori, mada su se ti komentari zaista sveli na minimum jer nije bilo povratne reakcije.
    Ono sto zelim reci- nemoj taj bes koji njihovi komentari u tebi izazovu drzati u sebi jer to ih jos vise podstice da te "bockaju". To je tvoja beba, ti si mu mama, jedina i samim tim najbolja na svetu. Niko, bas niko mu ne zeli toliko dobrog kao ti i niko nije u stanju biti toliko pozrtvovan za njega kao ti, dakle treba te biti bas briga sta drugi pricaju. E, a ako to ne mozes ignorisati, onda im lepo mozes reci da to prestanu raditi jer te takvi komentari iritiraju, a njihovom princu treba vesela i zadovoljna mama.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Istina Dijana, kužim što želiš reći. Ali istina je isto tako da večina baka, didova, tetki, dunda itd. bi najradije skroz razmazili dijecu. Dobijam skoro svakodnevno komentare tipa: A razmazi ga, pa pogle kako je divan itd...

Cocolina kod nas isto tako...UH treba imat čelične živce...
    Mene samo ovo "bode za oči" kaj podrazumijevaš pod tim?
    Kaj to znači - htjeli bi ga razmaziti? Kako to bake i djedovi razmaze djecu? Meni je taj pojam nepoznat kod male bebe.
    Žele mu več sad kupiti auto da ima, ili kaj?
    Stvarno ne kužim.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kod nas to znači ovo, dedi se unuk može posrati po glavi i ovaj neće zucnuti jer je to njegov nasljednik!

Ali zato sam tu ja da dijete smirim, i MM naravno, i odgajamo.

A deda nek blebeće, nejga MM hendla.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Niko, bas niko mu ne zeli toliko dobrog kao ti i niko nije u stanju biti toliko pozrtvovan za njega kao ti, dakle treba te biti bas briga sta drugi pricaju
    Možda ja imam sreće sa svojom rodbinom, ali ima nas više koji mom djetetu žele jednako dobro
    kao i ja (a ako ga vole, kako bi i moglo bit drugačije?)
    , a moja sveki je npr. jednako i požrtvovna kao i ja. (dobro, tu sigurno imam sreće).
    Ne dijelim ovaj stav-ja sam mama, a vi svi drugi izvolte se poklepit ušima, jer bit će kako ja kažem.
    Pa i bit će, ali da li uvijek i u korist djeteta?

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tko radi taj i griješi.
    Naravno da mi svi radimo u najboljem interesu dijeteta.
    I ako nisamo sigurni u nešto, pitamo, tražimo savjet i odlučimo što je najbolje, naravno da to možda i nije najbolje.Ali najgore je provoditi odluke koje ti nisu sjele.To što su došle od mame, sveki ili nekog drugog ne znači da su one dobre, i štatija znam.

Mislim da nitko niti ne misli-ja sam mama pa sam najpametnija a vi svi ostali se izvolte poklepit ušima.
    Problem je u tome što se svi miješaju i misle da imaju pravo komentirati, e pa nemaju!
    Posljednje uređivanje od Cocolina : 29.04.2010. at 13:15

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Cocolina prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da nitko niti ne misli-ja sam mama pa sam najpametnija a vi svi ostali se izvolte poklepit ušima.
    Problem je u tome što se svi miješaju i misle da imaju pravo komentirati, e pa nemaju!
    Joj, pa tu se ne radi o velikoim problemima i odlukama presudnim za djetetovo zdravlje, radi se o tome da rodbini ne sjeda "čudno" tepanje.
    I dalje me zanima što znači žele ga razmaziti???

Inače smatram da su djeca puuuno pametnija nego što mislimo, i da npr. ako djed da unuku jednom tjedno kad ga vidi da mu se popne na glavu, dijete dobro zna da ostale dane to doma npr. ne smije (ako ne smije).
    Mene prvu zna svašta nanervirati, ali želim reči da su djedovi i bake na neki način tu da malo idu unucima niz dlaku. Pa zašto im to ne bismo dozvolili? (Naravno, ako nije neka krajnost u pitanju).
    A što se tiče famoznog PRINCA - ja tu ne vidim ništa loše, mislim da je to tepanje u smislu - ti si nama najvažniji, volimo te najviše na svijetu, a ne u smislu: ti ćeš dušo cijeli život samo sjediti, a bake, djede i ostala familija će te samo dvoriti.
    To je isto kako je Rozi super malo govance, a njima to zvuči kao da ga "špota".

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Deda živi s nama, iliti mi s njime.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj paklenica prvotno napisa Vidi poruku
    Isti ti koji sad žele da dijete "razmaziš kao princa" će ti potpuno suprotne savjete davati kad dijete napuni 2-3 godine.

Jesper Juul je lijepo opisao fenomen koji se javlja u južnoslavenskih naroda: postavljanje djeteta na pijedestal prve dvije godine i nakon toga brzo "slamanje" grubom fizičkom silom i zastrašivanjem kada nakon te dobi njegovo ponašanje prestane biti slatko.
    Tako da, općenito, ne bih pretjerano obraćala na ono što kažu drugi, nego na ono što kaže tvoje srce.

Na drugu stranu, što se "razmazivanja" i odnošenja prema djetetu tiče- ja sam za svako slijedeće svoje imala sve izraženiji osjećaj da su to od rođenja male osobe koje zaslužuju da se poštuju njihove potrebe. Što uključuje i njihovu potrebu da budu u bliskom kontaktu sa mnom čak i kad nisu gladna, pokakana i pospana.
    Što se tiče govorenja "gluposti" djetetu, slično sam i ja radila s prvim djetetom. Kasnije sam si posvjestila da je to zapravo bilo kanaliziranje ogromne anksioznosti koju sam osjećala u prvim mjesecima, i da koliko god djela bila važnija od riječi, i riječi imaju neku težinu.

A za savjetodavce: ako žele da Špiro dobije najbolji (kraljevski) tretman, predlažem da tebi prepuste da ga dojiš i nosiš dok oni spremaju, kuhaju, peglaju i peru suđe umjesto tebe.
    Ženo, kapa dolje! Svaka ti čast!

Mene nije puno pogađalo "savjetovanje" (a imala sam ga bogufala s dvije strane) ali mogu razumjeti da to čovjeku dojadi....

Roza, terapija je onaj vaš ranč, samo to! A do tada - strpljenja.... sve bu dobro!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Cocolina prvotno napisa Vidi poruku
    Nekad mi iskreno dođe da zapravo budem takva i da mogu izgovorit: Pokopite se po ušima. Ali nisam i puno sam popustljiva. Ali nisam niti mislila da se moraju poklopit po ušima Dijana, malo si izvukla iz konteksta. Jednostavno ne mislim da imaju jednaka prava kao i roditelji, ali puno njihovih savjeta je sigurno važno uzeti u obzir.
    A to da ga vole pa naravno da ga vole, i naravno da mu žele dobro, ali pošto smo mm i ja u usporedbi sa našom obitelji s Venere a oni s Marsa (il obrnuto) onda sumnjam da je "dobro" koje mi želimo svom djetetu i ono koje mu oni žele, igdje blizu jedno drugog. Jer eto najbanalniji primjer, moj svekar mu želi da ima puno novaca da nasljedi neznamtinijašto, da si nađe zgodnu curu i ima brod - nešto ala Radeljak, svekrva želi da bude dobar katolik i ugledni član društva - totalni mainstream, moj otac mu želi da postane astronom koji sve promatra sa znanstvene strane i razdjeljuje na atome - netko tko uopče nema duhovnog života i vjeruje samo u samoga sebe, moja sestra mu želi da bude totalni buntovnik i ne sluša nikog nego samog sebe - po mogučnosti rock n roll zvijezda ili slikar, stričevi i strine pak žele da bude ala dječak koji pjeva "O Bože hvala ti što purgeri smo mi"...i sad to je milijon različitih htjenja koje oni imaju koja su po mom sve same brijačine,i iskreno ni jedno od tih nije moje viđenja onog dobrog što ja smatram da je važno poticati kroz odgoj.
    Anyway da skratim, kako je Cocolina rekla, pravit ćemo mnogo grešaka, i naše razmišljanje nije uvijek ispravno...ali tako to ide...

Anemona, malo sam se nespretno izrazila, u mom slučaju je tako da kad bi ga dala u ruke mojima napravili bi, da se izrazim u kosoričinom stilu, jednu slatku limunadu! A kad pričam s frendicama o bakama i didama, uvijek pričamo o tome kako su klinci bili kod njegovih ili njenih na vikendu, i vratili se doma puni "fiks" ideja...onda se one moraju s njima nosit danima dok te ideje ne splasnu. U mene je problem taj što naši doslovce čekaju na red za njega. Da dozvolimo, bio bi na rukama od jednog do drugog po cijeli dan, a sigurna sam da iako je jako mali, to utka neke navike u njega...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I eto dok ja pišem i piskaram, zagorio mi ručak

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Anyway...najviše me nekako zapeče za uho kad mi spočitaju što se šalim na račun svog sina tako da kroz razgovor rečem, Ma govno malo dosadan je ko proljev, jedva čekam da nađe ženu pa nju gnjavi...ili...kupit ču mu kučicu pa če skupa s Rozom letit van preko ljeta da mamai tata mogu spavat...itd...

Očito je naravno da se šalim,...
    Meni je ovako nešto reći za vlastito dijete, blago rečeno, grozno i neprihvatljivo.

Valjda nemam smisla za šalu, ali kada bi tako nešto netko rekao za moje dijete, bez obzira da li se šalio i bio to neki vrhunski komičar, moj odgovor bi bio sličan, samo se ja prema toj osobi ne bi šalila.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

roza, moraš prihvatiti da isto tako kako se tebi ne sviđa da se špiri tepa princ i blago, tako se možda nekom drugom ne sviđa da mu ti govoriš govance. simple as that.

ja osobno ne zazirem od niti jednih naziva, ni ovih pekmezastih, ni ovih možda malo "grubljih". ionako je najvažnije kojim se tonom izgovara.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A to da ga vole pa naravno da ga vole, i naravno da mu žele dobro, ali pošto smo mm i ja u usporedbi sa našom obitelji s Venere a oni s Marsa (il obrnuto) onda sumnjam da je "dobro" koje mi želimo svom djetetu i ono koje mu oni žele, igdje blizu jedno drugog. Jer eto najbanalniji primjer, moj svekar mu želi da ima puno novaca da nasljedi neznamtinijašto, da si nađe zgodnu curu i ima brod - nešto ala Radeljak, svekrva želi da bude dobar katolik i ugledni član društva - totalni mainstream, moj otac mu želi da postane astronom koji sve promatra sa znanstvene strane i razdjeljuje na atome - netko tko uopče nema duhovnog života i vjeruje samo u samoga sebe, moja sestra mu želi da bude totalni buntovnik i ne sluša nikog nego samog sebe - po mogučnosti rock n roll zvijezda ili slikar, stričevi i strine pak žele da bude ala dječak koji pjeva "O Bože hvala ti što purgeri smo mi"...i sad to je milijon različitih htjenja koje oni imaju koja su po mom sve same brijačine,i iskreno ni jedno od tih nije moje viđenja onog dobrog što ja smatram da je važno poticati kroz odgoj....

Prvo, misli da se bespotrebno opterećujete ovakvim stvarima, pa beba ti ima tek 2 mj....
    U mene je problem taj što naši doslovce čekaju na red za njega. Da dozvolimo, bio bi na rukama od jednog do drugog po cijeli dan, a sigurna sam da iako je jako mali, to utka neke navike u njega...
    Radi ovoga bi trebala biti sretna. Da ti dijete ima toliko ljudi koji ga vole i kojim je stalo do njega. Normalno je da ti kao majka osjećaš posesivnost i da svima želiš dati do znanja da je tvoj, ali ponavljam, bolje da je tako, nego da ne pitaju za njega. Onda ti opet pretpostavljam ne bi bilo pravo. Moraš prihvatiti da ti ne možeš nametati bakama i djedovima koliko da vole svog unuka i kako da to pokazuju.

Držanje na rukama neće razmaziti dijete, samo mu će dati sigurnost da je voljeno i sigurno.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Nemam puno komentara na ovu temu, nama se nisu puno miješali niti su puno komentirali, ali kada mi netko pokušava pametovati znam da mi izrastu rogovi
    RozaGroza kužim tvoj stav u potpunosti

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •