Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: On bi nju u hodalicu!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno On bi nju u hodalicu!

Ovako, malena nam je kasnila u motorici, date su nam vjezbe da radimo prije 2.5 mjeseca, sve super, beba lijepo napreduje, ja vjezbam s njom uz teske muke, vec sam pisala o tome, ali ne odustajem.
    MM je prestao vjezbati jer sumnja u djelotvornost vjezbica sada kada se ona toliko protivi tome i bojkotira svaku vjezbu. Time mi otezava barem na dva nacina, prvo jer nemam podrsku, a i jer mi je prije pomagao animirajuci bebu dok vjezbamo.

Jos jedan problem imam a to je sto je svi sa muzeve strane stavljaju na nogice. Ja govorim i govorim, ali nista. U ponedjeljak je bila sveki i kad nije prestala stavljati D. na noge, ja sam uzela bebu. Ona je to skuzila i vjetovatno mu to jucer i rekla, pa je on dosao i izjavio da ce kupiti HODALICU! Kako zaboga SVA djeca prohodaju uz pomoc hodalice, kako ja nisam normalna i kako pretjerujem. Borila sam se koliko sam mogla, ali moji argumenti nisu bili dovoljni. Smatra da pretjerujem, da sam "streber", da dijete trpi, jer zaboga ona VOLI biti na nogama! Pa ona bi voljela jesti cevape da joj damo! Ona je beba!

Naravno da odbija citati na tu temu. Cak sad veli da on nece ici na kontrolu 14. 05. jer je dijete skroz normalno. To sam ignorirala, ici cu sama, u ostalom kao i do sad...

Ostalo je na tome da ce je on nastaviti stavljati na noge, a da ja ako bas zelim nastavim vjezbati, ali da se ne bunim da mi je tesko i da se beba puno opire!

Sav nas trud oko obilazenja doktora, vjezbanja kuci, odlazaka na vjezbe mjesec dana, dolazi nam teta i privatno nas vjezba dva puta tj. sve to uzalud ako je na kraju stavi u hodalicu.

Sta sad?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

a, joj....
    situacija ti je zaista nezavidna....
    na tvome mjestu, ja bih nastavila s vjezbama pod SVAKU cijenu. znam da ti je tesko i da moras sve sama, no, po tome sto si opisala, to je trenutno najbolje za tvoje dijete, zar ne? zalosno je sto nemas potporu muza, koji bi ti trebao biti potpora u svemu i znam kako ti je ali MORAS ustrajati.
    ne znam, probaj razgovarati s bebinim lijecnikom, neka ti napise zdravo-seljackim jezikom (bez puno strucnih termina) sto je tocno s bebom i sto joj je potrebno, pa mu to pokazi.
    zao mi je sto ti je tesko, no moras se izboriti za svoje dijete i ono sto je nabolje za njega - sa svojim muzem ili bez njega. treceg, barem po mome sudu, nema.
    saljem ti dobre vibre i zelim ti da skupis snage i strpljenja i radis dalje!

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

pa neka lijpo ode s tobom kod liječnika,i neka mu on sve objasni
    osim toga ima puno tekstova na netu,isprintaj i podjeli svima
    ja bi u tom slučaju printala najcrnje prognoze i slučajeve

i vježbaj pod svaku cijenu kao što je jerry napisala,i ma koliko teško bilo pokušaj se izboriti za zdravlje svoga djeteta
    i nedaj hodalicu ni pod razno

drži se
    Posljednje uređivanje od MIJA 32 : 30.04.2010. at 10:06

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja mislim da moraš, kakogodznaš, natjerati muža da dođe s tobom na kontrolu. reci mu da ćete pitati doktora za hodalicu i stavljanje na noge, da vam da savjete kakvu hodalicu kupiti itd (znaš da će ti reći da ne kupujete nikakvu, ali tm to ne zna )

možda će mu biti malo jasnije kad čuje iz prve ruke, i to liječničke.
    uostalom, problem i je u tome što ti to sve sama odrađuješ pa nekako, pretpostavljam, on smatra da to nije njegov problem i da si zabrijala

moraš se postaviti, pa makar se posvađala sa svima. ipak je u cijeloj priči najvažnije zdravlje tvoga djeteta

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ide li on s tobom kod fizijatra na kontrolu?
    možda da ode i da tamo iznese svoje nedoumice. možda će lakše prihvatiti neke stvari od stučne osobe.

drži se!

ako ste na goljaku tamo čak u ordinaciji kod fizijatra ima članak iz novina o štetnosti hodalica, a nama je čak i u povijest bolesti boldano dao naputak nikako ne u hodalicu pa kada me rodbina maltretira ja samo pokažem papirić

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zamoli fizijatra da u nalazu napiše - savjeti roditeljima - ne stavljati djete u hodalicu. To će ti vjerojatno svi bez problema napisati. Dalje bez diskusije sa sveki pretjerane, a s TM... to moraš sama riješiti, vjerojatno mu je teško gledati to sve, a nije sto posto uvjeren da je to takav bed, ni da je to potrebno.

Moj savjet tebi - pokušaj smanjiti tenzije i vježbati predano, a čisto kao tebi za olakšanje i ako te mogu utješiti - mislim da sam negdje pročitala da 80% djece koje imaju fluktuaciju mišićnog tonusa spontano (znači, i bez vježbica) dođu do normotonije, sami od sebe, svojim motornim razvojem.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I ako te može utješiti, da niste u ZG-u, di postoji sav taj support - Goljak, Klaićeva, Vinogradska - vjerojatno vas pedijatar nikome ne bi upućivao, ako se radi o nekom blagom problemu, ne bi bilo ni dg kašnjenja u razvoju i sl... I vjerojatno bi bilo sve OK. Shvati te vježbice kao predostrožnost, ali, naravno, marljivo vježbaj. Čula sam da je vani bitno manji broj djece u obuhvatu vježbanja, sad, je li to zbog tamošnjih zdrav. osiguranja (manje toga pokriveno, a ljudi ne idu privatno), zbog veće discipline u dijagnosticiranju ili odluke da se stanje rađe moniutorira, ako nije baš neka koma, nego da se intervenira vježbicama i sl, teško mi je procijeniti.

Uživajte u roditeljstvu, i sa što manje tenzija, a ti uvjerena u svoj put odlučno naprijed. Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.04.2010. at 10:34

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moj muž također misli da s našim djetetom ne treba vježbati, iako je svaki put nazočan kad idemo na pregled kod fizijatra. I te kako mu je omogućeno i da čuje i da pročita liječničko mišljenje. Međutim, on to mišljenje puno ne zarezuje (bit će da on zna ovo što navodi ina... ). I ne vježba s djetetom. Vježbam ja. Srećom po nas, on ipak poštuje neka pravila (nema posjedanja djeteta, oslanjanja na nožice....)
    A kad bi mu slučajno hodalica pala na pamet, prvo bih pokušala lijepo objasniti, argumentirati, linkati.... A ako ne bi išlo lijepo, branila bi ulazak hodalice u naš stan po svaku cijenu. Pa makar ta cijena bila i naš brak.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mi smo s prvim djetetom napravili more grešaka. Isto smo hodali na vježbe i isto je MM pobornik hodalica i stavio je sina u hodalicu. Vježbe su bile iz predostrožnosti nije bilo nikakve teške dijagnoze. Dijete je prohodalo i sve pet.
    Drugo dijete sam već jako rano stavljala na pod, sama se dizala uz namještaj, puzala, posjedala, prohodala bez držanja za ruke. Razlika je bila u tome, što je moja curka, čim je prohodala bila toliko stabilna, znala je padati, dok je sinu to išlo puno teže (bio je pomalo ko klada). S curkom sam se teškom mukom izborila protiv hodalice, ali uspjela sam i MM je vidio koliko nam je bilo lakše, bez vodanja za rukice i ostalih gluposti. Jednostavno su sve faze išle prirodno bez preskakanja.
    Kad nemaš podršku jako je teško, ali ustraj na sve mile načine jer si u pravu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hvala vam svima na podrsci. Uvijek sam znala da sam u pravu i da trebam vjezbati bez obzira na protest bebe, na moje slomljeno srce i na negodovanje okoline. Pa kao da ja ne bih zeljela znati da ce se sve samo od sebe korigirati! Ali ne smijem se igrati sa djecijim zdravljem i riskirati. Nisam taj tip. Nama je receno da neki roditelji odluce ne vjezbati i na kraju bude sve ok. Ali ja nisam takva. Jednostavno sam se uplasila jako. Kod male je bila tako, srednje teska hipertonija GE-a, sto je proizvelo kasnjenje. A oni je stalno porede sa drugom djecom koja nisu neurorizicna...znate ono tipa: pa i od tog i tog malena nije prohodala do 16 mjeseci pa eno je sad, sta joj fali! Taj i taj nije nikad puzao a eno ga zdrav prav! O Boze...
    Potpuno mi je jasno, da preskakanje nekih koraka u motorici nije dobro za nju...npr. puzanjem se ispravljaju te asimetrije i ko zna sto jos. Zato je forsiram u cetveronozni, po preporuci fizijatra naravno. Dizanjem na noge, ona nista ne uci. Pa ja mu velim umjesto da je dizes na noge ti joj lijepo pokazi kako da to sama uradi, npr. vjezbaj stajanje na koljenima, iskorak, itd.

Oh Boze...moj tako divni, razumni muzek se pretvorio u tvrdoglavog jarca! A ja znam od kud vjetar puse....no...

Akcijske mjere:

1. Isprintati i svima podijeliti tekst o stetnosti hodalice.
    2. Porazgovarati sa fizijatricom (eventualno prije same kontrole) i objasniti situaciju u obitelji - traziti da na nalaz napise NE hodalica.
    3. Obavezno sa nama na kontrolu.
    4. Nastaviti sa vjezbama kao sto sam i planirala.

Jos jednom hvala svima i ako se ko cega sjeti javite. Mozda ako neko ima neki tekst pri pruci, ako ne nasurfacu.

HVALA!

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

plan ti je odličan

sigurna sam da ćeš se izboriti za zdravlje svog djeteta

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

jako neugodna situacija :/

trenutni problem je hodalica, ali dugoročni je TM koji je izabrao krivu stranu. zašto? padaju mi na pamet dvije opcije; ili si pregruba prema njegovima pa je osjetio potrebu zaštititi ih...ili si premlaka pa je postao ignorantan prema "tvojim" argumentima...

svakako bi trebala naći načina da ga izmakneš uplivu njegovih s tim nezdravim stavovima oko podizanja vaše curke.

"akcijske mjere", kako si ih nazvala, su odlične za osobe koje žele čuti i naučiti. nadam se da će polučiti uspjeh

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Zaza, samo se drži plana!
    MM isto nije htio puno toga shvatiti iz čiste muške lijenosti. Slala sam mu linkove, no nije čitao tekstove sve dok nisam isprintala i zamolila ga da ih pročita i da o njima kasnije porazgovaramo. Isto sam isprintala i svekrvi i svekru i s njima razgovarala (i još razgovaram..., bit će to duuugi razgovor).
    Nama je liječnik na redovnom UZV kukova rekao "Nikada ju nemojte stavljati u hodalicu", kasnije, dok sam oblačila M., skužila sam da to govori i drugim roditeljima, kao mantru. Iako sam to već ranije znala, to mi je bila potvrda.
    Ja bih rekla da si premlaka, a to sam zaključila iz sljedećeg:

Citiraj Zaza prvotno napisa Vidi poruku
    U ponedjeljak je bila sveki i kad nije prestala stavljati D. na noge, ja sam uzela bebu. Ona je to skuzila i vjetovatno mu to jucer i rekla, pa je on dosao i izjavio da ce kupiti HODALICU!
    Oprosti što seciram tvoj post, ali ja bih nakon prvog i jedinog puta kada bi mi netko stavio dijete na noge, upozorila, a ako ne bi prestala, onda bi dobila opomenu predisključenje. To je tvoje dijete i nitko nema pravo tako se ponašati.
    Moja M. ima 9 mjeseci, propuzala je sa 7,5, sama se ustaje uz namještaj, lagano uz njega hoda, ali čim vidim MM, svekra, svekrvu da ju "šetaju" (što ona voli), odmah ih upozorim i oni me poslušaju. Naravno, za to ne moraš biti gruba i bezobrazna, ali moraš biti odlučna.
    Na žalost, te starije generacije puno toga ne kuže i stalno im treba soliti pamet na fin način. Ako ovo ne rješiš na pravi način, kasnije će ti se miješati u sve, od dohrane do oblačenja...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi li pitala tm-a i ostalu familiju hoce li - u slucaju da ikada kasnije s bebom i njezinim razvojem bude problema - jasno i glasno reci i priznati sebi i okolini da su oni inzistirali da se dijete postavlja na noge i trpa u hodalicu suprotno preporukama djetetova lijecnika/fizioterapeuta? hoce li to imati m*uda jednog dana reci i njoj u lice?

smatraju li da je "ma nece joj nista biti" dobar razlog da dijete posjednes na haubu ili krov svog automobila i provozas po parkingu?

misle li da je dobra ideja pustit joj da sjedi na prozoru na trecem katu i gleda pticice i mackice jer "ona to naprosto o-b-o-z-a-v-a"?

vjeruju li da ce joj ikako naskodit ako joj das casu s vinom/martinijem/viskijem/rakijom pa nek sama proba jel joj fino?

misle li da nije mozda vec prekasno da joj pustis da sama haraci po ladici s nozevima/skarama i ostalim - nek se nauci cim prije?

je li dobra ideja posjest je na kuhinjsku plohu pored stednjaka dok zakuhavas 5litarski lonac vode za tjesteninu? "al ona tako mirno sjedi i bas joj je zabavno"?

sto hocu reci?

ti si, vrlo ocito i vrlo glasno i jasno, preuzela odgovornost za sve sto mozes uciniti (sprijeciti, nabaviti, izvjezbati, saznati...) kako bi osigurala da ti dijete raste zdravo i sigurno. jel mislis da mozes ustat pred svima njima i reci naglas da ces cista srca i mirne duse za 15 godina moci svom djetetu reci: "dijete moje drago - ucinila sam sve sto sam znala i mogla da ti pomognem odrasti sigurno i zdravo, sve sto sam znala i sve ono cime sam raspolagala - to sam napravila. sve sto sam radila, radila sam s mislju da ti rastes zdravo i sigurno, da sve probleme koje imas rijesimo cim prije i efikasnije, da sve probleme koje ikako mozemo izbjeci - izbjegnemo. puno je truda i vremena i resursa trebalo, ali ja sam zadovoljna onim sto sam i kako sam ucinila."

ja vjerujem da ti mozes.

mogu li oni?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos nesto...

roditelji imaju jednako pravo odlucivati o svom djetetu. ali postoje - eto - situacije kad ce se dogoditi da jedan od njih odlucuje "stetnije" od drugog.

vjerujem i da situacija u obitelji moze biti takva da onaj roditelj koji se "dobrohotnije" ponasa u svom odlucivanju ne moze nikako nadglasati pravo onog drugog...

ako dodjete u situaciju da tm i njegovi ipak nahrupe s hodalicom ili budu i dalje izuzetno inzistirali s postavljanjem na noge ili slicnim - napravi djetetu spomenar.

napisi u njega od pocetka sto ste sve radili (morali smo s tobom puno vjezbati, ti si bila nezadovoljna pa te tata zabavljao dok sam ja vjezbala tvoje kukice...), sto su doktori preporucivali (nadali smo se da ce to biti sad vec dovoljno, ali su nam na pregledu rekli da svakako nastavimo - bilo nam je krivo jer se tebi vjezbanje bas zamjerilo), ukljuci i sve lijepe i korisne stvari sto je tm radio s njom, sto se vremenom mijenjalo (tata je zakljucio da je toliko vjezbanja pretjerivanje, ja sam dalje nastojala odrzati isti ritam rada...), ideje koje su kome padale na pamet (tata (dida, baka) je odlucio zanemariti preporuku lijecnika/fizijatra i zeli ti kupiti hodalicu - misleci da ce ti tako pomoci) (na pregledu je fizijatar rekao da hodalica nikako ne dolazi u obzir) (tata je svejedno kupio hodalicu i posjeo te u nju - evo i prve slike). nek se potpisu dida i baka pod sliku gdje im hopse na koljenima - eto te baka hopse iako je doktor rekao da to ne radimo - al se baka ocito vrlo zabavljala...

i tako dalje...

pa ih pitaj jel to uspomena na djetinjstvo koju joj zele ostaviti?

i - zasto se, zaboga, ne zele potpisat?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

litala, sjajno si ovo smislila! Istina, treba imati hrabrosti sve to tako prezentirati, no s takvim se ljudima očito drugačije ne može.

Sjećam se, M. je bila par mjeseci i već je bila okretno dijete, hoćeš na krevetu ili na stolu za previjanje... Ugl., znala sam ju ostaviti na stolu (ako bih skužila da je taj puta mirna) i otići do ladice, kreveta... (korak dva od stolića). MM me upozoravao, no moram priznati, znala sam se oglušiti (jer vjerujem svom instinktu i poznajem svoje dijete) sve dok mi jednom nije rekao: Jednom će se dogoditi da padne i onda si nećeš moći oprostiti. To mi je bilo dovoljno. Tad sam odmah pomislila, kako sam glupa. Zaista, zamisli da mi padne, ostane bogalj samo zbog toga jer sam JA MISLILA kako joj se u tih par trenutaka neće ništa dogoditi.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

litala, sjajno si ovo smislila! Istina, treba imati hrabrosti sve to tako prezentirati, no s takvim se ljudima očito drugačije ne može.

Sjećam se, M. je bila par mjeseci i već je bila okretno dijete, hoćeš na krevetu ili na stolu za previjanje... Ugl., znala sam ju ostaviti na stolu (ako bih skužila da je taj puta mirna) i otići do ladice, kreveta... (korak dva od stolića). MM me upozoravao, no moram priznati, znala sam se oglušiti (jer vjerujem svom instinktu i poznajem svoje dijete) sve dok mi jednom nije rekao: Jednom će se dogoditi da padne i onda si nećeš moći oprostiti. To mi je bilo dovoljno. Tad sam odmah pomislila, kako sam glupa. Zaista, zamisli da mi padne, ostane bogalj samo zbog toga jer sam JA MISLILA kako joj se u tih par trenutaka neće ništa dogoditi.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Draga moja,cure su ti vec sve lepo posavetovale
    Ja sam mama jednog ozbiljnog vezbaca.Tako da nam u tom malom uzrastu nisu prepustili vezbanje kod kuce,
    vec smo bili ukljuceni u program vezbica u ustanovi gde smo isli kod fizijatra.
    Imali smo dijagnozu Retardacio motorica,i jos svasta nesto...
    Elem,ono sto sam htela predloziti:da li je u vasem slucaju moguce da krenete na vezbice kod terapeuta pri Institutu,bolnici ili cemu vec gde se beba i inace leci?
    Tako da to deo posla obavi strucno lice,a ti kod kuce "dovezbavas" s bebom?
    Mislim da bi ti to bio spas.
    Moras istrajati,prva godina je nezamenjiva za motorni razvoj,sta se sada propusti kasnije se jaaaako tesko nadoknadjuje.
    Tvoja beba ce prohodati i ako je stavljaju na nogice prerano,i u hodalici,ali posledice svega toga ce se videti tek kasnije.
    To znas i sama,i samo hrabro!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Cure divne ste...dirnule su me vase poruke..toliko mudrosti, iskustva i zelje za pomoci drugome.. hvala.

kavofob, odlicno si to zakljucila. U biti ovdje je hodalica samo povod, ne i uzrok problema. Ali zao mi je sto se mala D. nasla izmedju dvije vatre, ni kriva ni duzna. Ona nema veze s tim i ne zasluzuje to.
    Ja preuzimam odgovornost za sebe. Generalno mi fali takta, suptilnosti, strpljenja. U tom " odnosu" sa sveki ja ili se povucem skroz ili sam pregruba. To ne valja, trebala bih naci balans, ali ne znam kako. Ona je tvrd orah i nisam se sa takvima susretala prije.
    Inace MM je stabilan i jak, ali nije imun na nju, naprotiv! Tako da nam to od pocetka djeluje na nasu vezu.
    Sada je tu mala D. i za sveki odlicna prilika da se odmjere snage..uzasno to zvuci ali je tako. Hodalica ili ne! Kao sto SikaPika rece, prije je bila dohrana..mala nije imala ni 3 mjeseca, a pocelo je insistiranje na "sokicima"!!! Ja maloj ni sad, a ima skoro 8 mjeseci ne dajem sokice iz teglice. pije vodu i jede voce...Ali to je isto bila rovovska borba...dajes li joj sokice, dajes li joj kasice, pa MORAS! SVI DAJU!!! pa njoj je 4 MJESECA. Tu sam (u ostalom kao i u vecini slucajeva) istjerala svoje, pocela sam dohranu tek sa 6 i pol mjeseci.
    P aje onda bilo soljenje! Zasto joj zaboga ne solim kasice! Pa odbijace ti kasnije slanu hranu, nece htjeti jesti kasnije nista slano, itd...(BTW mala jede sve sto joj ponudim, idealne je tezine i sve pet tu).
    Ljudi moji, pa soli ima i u banani!!! Bebi od 7 mjeseci ne treba SOL!!!Dzaba ja govorila. Al srecom rijetko dolazi, ne hrani je nikako tako da ja imam kontrolu nad tim...Dala sam par primjera ilustracije radi. A ima toga jos.

Sve u svemu iscrpljujuce...Pored nasih muka oko vjezbanja, oko neizvjesnosti visa vie djecijeg zdravlja, sada moramo trositi energiju na ovakve stvari koje nam u biti odvracaju paznju od onog njavaznijeg - nase D.

litala - super ideja za spomenar. Samo se plasim da cu dobiti kontra efekat. Da to nece htjeti uraditi i da ce me jos jednom etikirati kao "drama qween".
    Od pocetka mi je, po mom misljenju nepravedno, nametnuta ta slika "strebera", bukvalca, nekoga sklonoga pretjerivanju, dramatiziranju, detaljima, itd. Jeste, citam sve od reda, turistickih brosura, do uputa za uporabu perilica za sudje, ali zasto to nekome smeta.
    Pa je bilo da previse ceprkam po netu oko djetetove motorike, pa evo sad ovo da previse ozbiljno shvatam te vjezbe, da sam pre kruta, itd.
    Ama ko smije preuzeti rizik, neka izvoli. Svatko je imao priliku podizati svoje dijete, a ovo je moja! Sigurna sam u sebe i da su moji stavovi pravilni. Samo moram razraditi taktiku kako se uspjesno nositi sa okruzenjem koje te stavove konstantno stavlja na test.
    A za to ce mi trebati debela koza i dobar smisao za humor! Sretno meni!

Oprostite na jos jednom dugom postu, evo isplivalo je dosta toga, a pocelo je od hodalice. )

Ugodan vikend zelim svima.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj MIJA 32 prvotno napisa Vidi poruku
    pa neka lijpo ode s tobom kod liječnika,i neka mu on sve objasni
    osim toga ima puno tekstova na netu,isprintaj i podjeli svima
    ja bi u tom slučaju printala najcrnje prognoze i slučajeve

i vježbaj pod svaku cijenu kao što je jerry napisala,i ma koliko teško bilo pokušaj se izboriti za zdravlje svoga djeteta
    i nedaj hodalicu ni pod razno

drži se
    mija32 ideja ti je dobra (mislim na to s printanjem)ali nece vjerojatno upaliti,vecinom mi mame jedine brzo priznamo sami sebi kada nesto nije u redu i potrcimo pomoci svome djetetu a isto tako vecina nasih bliznjih neprihvaca istinu pa ostanemo same...nazalost,cak i kada su sitnice u pitanju ignoriraju cinjenice sta je najbolje,zato nemoj dati da rade po svome ti vjezbaj svoju bebicu i radi kako ti je preporuceno..oni neka kupe hodalicu ti je sastavi i gurni u neki zapecak...jer, stvarno moji klinci su svi prohodali bez nje puzanje je najbolja metoda i nisu prhodali nista kasnije od ostale djece ali su zato bili puno stabilniji na nogama a dvojica starijih su mi imali problema s tonusom misica

lucija83 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaza samo ti udri po svom, moj pedijatar je rekao da im je ta hodalica napravila toliko problema kod djece da je to strasno i da kad dodjem doma da uzmem sjekiru i da je razbijem eto ja nisam mogla vjerovati ali sam je spremila tako da samo ti vjezbaj evo i mi smo poceli pet dana vjezbamo ide pomalo i tako drz se i ljubi malenu !!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Reci im da je u dosta zemalja hodalica izbačena iz upotrebe i više se ne proizvodi. I kao što si sama rekla, isprintaj tekstove i daj im nek čitaju. I ja sam s prvim djetetom napravila dosta grešeka, između ostalog stavljala ga i u hodalicu. kao posljedica toga je bilo da je prohodavao dosta mjeseci i nikako da krene kao treba jer nije znao pasti. Znači, kad je padao, padao je direkt na glavu ili na leđa. A i mogu napraviti usporedbu s drugih dvoje i razlika je drastična. Stvarno je ogromna razlika kad pustiš da dijete samo uči sjediti/puzati/hodati i kad požuruješ stvari.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

povedi svekrvu sa sobom k doktoru pa kad čuje stručnjake će promijeniti ploču. i prema tebi i mužu. ti kruti ljudi padaju na autoriteta onih ljudi koji im nisu familija. a muža će onda ona riješiti

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj anamix prvotno napisa Vidi poruku
    povedi svekrvu sa sobom k doktoru pa kad čuje stručnjake će promijeniti ploču. i prema tebi i mužu. ti kruti ljudi padaju na autoriteta onih ljudi koji im nisu familija. a muža će onda ona riješiti
    X
    Ako nemožeš pridobit MM-a na svoju stranu, probaj nju. Dobra ideja, možda stvarno upali.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Povedi svekrvu na kad ideš fizijatru na pregled i na vježbe. Neka joj sve detaljno objasne...sigurna sam da će nakon toga od hodalice odustati.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj anamix prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi se čini kao odlična ideja.
    Kod moje sveki bi definitivno upalila.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

joj, žao mi je što sam negativna, al ja u ovakvim situacijama imam poriv reći muškarcu da se oženi za mamu
    očito je mama pokušala "argumentirati" hodalicu i bila je žestoka u tome
    tako da bi i ja lijepo zamolila svekrvu da ode na pregled.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zasto voditi sveki doktoru? moja sveki je bila osjvestena po pitanju hodalica ali je zaovarala dubak i kengurka

ja sam najnormlnioje otisla s MM (koji katkad misli da sam streberica da sam kurta isl. treba mu vremena ali skonta zasto sam u pravu ) na 1 pregled kukova ( u isti grad u kom si ti) i pitala hodalica dubak -zena rekla ne ni slucajno, pitala kengurko ili sling zena rekla sling ili marama...i fino rekla MM da se izbori sa okolinom ( jer su njegovi moji su u Zg). kad neko nesto podje reci ( stavljanje da se sjedi huh...stavljanje na noge dohrana) na pocetku sam strpljivo objasnjavala ali mi je ponestalo strpljenja i samo kazem pitajte svog sina ili ako je neko od daljnje rodbine pitajte L tatu i nastavim po svom.
    saljem ti ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da izguras po svom

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i na istom pregledu sam odradila teme posjedanje bebe i treba li ju uciti hodatai ...zena rekla moze sjediti kad se sama posjedne i ne treba je uciti hodati tj voditi je za rukice- MM je "samo" imao zadatak to iskomunicirati sa ostatkom naseg okruzenja a ja sam bila uporna kao mazga i na oprezu kao sluzbenik kakve tajne sluzbe reagirala sam i na najmanji pokusaj necega sto nije u skladu sa "pravilima" i brzo su shvatili da sam luda i odustali...rezultat dijete koje je jako spretno i samostalno- i dalje je ohrabrujemo da stvari iskusava i sipituje sama mi smo tu kao sigurnosna mreza

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

pozdrav svim curama i naravno malim andjelima )
    eto ja doma iman Marina Tomu kojem je skoro pa 9 mj ...on je od 5 mj.u dnevnoj na tepihu ...radi sta god hoce puze polako vec hoda sada i sve se naucio tamo ..
    ja se slazem sa Mijom ..nema hodalice i svekrivi hahah reci da nema umjesavanja u odgoj dijeteta ..meni je mama pediatrica i natjerala nas je na sve vijezbe koje postoje ...fiziatar plivanje sport ..iako je mali aktivan i ok ..nema nikakvih problema ..ali vjezbati morate ...i ja vjezbam s samlim stalno nesto ...jer ce mu misisni tonus bit bolji i bit ce jaci kad bude trebalo ..

eto toliko od mene .. pozz svima ..

Kika ...i naravno Marin Toma

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Draga Zazo,
    žao mi je što prolaziš kroz ovo a cure su ti već sve rekle. Definitivno ima odličnih savjeta a nekako se najviše slažem sa litalom. Znaš da sam i sama mama vježbača. Moj MM je također minimalno bio uključen u vježbanje. Njemu je to eto teško jer maleni plače i eto on to ne voli raditi. Ja uživam u vježbanju sa djetetom i njegovom plakanju-dalo bi se zaključiti iz komentara mog MM-a. Ja se nisam dala zbuniti, tjerala sam svoje do kraja i jesam potegla veći teret ali ne žalim sekunde kada vidim kako maleni hoda. Nama je čak neuropedijatar savjetovao posjedanje i stavljanje u dubak !!!??? Nakon toga smo promptno završili kod dr. Sabola u Zagrebu iako smo iz BiH. Neuropedijatar je dobio što ga sljeduje odmah a i MM. Ja sam ga pitala hoće li moći našemu sinu, ako ne daj Bože ostane problema u razvoju, jednom kada odraste reći da nije htio, mogao ili želio uraditi sve što je bilo u njegovoj moći pa su zbog toga ostale posljedice? Znam da sam ja uradila sve ali kako će se nositi MM sa svojim dijelom dogovornosti. Mislio je da ne trebamo ići kod psihologa i logopeda jer pobogu pa on nije dijete sa PP. Mislio je, ali idemo već puna 4 mjeseca i napredak je nevjerovatan. Mi smo vodili maratonski razgovor do 2 ili 3 ujutro, dok se nije složio. Možda se i nije složio ali baš me briga, popustio je a meni je i to dovoljno. Sada ga vodino 1X sedmično on, a drugi puta ja i tako svake sedmice. ja sam direktna uvijek i sa svima. Sve što imam reći rekla bih i MM i svekrvi i to odjednom a ne bih vodila pojedinačne razgovore niti igrala igrice. Meni diplomatija nije jača strana, ja saspem sve i odmah pogotovo ako je riječ o mojoj djeci, tu ne pravim kompromise ni sa kim. Pusa za malenu i tebe.
    Posljednje uređivanje od Melica : 02.05.2010. at 20:42

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Lady Grey prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi se čini kao odlična ideja.
    Kod moje sveki bi definitivno upalila.
    kod moje nije upalilo, a sama je dovela pedijatricu kod nas da nas navede na pravi put
    ali je pedijatrica bila na našoj strani pa je ostala malo pos...ana.

ali je nastavila po svome.

mislim da u tvom slučaju nije problem u svekrvi nego u mužu...koji misli da njegova mama zna najbolje što je za vaše dijete najbolje. bolje od tebe

dok tm i ti ne sredite malo stvari međusobno, nikad nećete imati mira

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Da, to da povedeš svekrvu kod doktora je dobra ideja. SAd sam se sjetila kako je mene moja maltretirala s vodom i čajem u prvih 6 mjeseci isključivog dojenja. Dobro, nije bila toliko nametljiva i bezobrazna da bi joj palo na pamet da uzme vodu pa da M., ali je to stalno provlačila kroz razgovor... Ugl., čak je MM počeo s tim forama, možda da joj daš malo čaja..., onda je bio sa mnom kod pedice i kada je ova rekla, ne, isključivo dojenje, to smo prenjeli staroj pa se skulirala.

Onda sam ju vodila kada je M. imala 6 mj. pa je zbog slabijeg prirasta pedica rekla da joj dajem AD uz dojenje što sam ja kategorički odbacila, odmah pred pedicom. Onda mi je bilo žao što sam vodila sveki. Iako me je uvjeravala kako je M. ok i da se ne opterećujem njezinom težinom, nakon nekog vremena je počela govoriti, vidjet ćeš, ako ne bude dobivala na težini, daj joj AD, nije to nikakvo zlo, možda gubiš mlijeko, bla bla...

U svakom slučaju, budući da TM ne želi s tobom doktoru, zamoli sveki da ide s tobom, ono, kao, treba ti pomoć... Onda se pravi blesava pa pitaj doktora: Mnogi mi kažu da ju smijem stavljati na noge, je li istina... Muž bi joj htio kupiti hodalicu, smijemo li... Trebam li toliko s njom vježbati... itd. Prije toga ga možda nazovi i objasni cijelu situaciju. Ako bude pametna, šutjet će i prihvatiti to što dok. kaže, a ako ne, pravit će se pametna pa ispasti glupa pred dokom.

Sretno!

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mislim da nema smisla objašnjavati jer neće skužiti, nabavi dobru guralicu i riješena stvar. Fino objasniš da je to sad najnovije sredstvo za prohodavanje, puno efikasnije i bolje od hodalice, da to svi pedijatri preporučuju za motoriku...

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    kod moje nije upalilo, a sama je dovela pedijatricu kod nas da nas navede na pravi put
    ali je pedijatrica bila na našoj strani pa je ostala malo pos...ana.

ali je nastavila po svome.

mislim da u tvom slučaju nije problem u svekrvi nego u mužu...koji misli da njegova mama zna najbolje što je za vaše dijete najbolje. bolje od tebe

dok tm i ti ne sredite malo stvari međusobno, nikad nećete imati mira
    X muz je taj koji treba shvatiti da ti ne govoris iz kontre svekrvi vec iz ogroomne birge i ljubavi za vase dijete i da ne govoris na pamet vec da su to preporuke lijecnika. To ne vidim kako nametanje misljenja isl vec jednostavno je struka dosla do takvih zakljucaka a i ima logike u tome - kad covjek sjedne i malo razmisli.

i po mom misljenju muz je taj koji bi trebao biti "tampon zona" izmedju zene i svoje majke. Ja nikada ne bih dozvolila situaciju u kojoj bi MM trebao rjesavati nesto takvo sa mojom mamom. Mozd ja imam specificnu sitaucaiju jer je moja mama u drugoj drzavi, ali na svaku moguci savjet s kojim se MM i ja ne bismo slagali je dobila objasnjenje ako nije upalilo bila bih jako izricita. To je nase djete mi ga odgajamo mi so odgovorni za evenutalne greske i tacka. Bake ako zele pomoci "po nasim pravilima" super ako ne mi se mozemo jako dobro snaci i sami one su tu da uzivaju u svojoj unuci - treba dosta da se dodje do toga ali jednom kad se dodje puno je lakse, makar meni.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

joj, Zaza, takva je i moja sveki - uvijek najpametnija i uvijek u pravu. i muz uvijek na njenoj strani.
    nije to sto ti nemas takta (po tome ga nemam ni ja) nego je problem u tome sto takvim ljudima NIKAD nije pravo. ucinile mi dobru stvar ili ne - uvijek ne valja.
    ja sam sa svojim muzem 10 godina. ona mi od prvoga dana podmece i uvijek ima svoju pricu i uvijek sam ja ta koja ne valja. napokon, ali tek od prosle godine, pocela sam furati svoj film i prestati je dozivljavati. djecu ne vodim k njoj, a ona je uvijek dobrodosla da dode (btw, ne dolazi vise od jednom u 2 mjeseca) i da provede vrijeme s unucadi ali iskljucivo pod nazdorom.
    zasto sam takva? mm ima jos dvoje djece iz prvog braka koji sad imaju 17 i 18 godina i, hvala bogu, u super smo odnosima. njihova rodena baka im je doslovce ispirala mozak kako su ovo dvoje mali dobri, kako su oni samo plakali, kako ih je njihova mama hranila samo sa smokijem i slicnim smecem, kako nije dobro da izlaze, kako ovo, kako ono..... kakva je to baka?? ucjenjivala ih je da im nista nece ostaviti u naslijede (ima vikendicu na moru) i da ce sve rasprodati ako oni nece ovako ili onako....
    zato sam odlucila, bez obzira na (ne)podrsku svoga muza (da ne govorim da on nije reagirao ni kad je blatila njegovu vlastitu djecu, a kamoli za mene), da je za moju djecu najbolje da baku vidaju kad im dode u posjet i kad sam ja doma. definitivno necu dozvoliti nikakve emotivne ucjene dok god mogu utjecati na to. kad budu veci i zreliji, vidjet ce i sami.
    sorry, nije bas vezano uz temu, ali ima jos cura sa slicnim ili istim problemima, a na kraju se sve svodi na to da moramo donositi odluke koje su dobre za nasu djecu. i nauciti ih da kasnije to rade sami za sebe.

sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam mužu linkala podatke gdje je lijepo napisano kako je hodalica zakonom zabranjena u nekoliko zemalja, mišljenje svjetskih pedijatara i još par domaćih tekstova u kojima se govori o štetnosti hodalice. nakon toga me nije gnjavio.

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zaza jesi li našla tekst što se tiče hodalice i vježbica
    ja ih isto trebala isprintati svekrvi i mami
    sverar i svekrva me prave ludim da ja pretjerujem što se tiče vježbica i preporuke pedijatra jer kakti maleni se plače dok ja s njim vježbam pa to nije za njega i da ne moram sve vjerovati doktorima( moš mislit). još mi je pedijatrica dala letak "aerobic za bebe" kod nje u grupi mogu doći vježbati ali nisam ovaj mj. išla jer nisam imala tih 100 kn ( to se plača - privatno) pa sam neke slikice skinula s interneta ali idući mj. idemo
    a da ne govorim o nošanju-stalno im je na rukama a onda kad im je težak onda se ja moram snalaziti kako god znam. ponovo ga privikavam da ga ne nosim stalno - a i kada sam joj to rekla ona se samo meni smije u facu i kaže da zna sve .... čak sam ju jednu večer zvala da dođe da ga nosi ( jer joj je cijeli dan bio na rukama ) jer mi je sama rekla da će ga cijelu noć nositi ako treba ...i naravno "baba" nije došla bila je "umorna"

a moja mama me pak savijetuje da ga pomalo stavljam na noge a kad ih samo uhvatim na dijelu ja ko vještica skačem a da ne govorim što se tiče dojenja "pa on ti je gladan-plače -slabo ti je mlijeko " a mali je mali buco. cijelo vrijeme cica i tek je sad počeo jesti kašice i još se prežderava na cici ( sad ima 7 mj. -8 i pol kg) inače mj. dana ranije rođena beba
    a kad se moja vrata od stan zatvore ja ću po svome a vi pričajte što hoćete

još nismo došli do hodalice ali sve nas to čeka....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Aerobic za bebe ti stvarno nije nešto potrebno ili neophodno, i ako ti je puno davati za to sto kuna nemoj se gristi i misliti da zakidaš dijete za nešto.
    Svakako je zgodno sa svakom bebom raditi nekakve vježbice, ali mislim da ih sasvim zgodno možeš savladati iz kakve knjige ili npr. onog DVD-a 'Prve tri su najvažnije'
    Ovo vježbanje o kojem se tu piše je za djecu koja imaju dijagnozu (obično Dystoni sindrom), a ond aim ne treba aerobic nego vježbe kod fizioterapeuta (koje su na uputnicu besplatne)

Što se tiče hodalice, potražite tekst dr. Polovine iz nekog dječjeg časopisa, mislim da jako dobro objašnjava zašto ne treba koristiti hodalicu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ga:

Koje su moguće štetne posljedice primjene hodalice?

Nabrojit ćemo neke:
    - akoje hodalice bebi previsoka, beba se neće oslanjati na cijela stopala, već na nožne prstiće i na nepuna stopala
    - u hodalici će početi „hodati“ odmah prema naprijed, a prirodni tijek razvoja hoda je prvo hod u stranu pa potom naprijed i u to jednostavno „ne treba dirati“ jer je u našoj shemi razvoja to tako „ucrtano“
    - hodalice su na kotačićima, dijete u hodalici „leti“ amo-tamo te je to neka vrsta pokretanja na mahove, a ono motorički nije za to sposobno i zbog toga razvija kompenzacijske mehanizme čija shema ovisi o djetetovom razvojnom nivou, tj. njegovim stvarnim motoričkim sposobnostima. U svakom slučaju, kompenzacijski mehanizmi su jedna nadogradnja motornog razvoja koja narušava normalni, idealni tijek razvoja djeteta
    - povećana je mogućnost pojave nespretnosti jer je manje ili više narušen razvoj obrambenih reakcija
    - u slučaju da dijete ima smetnje u razvoju, posebno cerebralne poremetnje kretanja, tada ga se nikao ne smije „na svoju ruku“ stavljati u hodalicu, jer se time pospješuje razvoj patološke nadgradnje osnovnog oboljenja. To je razvoj pogrešnih kompenzacijskih mehanizama koji su zapravo nenormalni obrasci položaja i pokreta što znatno otežava cijelu situaciju, a mogu biti teži od osnovnog oboljenja.

http://www.ringeraja.hr/hodalica---da-ili-ne_624.html

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mima

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •