-
plodnost nakon zračenja i kemoterapije
Drage forumašice, imam jedno pitanje.
Naime, moj zaručnik (26god) je obolio od zloćudnog tumora epifarinksa (gornjeg ždrijela), čeka ga 35 zračenja i 5 ciklusa kemoterapije. Pitali smo onkologicu da li će nakon terapije biti moguće začeće (tj hoće li on biti plodan) - njen odgovor je potvrdan, dakle terapija neće naškoditi. Drugi doktor je to potvrdio.
Da li je to točno, ima li itko iskustva sa sličnom situacijom?
Ili je ipak pametnije pohraniti spermu?
(ako je tema na krivom mjestu, ispričavam se i molim modove da ne brišu nego da premjeste-ako je to moguće)
-
bubamara07, OBAVEZNO pohranite spermu!
mm je 1999/2000 prošao 9 ciklusa kemo i kamo sreće da su smu savjetovali krioprezervaciju sjemena, mislim da bismo bili u daleko boljoj poziciji nego što smo danas
na azoo statistici ima dosta parova koji idu u prag na donora, nakon liječenja karcinoma
a na ovom forumu ima već i nekoliko parova koji su postali roditelji, pobjedivši prvo malignu bolest, a potom i neplodnost!
isti scenarij, od srca, želim i vama!
-
Bubamara, ako Boga dragog znate, zaledite spermu i to maksimalno moguce. Nikoga ne slusaj da ce sve biti ok. Sve je individualno. Svuda u svijetu je rutinska stvar prije i kemo i radio terapije kriprezervirati spermu. Sreca tvoja pa si nas pitala. Vidi muke koju smo mi, parovi gdje je supruznik prosao kemo i radio terapije, mucili i mucimo samo zbog toga sto ljekari nisu rekli da treba kriprezervirati spermu prije terapija. PLIZZZZZZZZZZZZZZZZ poslusaj nas. Vibram da sve prodje u najboljem redu i da tvoj zarucnik ozdravi ako Bog da i da imate bebicu.
Mozda sam dosadna, ali MOLIM TE, ma sto vam rekli, vi obavezno krioprezervirajte spermu.
sretno
-
Slažem se sa fatamorganom i Ivicom K bolje pohraniti spermu nego da se poslije udarate po glavi zašto niste to napravili
-
Obavezno zamrznite spermu!!!
Vibram da sve bude u redu i da on ocuva svoju plodnost,ali nikad se ne zna.Ovako ste ipak sigurni i ne morate se zabrinjavati oko toga.
Zelim vam svu srecu!!!!!!!!!!
-
-
Obavezno pospremiti. MM prije 1,5 god (u 33.god) obolio od karcinoma debelog crijeva i primio 6 ciklusa KT. Prije kemo mi sami pitali onkologa za sterilnost (njima nije palo uopće napamet da nam to spomenu kao mogućnost), doktorove su riječi bile "pa ne bude se niš desilo, ne bude imalo utjecaja, al da sam ja na vašem mjestu i ja bih pospremio". Otišli jedno jutro na VV i to obavili. Nakon KT su nam rekli 2 godine najbolje čekati za prirodno začeće. U međuvremenu otišli probat na VV na potpomognutu iz zamrznutog sjemena i bingo iz prve; trudna 12 tjedana. Da nismo pospremili, morali bi čekati još godinu dana, ja bih imala onda već 36,5 g i pitanje kaj bi bilo.
Jednom našem prijatelju doktori nisu "napomenuli" da bi možda trebao posrepmiti prije KT, ostao je sterilan, ima već jedno dijete na sreću , al to je to za njega.
Inače MM je sad ok, radio kontrolni spermiogram, nalaz odličan, al još godinu dana ne možemo planirati prirodno zaćeće. Al do onda nam dolazi bebica na jesen
.
-
Evo primjera kako se to radi, svaka cast
-
TroYa, sretan završetak, čestitke, a nažalost, doktori ne promatraju pacijenta u cjelini i u takvim situacijama ne razmišljaju o utjecaju liječenja na plodnost. Srećom, pacijenti se sami informiraju i poduzimaju potrebne korake.
bubamara~~~oboma za dalje.
Posljednje uređivanje od mare41 : 03.05.2010. at 13:38
-
Obavezno pohranite spermu!!!! Ima dosta parova koji se bore s neplodnošću nakon kemoterapije, osobno znam 2-3 slučaja s foruma koji su, hvala Bogu, pohranili spermu i imaju mogućnost ići u postupke za dobivanje djeteta, od kojih je jedan već ostvario roditeljstvo.
Ovisno o tome gdje ste fizički locirani (ZG itd.) dalje će te cure uputiti gdje se to može napraviti, vjerojatno na Vuk Vrhovcu, u IVF Poliklinici, u Klinici u Mariboru itd.
Sretno u liječenju i dobivanju bebe!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma