Kod nas je naravno bila vrlo slična priča.

Kronologija je sljedeća:

30. 12.2 004. prvi razgovor u CZSS sa socijalnom radnicom i psihologinjom u vezi posvajanja; došli smo na informativni razgovor kako bi nas uputili u daljnji postupak

05. 01. 2005. podnosimo 'zamolbu za obradu radi posvojenja djeteta'

17. 02. 2005. telefonski poziv Centru s upitom kad bi mogli biti pozvani na obradu
-socijalna radnica nam odgovara - čekajte ima još vremena; imamo puno posla

04. 03. 2005. obavili razgovor sa socijalnom radnicom i psihologinjom, riješili psiho-testove; dogovor je da će nam se telefonski najaviti za posjet doma

naravno one nam se sljedeća tri mjeseca uopće ne javljaju;

mi zovemo svaka dva tjedna informirajući se kada bismo napokon obradu mogli privesti kraju
uglavnom su socijalna radnica i psihologinja bile poluljubazne s onim stavom 'kog vraga nas zovete, kad budemo imale vremena doći ćemo' itd.

naravno pri svakom pozivu bili smo vrlo ljubazni, uvijek se ispričavajući ako smetamo, pa nam je tako nakon trećeg poziva psihologinja na naše' ispričavamo se ako smetamo, ali…' (želeći reći – zanima nas kad bismo se mogli dogovoriti za posjet) vrlo neljubazno odgovorila –čujte ne možete nas zvati a da ne smetate.

u međuvremenu smo poslali i mail Ministarstvu s naglaskom koliko smo nezadovoljni radom našeg matičnog Centra;
trebam li napisati da nismo dobili nikakav odgovor?

stvar je u tome da smo se mi cijelo vrijeme osjećali krajnje nemoćno jer razmišljali smo potužimo li se na rad tog Centra to će nam se vjerojatno osvetiti jer oni ipak trebaju napisati svoje mišljenje o nama

da skratim; u posjet su nam došle 01. 06.; posjet je trajao punih dvije minute, a na njihovo mišljenje o našoj 'podobnosti' za posvojitelje čekali smo do 15. 09.

nije li to tragično?

mi smo ipak krajem lipnja, ne čekajući rezultate obrade (čokolada ) poslali zamolbe svim Centrima i valjda je to što su neki Centri odmah zatražili obradu od našeg matičnog Centra ubrzalo završetak obrade (smajl koji vrišti sarkazmom i ironijom)

točno je da bi se prema Obiteljskom zakonu, članak 135, stavak 2, obrada trebala obaviti u roku od dva mjeseca od podnošenja zahtjeva, ali ...

sori, malo oduljih