danas razmišljam kako je lako i jednostavno savjetovati druge, ali postaje teško kad se radi o samome sebi :/
voljela bih čuti vaše savjete i razmišljanja o situaciji koja me muči...
moj sin će uskoro napuniti 8 godina. od 6. godine ne živi sa mnom, nego sam s tatom. on je jedno predivno i drago dijete, empatičan i emotivan i iznenađujuće zreo u razmišljanjima. poslušan je i čak prepažljiv...što ne znam koliko njemu samom ide u prilog...iskreno, puno više bih voljela da se zauzima za sebe umjesto da razmišlja o drugima, ali takav je bio oduvijek.
iako je poslušan, problem je u tome što je poprilično ignorantan na mnoge stvari koje ga zamolim da ne/čini. većinom se radi o sitnicama poput; da ne lupa dok seka spava, opere ruke prije jela, ne zatvara vrata od kupaone i slično. dakle, ne radi se o tome da ne želi poslušati ako ga zamolim da nešto napravi u tom trenutku, nego općenito stvari koje želim da ne/radi trajno.
nije stvar u tome da on prkosi i ne želi nego jednostavno ne razmišlja bez obzira koliko puta mu rekla. već smo tisuću puta razgovarali o tome, ali pomaka nema :/
primijetila sam da jako pazi na stvari koje mu tata kaže i koje tati smetaju jer on zna dosta glasno reagirati na "neposluh" pa malac pomalo i strepi od toga da ga uzruja i onda puno više razmišlja o tome što tata želi ili ne želi. naravno, i činjenica što živi s njim i što on svakodnevno o njemu brine uvelike pridonosi boljoj povezanosti.
ja ga ne želim kažnjavati i vikati jer, osim što mislim da su prisila i kazna samo instant rješenja, a dugoročno ne vode gdje trebaju, smo ionako nedovoljno zajedno pa si ne mogu dozvoliti da i to malo vremena što provedemo skupa provedemo u napetosti i negativnosti...a ipak...ne želim se pomiriti s tim da rješenja nema i da se nadam da će stvari s vremenom biti bolje.
ne tražim instant rješenje jer sam svjesna da ga nema, ali možda smjernice na koji način ga motivirati i iskomunicirati da do njega dopre "nemoj lupati" bez da ja moram svako malo ponavljati...