Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: kako pronaći kvalitetnog i pouzdanog dobavljača za izradu web stranice?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno kako pronaći kvalitetnog i pouzdanog dobavljača za izradu web stranice?

ljudi moji gledala sam na webu i ponuda je ooogromna
    (..ja sam jedna od onih koji se nikad nisu pretjerano upoznali s tim područjem i nemam blagog pojma o temi..)

pomoć:
    na što obratiti pažnju?
    kako odabrati?
    jel uopće moguće napraviti web stranicu samostalno?

Ima li "nezavisnih", čitaj, jeftnijih dobavljača?

otkud početi?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja trebam napraviti nešto po tom pitanju. I isto ništa ne znam.
    Očito postoje imana sa pamtljivim sadržajem koji koštaju bar 200tinjak kn godišnje, i ona druga besplatna koja su dugačka i nepamtljiva.
    Drugo nisam pohvatala. Ozbiljnije ću se s tim počet bavit od kraja ovog tjedna.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

A na kaj misliš pod dobavljačem? Na nekog da ti napravi web stranicu ili na hosting?
    Ak je ovo prvo, mogu ti i ja Možeš i sama (neku jednostavniju) makar i pomoću MS Office-a.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

U principu danas toliko puno ljudi zna programirati stranice da nije teško naći. Ako želiš stranicu najbolje bi bilo da nađeš nekog tko če ti napraviti stranicu sa Back office-om koji uvijek sama možeš uređivat (sadržaj stranice i slike). A kako JŽR kaže, neku jednostavniju možeš i sama. Ima za blogove sad puno template-a koji su free na netu, a ima i za stranice dosta toga.

Ako želiš nešto fensišmensi i komplicirano to i košta puno više...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

koliko je to "puno više"?
    postoji li ikakav "otprilični" red veličina ili se razlike mjere u tisućama kuna?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

koliko sam ja uspjela poloviti, cijene idu od studentskih ispod 1000 kn pa naviše..i to puno više.
    moja očekivanja su bila da se za cijenu oko 1000 kn može bez problema naći nekog tko bi radio web stranicu.. ali izgleda da sam se prevarila

no na kraju, ja uspješno dogovorila nešto jednostavno za manje od 200 eurica..

možda nisam dovoljno tražila...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ako Vam treba, a niste pronašli kvalitetnog web dizajnera imam preporuku. Šaljem kontakt telefon na pp

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama pticica prvotno napisa Vidi poruku
    koliko sam ja uspjela poloviti, cijene idu od studentskih ispod 1000 kn pa naviše..i to puno više.
    moja očekivanja su bila da se za cijenu oko 1000 kn može bez problema naći nekog tko bi radio web stranicu.. ali izgleda da sam se prevarila

no na kraju, ja uspješno dogovorila nešto jednostavno za manje od 200 eurica..

možda nisam dovoljno tražila...
    Što uključuje nešto jednostavno?

Primjerice:
    Ja sam sebi napravila amaterski(!) dizajn za vizitku-meni je to npr. jednostavno jer znam neke osnovne stvari u Corelu...iako sam se tražila u svemu tome jedno 2-3 dana. A u jednom print-studiju dizajn nekakav vizitke košta oko 400 kn.
    E, sad, dizajn web-stranice bi radila sama kad bi imala ideju otkud početi...računam da i za održavanje toga svega trebam provest neko vrijeme na kompiću...pa onda, recimo usput...
    hm...volila bih ja da je to profi odrađeno, al nisam trenutno baš potkovana lovom. Opet, trebala bih bar osnovne info na netu...što ovo prije odradim, to bolje

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naručiti web stranicu od majstora ili naučiti kako je napraviti sami?

a drugi clanak kopiram s istog izvora:

Cijena web stranice (kao i cijena kvadrata stana / kuće) ovisi o njenoj veličini i izvedbi.

Najjeftinija opcija su gotovi template-i.

Odlučite li se za web stranicu izrađenu od gotovog template-a , zapravo plaćate samo umetanje vaših sadržaja (slika i tekstova) u već gotovi proizvod.
    Prednost: niska cijena, rok izrade od nekoliko dana, mogućnost odabira gotovog dizajna.
    Mana: na netu već postoje web stranice istog dizajna, dakle, vaša web stranica nije unikatna. Stranica nije rađena po vašim potrebama, već se sadržaj umeće u postojeće elemente.
    Nešto skuplja opcija je unikatna statična web stranica.

U cijenu ulazi izrada unikatnog dizajna i prijelom. Cijena će ovisiti i o broju podstranica te koliko se podstranice međusobno razlikuju.
    Prednost: originalan i unikatan dizajn izrađen po mjeri.
    Mana: plaća se dizajn i prijelom (kodiranje) što znatno poskupljuje izradu.
    Još skuplje opcije su stranice sa galerijama slika, animacijama, raznim formularima i slično.

Sve nabrojano treba se dodatno dizajnirati, ukodirati, ubaciti sadržaj… a za to je potrebno znanje i vrijeme. To naravno poskupljuje izradu.
    Zatim tu su cms stranice
    u kojima klijent može sam dodavati i mijenjati sadržaj – razni blogovi i portali.
    Za takve stranice potrebno je napraviti cijelu temu – znači 3 dizajna. Zatim je potrebno napraviti prijelom kao za statičnu stranicu, a zatim sve to ubaciti u cms.CMS moze biti neki od vec postojecih ili napravljen po naruđbi, ovisno o sadržaju.
    Prednost: iako je priprema skuplja od statične stranice, ne plaća se ubacivanje sadržaja već to klijent može napraviti sam. U budućnosti klijent ne treba plaćati izmjene sadržaja.
    Mana: Višejezični blogovi teško se mogu ubaciti u već gotovi cms poput wordpressa, već je potrebno raditi custom cms, što je nešto skuplje. Klijent plaća paušalno održavanje web stranice te hosting koji podrzava implementirani CMS.

Prilično su skupe i full flash stranice.

Prednost: atraktivne za privlačenje mlade generacije.
    Mana: preporučuje se za poznate brandove jer se flash slabije indexira u googlu od statičnih stranica, iako je i to napredovalo u zadnje vrijeme. Flash stranice imaju višu cijenu.

Među najskupljima su web shopovi i sve web stranice sa back-endom
    na kojima osim web dizajnera rade i programeri. Konkretno, web shop zahtjeva i ugovore sa bankom, sigurnosne mjere itd.
    Ono što bi svaki klijent trebao znati je – koliko para toliko muzike. Vaša web stranica može koštati 1.000 a može i 30.000 kuna, ovisno o vašim potrebama, željama i mogućnostima.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni ovo sa ovog kroativa sve izgleda bezveze, mislim na ove kao nagrađivane hr stranice :/

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Dakle, da se naprave web stranice potrebno je:
    (1) domena (tj. internet adresa)
    (2) hosting (tj. server gdje su fizicki smjestene stranice)
    (3) dizajn stranice (kako ce izgledati)
    (4) programiranje (tj. netko treba "spojiti" grafiku, tekst, "interaktivnost",...)
    (5) sadrzaj (tekstovi, slike, ...)
    (6) back-end (mogucnost samostalnog uredjivanja sadrzaja) je opcionalna

(1) domena
    <ime>.hr je besplatna, ali postoji ogranicenje da je ime firme = ime domene. Mislim da po novome moze biti i ime branda. Dakle, ako kao fizicka osoba hocete pokrenuti stranice onda ovo nije dobra opcija. Ona morate kupiti <ime>.com, <ime>.net i sl. To se placa, nije jako skupo - ca. 150kn godisnje.

(2) hosting
    Jednom kad imate domenu morate registrirati gdje ce biti smjestena - na tim serverima cete imati smjestene stranice. To se obicno placa mjesecno ili godisnje, a eventualno mozete imati i besplano uz neki od internet paketa (npr. uz ADSL paket i sl). Placa se razlicito ovisno o tome kolike ce biti stranice (puno slika i filmova zauzimaju puno prostora pa se vise placa), zatim koliki je promet (ako ocekujete milijune posjetitelja svaki mjesec onda morate zakupiti veliki promet), a ovisi i o nekim manje bitnim detaljima (tipu servera, broju mail adresa, bazama i sl.)

(3) dizajn stranice
    Imate u stvari 3 mogucnosti - da napravite sami dizajn (ne preporucujem nikako pocetnicima), da kupite gotovi dizajn, te da nekome platite da vam napravi dizajn. Srednje rjesenje je mislim najbolje ako zelite proci sto jeftinije, postoje internet stranice s hrpom gotovih dizajna, pogledate, odaberete, platite i imate rjesen izgled stranica. Ako placate dizajneru unikatni izgled to obicno prilicno kosta ako je dizajner iskusan i dobar.

(4) programiranje
    Stranice se programiraju. Zaboravite opcije da napravite u wordu i "save as html". Najjeftinije je uzeti nekog studenta s fer-a i sl. tko se time bavi, i natjerati ga da preuzme na sebe korake 1-3, prilagodi dizajn, ubaci vas tekst i stavi stranice na server. Dogovorite odmah i koliko ce vas kostati izmjene i odrzavanje, da se ne bi kasnije neugodno iznenadili...

(5) Sadrzaj
    Sadrzaj smisljate sami... ali za fotke ipak probajte se posavjetovati s nekim da ih malo sredi i obradi ako ne znate sami.

Ovo sve naravno vrijedi iskljucivo za neke stranice koje se cesto ne mijenjaju (tzv. staticne stranice). Ako radite web-shop, ili nesto slicno, definitivno preporucam da iskljucivo uzmete tvrtku koja se bavi izradom web stranica i od njih narucite "kljuc-u-ruke" rjesenje (oni rade registraciju domene, hosting, dizajn, programiranje), vi samo odobravate dizajn i dajete sadrzaj. Oni ce vam onda omoguciti i tzv. back-end, odnosno web stranice kroz koje editirate sadrzaj vasih stranica. Naravno, kako se tu vec radi o profesionalnoj izradi obavezno trazite optimizaciju stranica za pretrazivace... Sretno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •