Međutim dodala bih također i odvojeno nekoliko lista:
Popis dokumenata koje treba izvaditi prije postupka (zbog novoga zakona)
Popis pretraga koje treba imati i gdje se mogu napraviti - važno je navesti sve opcije koje pacijenti imaju, kao i koliko se čeka i koje su cijene ako se ide privatno
Hodogram liječenja - ovo striktno rečeno nije za početnike, ali mislim da bi svatko na početku liječenja trebao biti svjestan koji su sljedeći koraci ako ne upali iz prve
Sažetak o postocima uspjeha pojedinih postupaka i koji faktori utječu na uspjeh
Onda bih također dodala vrlo detaljni opis pojedinog postupka iz usta i očiju jednog pacijenta. Ovoga također ima i na forumu i na blogovima, ali bi bilo dobro ako ništa drugo, skupiti linkove na takve postove.
MOLIM POMOĆ! Mislim da bi ovo bilo vrlo korisno novim pacijentima kao putokaz u liječenju.
1. vjenčani list - izvaditi u općini (cijena?), ne stariji od 6 mjeseci – ili izjava o izvanbračnoj zajednici, ovjerene kod javnog bilježnika - obrazac izjave (cijena? Koliko primjeraka? Što ako idete u više bolnica ili klinika?) 2. drugo mišljenje liječnika specijalista ginekologije iz druge zdravstvene ustanove – u nekim slučajevima mišljenje vašeg primarnog ginekologa je dovoljno; s VV-a su slali u Vinogradsku po drugo mišljenje 3. potvrda o pravnom savjetovanju - ponekad je organizirano od strane bolnice (koja bolnica ima gdje organizirano?). U privatnim klinikama se plaća posebno. Može se dobiti besplatno i bez uputnice u obiteljskom centru u većini županija (karta). Može se ići privatno kod bilo kojeg pravnika (cijena?). Obrazac potvrde. Vrijedi u svakoj bolnici/klinici. Vadi se samo jednom prije liječenja. 4. potvrda o psihološkom/psihoterapijskom savjetovanju – ponekad organizirano od strane klinike/bolnice (koja bolnica ima gdje organizirano? Koliko se dugo čeka?). U privatnim klinikama se plaća posebno. Može se dobiti besplatno i bez uputnice u obiteljskom centru u većini županija (karta). Može se ići privatno kod bilo kojeg psihologa ili psihijatra (cijena između 200-300kn?). Obrazac potvrde. Vrijedi u svakoj bolnici/klinici. Vadi se samo jednom prije liječenja.
Trebaju mi informacije u crvenom za sve bolnice i privatne klinike - molim vas da mi posaljete na pino111@gmail.com
Koji su obavezni brisevi i testovi po novom?
- cervikalni brisevi - to je bilo i prije - ureaplazma i slicno
- hepatitis, ali koji tocno?
- papa test? je li to obavezno?
- koliko sam razumjela ne provjeravaju svima hormone???
pino, hepatitis A, B, C, sifilis i HIV, al to je već kad se ulazi u postupak (jer nema po zakonu ulaska u zamrzivač bilo kojeg materijala bez toga, tako je i vani). Mislim da treba odvojiti početne pretrage i dijagnostiku od samih pretraga prije ulaska u postupke. U samim početnim pretragama svakako ulazi standardna kontrola Pape.
Posljednje uređivanje od mare41 : 04.05.2010. at 10:03
Nakon godinu dana pokušavanja krenula sam kod ginekologa i moj put do sad je izgledao ovako: 1. Folikulometrije kod primarnog ginekologa 6 mjeseci 2. Spermiogram - radi se besplatno u KBC Rijeka po uputnici opće dr. Na žalost treba se osobno s uputnicom doć naručit pa je procedura malo tlaka - nalaz je gotov (najčešće) isti dan popodne 3. Provjera hormona - 3.-5. dc FSH, LH, prolaktin, estradiol i testosteron te progesteron 22dc - u Rijeci se to vadi na "nuklearnoj medicini" po uputnici primarnog ginekologa, platila sam participaciju oko 50 kn (ne sjećam se više točno) 4. Brisevi - uzeo mi ih je primarni ginekolog, ali sam ih sama morala odnjet na zavod. Nalaz se čeka tjedan dana. Na žalost imala sam tvrdokornu ureaplazmu pa sam tu proceduru odradila 4 puta, od toga 2 puta besplatno, a 2 puta sam platila 50kn. Ali to je očito (vjerojatno namjerni) zaheb u šifri dijagnoze. U to vrijeme sam još bila zelena i neupućena 5. Napokon me primarni šalje na HSG. Ne znam kako drugdje ali u Ri prvo treba uputnica za konzultacije na odjelu humane reprodukcije ili "ambulanti za nepolodnost" pa tek onda kad ti oni daju njihov papir ideš opet kod primarnog da ti da uputnicu za HSG (na žalost zbog te glupe procedure i neupućenosti primarnog gina našetali su me da bi napokon bila naručena na konzultacije). Btw, u Ri se za ginekologiju i humanu reprodukciju ne naručuje na "centralnom naručivanju" nego direktno na odjelima. Uglavnom, HSG u Ri je dugotrajna procedura, navodno imaju limitiran pristup rtg-u tako da odrađuju 4-6 pacijentica tjedno, usput traže uredan nalaz sedimentacije. Sve u svemu čeka se od par mjeseci do čak i godine dana. E tu sam negdje ja počela kopat po forumima i skužila da to više tako ne može pa sam HSG obavila privatno u Zagrebu u "Viliju". HSG košta 1200 kn, ali traže da sam kupiš kontrast koji još dodatno košta 700 kn, znači ukupno 1900 kn me došla ta "radost". Sam pristup i sve u vezi postupka skupa s Dr Radončićem su dobili ocjenu 10. Tek poslije sam na forumu saznala da se HSG inače ne radi bez urednih briseva i da su cure pile antibiotik prije procedure. Meni niti u Ri niti u Viliju nisu rekli, a ni tražili uredne briseve niti spominjali antibiotike. Srećom, nakon toga sam odradila briseve koji su stigli uredni, NAPOKON Uredan HSG nalaz sam odnjela na KBC Ri i rečeno mi je da im se javim za cca 4 mjeseca ako se do onda ništa ne desi. 6. Tražila sam od svog primarnog gina uputnicu za TORCH, vadi se na zavodu i plaća se participacija (mislim da je bilo oko 50 kn) 7. Da bi išla u postupak morali smo izvadit krvnu grupu - u Ri se to vadi na Transfuziologiji (na katu poliklinike) - nalaz drugi dan, te HIV i hepatitise - vadi se na zavodu - nalazi za tjedan dana. 7. U siječnju 2010. sam napokon obavila 1. inseminaciju. Pa u veljači 2. put i sad u travnju 3. put s time da me je još u veljači zapisao za IVF u rujnu. Sva 3 puta sam pila klomifene. I to je to do sad.
KBC Rijeka za ulazak u postupak traži: 1. Nalaz krvne grupe i RH faktora te markeri na hepatitis B i C, HIV za oba partnera 2. Cervikalni brisevi na bakterije, klamidiju i mikroorganizme 3. Drugo mišljenje 4. Potvrda psihologa 5. Potvrda pravnika 6. Vjenčani list ili potvrda o vanbračnoj zajednici
Sad da krenem do psihologa i pravnika, a u našem slučaju, i javnog bilježnika. Javni bilježnik nam je dao 2 kopije potvrde. Kad smo došli to tražit svi su se u čudu gledali, slijegali ramenima i na kraju nam jedva složili glupu potvrdu. To nas je koštalo 80 kn.
Nda, psihološko "savjetovanje" je bilo... hm, glupo, tlaka, bespotrebno i na kraju mi je ostao gorak okus u ustima jer nakon što smo sat vremena ispunjavali debilne testove, nitko nam nije objasnio "rezultate". Od savjetovanja to nije bilo ni s, samo serija pitanja tipa "da li oboje radite" "da li imate svoj stan" "tko kuha" "koliko dugo pokušavate" "kako je sve ovo uticalo na vaš sexualni život" i tako... a sadržaj potvrde koju smo dobili je više nego ponižavajući.
I šta mi je još ostalo, pravnik - hahahahaha to je totalna glupost koja traje 3 minute (uz 2 sata čekanja) i potvrda je u ruci. Koje je to izmišljeno radno mjesto... no comment Psiholog i pravnik su organizirani u sklopu KBC Rijeka, besplatno. Meni su naglasili da mi uputnicu za psihologa mora napisat ginekolog, ali sad čujem da može i od općeg dr-a, a za pravnika se samo treba javit na Humanu i onda te oni naruče bez uputnice. Bitna stvar je da KBC Rijeka ne može nikoga zvati, nemaju pristup vanjskoj liniji, tako da za sve povratne informacije trebaš ti njih ponovo nazvat.
Eto, nadam se da sam pomogla Sorry na podužim postovima.