Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Produljenje roditeljskog dopusta

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Produljenje roditeljskog dopusta

Unaprijed isprika ako slična tema već postoji, a ja nisam uspjela pronaći.

Situacija je ovakva: otac djeteta koristi roditeljski dopust svih 6 mjeseci. Otac bi produžio roditeljski dopust, a ima pravo po 2 osnove:
    a) Sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, ako je otac koristio min. 3 mjeseca roditeljski dopust, može koristiti još 2 mjeseca
    b) Zbog potrebe za intenzivnom fizikalnom terapijom, dijete ima mišljenje fizijatra o potrebi produljenja roditeljskog dopusta.

Pitanja:
    1) koju osnovu koristiti za produljenje roditeljskog dopusta?
    2) koja je dokumentacija potrebna u slučaju a) i b)
    3) kolika je naknada u slučaju a) i b)
    4) što ako poslodavac odbije izdati suglasnost o produljenju roditeljskog dopusta?

Unaprijed zahvaljujem za bilo koju info o navedenoj problematici!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

1.Probati na opciju b , ako ne upali uvijek ostaje opcija a.
    2. Formular za zahtjev , rodni list, kopija tekučeg računa , medicinska dokumentacija (preporuka specijalista i zahtjev pedijatra dijeteta)
    3.Naknada u slučaju b)2100kn i ostvareno pravo na DD u iznosu od 850 kn; opcja a -ne znam
    4. ne znam. Mislim da po ni jednoj osnovi poslodavac ne može osporavati pravo na produženje dopusta.
    Posljednje uređivanje od sirius : 05.05.2010. at 10:58

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kod nas ista situacija, samo što dopust za njegu tražimo za starije dijete (imaš topic o tome, na milijun strana, zove se dopust za njegu djeteta, mislim).

1. Svakako b!
    2. sirius odgovorila, a za a) treba mislim samo kakav zahtjev kod njih ispunjen
    3. sirius odgovorila, a za a) 1660 kn (zato takav odgovor pod 1.)
    4. Može odbiti, ali to samo produžuje početak korištenja prava za mjesec dana. Dakle, on se ev. može buniti, ali nema mu vajde.

Pitaj ak te još kaj zanima.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala puno na odgovorima!

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    4. Može odbiti, ali to samo produžuje početak korištenja prava za mjesec dana. Dakle, on se ev. može buniti, ali nema mu vajde.
    Jelka, ovo mi nije jasno, znači, poslodavac može odbiti izdati suglasnost za produljenje RD i onda.... Molim te pojašnjenje!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I onda ti umjesto za 16 dana odobre za 46 dana, odnosno početak korištenja prava bude za 46 dana (od dana predaje zahtjeva).

Doduše, mi smo tada predali za ovih dodatnih 2 mjeseca, ali ista je stvar.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U svakom slučaju bolja je varijanta b, ali pošto ste vi već pred kraj roditeljkog, možeš dok čekaš odgovor za njegu iskoristiti koji dan go jer se tro u principu čeka cca 30 dana ( bolje čitaj 20-60 dana), tako ako misliš na ovu verziju papire predaj čim prije. U slučaju da ideš na varijantu a) opet trebaš predati papire na vrijeme, vidi dal se to može samo nadovezati ili ipak treba predati onih zakonskih 30 dana unaprijed ( a ti imaš svega 15 dana na raspolaganju) 0800/7979.

Za opciju b) malo si pogledaj i http://forum.roda.hr/threads/41775-N...III-dio/page16

a ovo su papiru potrbni za to :

1. POTVRDA o zapolenju na PUNO RADNO VRIJEME za tebe i muža ORIGIGI
    2. Medicinsku dokumentaciju vezanu uz primarne bolesti djeteta
    3. Zahtjev koji se piše na formular dobije se u Hzzo
    4. tvoj zahtjev ( na njemu ne zaboravi napisati kak se zoveš, adresa, broj telefona i sve kaj se traži)
    5. rodni list djeteta
    6. obje osobne kopija
    7. kopija kartice za uplatu
    8. preporuka od pedijatra
    9. uputnica za komisiju

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja naprotiv preporučujem da se koristi PRVO opcija a), jer se produljuje roditeljski dopust. Naknada iznosi kao i do sad što je otac dobivao (dakle između 1663 i 2300 kn).

Nakon roditeljskog dopusta, neka koristi drugu vrstu prava, a to je pravo pod b).

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    Ja naprotiv preporučujem da se koristi PRVO opcija a), jer se produljuje roditeljski dopust. Naknada iznosi kao i do sad što je otac dobivao (dakle između 1663 i 2300 kn).

Nakon roditeljskog dopusta, neka koristi drugu vrstu prava, a to je pravo pod b).
    Ali ovdje se pod opcijom a) misli na onih dodatnih 2 mjeseca koje otac dobiva, za što je naknada max. 1660 kn. Zar nije?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da ta naknada je 1663 kn.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Otac je do sada dobivao 2500 ili 2600 kn (ne znam točan iznos). Financijski bi nam onda bilo povoljnije da idemo na varijantu b)

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa Vidi poruku
    Otac je do sada dobivao 2500 ili 2600 kn (ne znam točan iznos). Financijski bi nam onda bilo povoljnije da idemo na varijantu b)
    Naravno, to smo mi i napravili.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ali moraš vidjeti da u toj varijanti b) opet će morati nekaj iskemijati za dane kad ne bude bio na rodilteljskom ili nešto iz varijante a), ili go jer si jako naknap s vremenom

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo jedan novi info: danas je otac pohodio HZZO i tamo mu je rečeno neka prvo koristi opciju a), pri čemu će dobiti naknadu istu kao i dosad, 2500 kn! To mi je stvarno iznenađenje, obzirom da sam bila uvjerena kako se radi o onih 1663 kn, koje spominje jelena.O
    Također su nam savjetovali nek odmah pokrenemo i opciju b), obzirom da se na rješenje čeka i do 60 dana.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

taman bute iskoristili opciju a) i počet će ti b).
    Sretno i skupite čim prije papire, da možeš dalje predati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •