Dakle... uvjet je da je sa rižom i da se sve radi u jednoj posudi, najbolje (za)pečeno u pećnici...
Ne treba biti ništa presvečano ali nije ni obični ručak...
Za okruglice:
0,5 l povrtne juhe (1 povrtna kocka + pola litre vode)
1 lovorov list
17 dag riže
6 dag cheddar sira ribanog (može i edamer)
1 žumanjak
1 žličica brašna
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
sol, mljeveni crni papar, ribani parmezan
Za umak od rajčica:
1 žlica maslinovog ulja
1 luk oguljen i tanko narezan
1 režanj češnjaka, oguljen i tanko narezan
1 mala žuta paprika bez sjemenki, nasjeckana na kockice
40 dag pelata, nasjeckanih
1 žlica svježe nasjeckanog bosiljka
Ulijati juhu u veći lonac, dodati lovorov list, zakuhati, dodat6i rižu, promiješati, pokriti i lagano kuhati 15 minuta.
Maknuti poklopac, smanjiti temperaturu na najmanje i kuhati daljnjih 5 minuta dok riža ne omekša i upije tekućinu, a pred kraj kuhanja stalno miješati. Ohladiti.
Promiješati sir, žutanjak, brašno i peršin i u to dodati rižu. Začiniti po ukusu i oblikovati 20 malih loptica, veličine oraha. Pokriti i staviti u hladnjak.
Za umaki zagrijati ulje u tavi i pržiti oko 5 minuta. Dodati češnjak i žutu papriku i pržiti još oko 5 minuta dok ne omekšaju.
Umiješati nasjeckanu rajčicu i lagano kuhati oko 3 minute. Umiješati nasjeckani bosiljak i začiniti po ukusu.
Dodati rižine loptice u umak i lagano kuhati oko 10 min, sve dok loptice ne budu kuhane, a umak se malo zgusnuo. Staviti u tanjure i poslužiti vruće, posipano ribanim parmezanom.