već dugo me zanima jedna stvar, da li zamrzavanje zametaka šteti zamecima?
već dugo me zanima jedna stvar, da li zamrzavanje zametaka šteti zamecima?
U svakom medicinskom postupku ima rizika, pa tako i zamrzavanje za zametke. Neki se ne uspiju odmrznuti, odnosno, ne rastu nakon odmrzavanja. Kad se radi o postocima, brojke su razne:
- talijanski IVF izvještaj za 2007. godinu: postotak zametaka koji preživljavaju odmrzavanje je malkice ispod 80%
- njemački IVF izvještaj za 2008. godinu: 95% odmrzavanja ima transfer
- znanstveni članak o vitrifikaciji blastocisti: Preko 95% odmrznutih blastocisti preživi
Iako se postotak gubitka zametaka kod odmrzavanja od 20% može činiti malenim, treba uzeti u obzir da zameci u prvih 5 do 7 dana imaju vrlo veliku PRIRODNU smrtnost:
- 50% zametaka uopće ne doživi 5. dan (u preko 90% slučajeva zbog kromosomskih grešaka na zametku, dakle takvi nezdravi zameci ionako ne mogu postati dijete)
- stopa implantacije zdravih zametaka je samo oko 70%, nezdravih još daleko manje (implantacija nezdravih zametaka je moguća, ali najčešće završava spontanim pobačajem jer je postotak djece s kromosomskim greškama vrlo malen)
- postotak nezdravih zametaka varira od žene do žene i para do para ali je od 30% u najboljem slučaju (mlade zdrave žene) do više od 95% u najgorim slučajevima (starije žene, kromosomski poremećaji kod roditelja) – često su u težim slučajevima baš svi zameci u postupku nezdravi
- tak svaki sedmi transferirani SVJEŽI zametak će dati dijete kod neplodnih parova (koji se ne mogu uspoređivati s ljudima normalne plodnosti)
- i kod spontanih začeća 60% zametaka se gubi još prije izostanka menstruacije (10% spontani pobačaji nakon utvrđene trudnoće i 30% rođenje djeteta)
Dakle: razlozi neodmrzavanja zametaka (koje se događa u najviše 20% slučajeva) mogu biti:
- oštećenje zametka zbog procesa zamrzavanja, recimo zbog stvaranja kristalića leda u stanicama
- zametak je bio nezdrav i osuđen na propadanje još kod oplodnje ili u prvih nekoliko staničnih diobi (mozaicizam - po jednoj nedavnoj studiji u časopisu Nature čak 30% zametaka kod zdravih mladih žena je mozaično, iako bude pravilno kod oplodnje)
- zametak bi se prestao razvijati bez obzira na odmrzavanje (pošto se to događa u 50% slučajeva u tom razdoblju)
Htjela sam napisati:
Iako se postotak gubitka zametaka kod odmrzavanja od 20% može činiti velikim , treba uzeti u obzir da zameci u prvih 5 do 7 dana imaju vrlo veliku PRIRODNU smrtnost (70%)
Najkraći i najrazumljiviji, a prilično točan odgovor pacijentu koji tek počinje bio bi - NE. Za razliku od zamrzavanja i odmrzavanja jajne stanice, koja je najveća stanica u tijelu, puna vode, i zato teško podnosi odmrzavanje-zamrzavanje.
Govori ti majka djeteta koje je nastalo iz zamrznutog embrija, pri čemu sam imala oko 13 transferiranih embrija, što svježih, što zamrznutih, a da se, recimo, svježi nijednom nije bio implantirao, nego se baš implantirao taj zamrznuti - kod mene očito kvalitetniji od svježih.
Ja bih naglasila i još jedno- zarzavanje zametaka je razvijeno u cilju ZAŠTITE EMBRIJA I ŽENE
U punim stimulacijama ( koje rezultiraju najvećim brojem trudnoća) stvara se ponekad veći broj zametaka od optimalnog broja za vraćanje. Taj optimalan broj može odrediti samo liječnik, a ne kao po ovom zakonu- pacijent prije samog postupka.
Zamrzavanje embrija čuva višak embrija i čuva zdravlje žene iz 2 razloga,
1. ako ne dođe do trudnoće izbjegava se ponovna stimulacija te se vraćaju zamrznuti zameci u sljedećem ciklusu ( mnogi stručnjaci napominju kako je čak bolji uspjeh implantacije u ciklusu u kojem nema hormonske stimulacije )
2. izbjegava se vraćanje 3 ili 2 embrija kod žena koje su u opasnosti od blizanačkih trudnoća, trojki, itd...