Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 89

Thread: cjepivo za rotu i pneumokok (za djecu 0-1 starosti)

Default cjepivo za rotu i pneumokok (za djecu 0-1 starosti)

pedica mi je rekla da postoje i ta cjepiva koje se daju bebama do 6 mjeseci pa da si iščitam brošuru i razmislim. ja bi najrađe bebu cjepila protiv svega zlog na ovom svijetu, a opet strah me i cjepiva kao takvog. previše mi nekako ima i ovih obaveznik, a kamoli da ja još nešto ubacujem. a opet pneumokokna sepsa i njene moguće smrtne posljedice (istinabog jako rijetke, ali postojeće) me stvarno plaše. što vi mislite o tim cjepivima? jel bi/ste cijepili svoju djecu protiv toga?

dorica's Avatar

ja sam cijepila N. protiv rotavirusa i to se cijepi do 6 mj. makar sam čula da se i može kasnije
    i svi su me uvijerili da je to dobro ako mali bude išao u vrtić
    a isto sam dobila brošuru za cijepljenje streptokoka ali nisam još odlučila makar smo naručeni 20-og ... 2 x se cijepi i svako cijepivo je 500 kn

Jelka's Avatar

Samo napomena o pneumokoku.

Prevenar, a zatim Pneumo23, sadrže do cca 80% podtipova pneumokoka, dakle najčešćih. Jana je obolila od gnojnog meningitisa, uzročnik je bio pneumokok. Da smo je kojim slučajem cijepili prije bolesti (a nismo), svejedno bi obolila jer se njezin podtip ne nalazi u navedenim cjepivima.

Ovo pišem samo da ste svjesni i toga.

Ja sam pred nekoliko mjeseci čitala na ovom forumu o pneumokoknom cjepivu. Sjećam se da ima negdje već tema o tome koja je dosta informativna - pročačkaj malo.

Lucija_Zg's Avatar

cjepila bebu protiv rote jer braceki idu u vrtic pa da ne "donesu". njih sam cjepila s pneumo 23 nakon 2 godine zivota, tak cu i nju.

Ja sam se isto odlučila cijepiti protiv pneumokoka. Čekam da mi svi kompletno ozdrave, pa idemo...

znači da mi se isplati malog cijepiti protiv rota virusa je kreče na jesen u vrtić? koliko traje obrana od istog?mislim ...kada se cijepi neće oboliti?

sensei's Avatar

Bili smo na prvom pregledu i pedica nam je dala brošure o Pneumokoknoj bolesti i rotavirusu. Ta cijepiva se plačaju, ali sam zaboravila pitati koliko koštaju cijepiva. Da li netko zna?

450 kn po cjepivu. dakle, dosta ali mislim da se isplati

sensei's Avatar

Quote Originally Posted by anamix View Post
    stvarno dosta

450 kn po cjepivu.
    Samo da dodam da izgleda ovisi i gdje se beba cijepi - na primjer kod naše pedijatrice cjepivo za pneumokok košta 500 kn. I to svaka doza - mi smo primili dvije doze, dakle 1000 kn.

Osoblje foruma sirius's Avatar

Mislim da su oba navedena cjepiva nepotrebna zdravoj djeci. Ako su u pitanju bebe za koje se zna da će odmah po porodu biti dugotrajno hospitalizirane (bolnice su glavno mjesto za širenje infekcije, a ujedno i najopasnije zbog dobi i posebnih okolnosti) tada još i možda ima smisla. Osobno nisam niti u toj situaciji cijepila (treba uzeti u obzir da su bebe zaštićene protutijelima dobivenim preko posteljice 6 tj. nakon poroda , a kasnije dobrim djelom i duže ako su dojene ili bar djelomično na prehrani majčinim mlijekom).
    Što se tiče cijene cjepiva jednostavno ih naručite u ljekarni po tržišnoj cijeni, tada je pretpostavljam jeftinije.

Kod nas je Rotavirus obavezan, tako da smo se protiv toga cjepili. A onda fakultativno i protiv pneumokoka i menigokoka i krpelja (odnosno bolesti koju onu prenose-a da me ubiješ, ne mogu se sad sjetiti kako se zove-borelioza?.
    Last edited by annie84; 18.05.2010 at 08:56.

Je, i kod nas je tako, meningokok malo jeftiniji (oko 300kn) + mi još plaćamo pediijatru uslugu cijepljenja 100 kn svaki put.
    Last edited by annie84; 18.05.2010 at 08:58.

Lucky2's Avatar

ja se premišljam oko cjepiva protiv rote jer je zagađeno nečim svinjskim (pikorna? nisam
    dobro zapamtila),
    FDA je preporučila ne cijepiti, a europska agencija ipak da
    jer je korist od cijepljenja veća od mogućnosti zaraze
    to mi je rekla dr. u dva navrata
    inače, mora se prvi put cijepiti do 6.mj i kasnije se nadocjepljuje,
    mislim u 8. mj

I kod našeg pedijatra cjepivo Prevenar protiv pneumokoka košta 500 kn. Mi smo odlučili cijepiti našu A.

anchie76's Avatar

Slažem se s sirius u potpunosti. Svako cjepivo nosi svoje nuspojave i svakako ih trebate biti svjesni prije nego odlučite cijepiti djecu.

Meni osobno bi bila vrlo bitna stavka da dijete s pneumo cjepivom nije zaštićeno u potpunosti, dakle svejedno može dobiti bolest ako je drugi pneumokok u pitanju. Rota virus je nezgodan, da li postoji mogućnost smrtnih posljedica od njega? Ako ne, ja osobno ne bih razmišljala o cjepivu.

I meni osobno najbitnija stavka bi bila da li je dijete dojeno ili nije, to svakako ne treba zanemariti kod razmišljanja o cjepivu.

Samo je bitno da dobro odvažete moguće nuspojave i beneficije cijepljenja - svakako je bitna stavka u tom cijelom odlučivanju i koliko je sama bolest izlječiva ukoliko je dijete dobije.

habibi's Avatar

pitala sam pedijatricu o tim cjepivima za mlađe dijete. kaže da bi cjepljenje protiv pneumokoka preporučila prije nego protiv rote jer su posljedice ovog prvog puno gore, a stariji brat ga može bez posljedica po njega donijeti iz vrtića. budući da je dijete na prsima i super napreduje rizik od rote i nije neki...

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by habibi View Post
    pitala sam pedijatricu o tim cjepivima za mlađe dijete. kaže da bi cjepljenje protiv pneumokoka preporučila prije nego protiv rote jer su posljedice ovog prvog puno gore, a stariji brat ga može bez posljedica po njega donijeti iz vrtića.
    Samo je problem što može donijeti i te sorte protiv kojih nema cjepiva :/

Ako dijete ima pneumokok, hib ili neku drugu beštiju na sluznici, to ne znači da će se automatski razboliti. U stvari bih rekla da bi kod zdravog djeteta defaultna vrijednost trebala bila ta da hendla beštiju bez nekih većih problema.

I ja sam se premišljala oko cijepljena protiv pneumokoka s obzirom da mi je curka krenula u jaslice. Ali nekako sam odlučila da ju neću "trovati" sa još jednim cjepivom jer je i ovih obaveznih jaaaaako puno po mom mišljenju, a cjepivo štiti protiv nekih sojeva, ne svih. Uglavnom, u ova dosadašnja 4 mj vrtića smo pokupili adeno virozu i bakteriju u nosu.
    A rota... Nisam cijepila i premda je bila hospitalizirana kao nedonošće u dobi od 13 dana (još se na taj datum nije trebala ni roditi) u zaraznoj bolnici gdje je baš vladala epidemija rote nije ga pokupila.
    Mišljenja sam da i puno cijepiva škodi imunitetu...

anima's Avatar

Default prevenar, streptokok pneumonia i rota virus

Moja bebica je rođena u 37. tj. i budući da je nedonošće ima pravo na besplatna ova cijepiva, pedijatrica mi je ponudila i ja sad nemam pojma da li da cijepim ili ne, što vi mislite i koja su vaša iskustva?

Molim te da nastavimo na ovoj temi http://forum.roda.hr/threads/55580-c...us#post1643917
    Spojiti ću ih.
    Ne razumijem jedino zašto ti vode bebu rođenu u 37 tj. kao nedonošće, da li je imala problema sa disanjem?

anima's Avatar

Quote Originally Posted by sirius View Post
    Molim te da nastavimo na ovoj temi http://forum.roda.hr/threads/55580-c...us#post1643917
    Spojiti ću ih.
    Ne razumijem jedino zašto ti vode bebu rođenu u 37 tj. kao nedonošće, da li je imala problema sa disanjem?
    Ok, pročitat ću taj topic, hvala. Rođena je 36+5, procjena 37. Sve je ok, apgar 10/10, ali su svejedno napisali prematurus na otpusnom.

Quote Originally Posted by anima View Post
    Ok, pročitat ću taj topic, hvala. Rođena je 36+5, procjena 37. Sve je ok, apgar 10/10, ali su svejedno napisali prematurus na otpusnom.
    Moj je sin isto rođen 36+4, mislim da je i meni samo na otpusnom pisalo tako, kasnije nitko na njega nije gledao kao nedonošće (imao je 3340g/50cm/i zrelost za 37-38 tj.).

Nisam gore napisala da je kćer (mlađa)primila prevenar u dobi od 7 mj. , ali ona je u rizičnoj skupini (kompleksna srčana greška, dvije operacije do tada, nekoliko tjedana na respiratoru...).
    Cjepivo protiv rota virusa joj nisam dala i bez njega je izbjegla rotu iako je za vrijeme boravka u bolnici bila epidemija .
    Last edited by sirius; 26.10.2010 at 18:06.

6,841

Ja ne bih cijepila protiv rota virusa. S prevenarom bih ako će dijete ići u jaslice, inače ne. A. je cijepljen protiv pneumokoka prije polaska u vrtić.

inikaaaaaa's Avatar

za rotu nema nikavih strašnih nuspojava , kao ni za prevenar , u odnosu na priorix , zato sam i otvorila temu .. a sad vidim da se već pun o pričalo o tome ... budemo mi ipak sačekali do 15 mj ... samo neznam koliko je to pametno

Quote Originally Posted by inikaaaaaa View Post
    za rotu nema nikavih strašnih nuspojava , kao ni za prevenar , u odnosu na priorix , zato sam i otvorila temu .. a sad vidim da se već pun o pričalo o tome ... budemo mi ipak sačekali do 15 mj ... samo neznam koliko je to pametno

Čuj kad čitaš ovo ne zvuči bezazleno
    http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-05-01-310.pdf

http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-09-01-265.pdf

ok, možda je rota najbezazlenija, ali ako razmislimo o načinu doziranja ,direktnoj koristi kod zdrave djece i dužini perioda koliko je dijete zaštićeno, tada se isto zamislim .
    Last edited by sirius; 05.04.2011 at 09:01. Reason: tip greške

smedja's Avatar

Citala sam sad ovo sto je sirius linkala... vidim da je oralno Rotarix cijepivo rađeno na Vero stanicama - vakcina priređena na kontinuiranom staničnom nizu Vero stanica majmuna (VERO vakcina) (www.hcjz.hr). (http://en.wikipedia.org/wiki/Vero_cell ). Meni osobno to izaziva nelagodan osjećaj.

inikaaaaaa's Avatar

ajmeeeeeeeeeee smedja, pa ti si gora od mene!!! sirius , pedica mi je rekla da bi rotarixom dijete trebalo biti zaštičeno do pete god .. oko prevenara se još ipak malo dvoumim....

mujica's Avatar

Quote Originally Posted by inikaaaaaa View Post
    ajmeeeeeeeeeee smedja, pa ti si gora od mene!!! sirius , pedica mi je rekla da bi rotarixom dijete trebalo biti zaštičeno do pete god .. oko prevenara se još ipak malo dvoumim....
    ? do pete godine? ta pedica zna više od onih koji su proizveli cjepivo.

Za rotavirusno cjepivo se zna da štiti dvije sezone (godinu i pol do dvije), a kasnije više nije niti važno jer kod djece starije od dvoje godine je opasnost od dehidracije puno manja nego kod dojenčadi i jednogodišnjaka.

Solange13's Avatar

cjepiva protiv rote imaju dugogodišnju neslavnu tradiciju... prvo je wyethovo cjepivo rota shield povučeno nakon što su silne tisuće djece već cjepljene jer je dokazano da izaziva po život opasno zaplitanje crijeva. sličan scenario se nadavno ponavljao sa merckovim rotatequom.
    šta tek izaziva rotarix, vrijeme će pokazati pošto ne postoje dugogodišnje studije (odnosno naši cjepljeni klinci su UPRAVO podvgnuti testiranju, na njima ćemo vidjeti posljedice). ali, riskirati ŽIVOT da bi se cjepilo protiv PROLJEVA, meni je nonsens.

Solange13's Avatar

čekaj, sad sam vidjela da je prije godinu dana (ožujak 2010.) FDA rekla pedijatrima da OBUSTAVE cjepljenje Rotarixom (ovo što se u Hrvatskoj daje) zbog sumnji da također izaziva PO ŽIVOT OPASNE zaplitaje crijeva, tzv. intussusception.
    pitanje za milijun dolara: Zašto nas Mujica o tome nije obavjestio?
    Last edited by Solange13; 07.04.2011 at 00:00.

Solange13's Avatar

..dakako, vratili su ga u uporabu, ali su ipak morali izmjeniti uputu u lijeku (prije pola godine) i uvrstiti to smrtno opasno stanje pod nuspojave.
    Zašto ga nema na uputi o lijeku na hrvatskom jeziku, i imaju li naši pedijatri uopće BLAGE VEZE o svemu tome? horrorčina...

Solange13's Avatar

e, da preveniram zastrašivanje pričom o "smrtno opasnom proljevu" napisat ću slijedeće - procjena je da skoro svako dijete do treće godine života preboli rotu, često stječući time doživotni imunitet:
    CDC http://www.cdc.gov/ estimates that, by age 3, almost every US child has had a case of rotavirus. Once a child has been infected with a strain of rotavirus, he or she develops antibodies and is either immune for life or has a milder case if infected with that same strain in the future.

Most healthy children, who are infected with several strains of rotavirus in the first few years of life, develop lifelong natural immunity to rotavirus infection."

koliko djece u Hrvatskoj godišnje umire od rote?
    Last edited by Solange13; 07.04.2011 at 00:20.

mujica's Avatar

joj, Solange, baš lupetaš.

Ako već čitaš novinske članke poput onog kojeg si linkala, pročitaj i malo šire o toj temi. Npr. na dnu linkanog novinksog članka imaš link na dokument od FDA iz kojeg je vidljivo da se uobičajeni rizik od intususcepcije crijeva ne povećava primjenom Rotateq cjepiva.

Upravo zbog toga što je nekadašnji Rotashield povećavao rizik od intususcepcije crijeva (učestalost 1/10000, nova rotavirusna cjepiva (rotateq i Rotarix) su u kliničkim ispitivanjima ispitana svako zasebno na 140000 djece (70000 primilo cjepivo i 70000 djece primilo placebo). Niti jedno cjepivo nikada ranije nije ispitano na tako velikom broju ispitanika prije puštanja u promet. Tako da je tvoja tvrdnja o tome a su naši klinci koji se cijepe podvrgnuti testiranju totalna besmislica (tim više što je prije nego što su ta cjepiva registrirana u Hrvatskoj, na milione doza primijenjeno u SAD-u i u Južnoj Americi).

Prije godinu dana FDA nije privremeno obustavila primjenu Rotarixa zbog sumnji da izaziva zaplitaje crijeva. Opet lupetaš bezveze.
    Privemena obustav je nastala nakon što je novim, osjetljivim dijagnostičkim metodanma nađeno da sadrži dijelove genoma jednog virua koji se zovi svinjski cirkovirus. S obzirom da se nije znalo radi li se samo o dijelovima genoma ili o cijelom virusum upotreba je obustavljena do daljnjega. Inaće taj virus ne uzrokuje bolest u ljudi, ali ne bi trebao biti u cjepivu i naloženo je proizvođaču da utvrdi porijeklo njegova genoma. Kasnije su dijelovi genoma svinjskog cirkovirusa nađeni i u Rotateq cjepivu. Na kraju je zaključeno da dijelovi genoma svinjskog cirkovirusa nemaju nikakvo djelovanje na ljudski organizam i oba su cjepiva sada u upotrebi u SAD-u. Europska agencija za lijekove niti u jednom trenutku nije zbog tog nalaza obustavila primjenu ni jednog od ta dva cjepiva, a odluka je bila na temelju dokaza da nema nikakvog štetnog djelovanja.

Mujica je u to vrijeme o tome pisao. Ali ti valjda nije bilo zanimljivo jer je došlo iz "suprotnog tabora". Ili ti nije bilo zanimljivo jer nisam o tome pisao senzacionalistički, nego sam spomenuo usput. A nisam pisao senzacionalistički jer ta informacija nije niti zaslužila senzacionalizam.

mujica's Avatar

Quote Originally Posted by Solange13 View Post
    [/I]koliko djece u Hrvatskoj godišnje umire od rote?
    Između nula i jedan godišnje. Najčešće nula.

Zato to cjepivo nije u Programu cijepljenja.

mujica's Avatar

..dakako, vratili su ga u uporabu, ali su ipak morali izmjeniti uputu u lijeku (prije pola godine) i uvrstiti to smrtno opasno stanje pod nuspojave.
    Zašto ga nema na uputi o lijeku na hrvatskom jeziku, i imaju li naši pedijatri uopće BLAGE VEZE o svemu tome? horrorčina...
    Prestani prodavati maglu i napiši jasno i glasno koja se to rečenica nalazi u uputi o lijeku (ne znam čijoj), a ne nalazi se u hrvatskoj uputi?

(pedijatri znaju onoliko koliko se trude znati)

Solange13's Avatar

pa to je ipak malo više od jedne rečenice, s tim da ovo nije sve:
    Interim postmarketing safety data from a study conducted in Mexico among a birth cohort of infants suggest an increased risk of intussusception in the 31-day period following administration of the first dose of ROTARIX. In this study, within the 31-day period after the first dose, most cases of intussusception occurred in the first 7 days. [See Adverse Reactions (6.2).]
    In worldwide passive postmarketing surveillance, cases of intussusception have been reported in temporal association with ROTARIX [see Adverse Reactions (6.2)].
    The risk of intussusception with ROTARIX has been evaluated in a hospital-based Postmarketing Active Surveillance Study (PASS) in a birth cohort of infants in Mexico. An interim analysis of this study suggests an increased risk of intussusception in the 31-day period following administration of the first dose of ROTARIX [Relative Risk: 1.8 (99% CI: 1.0, 3.1)]. In this study, within the 31-day period after the first dose, most cases of intussusception occurred in the first 7 days.
    Applying the relative risk observed from the interim analysis of the PASS in Mexico to estimates of background rates of intussusception in the US would approximate 0 to 4 additional cases of intussusception hospitalizations per 100,000 vaccinated infants within the 31 days after the first dose. In the first year of life, the background rate of intussusception hospitalizations in the US is approximately 34 per 100,000 infants.2
    Worldwide passive postmarketing surveillance data also suggest that most cases of intussusception reported following ROTARIX occur in the 7-day period after the first dose.
    The following adverse events have been reported since market introduction of ROTARIX.

kao što vidiš, iako ti tvrdiš da "Niti jedno cjepivo nikada ranije nije ispitano na tako velikom broju ispitanika prije puštanja u promet" a ispitivanjem nije dokazana veza saintususcepcijom crijeva, ubrzo je itekako dokazana, te i uvrštena u uputu o lijeku. Da se čovjek uplaši kakva je tek situacija s ostalima, kad je ovakva sa "u povjesti najtestiranijim".

članak pod naslovom Rotarix Label Has New Warning About Risk For Bowel Abnormality je na adresi medscape.com/viewarticle/729312 , kao što sam i linkala, pa nema potrebe da se pravimo blesavi sad, jel tako. (trazilo u medjuvremenu password ili ne)
    datum članka 23 Sep 2010.

Solange13's Avatar

za one kojima se neda ulogiravati, kao što se mujici nije dalo (što ga nije spriječilo da lupeta i vrijeđa), ima donekle i na
    http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/...-label-hcp.htm

s time da na kraju stoji bahati disclaimer:
    Why is this information coming out now?

This new information is the result of planned, ongoing safety monitoring.

koji potvrđuje upravo ono što sam i napisala: naša djeca su upravo objekti studije o štetnosti, pa makar je fino nazvali "planned, ongoing safety monitoring.". ilitiga Nije govno nego se pas posro.

rezultat je poznat, kao i posljedica. dodatnim ispitivanjem na našoj djeci (za koje nitko nije volontirao, barem mislim sa roda, niti bio plaćen, a hej.. pa niti obavjesten!) utvrdila se smrtno opasna posljedica koja se naknadno i uvrstila u uputu o lijeku.

Solange13's Avatar

Quote Originally Posted by mujica View Post
    (pedijatri znaju onoliko koliko se trude znati)
    ajde da se jednom i složimo.
    i reci, nije li to sramotno?

mujica's Avatar

Solange, kao što rekoh, privremeno povlaćenje Rotarixa iz upotrebe prije godinu dana nije imalo blage veze s intususcepcijom. Tu ti o tome piše http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/S.../ucm205640.htm
    Dakle, tvoje povezivanje tog događaja s promjenom upute nema blage veze.
    O promjeni upute (u Americi) koju spominješ do sada stvarno nisam znao, (niti sam mogao o njoj pročitati na linku koji si stavila).
    Nakon tvog zadnjeg posta informaciju o tome sam našao ovdje. http://www.fda.gov/BiologicsBloodVac.../ucm226690.htm
    U Hrvatskoj se Uputi ova informacija ne nalazi jer je hrvatska uputa temeljena na uputama Europske unije.
    Europska unija je tu preliminarnu informaciju iz Meksika drukčije formulirala. Ovdje je link na njihovu uputu.
    http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/...C500054789.pdf
    Oni su to napisali ovako

In post-marketing experience, cases of intussusception have been reported in temporal association with Rotarix. Most cases were reported within seven days following the first dose (see section 4.4).
    a u section 4.4. o intususcepciji piše slijedeće:

Although no causal relationship has been established between vaccination with Rotarix and intussusception (see section 4.8), as a precaution, healthcare professionals should follow-up on any symptoms indicative of intussusception (severe abdominal pain, persistent vomiting, bloody stools, abdominal bloating and/or high fever). Parents/guardians should be advised to promptly report such symptoms.
    Drugim riječima, EMEA za sada ne ne priznaje uzročno-posljedičnu vezu primjene cjepiva sa intususcepcijom.
    zato niti u hrvatskoj uputi još ne piše da postoji povećan rizik od intususcepcije.
    U svakom slučaju, hvala što si ukazala na to da su amerikanci naveli da je rizik od intususcepcije povećan. To stvarno nisam znao. Bit će važno vidjeti konačne rezultate te studije na kojoj se ta izmjena temelji.

Ali to ne mijenja činjenicu da si hrpu toga pobrkala

mujica's Avatar

za one kojima se neda ulogiravati, kao što se mujici nije dalo (što ga nije spriječilo da lupeta i vrijeđa), ima donekle i na
    http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/...-label-hcp.htm
    No, no, nemoj si pridavati preveliku važnost jer si tu promjenu u američkoj uputi iskopala s interneta.
    Nemoj zanemariti činjenicu da se radi o uvrštavanju informacije iz opreza, a ne na temelju čvrstog dokaza.
    Zbog toga u rečenici
    If the risk for U.S. infants is similar to that found in the Mexico study, it would translate to 0 to 4 cases of intussusception from vaccine per 100,000 U.S. infants who receive the first dose of Rotarix.
    lijepo stoji AKO bi rizik u SAD-u bio jednak kao u Meksiku, to bi znači 0 do 4 slučaja intususcepcije na 100000 djece.
    Dakle, niti se podaci iz Meksika mogu samo tako ekstrapolirati na ostatak svijeta, a ako se i ekstrapoliraju, dodtni rizik je od Nula do 4. Dakle, možda 4, a možda nula na 100000.
    Ne mogu govoriti u ime EMEA, ali pretpostavljam da njihova izjava o tome ne navodi na uzročno-posljedičnu vezu jer nisu za nju našli dovoljno dokaza.

mujica's Avatar

čekaj, sad sam vidjela da je prije godinu dana (ožujak 2010.) FDA rekla pedijatrima da OBUSTAVE cjepljenje Rotarixom (ovo što se u Hrvatskoj daje) zbog sumnji da također izaziva PO ŽIVOT OPASNE zaplitaje crijeva, tzv. intussusception.
    Pitanje za dvije kune: zašto Solange brka lonce i poklopce?

mujica's Avatar

ajde da se jednom i složimo.
    i reci, nije li to sramotno?
    Ponekad je stramotno.
    Ali u ovom kontekstu ne vidim ništa sramotnoga u tome. Ne vidim da američka izmjena upute ima takvu težinu da nešto mijenja na odnosu rizika i koristi cjepiva.
    Barem za sada.
    To je još uvijek samo jedna preliminirana informacija koja ne umanjuje činjenicu (s kojom je u neskladu) da je npr. u kliničkom ispitivanju u Finskoj kod 31600 djece cijepljene Rotarixom zabilježeno 6 slučajeva intususcepcije, a kod 31500 djece koja su primila placebo zabilježeno 7 slučajeva intususcepcije.

mujica's Avatar

Ma ovo me starno naljutilo.

A zašto nas Solange nije obavijestila da su prije mjesec dana dva cjepiva koja se kod nas koriste povućena iz upotrebe u Japanu nakon smrti četvero djece?
    Jer ne zna japanski?

"A zašto nas mujica nije o tome obavijestio?" Jer sam razumijevajući kontekst u kojem se to dogodilo i znajući koliko se tih cjepiva koristi svuda po svijetu i kakve se nuspjave javljaju, znao da je to u tom trenutku bilo posve irelevantno za nas. Naravno, nedavno je objavljeno da nema nikakve uzročno-posljedične veze i cijepljenje tim cjepivima u Japanu je nastavljeno.

Jednostavno nema smisla svaku informaciju objavljivati na sva zvona i njom plašiti ljude. Ali da bi se znalo procijeniti koja je informacija bitna, a koja nije, treba znati malo više.

Da se vratim na tvoje pitanje:
    1. (najvažniji razlog) Nisam dizao veliku buku oko privremene obustave Rotarixa u SAD-u prije godinu dana (što nije, naravno, imalo apsolutne veze sa intususcepcijom), jer sam znao procijeniti da u tom trenutku to nije bilo bitno.
    2. (manje važan razlog) To cjepivo nisam nikada preporučivao
    3. (manje važan razlog) Ja nisam oglasna ploča. Za takve obavijesti služi Agencija za lijekove, koja je objavila stav EU o tome http://www.almp.hr/?ln=hr&w=novosti&d=2010&id=379&p=20 .

Iako nisam oglasna ploča, ipak sam ovdje obavijestio sve koje koriste Reductil da ga prestanu koristiti kad je objavljeno da rizik nadmašuje korist od primjene. Zakaj ti nisi?

mujica's Avatar

Quote Originally Posted by mujica View Post
    1. (najvažniji razlog) Nisam dizao veliku buku oko privremene obustave Rotarixa u SAD-u prije godinu dana (što nije, naravno, imalo apsolutne veze sa intususcepcijom), jer sam znao procijeniti da u tom trenutku to nije bilo bitno.
    ispravak boldanoga: imalo apsolutno nikakve veze

Solange13's Avatar

daj vraže prestani vrijeđat dame.

nego brojevi.
    0-4 je i dalje više od 0. (rizik smrtno opasne komplikacije od cjepiva versus smrtno opasna komplikacija proljeva), a di su druge komplikacije.
    a Davor ti je lijepo napisao, ni jedno cjepivo nilkada ništa nije iskorjenilo, al eto ti proljev-cjepiva. 20tak godina se koristi. eradicija? pad incidencije? nula bodova.

pa i na službenoj stranici proizvođača lijepo piše

GSK's Web site "Vaccination with ROTARIX may not provide 100% protection to all recipients."

(ajme rečenice! ko da smo na pijaci..)

te

"Safety and effectiveness in infants with chronic gastrointestinal disorders, or with known primary or secondary immunodeficiencies, have not been evaluated."

cvijeta73's Avatar

20tak godina se koristi. eradicija? pad incidencije? nula bodova.
    pa kolika je procijepljenost populacije s tim proljev cjepivom?

mujica's Avatar

daj vraže prestani vrijeđat dame
    kakav rječnik! Ja sam postavio legitimno pitanje dami koja se nedavno žalila na (nepostojeće) olovo u cjepivu.

0-4 je i dalje više od 0
    nije. 0-4 je možda više od nula. To je raspon, a ne vrijednost.

a Davor ti je lijepo napisao, ni jedno cjepivo nilkada ništa nije iskorjenilo
    aha. Onda je sigurno to tako.

Vaccination with ROTARIX may not provide 100% protection to all recipients."
    Pa? znaš li ti neki lijek ili cjepivo koji pruža 100% zaštitu, izliječenje? Možda neki homeopatski pripravak 100% djelotvoran?

Safety and effectiveness in infants with chronic gastrointestinal disorders, or with known primary or secondary immunodeficiencies, have not been evaluated
    Pa? Siguran sam da nije evaluirano ni na trudnicama, ni na novorođenčadi s teškim kongenitalnim malformacijama, ni na malim zelenim.

Prečuđavaš se nad najnormalnijim stvarima, kao da nisi aktivan sudionik forumarenja o cjepivima već godinama. Trebala bi znati da sve to što navodiš uopće ne predstavlja nikakvu manu.

Page 1 of 2 12 LastLast