-
Rubeola!
Kod nas u BiH vec mjesecima vlada epidemija rubeole, iako tek nedavno proglasena, siri li se siri... Planirala sam trudnocu (jos ne znam da li sam je i ostvarila), ali kako su mi se u bliskoj okolini pojavila dva slucaja rubeole (preciznije, u istom domacinstvu) sad sam uzasnuta jer niti sam je bolovala, niti sam vakcinisana...
Kopala sam po netu, nasla svakakve oprecne informacije... Kako god pogledam, trudnoca i rubeola: gore kombinacije nema... Od podatka da su ostecenja ploda u prvim sedmicama skoro u 100% slucajeva, pa 90, negdje pise 80, a negdje sam nasla da se u 85% slucajeva u prvom trimestu NE desavaju. Ima neko strucno lice da podijeli s nama konkretne podatke?
-
Mislim da se mogu provjeriti antitijela na rubeolu - odnosno da li si cijepljena ili si preboljela.
-
alef ako si u Sa na DIP-u uradi TORCH, koji će ti reći da li imaš antitijela na te bolesti.
Uputnicu ti može dati dr,opće prakse ( nalazi gotovi za 10-ak dana).
Ako nemaš antitjela možda bi bilo dobro da se vakcinišeš, samo onda 6 mj poslije ne smiješ ostati T.
Ne znam za stavove struke, ali iz prakse znam za jedan vrlo tužan slučaj T i rubeole.
-
Dovoljno je i tri mjeseca nakon cijepljenja ne planirati trudnoću, iako nema dokaza da virus rubeole u cjepivu može oštetiti plod.
Zamoli dr. da ti da uputnicu za provjeru protutijela na rubeolu.
Ako nisi trudna i nisi imuna- tada se cijepi i pričekaj 3 mjeseca s trudnoćom.
Ako si imuna (imaš IgG protutijela) tada ne moraš više brinuti.
Ako si trudna i neimuna pokušaj kontakte s ljudima svesti na minimum, barem prvih 12 tjedana.
Oštećenje djeteta u slučaju infekcije u prvom trimesrru trudnoće kod neimunih je 90%
Lijeka, na žalost, nema.
-
Daj prvo vidi da li si trudna. Napravi test.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma