corny, šećer spada u skupinu ugljikohidrata. Moja malena ima 8 mjeseci i smatram da je premala da bi joj davala rafinirani šećer i zato pazim što piše na svemu što kupujem. Ne kažem da neću djetetu nikada dati šećer, ali ništa prije godinu dana. Na voćnim kašicama koje je kupujem (nekad sama pravim, a nekad kupim jer zima baš i nije vrijeme pogodno za voće i povrće, pa čekam proljeće i ljeto da joj napravim svježe) uvijek piše bez dodatka šećera. Znači u tim kašicama je prirodni šećer koji se nalazi u voću. Kad vidim etiketu na kojoj piše u sastavu šećer toliko i toliko, pretpostavljam da je dodan inače čemu pisati. U svakom slučaju ja nisam kupila za sada.

Odgovori s citatom
U svakom slučaju glukoza kod onih kašica koje ja kupujem nije dodana jer piše bez glukoze i to pazim. Jedino ostaje fruktoza. Nakon što si ovo napisala malo sam surfala po netu vezano za fruktozu i saznala ovo: fruktoza je prirodni šećer iz skupine ugljikohidrata, monosaharid dobiva se iz voća. Prema tome, meni je to O.K. Što se tiče prirodnog voća uvijek sam za, ali na žalost na našim tržnicama i prodavaonicama gotovo da nema kontrole namjernica tako da ak ideš kupiti voće tko zna što ćeš dobiti. Gledala prije negdje cca 2 tjedna na TV-u emisiju (mislim da se zove potrošački kod ili tako nešto, vezno uz prava potrošača) u kojoj je rečeno da su inspektori pronašli u voću (posebno u jabukama i to onim našim) tri put veću količinu otrova nego što je zakonom dozvoljena (vele da ili je previše špricano ili nestručno špricano, pa puno ostaje u voću). (kršitelj koda)ove kašice koje ja kupujem imaju znak da su bio i što ću drugo nego se pouzdati u to, znam da niti to nije previše pametno, ali eto što mogu. Čekam proljeće i pravo voće iz bakina vrta pa da počnemo sa zdravom prehranom. Kad se domognem zimskih jabuka (nećeš vjerovati i takve postoje, ja saznala tek nedavno donijeli iz Slavonije) napravim joj kašicu. U svakom slučaju, ja ću sa sušenim marelicama pričekati do godinu dana, a onda ću joj dati. Šećer je važan izvor energije i dobar za ispravan rad metabolizma. A tu je još i željezo. Rađe ću joj dati ovak prirodno pa neka i ima dodatka rafiniranog šećera, nego čokoladu sa svim E-ovima i ostalim glupostima koje stavljaju. Ali niš prije godinu dana.