Citiraj Micikaaaa prvotno napisa Vidi poruku
Htela sam pitati za savet... moja cerka je nedavno napunila 13 god. i jos nije dobila prvu menstruaciju , ona inace ima dijabet i ide na pola godine ide na pregled .. tamo se prati i njen pubertet .. ona je viskoka otp. 165-170 i ima 53kg .... doktorki je cudno sto jos nije dobila i njena doktorka kaze da je ranije prosek dobijanja bio sa 13 god sto mi je ok ali i da sad je prosek sa 11.5 god ... ja mislim da je ok sto jos nije dobila ali doktorka kaze da nije ok... jedna njena baka dobila je sa 13-14god a druga sa 12 a ja sam isto sa 13 uglavnom je takav porodicni prosek , sve njene drugarice su dobile, a ona ne i njena doktorka kaze da ako ne dobije za 6 meseci mora ici na neke preglede i mislim da se ona jos vise uplasila toga kao sto je i mene strah da nesto nije ok ... primetila je da ima tragove tkz. 'sekreta' i to traje otprilike 3 meseca ... ona se izuzetno zdravo hrani sto me tera da mislim da je razlog ranog dobijanja brza hrana..
Ima li to kakve veze i ako ne dobije sad vec za 3 meseca kako da kaze dokrorki da ima taj takozvani 'sekret' ako moze nekako malo strucno posto ni njoj nije lako... inace na njenim nalazima pise da je velicina grudi B3-4 i ako se po malo pomera a sto se tice maljavosti nju je to krenulo pre oko 1 god dok je kod njenih drugarica bilo mnogo ranije kako ona kaze .. ako moze neko iskustvo isto mnogo bi mi znacilo ..
Hvala unapred..
Ja bih rekla da upravo ovo sa tragovima sekreta znaci da je sve u redu - sluznica je krenula rasti, ali jos je nema dovoljno da bude "prava" menstruacija od nekoliko dana. Pravu obilniju menstruaciju dobit ce vjerojatno kad stigne ljeto i kad se zbog topline malo jace prosire krvne zile. Sretno!