Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: Pečačenje fisura (trajnih zubi)

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Pečačenje fisura (trajnih zubi)

Molim iskustva onih koji su to odradili.. jel bilo poslije problema.. jel to fakat pomaže?
    Čekamo te šestice pa bi to napravili čim izađu, ako je to uopće više preporučljivo.

Naime, već imamo tri popravljene četvorke, unatoč temeljitom i redovitom pranju zubi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

radili i radimo i dalje. preporuča se, samo pazi čime ti stomatolog pečati, postoje dvije vrste "pečata" odnosno dva materijala.

Mi sve popravljamo i mliječne i trajne, trajne i pečatimo čim dovoljno niknu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mom mlađem je pomoglo. Jedna petica (mliječna) mu se raspala, imao je izbušen korijen, a kad su niknule šestice, zubarica je preporučila pečaćenje i to smo obavili. Za sada ok.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mi smo pecatili petice, jedna sestica mu je naceta pa cemo skoro i njih.
    Jako je dobro prihvatio zubara, a osobito hoce ic kad ima u ustima zelenu i plavu plombicu pa mu je to fora.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

znači vi pečatili i mliječne zube?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

mogu se pečatiti i trajni i mliječni zubi
    ja osobno imam sve šestice i sedmice zapečačene jer sam planirala trajni aparatić pa je stomatolog preporučio jer imam duboke fisure

a iz iskustva dok sam radila u stom. ordinaciji - zbilja pomaže i super je riješenje
    ništa se ne brusi, caklina zuba je netaknuta samo se 'zalije' sa tekućim kompozitom

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi smo pečatili mliječne, trajne još nema.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kaj smo puno pogriješili što nismo pečatili mliječne (za sada; ima 3 i pol g.) ?

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

A kad se najranije mlječni mogu pečatiti? Starija mi ima havaariju od petica i jedne četvorke -pa bih htjela ako je ikako moguće to izbjeći s mlađom. Napunila je 2 godinie.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo pečatili samo trajne, a mliječne sve popravljamo, a imaaaa ih

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pa mislim da o vremenu pečačenja odlučuje stomatolog na osnovu suradnje djeteta.
    To je i odlična stvar za razvijanje pouzdanja između malaca i stom. jer je bezbolno, kratko traje pa im je zanimljivo

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Noviju je izasla jedna sestica (ima 4 godine i 10 meseci) i svakako cemo da pecatimo, jer izlaze rano, a vec smo imali karijes na drugim zubicima.
    petice smo pecatili, ali ne sve.

Ja i Izija (19 meseci) vodim zubaru, imali smo i 2 intervencijice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mom mlađem je isto prva šestica s 4,5 godine izašla, ajde nismo jedini

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pečate se i mliječni i trajni, samo što mliječne rijetko pečate zato što je malo djece "spremno na suradnju" u toj dobi.
    Ja sam svoje dala pečatiti prije cca godinu dana, tako da bih i djetetu, kad bude spreman za stomatologa.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi smo isto pečatili nedavno, on će sada 5godina. na jednom zubiću čak ima pola plombe, pola pečata

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj VIPmama prvotno napisa Vidi poruku
    radili i radimo i dalje. preporuča se, samo pazi čime ti stomatolog pečati, postoje dvije vrste "pečata" odnosno dva materijala.

Mi sve popravljamo i mliječne i trajne, trajne i pečatimo čim dovoljno niknu
    Koja je razlika između ta dva materijala, koji je bolji i zašto?
    Koliko dugo ti pečati traju, odnosno, treba li ih se mijenjati nakon nekog vremena (nakon koliko)?
    Rade li to svi stomatolozi ili oni koji rade s ozonom (negdje sam pročitala da se ti pečati valjda "utvrde" s ozonom ili ja to brijem!?)?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

"utvrde" se kao i kompozitni inlayi svjetlom, koliko sam ja skužila.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

moram priznati da za to nisam ni čula, nismo "pečatili" nema niti jedan karijes-7 god, a niti mlađi sin...još sam uvijek uvjeranje da je genetika ključan faktor a ne previše četkica i ostalo.

MM sa svojih ohohohh god.još uvijek ima sve svoje-niti jedan pokvaren- zube kao i moja sveki...dakle kakvo pečaćenje

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ewa, ti ne kužiš koliko to šta si napisala nema smisla?
    to šta tm ili djeca imaju dobre zube navodi te da napišeš-dakle kakvo pečaćenje?
    to je kao da ja napišem-ja sam totalno nesklona ginekološkim problemima, ni mama mi nema HPV, dakle kakav papa test?

btw, ni naš prošli zubar nije vidio nijedan karijes
    ni ja "nisam imala karijes" na mliječnim zubima i nekako su "odjednom propali"-posljedica loše stomatologije

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

to što sam ja napisala "dakle kakvo pečaćenje " je moj stav prema tomu, dakle moje mišljenje o tomu...dakle ovo je forum na kojem možemo iznijeti svoj stav ne...

i ne nije to isto kao to što si navela sa ginekološkim pregledima, papa testovi i pregledi su prevencija nečeg opasnijeg što bi se moglo dogoditi i to nema nikakve veze niti usporedbe sa tim što ja ne želim "pečatiti" zube svojim klincima...bdw.stomatolog moje djece nije za to, valjda je starog kova kako i mnogi doktori koji su npr.protiv nekih cijepiva za razliku od drugih koji ih preporučaju, naravno zadnju riječ imamo mi roditelji i olučujemo za njih.

Ja smatram da im to nije potrebno i to je to.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Danas se smatra da ukoliko dvije godine nakon nicanja zubi nije došlo do karijesa nema sklonosti za njegov razvoj pa pečaćenje nije potrebno. I postoji opasnost da se pri pečaćenju karijes zavuče ispod materijala i kasnije dolazi do razaranja zuba...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ok, imaš pravo na svoje mišljenje, oprosti.
    ti si tako baš izjavila da zdravlje zuba ima veze samo s genetikom, da sam ostala šokirana. Stomatolozi jasno kažu da zdravlje zuba ima najviše veze s pravilnom njegom od strane paste i četkice i stomatologa. Na gene ne mogu utjecati, na to mogu

Što se tiče mišljenja o pečačenju-budući da najbolji pedodonti u HR preporučuju pečat-tko sam ja da na račun googlanja mislim drugačije.
    Btw, ako misliš da je papa test važniji od posjeta stomatologu ili pravilnog ponašanja prema njima, SREĆOM, nisi imala ni vidila prave gadne probleme sa zubima. Srećom.

Ali nema smisla se oko toga svađati. Pečačenje ima svrhu i rezultat. Tko želi želi, tko ne-ne mora.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpis na krumpirić

hm, ne mogu se sada sjetiti kako se zovu ti materijali, napisat ću naknadno.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa Vidi poruku
    Danas se smatra da ukoliko dvije godine nakon nicanja zubi nije došlo do karijesa nema sklonosti za njegov razvoj pa pečaćenje nije potrebno. I postoji opasnost da se pri pečaćenju karijes zavuče ispod materijala i kasnije dolazi do razaranja zuba...
    Ako je ovo točna informacija, baš me veseli.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je ovo točna informacija, baš me veseli.
    To nije točna informacija, ako pitaš najbolje HR pedodonte. Sad da se na glavu okreneš. A naravno da se među ostalim zubarima mišljenja razlikuju. Moj bivši zubar smatra da ništa ne valja osim amalgama...

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

zašto misliš da to nije točna informacija..kaže tvoj pedodont ili????

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da.
    uvjerena sam da nije točna jer najbolji (pod tim mislim profesori na stomatologiji i ini) hrvatski pedodonti pečate. I preporučuju pečat.
    mislim, nebi ja ovako ko laik tvrdila ništa-jer nemam pojma. Ako neću vjerovati ovima gore-kad se o zubima radi-e onda neću nikom

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

to ti dođe na isto kao i što neki preporučaju premazivanje flourom a neki su protiv toga, pa i same paste koja sadrži flour.

Krumpirić, ja nisam rekla da se ne treba brinuti o higijeni zuba, dapače moji klinci ne bi izašli van da prvo kad se ustanu ne operu zubiće ali s druge strane možeš ih ti prati i 10 puta dnevno ali ako si sklon karijesu on će ti se pojaviti...moj primjer..nažalost

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

onda kao laik nemoj n išta ni tvrditi...do tebe je da li ćeš to napraviti ili ne..ipak nisi stručna...ponavljam, odeš kod tri doktora i dobiješ tri različite dijagnoze

ono što jedan tvrdi ne mora biti točno, zar ne..imamo pravo na više mišljenja

ali ti ipak tvrdiš DA info nije točna, zar ne????

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ewa, ne znam zašto se ljutiš.
    moderniji, obrazovaniji stomatolozi tvrde da je pečatiti zube pozitivno. To tvrde pedodonti, koji su specijalisti za dječju stomatologiju. Upućeniji su, kao što su i pedijatri upućeniji u zdravlje djece od liječnika obiteljske medicine. Ja sam tu informaciju prenijela točno tako.
    S druge strane, moj bivši stomatolog ima mišljenje da se mliječni zubići ne popravljaju, da je amalgam jedini kvalitetan materijal za plombe...ja njegovo mišljenje ne mogu usporedit s mišljenjima ovih gore. I zato ga ni ne uvažavam.
    to je moj stav.
    koliko god da dijagnoza dobiješ,samo je jedna ispravna. Nadam se da će se javiti netko ko će obrazložiti ovakve stavove, a da bude prihvatljivije od mojeg objašnjenja.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo pitala prijateljicu stomatologa. Mlađi su stvarno više za pečačenje, a opet ova tvrdnja o nesklonosti karijesu 2 godine nakon nicanja zubi, je isto ustvari točna. Puno su veče šanse da se karijes neče pojaviti, ako ga u tom razdoblju nema.
    Dakle, nisam pomogla, obje ste u pravu.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa valjda je cilj prevencija, pogotovo ako već na nekom drugom zubu postoji karijes.
    Čemu riskirati s te dvije godine, ne kužim.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa Vidi poruku
    I postoji opasnost da se pri pečaćenju karijes zavuče ispod materijala i kasnije dolazi do razaranja zuba...
    kako se može zavući karijes ispod pečata? misliš ako je karjes već prisutan, a neda se primjetiti?

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

kate..točno tako

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

krumpirić...otkud ti ideja da se ljutim heheheheh

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Anemona

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mom djetetu je niknuo karijes u petoj godini, na obje petice.
    Ima prekrasne zubice, a a onda sam jedan dan primjetila tockicu na peticama, otisli zubarki, ona ju je samo taknula i otkhrnuo se dobar komadic zuba. Hm, sredili, pecatili. sad cemo i sestice. Meni uopce nema logike u nepecacenju zubiju ako dvije godine od nicanja nema karijesa, četvorke ispadaju oko desete, petice oko dvanaeste, moje je misljenje da ih je bolje zastiti na vrijeme.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kasiopeja, vi ste pečatili petice nakon uklanjanja karijesa na tim istim peticama?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tako smo i mi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj ne da popravljati zube.
    Nema karijes ni na kojem zubu osim na jednoj petici i - novoizniknuloj šestici! Pa mislim stvarno! Još nije do kraja ni iznikla, a s vanjske strane već ima točkicu karijesa.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

svojevremeno dok sam trazila vise info. amalgam vs. bela plomba citala sam i o zalivanju-pecacenju zuba

na mothering.com sam nasla najvise informacija i dosta njih je bilo protiv pecanjenja jer, kako sam citala bela plomba ispusta bisphenol A.

znaci, pisem sta sam procitala, ima tome par godina, mozda se materijal promenio.

takodje, moji prijatelji koji su hemicari, u kanadi zive, sve svoje bele plombe menjali su za amalgamske i ako i njih bije glas da su lose zbog zive.
    njihov zakljucak je da su bele opasnije.

stoga, naravno da nisam pametna sta da mislim, ali to pecacenje mi se ne cini dobro, pogotovo mlecnih zuba.
    iz prostog razloga, sve jedno ce se zubi menjati. imala sam i ja mlecne zube i popravljala ih pa eto krecem od sebe i svoje najblize okoline.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne pečati se plombom,koliko ja znam
    nove plombe ne ispuštaju ništa "opasno"

almathea, možda ima još pokoji karijes, naš se nijedan nije vidio.

http://www.ordinacija.hr/zdravlje/zd...acenje-fisura/

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

radi se o kompozitnoj plombi, ove "nove" bele. samo je pecacenje tecniji kompozit.
    a nove plombe su spominjali, unazad 2-3 godine, jedino ako se nesto menjalo u tom periodu

nikako da nadjem vremena da pretrazim opet to

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A ja sam bila uvjerena da se fisure pečate nekakvom smolom. Baš ću pitati.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo i ja prijavljujem da se naš ni jedan karijes nije vidio (popravljenje tri četvorke s 5,5 godina), a čak je i prošla kontrolu u vrtiću.
    Na prvoj četv. je samo izgledalo kao da je kvrcnula zubic za 1mm, kad ono havarija tolika da joj je morala umrtviti zivac, pa sad zub stoji otvoren.
    Pere zube redovito i temeljito, ne jede puno slatkisa, ne ljubim je u usta (sada se priča da mame prenose djeci karijes)...

baš me zanima to s materijalom za pečačenje... hvala za svaku info

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mom malom su oba zubica bila jako naceta karijesom iznutra, iako je izvana bila vidljiva mikro tockica, kad je iscackala karijes ostale su rupe, njega je to bolilo, zubarka stavila kompozitni ispun ali u boji da mu je vise fora. ( Izabrao plave i zelene "zube", slijedeci ce bit narancast

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Provjerila - večina pečati vrstom smole.
    Neki pečate tekučim kompozitom - to se uglavnom izbjegava, jer se onda ne vidi točno razlika između pečata i zuba.
    Neki pečate staklenim ionomerima (ne znam što je to).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Provjerila - večina pečati vrstom smole.
    Neki pečate tekučim kompozitom - to se uglavnom izbjegava, jer se onda ne vidi točno razlika između pečata i zuba.
    Neki pečate staklenim ionomerima (ne znam što je to).
    Hvala za info.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pečatili smo joj zubiće prvi puta sa 2,5g, i još 2x nakon toga.
    Preporučam.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Podizem
    Ima tko novijih iskustava?
    I za/protiv?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor