Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Pravo i iznos rodiljne naknade

shiva 99

Početno Pravo i iznos rodiljne naknade

Poštovani,
    imam situaciju na poslu takvu da se kod nas u firmi konstantno plaća dobiva na ruke, odnosno u gotovini i ne uplaćuju se prirezi ni porezi, mirovinsko i ostalo, jer nam je račun zadnjih godinu dana konstantono u blokadi. Kad nam dođe ovrha onda se ti prirezi i ostalo naplaćuje retrogradno, tj. sad su nam se tek naplatili za rujan za prošlu godinu, to je zadnji mjesec za koji su uplaćeni.
    Moje pitanje je da ja namjeravam po drugi put zatrudnjeti i zanima me, ako se to dogodi, da li ja u tom slučaju mogu dobiti minimalni iznos za rodiljni jer mi se u obzir neće uzeti moja stvarna plaća? Ako bi išla na komplikacije koliko bi iznosila moja naknada za to vrijem, a koliko za vrijeme porodiljnog?
    Razgovarala sam sa voditeljem našeg računovodstva i on mi je rekao da bi mi oni izdali potvrdu o tome kolika su moja primanja. Molim ako mi možete dati neki odgovor na moja pitanja jer me to koči od moje želje da imam još jedno dijete. Jako sam vam zahvalna.
    Lijep pozdrav!

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

imam pitanje.. vec sam od zadnji puta zaboravila kako to zapravo ide - ako mi je prosjek place cca 5100kn, kolika mi naknada moze biti drugih 6 mj., odnosno od bebinih 6mj pa do godine dana?
    postoji neka granica visine place od koje se moze primati neka maksimalna naknada?
    cijelo jutro zovem onaj br u hzzo ali je stalno zauzeto...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mici85 prvotno napisa Vidi poruku
    imam pitanje.. vec sam od zadnji puta zaboravila kako to zapravo ide - ako mi je prosjek place cca 5100kn, kolika mi naknada moze biti drugih 6 mj., odnosno od bebinih 6mj pa do godine dana?
    postoji neka granica visine place od koje se moze primati neka maksimalna naknada?
    cijelo jutro zovem onaj br u hzzo ali je stalno zauzeto...
    od 1660 do 2660 kn. Znači tii buš dobivala maximum.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Imam pitanje vezano za trudničke naknade... idem na MPO.. zanima me kolika će mi biti trudnička naknada i poslije porodiljna ako sam vlasnica obrta već 5 god., napominjem da nemam PLAĆU već akontaciju dohotka cca 5,000,kn posljednju godinu dana. Mislim si otvoriti bolovanje ako mi beta bude pozitivna. Da li ću moći odmah otvorit bolovanje ili netko drugi odlučuje o tome? Radim u ugostiteljstvu... znači fizički zahtjevan posao gdje se puno hoda... Unaprijed zahvaljujem na odgovoru...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj shiva 99 prvotno napisa Vidi poruku
    Poštovani,
    imam situaciju na poslu takvu da se kod nas u firmi konstantno plaća dobiva na ruke, odnosno u gotovini i ne uplaćuju se prirezi ni porezi, mirovinsko i ostalo, jer nam je račun zadnjih godinu dana konstantono u blokadi. Kad nam dođe ovrha onda se ti prirezi i ostalo naplaćuje retrogradno, tj. sad su nam se tek naplatili za rujan za prošlu godinu, to je zadnji mjesec za koji su uplaćeni.
    Moje pitanje je da ja namjeravam po drugi put zatrudnjeti i zanima me, ako se to dogodi, da li ja u tom slučaju mogu dobiti minimalni iznos za rodiljni jer mi se u obzir neće uzeti moja stvarna plaća? Ako bi išla na komplikacije koliko bi iznosila moja naknada za to vrijem, a koliko za vrijeme porodiljnog?
    Razgovarala sam sa voditeljem našeg računovodstva i on mi je rekao da bi mi oni izdali potvrdu o tome kolika su moja primanja. Molim ako mi možete dati neki odgovor na moja pitanja jer me to koči od moje želje da imam još jedno dijete. Jako sam vam zahvalna.
    Lijep pozdrav!
    Voditelj računovodstva će ti ispuniti obrazac er1 gdje će se vidjeti da ti nije ništa isplaćeno (regularno) po osnovi tvojih plaća. Vjerovatno će ti priložiti kopiju ugovora o radu ili neku drugu potvrdu o ugovorenoj visini primanja.
    Tvoja rodiljna naknada bit će obračunata u skladu sa člankom 83 Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ( http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno...osiguranja.pdf ):

Članak 83.
    (1) Osnovicu za utvrđivanje naknade plaće čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, neovisno na čiji teret se isplaćuje ako posebnim zakonom nije drukčije propisano.

(2) Pod prosječnim iznosom plaće iz stavka 1. ovog članka podrazumijeva se iznos dobiven na način da se zbroj isplaćenih plaća podijeli s brojem sati rada za koje je isplaćena.

(3) Iznimno od stavka 1. ovog članka ako osiguraniku nije isplaćena niti jedna plaća, odnosno ako je isplaćena samo jedna plaća u propisanom šestomjesečnom razdoblju, kao osnovica za naknadu plaće uzima se plaća isplaćena do dana nastanka osiguranog slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, odnosno plaća pripadajuća prema ugovoru o radu, drugom ugovoru ili pojedinačnom aktu. Tako utvrđena osnovica za naknadu plaće, kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Zavoda, ne može biti viša od propisane najniže osnovice osiguranja koja služi za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj, umanjene za doprinose iz osnovice, porez i prirez.

najniža osnovica za utvrđivanje osiguranja iznosi 2700 kn ( od nje se odbijaju doprinosi, porez i prirez)
    Posljednje uređivanje od mamma san : 17.05.2010. at 15:21

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mravak prvotno napisa Vidi poruku
    Imam pitanje vezano za trudničke naknade... idem na MPO.. zanima me kolika će mi biti trudnička naknada i poslije porodiljna ako sam vlasnica obrta već 5 god., napominjem da nemam PLAĆU već akontaciju dohotka cca 5,000,kn posljednju godinu dana. Mislim si otvoriti bolovanje ako mi beta bude pozitivna. Da li ću moći odmah otvorit bolovanje ili netko drugi odlučuje o tome? Radim u ugostiteljstvu... znači fizički zahtjevan posao gdje se puno hoda... Unaprijed zahvaljujem na odgovoru...
    O ovome ti govori isti pravilnik koji sam navela i za shivu.
    No, možda ti je jednostavnije objašnjeno na stranicama HZZO-a

http://www.hzzo-net.hr/03_01_07.php
    Kada se za utvrđivanje osnovice za naknadu plaće uzima u obzir mjesečna osnovica osiguranja

Kod izračuna naknade plaće za sljedeće osiguranike:
    • osobe s prebivalištem ili odobrenim stalnim boravkom u RH zaposlene u inozemstvu kod stranog poslodavca koje nemaju zdravstveno osiguranje stranog nositelja odnosno nisu osigurane prema inozemnim propisima,
    • članove uprave trgovačkih društava koji nisu obvezno zdravstveno osigurani po osnovi rada,
    • osobe koje na području RH obavljaju obrt i s obrtom izjednačene djelatnosti, samostalno u obliku slobodnog zanimanja profesionalnu djelatnost te osobe koje u RH obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva kao jedino ili glavno zanimanje, ako su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit i koje su prijavljene na obvezno zdravstveno osiguranje temeljem obavljanja istih djelatnosti,
    • svećenike i druge vjerske službenike vjerske zajednice koja je upisana u evidenciju koju vodi nadležno državno tijelo, ako su prijavljeni na obvezno zdravstveno osiguranje temeljem obavljanja iste službe.
    Koja mjesečna osnovica osiguranja i za koji period se uzima u obzir
    Mjesečna osnovica osiguranja za obračun i uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, umanjena za doprinos za mirovinsko osiguranje, porez i prirez.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •