Kako,kada,koliko,svježe,kuhane,kompot???
Puno hvala!
Kako,kada,koliko,svježe,kuhane,kompot???
Puno hvala!
Podižem!
Moja drugarica je dala svom klincu kuvane u kompotu. Odmah je odustala jer mu se strasno ojela guza...Izgleda da je dunja suvise jaka.
baš sam dobila jednu dunju (!) pa ću andrejčeku skuhati kompot. da ih je više, napravila bi kitenkes (sebi :namigkoji obožavam. dunja spada u istu porodicu kao i jabuka i kruška pa bi po toj logici trebala biti ok od početka dohrane... ali nisam je vidjela ni u jednoj tablici.
Ja ih imam vise - dobila od MM-ovog strica prave domace (bili nam u posjeti prije par tjedana) i sad mi stoje na kuhinjskim ormaricima i zriju. I bas sam se pitala sto cu s njima!ms. ivy prvotno napisa
Ajde, Ajvice, molim te podijeli recept...
uf, to će biti malo teže... moram pronaći bakinu kuharicu jer baka, nažalost, više nije u stanju suvislo pričati.ona je radila tako dobar kitenskes, kutiju samo za mene... dok ja to ne uspijem iskopati, ajde probaj naći na netu. a sigurno i neka od cura ima recept.
A sta je to kitenskes?
Ne treba recept, vec samo objasnjenje![]()
Inace, ja kad pojedem dunju, usta mi se skupe - ma znate onaj osjecaj. Moj mali je tek navrsio godinu i ne mislim mu je davat do iduce godine. Nemam neku zn. utemeljenost, samo ovako iz svog aspekta...
tzv. sir od dunje - izgleda kao žele bomboni, dunja se kuha sa šećerom i lijeva u kalupiće ili u pleh pa se reže kad se ohladi. i uvalja u šećer. dakle, to je nešto prefino... :zaslin:
dille, nije bakin ali...
Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, 1 limun
Za premazivanje kalupa: ulje
Priprema:
1. Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju.
2. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
3. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta.
4. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem.
5. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite.
ma znam da je off topic al meni je dunja voce samo za pjesmu, ili za ukras na ormaru, uopce je ne dozivljavam kao nesto jestivo i ne znam jesam li je ikad u zivotu jela. i ja mislim da je malo prejaka za klince
Dunju svjezu malo ko moze jesti. Tvrda je i opora. Ali kompot od dunje je super. Kuhanu dunju mozes bez problema dati djetetu, pod uslovom da mu se svidi.
Od kada se daje dunja bebi i s cim se kombinira?
Nisam nasla nigdje u tablici.
Hvala
Sve ti piše gore: otprilike kada i bomboni![]()
U životu sam pojeo možda dvije dunje 'nako, ali se svodilo na "muško preseravanje". Sirove su ukusne kao građevinski pijesak, teško je pregristi, a kamoli žvakati, okus je koma.
Ali zato ako ih naribaš na rezance i zaliješ s vinjakom, za tjedan dana dobiješ krasno mirišljavi kiseli liker. Taj ti u tablici dohrane dolazi tek nakon 18 godina![]()
To ti je dubrovački lingo: puding se zove rožata, kitnkes se zove kontonjata...
Ja obožavam sirove dunje. I sve od njih. I jedva čekam jesen da isprobam taj kitenkes![]()
Kompot od dunja i jabuka je nešto preprefino.
podižem da ne otvaram....
imam brdo domaćih dunja doma, mogu D skuhat kompot?
Ja nekako mislim da kompot možeš za bebu napraviti jedino tako da ne staviš šećer, a koliko će mu dunje onda biti fine - hm.. buš vidla!!
Javi jel mu bilo fino (imam i ja nešto dunja)![]()
Sutra kuhamo, naravno, bez šećera.....pa dodat ćemo koju jabuku i kruškicu-i eto. javim iskustva :D
Ja sam dobila domaći pekmez od dunja i krušaka. Još nisam probala al sam namjeravala dati malom da proba ili? Sad sam zbunjena, nisam mislila da je dunja "jaka"..
Podižem temu! Da li je itko kuhao dunju kao kompot ali bez šećera? Ja bih napravila ali ne znam da li bi se ubrzo pokvario, za 2,3.mj?