Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: čuvanje narančinog soka?

  1. #1
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno čuvanje narančinog soka?

    jučer sam dobila vreću ljutih naranača. Kako tu ogromnu količinu nemam gdje držati, odlučila sam iscijediti sok. Zasad sam obradila tek 1/3 količine.

    E, sad; kako čuvati sok da se sačuva maksimalno c vitamin? U frižideru, frizeru, na sobnoj temperaturi? :?
    I koliko dugo će se "držati"?

    Nisam pravila nikakav sirup, niti sok s ičim miješala.

    I naravno, ako imate kakav drugi recept, samo naprijed...

  2. #2
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    ja bi to zamrzla, neman objasnjenje nego cisto onako po nekoj intuiciji. jedino sta znam je da narancada ili limunada malcice promijene okus nakon duzeg stajanja u frizideru

  3. #3

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Da, nakon par sati (ili čak i ranije) meni postane gorak

  4. #4
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Kakve su to ljute naranče?? :?

    Zakaj ih odmah moraš sve potrošiti, kaj ne možeš svaki dan iscijediti i odmah taj dan popiti taj sok??

  5. #5
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno

    Joj, kako sad da objasnim što su ljute naranče?! Izgledaju isto kao slatke ali su gorkog okusa, ne mogu se jesti, ali im je sok super (meni).

    A moram ih nekako "obraditi" jer se radi o stvarno velikoj količini (pa otprilike 20 kg) koju nemam gdje držati dulje vremena, tim više što kad su ih brali dio je pao na zemlju i natukao se, a to se onda za par dana upljesnivi i nabrzinu uništi sve.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    joj bilo bi super da napraviš jaffa kocke....mljac

  7. #7
    luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Postovi
    758

    Početno

    Citiraj branka1 prvotno napisa
    Da, nakon par sati (ili čak i ranije) meni postane gorak
    da, bas tako

    a da napravis domaci juice, mama mi ima recept pa ako hoces...

  8. #8
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno

    Hoću, hoću, pišite recepte!

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    Evo našeg recepta

    1/2 kg naranči
    1/2 kg šećera
    20 grama limunske kiseline
    6 litara vode
    Naranče stavi u slanu vodu i neka odstoje preko noći.
    Operi ih, izreži na kockice i kuhaj u malo vode.
    Kada su kuhane izmiksaj.
    Šećer prokuhaj u 6 litara vode.
    Ohlađeno pomiješaj,stavi lim.kiselinu.
    Pusti da stoji 24 sata i ulij u boce.

  10. #10

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    varaždin
    Postovi
    1,226

    Početno

    Citiraj ronin prvotno napisa
    Evo našeg recepta

    1/2 kg naranči
    1/2 kg šećera
    20 grama limunske kiseline
    6 litara vode
    Naranče stavi u slanu vodu i neka odstoje preko noći.
    Operi ih, izreži na kockice i kuhaj u malo vode.
    Kada su kuhane izmiksaj.
    Šećer prokuhaj u 6 litara vode.
    Ohlađeno pomiješaj,stavi lim.kiselinu.
    Pusti da stoji 24 sata i ulij u boce.
    Jel ih prije kuhanja oguliš ili kuhaš i miksaš sa koricom?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    Prije kuhanja ih ogulim!

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    asimon, c vitamin iz iscijeđenog soka "krepa" za deset minuta ako je na svjetlosti.

    bolje je da ih cijediš svako jutro: dok sve troje popijete po čašu, ode tih deset kila u tjedan dana.

    računaj da je u kili 6 komada, a to je taman za tri čaše soka.
    tako ti je najbolje, šta ga imaš čuvati.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    mi gajbu naranči (cca12kg) popijemo u 3 dana.

  14. #14
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno

    ali ovdje se ne radi o slatkim narančama, nego o gorkim (mi ih zovemo ljute). I nema šanse njihov sok popiti u nerazrijeđenom obliku - to bi bilo gore nego popiti čašu iscijeđenih limuna bez vode i šećera - zubi otpadaju.
    + što moji doma ne vole ni sirup od toga, i on im je prekiseo i gorak, a stavim na kilo naranača kilo šećera

    tako da to, u biti, pravim za sebe, a količinski mogu popiti soka od max. 2 naranče dnevno...

    zato sam i pitala savjete o načinu čuvanja. Znam da c vitamin propada na svjetlosti i visokoj temperaturi...

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    aaaa
    mislim da se to ovde zove grejpfrut ili grejp
    agrum, spolja oblika ko narandza
    ali svetlozute boje.
    isto i iznutra.
    i preuzasno gorko. i kiselo.
    njewgov sok mogu popiti samo ako je
    pomesan sa jos nekim vocem.

  16. #16
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Ja mislim da Asimon ne misli na grejp

  17. #17
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    malo sam proguglala, i našla sliku stabla ljute naranče na ovoj stranici

    http://index.hr/forum/default.aspx?q...dt=41038&p=215

    (slika je na sredini topica)
    je l' to- to?
    Meni izgleda ko obična naranča. mada i njih ima miljun sorti... Baš sam se zaintrigirala...

  18. #18
    Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    378

    Početno

    E, tinkie winkie, to je to!
    Vizualno potpuno jednaka naranči, možda nešto sitnija i malo deblje kore. Ali, goooorka.
    Pa ne mogu vjerovat da vi cure iz Dalmacije to nemate, možda samo drugačije zovete. To su one naranče koje ostanu neobrane cijelu zimu jer se nikome ne da zezat s njima...

  19. #19
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Ja prvi put čujem za ljutu naranču. Koliko sam skužila guglajući, taj pojam se veže uvijek uz Dubrovnik...

  20. #20
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Višak ljutih naranača iscijedim i stavim u zamrzivač. Pa kocke ljeti stavljamo u vodu.
    Inače, u sezoni ih koristim umjesto osta u salati, nastojim piti (i nuditi) što više čaja, stavljam je na pečeno meso... I na žalost- to je to. Bojim se da nema načina za dugotrajno očuvanje C vitamina. Ili se varam?

  21. #21
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    asimon, c vitamin iz iscijeđenog soka "krepa" za deset minuta ako je na svjetlosti.
    Zar sve? niti malo ga ne ostane?
    Ja imam isti problem s limunima. Imam ih na tone, pa sam ih iscjedila i sok ulila u one vrečice za zamrzavanje kuglica leda.
    Pretpostavila sam da će se do ljeta izgubiti dio C vitamina, ali baš sve...

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Postovi
    13

    Početno

    Mi pijemo samo svjeze iscijeden sok upravo zbog brzog propadanja vitamina C.

  23. #23
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    vitamin C je antiokisdans i termolabilan je. no mislim da je ovo ipak malo pretjerano da propadne u par min. bitno je da se cuva u staklenim posudama/casam jer kroz njih ne prolaze UV zrake koje razgradjuju vitamin C.
    ali evo par stvari koje su bitne:
    The vitamins most sensitive to the extrusion process are vitamin A and vitamin E from fat-soluble vitamins, and vitamin C, B1, and folic acid from water-soluble vitamins.
    zamrzavanjem propadne oko 30% vitamina C u periodu od 30 dana, ali vrlo slican postotak ostaje ne dulje vremena. dakle i nakon 3 mjeseca je ukupno propalo 30% vitamina C.
    tako da ne propadne sav vitamin C, ali je malo zahtjevniji.
    e sad ste mi dale ideju da se jedan dan poigram i s tim. ovo sam napisala cisto da me neka prozove ako se ne sjetim

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •